Η πλακέτα ST-V κατασκευάστηκε γύρω στο 1995 για τα ηλεκτρονικά (arcades) από την SEGA και βασίστηκε στο hardware της κονσόλας SATURN. Θα έλεγα μάλιστα ότι αποτελεί ένα Saturn με τα παιχνίδια σε cartridge και σύνδεση Jamma Standard. Κυκλοφόρησε σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία με αντίστοιχες εκδόσεις BIOS και ορισμένες ιδιαιτερότητες. Ορισμένα παιχνίδια δεν έπαιζαν σε άλλη περιοχή πλην εκείνης που κατασκευάστηκαν, άλλα εμφάνιζαν διαφορετικό τίτλο – γραφικά και άλλα δεν είχαν καμία διαφορά και έπαιζαν κανονικά.

HPIM2510Η δική μου ST-V με αλλαγμένους πυκνωτές και μπαταρία, το manual και προστασία ιδιοκατασκευή από plexiglass.

 

Λόγω της καταπληκτικής ομοιότητας και συμβατότητας με το Saturn, τα παιχνίδια ήταν πιστές μεταφορές από το ένα σύστημα στο άλλο χωρίς να διαφέρουν σε τίποτα.
Η λίστα των παιχνιδιών είναι αρκετά μεγάλη με ορισμένα να ξεχωρίζουν όπως : Soukyugurentai/Terra Diver,Shienryu ,Radiant Silvergun,Cotton 2,Cotton Boomerang,Decathlete/Athlete Kings,Golden Axe : The Duel,Dynamite Deka/Die Hard Arcade,Tecmo World Cup’98 και άλλα όμορφα (και ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ !) .

HPIM2507Μερικά από τα παιχνίδια (cartridges) που διαθέτω.

 

Σε περίπτωση που είστε από τους τυχερούς που αποκτήσατε κάποια ST-V και έχετε αρκετές carts άλλης περιοχής ή θέλετε να δείτε τα παιχνίδια σας να παίζουν με άλλα γραφικά ή σε άλλη γλώσσα ή είστε απλώς περίεργος, η λύση είναι να αντικαταστήσετε το BIOS της πλακέτας.

Θα χρειαστείτε :

(1) Mια M27C400 EPROM ή παραπλήσια (AT 27C400 ή MX27C4100). Αν το σύστημα σας ΔΕΝ διαθέτει MASK ROM ανάλογη της φωτογραφίας θα χρειαστεί να “γράψετε” το καινούργιο BIOS στην EPROM που έχετε.

stv_bios_jΗ MASK ROM με το BIOS.

 

(2) Την ST-V MODBIOS rom, που αποτελεί δημιούργημα του Tormod Tjaberg.
Η χρήση της rom περιορίζεται αυστηρά για προσωπική και όχι για εμπορική χρήση !

ΠΗΓΗ

http://tjaberg.com/stv/index.htm

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

“Κατεβάστε” την ST-V MODBIOS rom image και μεταφέρετε την στην άδεια EPROM που έχετε.
Αντικαταστήστε το IC8 της πλακέτας σας. Ανάψτε το μηχάνημα και επιλέξτε την περιοχή σας, πατώντας A – B ή C. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να αλλάξετε περιοχή μην κάνετε τίποτα μέχρι να τρέξει το παιχνίδι που έχετε βάλει.

st-v-pcbH θέση IC8 του BIOS chip

 

HPIM2506Η δική μου ST-V με το νέο BIOS τοποθετημένο

 

modbios_screenΗ αρχική οθόνη του μενού του ST-V MODBIOS

 

Όλες οι ρυθμίσεις αποθηκεύονται αυτόματα με τη βοήθεια της μπαταρίας και δεν χρειάζεται να κάνετε ξανά τίποτα. Αν θελήσετε να αλλάξετε περιοχή τότε απλά βγάλτε και επανατοποθετήστε την μπαταρία.

 

Tecmo World Cup 98 για SEGA ST-V. Ακόμη ένας γνήσιος εκπρόσωπος του συστήματος, που ίσως φανεί γνώριμος σε πολλούς

 

ΠΗΓΗ

Περισσότερες πληροφορίες και μια πολύ αναλυτική λίστα με τις διαφορές των παιχνιδιών ανά περιοχή μπορείτε να δείτε εδώ :

https://wiki.arcadeotaku.com/w/Sega_ST-V

 

geoanas

geoanas

I am an avid collector of retro hardware. I collect anything retro ... from calculators, to real arcade boards and home computers. Being a tech/craftsman (self taught by experience), I like tinkering with electronics. I believe that hardware engineering is a kind of an art form. I don't want to miss any chance to grab my trusty screwdriver and my precious soldering iron just to repair, improve or spice up with a ‘mod-flavor’ almost anything. I was familiar with retro scene world when...wasn’t retro at all (!)...

Σχόλια

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού