Welcome to our forums! Log in or Sign up to be able to participate!

Η Roland MT-32 και SCC1 στα PC

Discussion in 'Hardware' started by antnik, Feb 10, 2016.

 1. antnik

  antnik Retro Addict

  Joined:
  Sep 30, 2014
  Messages:
  580
  Likes Received:
  252
  Location:
  Αθηνα - Καλλιθεα
  Τα PC με συνεπήραν με το που τα πρωτοείδα. Παρόλο που ήδη εκείνο τον καιρό είχα μπλέξει με διάφορους υπολογιστές, με τα PC κατάλαβα πόσο open είναι. Μπορεί εκείνο τον καιρό να ήταν σε βρεφονηπιακό επίπεδο αλλά ήξερα ότι θα φύγουν πολύ μπροστά. Τι δούλεμα είχα φάει από τον ξάδερφο που είχε QL και μετά AMIGA δεν λέγετε….και από τους φίλους μου. Μηχάνημα ΧΤ 8088 με 640Κb μνήμη (αναβαθμισμένο) , Hercules και hantarex monitor 12ari πράσινο, 360kb 5 1/4 και μάρκα TOP XT.

  Σχόλια από φίλους (δούλεμα)
  Τι κάνει το ξύδι σου ; :lol:
  Ρε φίλε πως είναι τα μάτια σου? :geek:
  Έχεις πρασινίσει λίγο. :mrgreen:
  Πως πάνε τα λογιστικά πακέτα. Ktlp. :cry:
  Ωραίο ήχο έχει…μπλιπ μπλιπ μπλιπ μπλιπ….μπλιιιιιιιιιπ :|

  Την εξέλιξη την ξέρετε λίγο πολύ όλοι. :D
  Αρκετοί όμως δεν ξέρουν τι κάρτες μπορούσαν να μπουν στο pc και κυρίως στον ήχο.
  Όλοι θυμούνται την Adlib για αρχή, μετέπειτα την sοund blaster και την εξέλιξη αυτής και κάποιες συμβατές.
  [​IMG]
  [​IMG]
  Αυτό που δεν είχαν ακούσει πολύς κόσμος ήταν η ROLAND ΜΤ-32. Λογικό γιατί ήταν ακριβή και έπρεπε να ασχολείσαι και με την μουσική. Παρόλα αυτά οι εταιρείες παιχνιδιών άρχισαν να ενσωματώνουν στα options των παιχνιδιών, την επιλογή της ROLAND MT-32 και λίγο μετά την Roland SCC1. Υπήρξε και ποιο παλιά κάρτα της Roland ή LAPC-I αλλά λίγα games την υποστήριξαν ως native κάρτα, κυρίως η Sierra. Διάφορες προσπάθειες της Yamaha και κάποιων άλλων μουσικών εταιρειών δεν είχαν πολύ επιτυχία. Η βιομηχανία του Game ήχε καταλήξει σε Roland .
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  To ΜΤ-32 είναι ένα κανονικό synthesizer το οποίο μέσω midi συνδέετε με όποιο music keyboard έχει midi. Στο pc είτε αγόραζες μια καρτούλα midi (MPU-401)για να το συνδέσεις, ή χρησιμοποιούσες τo midi κάποιας SoundBlaster
  Οπότε με δύο κάρτες στο PC, SoundBlaster για τα FX και Roland για μουσική ήταν πανδαισία τότε. Αργότερα βγήκε και η κάρτα (εσωτερική) SCC1 της Roland η οποία ήχε συμβατότητα με MT32 αλλά υποστηρίχτηκε και ως SSC1 από τις εταιρίες . Λόγω General Midi, δηλαδή σε συγκεκριμένες θέσεις στα banks όλων αυτών των synthesizer υπήρχαν standard ήχοι οργάνων, υπήρχε και συμβατότητα με άλλα synthesizers εξωτερικά της σειράς Sound Canvas.
  Δηλαδή αν ένα πρόγραμμά καλούσε από μια συγκεκριμένη θέση έναν «πιάνο» αυτό θα έπαιζε σε όλα αυτά τα synthesizers. Υπήρξαν διαφοροποιήσεις αργότερα αλλά για εκείνο τον καιρό το ΜΤ-32 με την SCC1 και κάποια μοντέλα Sound Canvas δουλεύανε καλά.
  Αφιερώστε λίγο χρόνο να ακούσετε τον ήχο των παιχνιδιών που υποστηρίζανε την Roland εκείνο τον καιρό και φανταστείτε όλο το πακέτο στο αποκορύφωμα του με EGA – VGA, ROLAND κ SOUNDBLASTER.

  Αυτά είναι κάποια δέιγματα από τις δυνατότητες της Roland.
  Εδώ να ξεκαθαρίσω ότι οι χροιές και τα όργανα πλέον στα games ξεκαθαρίζουν και ίσως αν θυμάμαι καλά είναι και προς το τέλος της εποχής που γίνετε χρήση κατευθείαν στο hardware των synthesizers. Όπως και να το κάνουμε οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και λίγοι είναι αυτοί που θα βγάλουν ένα καλό μουσικό σύνολο. Δηλαδή σύνθεση και παραγωγή ήχου. Πολύ δυνατοί στο σύνολο τους ήταν η Lucasfilm και μετά ή Sierra. Ακολούθησαν και άλλα δείγματα από άλλες εταιρείες κάποια καλά, κάποια δεν ακούγονται. Η καλύτερη λύση ακολουθεί . Παραγωγή με ότι θες και export samples. Το hardware έχει ανέβει, σκληροί δίσκοι , καλύτερες κάρτες audio.
   
  turrican and geoanas like this.
 2. geoanas

  geoanas Commodore Vampire Staff Member

  Joined:
  Oct 21, 2012
  Messages:
  6,112
  Likes Received:
  3,270
  Location:
  Earth
  Άψογος Αντώνη !

