Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που αγόρασα την πρώτη Amstrad GX-4000 κονσόλα μου. Λίγο η καθημερινότητα, λίγο η ενασχόληση μου με άλλα ενδιαφέροντα και πραγματικά την είχα ξεχάσει, όμορφα προστατευμένη και γυαλισμένη μέσα στο κουτάκι της. Την εποχή που την είχα αγοράσει (από Ebay), μου είχε έρθει με 1-2 cartridges ενώ είχα πάρει έξτρα και το Switchblade – κουτάτο με το manual – αφού είχα διαβάσει πολύ ωραίες κριτικές γι αυτό.
Πρόσφατα λοιπόν, σκαλίζοντας και καθαρίζοντας την ανέσυρα μαζί με τα παρελκόμενα της και μετά από την απαραίτητη αντικατάσταση όλων των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών (εργασία που υποβάλω εδώ και ένα χρόνο περίπου όλα τα αντικείμενα της συλλογής μου) είπα να ασχοληθώ λίγο με την υπόθεση συλλογής παιχνιδιών. Το ψάξιμο στο Ebay δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αφού αρκετοί από τους λιγοστούς τίτλους που κυκλοφόρησαν στην σύντομη πορεία της έχουν γίνει πλέον σπάνιοι. Διαβάζοντας λίγο από εδώ και λίγο από εκεί και εφόσον είχα ήδη προμηθευτεί τον εξαιρετικό (για την δουλειά που τον χρειαζόμουν και τα χρήματα που διέθετα) GQ-4X True USB Universal Eprom Programmer, είπα να τον δοκιμάσω….
Τα υλικά που χρειαζόμουν ήταν :

1) Μια original cartridge …χωρίς πολύ σκέψη ο Barbarian II θυσιάστηκε για το εγχείρημα (!)
2) Μερικές M27C1001 EPROMs (αφού αποφάσισα να γράψω τα πάντα χρειάστηκα 26 στο σύνολο)
3) Μια 32 pin ZIF socket

…και ξεκινάμε…

Αφού ανοίξουμε την original cartridge πολύ προσεκτικά προσέχοντας μην κάνουμε ζημιά στο case (ανοίγει από τα πλάγια “σπρώχνοντας” τις 2 εγκοπές με ένα πολύ ψιλό κατσαβιδάκι) αντικρίζουμε την rom του παιχνιδιού και το μικρό ACID chip (Amstrad Cartridge Identification Device) που δεν έχουμε λόγο να  πειράξουμε (αν το κάνουμε θα καταλήξουμε με μια άχρηστη cartridge).

GX4000_02

Σε ορισμένες cartridges υπάρχουν και τα jumpers που βλέπουμε (LK1,LK3,LK5) και που σε ορισμένα sites ανέφεραν ότι πρέπει να “πειράξουμε” ανάλογα με το παιχνίδι. Δοκίμασα τα πάντα ΧΩΡΙΣ να χρειαστεί να πειράξω τα εν λόγω jumpers.
Αποκολλούμε την rom και κατόπιν μπορούμε να κολλήσουμε μια βάση ή να φτιάξουμε μια επέκταση και να έχουμε την βάση εκτός cartridge για πιο εύκολη πρόσβαση στην αλλαγή της eprom και μηδαμινή εργασία στο πλαστικό της case. Προτίμησα τη δεύτερη λύση και το αποτέλεσμα απεικονίζεται στην ακόλουθη φωτογραφία (αλήθεια σας αρέσει η ετικέττα που έφτιαξα ? 😉 …!)

GX4000 multi

Αφού λοιπόν προγραμματίσουμε την άδεια eprom με την «εικόνα» του παιχνιδιού της αρεσκείας μας, απλά την τοποθετούμε στην zif socket, ανάβουμε τον GX4000 και ‘φχαριστιόμαστε… 😀

 

geoanas

geoanas

I am an avid collector of retro hardware. I collect anything retro ... from calculators, to real arcade boards and home computers. Being a tech/craftsman (self taught by experience), I like tinkering with electronics. I believe that hardware engineering is a kind of an art form. I don't want to miss any chance to grab my trusty screwdriver and my precious soldering iron just to repair, improve or spice up with a ‘mod-flavor’ almost anything. I was familiar with retro scene world when...wasn’t retro at all (!)...

Σχόλια

3 Responses

  1. Χαμπάρι δεν πήρα πότε το πόσταρες αυτό. Φανταστικό μιλάμε! Αν δεν κάνω λάθος η ίδια ROM είναι που έγραφες και τα rom της Amiga ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού