fotis_kfor – Greece!

H στήλη “Συλλογές απ’ολο τον κόσμο” επιστρέφει, αυτή τη φορά με Ελληνική συμμετοχή! Ο γνωστός στην ρετροκοινότητα για την τεράστια συλλογή του, fotis_kfor απαντά πρόθυμα στις ερωτήσεις του iamretro και σχολιάζει τους πάντες και τα πάντα! Απο την συλλογή του και το μέλλον του gaming μέχρι την ενότητα των ελληνικών communities! Ας δούμε τι μας είπε ο δημιουργός του retrocomputers.gr!

Συνέντευξη:

iamretro: Γεια σου Φώτη ή αλλιώς fotis_kfor! Καλώς όρισες στο iamretro! Παρουσιάσου! Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου! Από που κατάγεσαι,τα χόμπι σου…!

fotis_kfor: Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για το site σας www.iamretro.gr. Κατάγομαι από την Αθήνα και είμαι γεννημένος το 1978. Από χόμπι έχω αρκετά, όπως συλλογές υπολογιστών και κονσολών, μουσικές συλλογές (Iron Maiden), αθλητισμός, ηλεκτρική κιθάρα, σκάκι και διάφορα άλλα. Αλλά λόγω της καθημερινής ρουτίνας δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για όλα και έτσι ασχολούμαι όποτε μπορώ από λίγο με κάποια από αυτά αφήνοντας στην άκρη για λίγο κάποια άλλα.

iamretro: Περίγραψε μου την 1η σου επαφή με τα video games. Ποιο ήταν το πρώτο σύστημα που απέκτησες; Το έχεις ακόμα;

fotis_kfor: Ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν ο ZX Spectrum+3, τον οποίο έχω ακόμα στην κατοχή μου και παράλληλα είχαμε και έναν Amstrad PC 1512. Επίσης σαν πιτσιρικάς έπαιζα και πολλά arcades, τα γνωστά σε όλους ουφάδικα ή ηλεκτρονικά όπως τα λέγαμε. Έτσι γνώρισα αρκετά παιχνίδια στον Spectrum όπως το Ikari Warriors, Nomad, Gift from the gods, και επίσης κάποια κλασικά στον Amstrad και στα arcades που έπαιζα.

Ο πρώτος υπολογιστής του fotis_kfor. Zx Spectrum +3!

iamretro: Πότε μπήκε «το μικρόβιο» της συλλογής ; Το βλέπεις σαν χόμπι ή είναι ένα απωθημένο που σου έχει μείνει και θέλεις να αποκτήσεις όλα τα συστήματα που δεν είχες μικρός;

fotis_kfor: Το μικρόβιο της συλλογής μπήκε περίπου το 2000 και ξεκίνησε σαν χόμπι φυσικά.. Τότε άρχισα να σκέφτομαι την δημιουργία μιας συλλογής με υπολογιστές και κονσόλες για να φτιάξω κάτι σαν μουσείο, με το Timeline της πληροφορικής και του gaming, επειδή έβρισκα την ιστορία και των δύο πάρα πολύ συναρπαστική. Έτσι, πέρα από το να τα θαυμάζω εγώ, σκεφτόμουν στην πρώτη ευκαιρία, να κάνω με κάποιο τρόπο είτε ένα φυσικό μουσείο με την ιστορία της πληροφορικής και του gaming, ή στην χειρότερη -αν δεν μπορούσα- έστω κάποιες εκθέσεις (με ελεύθερη είσοδο) με τα μηχανήματά μου, για να μοιράζομαι το χόμπι μου με άλλους ρετρό-συνάδελφους. Επειδή δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για να το κάνω άμεσα, αλλά ούτε και ο χώρος για να τα στήσω, ξεκίνησα για αρχή τότε με 3-4 μηχανήματα που τα είχα πακεταρισμένα σε κούτες, και σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια -όποτε μπορούσα- αγόραζα περισσότερα. Το χόμπι αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (όσο αυτό είναι δυνατόν) έχοντας δημιουργήσει με πάρα πολύ κόπο εδώ και περίπου 12 χρόνια μια αρκετά μεγάλη και ωραία συλλογή με αντιπροσωπευτικά μηχανήματα, περιοδικά πληροφορικής αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα, σαν πρόγονους της πληροφορικής και του gaming όπως μια adding machine, μια γραφομηχανή, παιχνίδια της TOMY, Handhelds και διάφορα άλλα. Τα περισσότερα μηχανήματα δουλεύουν αφού αγοράστηκαν ως λειτουργικά, με εξαίρεση πολύ λίγα untested – κυρίως κάποια pongs.