  Άκουγα για Roland και νόμιζα κι εγώ ότι θα ήταν μια ακόμη καρτούλα, δεν είχα ιδέα περί του θέματος...μέχρι που κάποιος άλλος κύριος εδώ πέρα μας είχε μυήσει στο αντικείμενο ;)
  http://turricanblog.blogspot.gr/2011/11/roland-mt32-adventures-atari-st.html

  Τελικά αυτές οι Roland ήταν πραγματικά θαύματα για την εποχή τους ! ....

  Τα σχόλια που σου κάναν για το PC...χμμμ...ασχολίαστα, αλλά είχαν δίκιο ! LOL ! :lol: :p :lol:
   
  turrican likes this.
 3. antnik

  antnik Retro Addict

  Joined:
  Sep 30, 2014
  Messages:
  580
  Likes Received:
  252
  Location:
  Αθηνα - Καλλιθεα
  :D :D :D
  ΑΑαα ήχε γράψει και ο Δημήτρης δεν το είχα δει Geo.. :thumbup: Πολύ καλό!!!! Δημήτρη όντως τα adventures ήταν όνειρο. Εγώ είχα την SCC1 πού έκανα την χαζομάρα να την δώσω αλλά που να φανταστώ ότι θα με ξαναέπιανε η νοσταλγία. Πάντως ένα ΜΤ32 είναι πλέον στα υπόψιν και φυσικά η ευκολία να το συνδέσεις με ότι θες από το να πάρεις πάλι κάρτα ISA.
   
  turrican likes this.
 4. dR_wH0

  dR_wH0 Solder Noob Staff Member

  Joined:
  Mar 24, 2012
  Messages:
  5,518
  Likes Received:
  1,554
  Location:
  Thessaloniki
  Ο κέροπας έχει μεγάλη συλλογή απο δαύτα. Η ΜΤ32 έχει ξεφύγει πλέον στις τιμές - λόγω του ρετρό φυσικά.... Και εγώ σκοπεύω να τσιμπήσω κάποτε μία.
   
 5. chriskgnr

  chriskgnr Retro Mentor

  Joined:
  Oct 2, 2012
  Messages:
  1,947
  Likes Received:
  261
  Location:
  Πειραιάς
  πολύ ωραίο το thread Αντώνη και πραγματικά η Roland είναι από άλλο πλανήτη! :lol: Ετσι εξηγείται γιατί στα setup προγράμματα των adventures και ειδικοτερα της Sierra, υπήρχε η επιλογή για Roland. :D
   
 6. vtheofilis

  vtheofilis Retro Starter

  Joined:
  Jul 30, 2015
  Messages:
  41
  Likes Received:
  23
 7. Dimitris

  Dimitris Retro Starter

  Joined:
  Mar 7, 2018
  Messages:
  23
  Likes Received:
  44
  Location:
  Athens
  Η ποιότητα της Roland MT32 είναι εκπληκτική. Την έχω συνδέσει στον Macintosh Performa 6116 που έχω αλλά δυστυχώς σε Mac (όπως και σε Amiga, Atari) την υποστηρίζουν μόνο ορισμένοι τίτλοι της Sierra On Line. Οι τυχεροί dos users έχουν τεράστικα γκάμα παιχνιδιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Roland. Η ποιότητά της είναι και σήμερα ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, φαντάζομαι για εκείνη την εποχή πως θα φαινόταν. Θυμάμαι σε ένα τεύχος του User που έγραφαν στην αλληλογραφία ότι αν ακούσεις μουσική σε Roland θα σου έρθει να πετάξεις την sound blaster στα σκουπίδια.
   
  turrican and geoanas like this.
 8. turrican

  turrican Retro Guru

  Joined:
  Jun 13, 2012
  Messages:
  2,377
  Likes Received:
  1,593
  Location:
  Αθήνσ.
  Μια σκέψη! Υπάρχει πράγματι ένας σκασμός DOS παιχνιδιών που υποστηρίζουν την Roland.
  Άρα, η δουλειά για τα περισσότερα παιχνίδια έχει ήδη γίνει.
  Συνυπολογίζοντας έτσι την "ελαφρότητα" του κώδικα - πρωτοκόλλου, σε πόρους (και την κοινή συμβατότητα), λογικά για κάποιον "τρελαμένο" θα ήταν εύκολο να πάρει την έτοιμη δουλειά και να τη μεταφέρει σε τίτλους του Atari ST (που δεν είχαν φτιαχτεί με υποστήριξη Roland). Μερικά midi αρχεία μερικών kb θα ήταν.....και θα μετέτρεπαν το Software του Atari ST σε κάτι άλλο.... Δε μπορώ καν να φανταστώ τι όμορφα θα ακούγονταν τα monkey islands (αλλά και άλλοι τίτλοι). Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει γίνει ακόμα κάτι τέτοιο....
   
  Last edited: Jul 28, 2018

Share This Page