Η διασωση ενος TI99/4A

Ήταν κατά της 17:00 το απόγευμα όταν είπα …”δεν βγάζω εκείνον το TI99/4A, που έχω καιρό να ασχοληθώ, για ένα γρήγορο PARSEC ?”
Μετά από μισή περίπου ώρα, το κακό είχε γίνει…έντονη μυρωδιά καπνού και απόλυτο σκοτάδι…ο TI μου είχε αφήσει χρόνους…
Δεν χάνω την ψυχραιμία μου, βουτώ το κατσαβίδι και σε λίγη ώρα είχα φτάσει στα εσώψυχα του μηχανήματος !
Ξανά στη πρίζα … καπνός από την πλακέτα τροφοδοσίας ! Ο μικρός μου γιός, δίπλα μου να παίζει “STARCRAFT” και να μου λέει : “μπαμπά, γιατί μυρίζει σπόρια ?” 🙂
Ατάραχος ξεβιδώνω ακόμα 2 βίδες και βγάζοντας το άσπρο φισάκι, η πλακέτα ήταν ήδη κάτω από το “χειρουργικό μου νυστέρι”.
Το μάτι του “μεγάλου αδερφού” δεν άργησε να βρει την καμένη αντίσταση !

Θέση R6, διασταύρωση με τα schematics εδώ :

http://www.mainbyte.com/ti99/computers/motherboard_ti994a.html

…BINGO…100 Ohm !

Γρήγορη αλλαγή …

…και εδώ και αρκετή ώρα οδηγώ το διαστημόπλοιο μου χωρίς παρενοχλήσεις (πλην εκείνων των ενοχλητικών εξωγήινων !)

Δυστυχώς τα καλά πράγματα δεν κρατούν πολύ 🙁 και η χαρά που πήρα –νομίζοντας ότι είχα τελειώσει με την επισκευή του TI99/4A μου- κράτησε πολύ λίγο.
Μετά από λίγες μέρες η φρικτή μυρωδιά του καμένου επέστρεψε και μαζί με τον καπνό και η οθόνη του υπολογιστή μου, μαύρισε για πάντα.
Άνοιξα γρήγορα το μηχάνημα και ξανά-αντίκρυσα την γνωστή καμένη αντίσταση των 100 Ω. Τελικά η αντίσταση δεν ήταν η αιτία του προβλήματος αλλά ένα από τα συμπτώματα…. 🙁

Μετά από μια γρήγορη αντικατάσταση της αντίστασης και με την πλακέτα τροφοδοσίας σε αποσύνδεση από την μητρική, δεν παρατηρώ τίποτα. Η ώρα περνάει και ούτε γάτα – ούτε ζημιά, όλα πάνε ρολόι και οι τάσεις μετρημένες με το πιστό μου πολύμετρο σταθερές στις τιμές τους (+5,+12 και -5V).

Τι στον κόρακα συμβαίνει…παίρνω την μεγάλη απόφαση, συνδέω με την κυρίως πλακέτα και να τα πάλι τα χαμπέρια..στιγμιαίος καπνός και απανθράκωση της αντίστασης (για πολλοστή φορά), μαύρη οθόνη και ένας τσιριχτός ήχος να μου τρυπάει τα αφτιά.

Μετράω τις τάσεις στην πλακέτα του υπολογιστή με τις -5V και +12V να μην παρουσιάζουν διακυμάνσεις ενώ η ένδειξη της +5V είχε τρελαθεί. Διακόπτης στο off και έρευνα σε όλο το internet.

Η συμπτωματολογία της μαύρης οθόνης σε συνάρτηση με τον τσιριχτό ήχο του TI 99/4A παρατηρώ ότι είναι συχνό φαινόμενο αλλά η αιτιολογία είναι αρκετά διαφοροποιημένη..

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι κατά σειρά προτεραιότητας:

– Βραχυκύκλωμα στην επέκταση της cartridge socket από βρωμιά.

– Καμένη μνήμη (κάποια από τις 4116) (γαλάζιο πλαίσιο)

– TMS9918ANL Video processor (σε κόκκινο πλαίσιο εικονίζεται η βάση του).Το chip θερμαίνεται αρκετά γι αυτό και καλύπτεται από ψήκτρα.

– 74LS156PC από ότι κατάλαβα λειτουργεί ως ελεγκτής μνήμης (κίτρινο πλαίσιο)

– ΤΙΜ9904 λειτουργεί ως clock generator και επίσης καλύπτεται από ψήκτρα.