iamretro: Πόσα περίπου συστήματα και παιχνίδια περιλαμβάνει η συλλογή σου;

fotis_kfor: “Στο περίπου” είναι γύρω στα 150 μηχανήματα. Τα παιχνίδια δεν τα έχω μετρήσει, αλλά επειδή ο σκοπός μου είναι η δημιουργία ενός μουσείου με το timeline των μηχανημάτων, δεν αποσκοπώ στο να μαζέψω πολλά παιχνίδια για τα μηχανήματα, αλλά δίνω προτεραιότητα στο να αποκτήσω μηχανήματα που δεν έχω στην κατοχή μου και απλά φροντίζω να έχουν τουλάχιστον 1-2 παιχνίδια για να υπάρχει κάτι, ώστε να καταλάβει κάποιος “τρίτος”, τι μέσο χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο μηχάνημα και ένα δείγμα για το τι “έτρεχε” αυτό το μηχάνημα (π.χ. κάποιο game)

iamretro: Έχεις δημιουργήσει κάποιον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την φύλαξη τους; Πόσα από αυτά έχεις σε λειτουργία για να παίζεις τον ελεύθερο σου χρόνο;

fotis_kfor: Τα έχω τοποθετήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Σε λειτουργία τα βάζω σπάνια επειδή και δεν θέλω να τα “ταλαιπωρώ” λόγω της παλαιότητάς τους, αλλά επειδή κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ χρόνο και δυστυχώς δεν έχω αυτή την “πολυτέλεια”. Όμως όπως προανέφερα, ο στόχος μου ήταν να φτιάξω κάτι σαν μουσείο, οπότε και στο ράφι να είναι ταιριάζει για το σκοπό αυτό, απλά όταν έχω όρεξη και χρόνο δεν με εμποδίζει κάτι στο να ανοίξω κάποιο και να ασχοληθώ, όπως επίσης κάποια από αυτά ανοίγουν και στις εκθέσεις που διοργανώνουμε.

iamretro: Η συλλογή σου είναι εντυπωσιακή! Έχεις υπολογίσει περίπου πόσα χρήματα , έχεις ξοδέψει για αυτή; “Κρατάς» αρχείο για όλες σου τις αγορές;

fotis_kfor: Δεν έχω υπολογίσει τι έχω ξοδέψει, ούτε κρατάω κάποιο αρχείο. Επειδή αυτό γίνεται από το 2000 περίπου και θα ήταν δύσκολο να διατηρώ σε αρχείο πόσα ακριβώς έχω ξοδέψει  για περίπου 12 χρόνια, αλλά σίγουρα είναι αρκετά! Απλά προτιμούσα με κάποια χρήματα που μου περίσσευαν, αντί να τα τρώω στα μπουζούκια ή να αλλάζω 10 φορές ζάντες και αεροτομές όπως άκουγα από διάφορους, προτιμούσα να επενδύσω σε κάτι για το χόμπι μου, 1-2 μηχανήματα όποτε μπορούσα.

iamretro: Παίζεις ακόμα video games ή σου αρκεί να τα συλλέγεις; Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος παιχνιδιών; To αγαπημένο σου σύστημα;

fotis_kfor: Πάντα έπαιζα και θα παίζω video games, αλλά με μέτρο. Είμαι κυρίως χρήστης PC και αγαπημένο μου είδος παιχνιδιού είναι τα FPS π.χ. Unreal Tournament, Doom, Quake κτλ. Επίσης στο PC μέσω του M.A.M.E. πάντα έπαιζα και παίζω και τα γνωστά arcades που έπαιζα και μικρός. Όσο για το αγαπημένο μου σύστημα…. ξέρω ότι κάποιοι θα λοξοκοιτάξουν, αλλά είναι το PC.

iamretro: Από την πλευρά του συλλέκτη τώρα…Για ποιο σύστημα διασκεδάζεις περισσότερο να συλλέγεις παιχνίδια και περιφερειακά;

fotis_kfor: Σαν συλλέκτης όπως ανέφερα πιο πριν, δίνω προτεραιότητα στο να πάρω μηχανήματα που δεν έχω, με τουλάχιστον 1-2 παιχνίδια (όσο περισσότερα παιχνίδια και προγράμματα έχουν βέβαια τόσο το καλύτερο) για να συμπληρώσω μια Wish List που έχω βγάλει με προσωπικές μου επιλογές για το Timeline των υπολογιστών και κονσολών. Αφού δεν τα χρησιμοποιώ και συχνά, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στο να μαζέψω για κάποιο μηχάνημα κάποια παιχνίδια ή περιφερειακά.

iamretro: Από που «ψωνίζεις» τα ρετρό αποκτήματα σου; Βγαίνεις συχνά στην «γύρα» αναζητώντας κάποια καλή ευκαιρία στα τοπικά μαγαζιά της περιοχής σου, ή προτιμάς το eBay και τις αγγελίες;

fotis_kfor: Περισσότερο ψωνίζω από το Ebay και κάποιες φορές από αγγελίες σε διάφορα φόρουμ. Όταν είχα πρωτοξεκινήσει το χόμπι αυτό, είχα ψωνίσει και από αγγελίες σε εφημερίδες απο κάποιους πωλητές με παλιά μηχανήματα.

iamretro: Πες μου ένα κομμάτι της συλλογής σου, για το οποίο είσαι περήφανος! Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό; Πως το απέκτησες και με τι κόστος;

fotis_kfor: Δύσκολες αυτού του τύπου οι ερωτήσεις! Με αρκετά μηχανήματα έχω και κάποια ιστορία…από την στιγμή που το είδα, μέχρι να το πιάσω στα χέρια μου. Μου αρέσουν πολλά μηχανήματα και αν περιοριστώ μόνο σε ένα θα αδικήσω τα υπόλοιπα. Αλλά αφού έτσι είναι η ερώτηση, θα πω τον Jupiter Ace. Τον ήθελα λόγω της σπανιότητας του και της ιδιαιτερότητας του που είχε για γλώσσα προγραμματισμού τη Forth. Τον απέκτησα γύρω στις 500 λίρες αν θυμάμαι καλά από το ebay, αλλά δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τον courrier που το έφερε επειδή δεν έβλεπε το κουδούνι (!!!) και έγραψε ότι δεν με βρήκε και ότι η διεύθυνση δεν ήταν έγκυρη! Με αποτέλεσμα το μηχάνημα να επιστραφεί στον αποστολέα στην Αγγλία και εγώ αναρωτιόμουν γιατί αργούσε τόσο! Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμουν μέχρι να μου το ξαναστείλει ο πωλητής και να το πιάσω στα χέρια μου!

Ακριβός ο Jupiter Ace!

iamretro: Πες μας τα 5 πιο ακριβά – πολύτιμα κομμάτια της συλλογής σου.

fotis_kfor: Θα πω στο περίπου μιας και με τον καιρό οι τιμές αλλάζουν και δεν παρακολουθώ συνέχεια το χώρο αφού δεν έχει και τόσο νόημα αν δεν υπάρχουν και τα ανάλογα χρήματα για να τα αγοράσεις! Sinclair ZX80, Jupiter Ace, Enterprise 64, Tatung Einstein 256 και MGT Sam Coupe.

O Einstein της Tatung! Κάνει περήφανους τους απανταχού συλλέκτες που τον έχουν στην κατοχή τους…

iamretro: Θα πουλούσες ποτέ ολόκληρη την συλλογή σου;

fotis_kfor: Ποτέ!

iamretro: Ποια είναι η γνώμη της οικογένειας σου για το ακριβό χόμπι που έχεις επιλέξει;

fotis_kfor: Ευτυχώς υπάρχει κατανόηση για το χόμπι μου αλλιώς θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα! Βέβαια εννοείται πως προηγείται η οικογένεια και οι υποχρεώσεις και μετά το χόμπι, αυτό είναι και το λογικό. Πάντως με μετρημένες και σωστές κινήσεις δεν είναι τόσο ακριβό όσο φαίνεται αυτό το χόμπι, π.χ. πιο ακριβό είναι να έχεις αλλάξει σε αυτά τα 12 χρόνια που μαζεύω τα μηχανήματα 1-2 μέτρια αυτοκίνητα, κάτι που εγώ ευτυχώς δεν έκανα αλλά προτιμούσα να πραγματοποιώ σιγά – σιγά το στόχο που είχα βάλει με τη συλλογή.

iamretro: Έχεις άποψη για τις αναμενόμενες κονσόλες νέας γενιάς; Wii U, Playstation 4 και Xbox 720, συμφωνείς με την πολιτική (DRM κλέιδωμα, μόνιμη σύνδεση στο internet, όχι μεταχειρισμένα παιχνίδια) που φημολογείται πως θα ακολουθήσουν οι εταιρείες κατασκευής τους;

fotis_kfor: Δεν ασχολούμαι με τις νέες κονσόλες, αλλά σίγουρα, επειδή ξέρω τι σημαίνει DRM και απαίτηση μόνιμης σύνδεσης στο internet κτλ, θεωρώ απαράδεκτες αυτές τις κινήσεις από τις εταιρείες παιχνιδιών που τις εφαρμόζουν, καθώς με αυτό τον τρόπο, απλά κάνουν τον κόσμο να αγανακτεί και να στρέφεται στην πειρατεία και έτσι χάνουν αντί να κερδίζουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι χρήστες που διαθέτουν κάποιο παιχνίδι αυθεντικό παιδεύονται να το “τρέξουν” και καταλήγουν να έχουν λιγότερα “προνόμια” απο αυτούς που το έχουν πειρατικό!

