Welcome to our forums! Log in or Sign up to be able to participate!

DIY project - StrikeWiFi modem for C64

Discussion in 'Hardware' started by geoanas, Dec 26, 2018.

 1. geoanas

  geoanas Commodore Vampire Staff Member

  Joined:
  Oct 21, 2012
  Messages:
  6,119
  Likes Received:
  3,283
  Location:
  Earth
  [​IMG]

  Ο φίλος μου ο @DAT-Alex με είχε βάλει στην πρίζα εδώ και πολύ καιρό. Εκεί, στο RetroClub.info μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά έχουν καταφέρει θαυμαστά πράγματα. Εγώ πάλι περίμενα (με περισσή ζήλια :D) την κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να βρω χρόνο κι ένα εύκολο project να ασχοληθώ. Να, λοιπόν που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για καλή μου τύχη έπεσα πάνω σε αυτήν την special σελίδα που μου άνοιξε τα μάτια και τον δρόμο για να πραγματοποιήσω επιτέλους το "όνειρο".

  Όλα αποτελούν πνευματικό πόνημα του Alwyz,που είχε την ευγενική καλοσύνη να διαθέσει τον κόπο του ελεύθερα και διαθέσιμο σε όλους όσους θελήσουν να ασχοληθούν. Η μοναδική του επιθυμία, όπως επισημαίνει στην σελίδα του είναι:

  Από υλικά δεν θα χρειαστούμε πολλά. Αρκεί ένα έτοιμο NodeMCU Esp8266 board, μια πλακέτα (έφτιαξα την δική μου με gerber files που υπάρχουν διαθέσιμα εδώ) και έναν κονέκτορα για την userport του C64 (εκεί θα συνδεθεί το modem)

  [​IMG]

  Πρώτα θα εγκαταστήσουμε τους drivers για το Win PC μας, μιας που θα χρειαστεί να το συνδέσουμε μέσω USB. Τώρα είμαστε έτοιμοι ώστε να "προετοιμάσουμε" το module, προγραμματίζοντας το με το τροποποιημένο firmware που θα βρούμε εδώ. Τρέχουμε το flasher tool, θέτοντας ως bin το αρχείο που θα βρούμε στο package που ανέφερα προηγουμένως.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Για να ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής, θα πρέπει το PC μας να "δει" το module. Αυτό γίνεται πατώντας το FLASH switch μέσα από το flashing tool. Εγώ ακολούθησα την συμβουλή του αρχικού συγγραφέως και το κράτησα πατημένο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Αφού λοιπόν έχουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, η κατασκευή δεν θα μας πάρει παρά λίγα λεπτά της ώρας.

  [​IMG]

  Έτοιμο για δράση!

  [​IMG]

  Το πρόγραμμα επικοινωνίας θα το βρούμε εδώ και δεν είναι άλλο παρά το γνωστό CCGMS -2019 που πρόσφατα έγινε μάλιστα updated.

  [​IMG]

  Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προχωρήσουμε με τα εξής βήματα (όπως αναφέρεται στο manual)

  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά τις προσπάθειες μου, δεν κατάφερα να το κάνω να δουλέψει με ταχύτητα >300. Παρόλα αυτά, έχοντας το μόνιμα σεταρισμένο στα 300 δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα όπου και αν προσπάθησα να συνδεθώ.

  Οι εντολές προγραμματισμού των ρυθμίσεων του, θα φανούν γνώριμες σε όσους έχουν(-με) ασχοληθεί με τις παλιές BBSs...και δεν είμαστε λίγοι, έτσι; :sneaky:

  Ας δούμε δυο φωτογραφίες ακόμη με την συνολική λίστα:

  [​IMG]

  [​IMG]

  Με την ΑΤ&ΖN=HOST : PORT (N=0-9) (χωρίς κενά) ορίζουμε σε επιλεγμένη θέση "Ν", την BBS που επιθυμούμε να μπαίνουμε συχνότερα με speed dialing, δίνοντας ΑΤDSN (N=0-9).

  Π.χ. Με την AT&Z1=rapidfire.hopto.org:64128 ,ορίζουμε στην θέση 1 ως επιλογή μας την RapidFire BBS. Έτσι αν δώσουμε στο terminal, την εντολή ATDS1 τότε η σύνδεση μας με την συγκεκριμένη BBS, θα γίνει στο τσακ μπαμ ;)

  Προσοχή!
  Μην ξεχάσουμε να αποθηκεύσουμε μόνιμα της ρυθμίσεις μας μέσα στην nvram, δίνοντας AT&W
  Έτσι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδίνουμε τις ίδιες εντολές κάθε φορά που το βάζουμε σε λειτουργία.
  Είπαμε, είμαστε retro τύποι αλλά όχι και μαζόχες! :D

  [​IMG]

  Εδώ το δοκιμάζω, προσπαθώντας να συνδεθώ στην πολύ αξιόλογη RapidFire BBS όπου είμαι χρόνια μέλος. Σύνδεση Επιτυχής!  Το να "βγεις στον αέρα" με έναν C64 από τα late '80s, γεμίζει την ψυχή σου με ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια! Πρέπει να το ζήσετε για να καταλάβετε τι εννοώ! Μένει τώρα να δω τι έχουν κάνει οι φίλοι μου στο RetroClub.info ώστε να δηλώσω το παρόν (έστω και από απόσταση)

  Φτιάξτε το και Χαρείτε το! :thumbup:
   
  Pluto63, turrican, sly*m and 2 others like this.
 2. Pablo Sanchez

  Pablo Sanchez Retro Starter

  Joined:
  Aug 31, 2017
  Messages:
  78
  Likes Received:
  121
  Πολύ ωραίο συναίσθημα, το έχω περάσει με την κάρτα M4 στο amstrad cpc, μιλούσα με κόσμο από Ισπανία σε IRC channel στο SymbOS λειτουργικό και ήταν το κάτι άλλο να σκεφτείς ότι γράφεις με μηχάνημα πάνω από 30ετηας!

  Ερώτηση, που αγοράζεις τα edge connectors για commodore; το μεγάλο και το μικρό για το κασετόφωνο... εννοώ στην Ελλάδα, έχει κάποιο eshop που τα πουλάει, δεν βρήκα γιαυτό ρωτάω.

  Μπράβο πάντως!
   
  geoanas likes this.
 3. sly*m

  sly*m Retro Member

  Joined:
  Oct 30, 2018
  Messages:
  144
  Likes Received:
  319
  Location:
  Athens
  Ωραίο Geo! Μπράβο στα παιδιά του RetroClub.info.
  Θέλω να φτιάξω και εγώ ένα για 8-bit Atari να κάνω τσατ με το Atari 800!
   
  geoanas likes this.
 4. geoanas

  geoanas Commodore Vampire Staff Member

  Joined:
  Oct 21, 2012
  Messages:
  6,119
  Likes Received:
  3,283
  Location:
  Earth
  Ευχαριστώ πολύ! Τώρα μάλιστα ανταλλάσσαμε κάποια μηνύματα με τον sysop της RapidFire. Από εβδομάδα θα βγάλει κάποια videos σχετικά με τον ορθό τρόπο χειρισμού της συγκεκριμένης BBS (που είναι πραγματικό χρυσωρυχείο σε C64 releases :thumbup:)
  Connectors από Ελλάδα δυστυχώς δεν βρήκα :( (Αν κάποιος έχει κάτι, ας ενημερώσει εδώ), τους περίμενα από Κίνα κάτι χρόνια (και δεν είναι και φτηνοί, οι άθλιοι :) )

  Thanks Μάνο! Για Atari, ε; Ενδιαφέρομαι τρελά! Please έχε με στα υπόψιν ;)
   
  turrican and sly*m like this.
 5. sly*m

  sly*m Retro Member

  Joined:
  Oct 30, 2018
  Messages:
  144
  Likes Received:
  319
  Location:
  Athens
  Εννοείται!!! :D
   
  geoanas likes this.
 6. geoanas

  geoanas Commodore Vampire Staff Member

  Joined:
  Oct 21, 2012
  Messages:
  6,119
  Likes Received:
  3,283
  Location:
  Earth
  Γι αυτό σε πάω βρεεε! :)
   
  sly*m likes this.
 7. geoanas

  geoanas Commodore Vampire Staff Member

  Joined:
  Oct 21, 2012
  Messages:
  6,119
  Likes Received:
  3,283
  Location:
  Earth
  Πολύ πρόσφατα, από τις 26 Νοεμβρίου είχα παραγγείλει από Ebay (Κίνα) κάποια WiFi modules με την προοπτική να φτιάξω μερικά StrikeWiFi modems καθώς και να πειραματιστώ περισσότερο ώστε να λύσω το μυστήριο της αιτίας της άρνησης υποστήριξης των 9600kbs στη πράξη. Με άλλες λέξεις ενώ θεωρητικά ισχύουν, πρακτικά δεν μπορώ να ανέβω παραπάνω από 300. Οποιαδήποτε επιλογή άνω των 300, οδηγεί σε ακαριαίο πάγωμα του προγράμματος και κρέμασμα του C64.

  Λοιπόν χθες τα παρέλαβα.

  Ναι! Από τις 26/11 του σωτήριου έτους 2018(!)
  . Μαζί είχα παραγγείλει κάποιες eproms και άλλα ψιλολόγια. Το γεγονός της παραλαβής, μου αναπτέρωσε το ηθικό γιατί πλέον τα είχα οριστικά χαμένα. Για να δούμε, θα έχω άραγε νεώτερα έως το τέλος της άλλης εβδομάδας και για τα υπόλοιπα; Μόνο ο Αλλάχ γνωρίζει

  Παρακάμπτοντας τον παραπάνω σκόπελο (που θα μπορούσε άνετα να ξεσηκώσει θύελλα αρνητικών σχολίων -έτσι για το γαμώτο) θα σταθώ λίγο στα modules που παρέλαβα.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Τα είδατε;
  Διαφορετικά σε διαστάσεις και σε chipset. Εδώ συναντάμε το CH340C ενώ στο προηγούμενο το CP210x. Αυτό συνεπάγεται δυο πράγματα: Πρώτον ότι η πλακέτα που είχα τυπώσει ήταν στενότερη με συνέπεια το ESP8266 module να μην μπορεί να τοποθετηθεί στην socket αλλά και δεύτερον ότι το flasher tool που ανέφερα στην αρχή απλά δεν λειτουργεί και...connection not established

  Η λύση και στα δυο προβλήματα, είναι απλούστατη. Ξεκινώντας με το φλασάρισμα του module, ως εργαλείο θα χρησιμοποιήσουμε το επίσημο Arduino IDE software και συγκεκριμένα την πρόσφατη έκδοση 1.8.8 Μετά την εγκατάσταση του στο PC μας, θα πρέπει να το κάνουμε να "δει", το "δικό μας" ESP8266 mod. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται ακολουθώντας τα βήματα που διαβάζουμε στο: GitHub - esp8266/Arduino (Installing with board manager)

  Με τις απαραίτητες libraries, ανοίγουμε το juno12.ino (αφού το έχουμε βάλει μέσα σε δικό του φάκελο) και μετά το compile, το ανεβάζουμε (upload) στο module μας, αφού φυσικά πρώτα το έχουμε επιλέξει μέσα από την μακρυά λίστα των υποστηριζόμενων συσκευών

  [​IMG]

  [​IMG]

  Με την ολοκλήρωση της αλλαγής του firmware, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, το μόνο που έπρεπε να κάνω πλέον είναι ένα μικρό hack πάνω στην τυπωμένη μου πλακέτα και το StrikeWiFi modem μου είναι πανέτοιμο για δράση!

  [​IMG]

  [​IMG]


  [​IMG]

  [​IMG]


  Μην σας ξεγελάει η φωτογραφία. Δυστυχώς οι προσπάθειες για baud rate = 9600 παραμένουν απέλπιδες. Το κοντέρ είναι σταθερά κολλημένο στα 300. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται :)

  [​IMG]

  Ακολουθεί συγκριτική φωτογραφία των δυο StrikeWiFi(s). Αριστερά αχνοφαίνεται η θερμόκολα που χρησιμοποίησα για να στερεώσω την socket. Ετοιμοπόλεμα και έτοιμα για δράση :)

  [​IMG]
   
  Pluto63, sly*m and dimfil like this.
 8. geoanas

  geoanas Commodore Vampire Staff Member

  Joined:
  Oct 21, 2012
  Messages:
  6,119
  Likes Received:
  3,283
  Location:
  Earth
  Η λύση από φίλο στο FB...

  ...και ΝΑΙ! Δουλεύει απροβλημάτιστα και σφαιράτα στα 9600bps! :thumbup:
   
  sly*m, Pluto63 and dimfil like this.

Share This Page