– 12MHz κρύσταλλος

– TMS9900NL CPU και

– τελευταίες οι GROMS (περιέχουν την basic, τους χαρακτήρες κτλ..σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει σωτηρία και η μόνη λύση είναι να βρεθούν από κάποιον άλλο TI99/4A ή να τις προγραμματίσει κάποιος που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, μόνος του).

Ξεκινώντας από την πλακέτα τροφοδοσίας η πρώτη μου δουλειά ήταν να αλλάξω (τι άλλο?) την καμένη αντίσταση αλλά και το TIP31A voltage regulator που είναι υπεύθυνο για τα +5V.

Εφαρμογή και σύνδεση…καπνός δεν βγαίνει…η αντίσταση στη θέση της αλλά δυστυχώς μαύρη οθόνη και τσιριχτός ήχος. Αυτή τη φορά δεν την γλίτωσα και η ζημιά είχε γίνει μόνιμα στην μητρική του υπολογιστή.

…και αρχίζουν οι επεμβάσεις :

– Καθαριότητα και τρίψιμο με οδοντόβουρτσα και WD40 της μικρής επέκτασης της cartridge socket. Έλεγχος βραχυκυκλώματος με πολύμετρο και να ένα πρόβλημα. Κάποια pins βρέθηκαν προβληματικά (έκαναν επαφή). Καθάρισμα ξανά, μέτρηση και το πρόβλημα βρήκε τη λύση του. – Αποτέλεσμα μηδέν (Ύποπτο όμως για την πρόκληση της αρχικής ζημιάς σε συνδυασμό με το προβληματικό voltage regulator)

– Αποκόλληση, εφαρμογή βάσεων και αντικατάσταση όλων των 4116 ram chips αλλά και του γειτονικού 74LS156PC – Αποτέλεσμα μηδέν

– Αλλαγή του κρυστάλλου 12MHz, με καινούργιο – Αποτέλεσμα μηδέν.

– Αλλαγή του ΤΙΜ9904 (clock generator) με καινούργιο – Αποτέλεσμα μηδέν.

– Αλλαγή του TMS9918ANL Video processor – BINGO 🙂 , όλα επανήλθαν στο φυσιολογικό με ήχο και εικόνα καμπάνα. Εφαρμογή ceramic arctic silver πάνω στα δυο ψυκτροφόρα (!) και θερμογόνα (!) chips και καπάκωμα με τις ψήκτρες τους.

– Γενική καθαριότητα των πλακετών – καθαρισμός με οινόπνευμα κτλ…

Ο υπολογιστής λειτουργεί αρκετές μέρες τώρα και δεν έχει εμφανίσει το παραμικρό.

Από όλη τη διαδικασία μου έμεινε σε stock ένας ολοκαίνουργιος TMS9900NL επεξεργαστής (ήμουν έτοιμος να ξηλώσω και την CPU,αν δεν πετύχαινε η αλλαγή του video processor) ενώ ήμουν πολύ τυχερός που βρήκα brand new ότι ζητούσα στο Ebay, από Hong Kong φυσικά. (Mostek 4116-2 rams,TMS9918ANL,74LS156PC,ΤΙΜ9904,TMS9900NL CPU και 12MHz Xtal)

Αυτά και περαστικά μου ! LOL ! 🙂

geoanas

Arcade pcbs - home micros - handhelds - Gaming consoles and Paraphernalia ;-)

4 thoughts on “Η διασωση ενος TI99/4A

 • N
  May 19, 2015 at 8:50 pm
  Permalink

  Χαρά στο κουράγιο σου Γιώργο
  Διαβάζοντας και φτάνοντας στο BINGO είπα, τι στο …. και καβάντζα TMS9918ANL Video processor έχει αυτός χαχαχαχα

 • A
  May 20, 2015 at 2:09 pm
  Permalink

  Πράγματι χαρά στο κουράγιο σου, και ειδικά οταν καίγονται οι R η μία μετά την άλλη!..Βεβαια παρατήρησα μια αλλαγή στην “τεχνική”, πρωτα επισκευή μετά καθαριότητα! 🙂
  Όπως και να’χει η επισκευές σου και μοντες σου είναι ΕΠΟΣ για την ρετροκοινότητα!!! 🙂 Μπράβο για ακόμα μια φορά Γιώργο!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.