iamretro: Πάμε και σε μερικές ερωτήσεις εκτός της συλλογής σου. Πως ξεκίνησε το retrocomputers.gr, ποια είναι η φιλοσοφία του; Τι φιλοδοξίες έχεις  γι’αυτό;

fotis_kfor: Το 2005, αποφάσισα πως ήθελα να φτιάξω ένα site για να μοιραστώ το χόμπι μου αυτό και με άλλους ανθρώπους, αλλά και να μπορεί και ο κόσμος να δει  μια online μορφή μουσείου για το πως είναι αυτά τα μηχανήματα, αφού δεν μπορούσα να φτιάξω ένα φυσικό μουσείο λόγω υποχρεώσεων. Το site αυτό κατά κάποιο τρόπο είναι η μεταφορά του χόμπι μου σε μορφή ιστοσελίδας. Έτσι μετά από αρκετό χρόνο και κόπο, τράβηξα περίπου 4.500 φωτογραφίες με όλη μου τη συλλογή με όλα τα αντικείμενα που κατέχω και μάλιστα τα μηχανήματα τα φωτογράφησα από όλες τις πλευρές τους, για να μπορεί ο καθένας να δει με κάθε λεπτομέρεια πως ήταν το καθένα, έστω και εικονικά για αρχή. Συνέχισα να έχω όμως στο μυαλό μου να προσπαθήσω αργότερα να κάνω κάποιο μουσείο, ή στην περίπτωση που δεν τα κατάφερνα να κάνω κάποιες εκθέσεις με τη συλλογή μου. Επίσης στο site έβαλα και  κάποια ενημερωτικά άρθρα για την ιστορία της πληροφορικής, των υπολογιστών και του gaming αλλά και φόρουμ για να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας.

Το αδικοχαμένο Cdi της Philips!

iamretro: Τον Νοέμβριο, σχεδόν ολόκληρη η ομάδα που βρισκόταν πίσω από τις εκθέσεις retrosystem, οργάνωσε κάτι εντελώς καινούργιο. Την έκθεση gathering 2012. Είσαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα; Tι διαφορετικό προσφέρει από τις προηγούμενες εκθέσεις και γιατί άλλαξε η ονομασία;

fotis_kfor: Στην ουσία δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά για τη συνέχεια του κόπου που έκαναν κάποια άτομα για 2 χρόνια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την έκθεση RetroComputers.gr Gathering 2012 που πραγματοποιήσαμε. Πρόκειται για μια ομαδική δουλειά και όλα τα παιδιά της ομάδας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Σε σχέση με τις 2 προηγούμενες εκθέσεις είχε παραπάνω από τα διπλάσια μηχανήματα, περισσότερες παρουσιάσεις μηχανημάτων και προγραμμάτων σε projector, αλλά και διάφορα events όπως το να δει ο κόσμος από τι κομμάτια αποτελείται ένα PC, συμμετέχοντας ενεργά και οι ίδιοι στην συναρμολόγηση του. Επίσης οργανώθηκε και ένας διαγωνισμός στο παιχνίδι Galaxian σε έναν υπολογιστή Philips MSX2 με δώρα για τους 2 πρώτους που έκαναν το υψηλότερο σκορ. Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι δεν θέλαμε να κάνουμε απλά μια έκθεση με τα μηχανήματα απλά να είναι τοποθετημένα και σβηστά για να τα βλέπουν οι επισκέπτες ή να τα ανοίξουμε για 1 ώρα και μετά να τα έχουμε σβηστά. Θέλαμε μια διαδραστική έκθεση με ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών όλες τις ώρες και τις 2 ημέρες της έκθεσης. Γι’ αυτό το λόγο τα περισσότερα μηχανήματα ήταν σε λειτουργία και ο καθένας μπορούσε ελεύθερα να τα χρησιμοποιήσει για να δει κάποιο πρόγραμμα ή κάποιο παιχνίδι από τα πολλά συνοδευτικά που υπήρχαν διαθέσιμα για το κάθε μηχάνημα ξεχωριστά, όπως και κάποια περιφερειακά όπως κάρτες επέκτασης, εκτυπωτές κτλ

Το όνομα της έκθεσης φυσικά και άλλαξε αφού πλέον η ομάδα μετακόμισε στο retrocomputers.gr. όμως όπως είπα και πριν είμαστε τα ίδια άτομα που συνεχίζουμε ενωμένοι. Δεν μπορούσαμε να συνεργαστούμε πλέον με το συγκεκριμένο φόρουμ για διάφορους λόγους – προβλήματα που είναι γνωστά στην ρετρό κοινότητα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα αφήναμε να καπηλευθεί ένα και μόνο άτομο την εργασία που κάναμε 2 χρόνια σαν ομάδα όλοι μαζί, από την ιδέα και το ξεκίνημά της έκθεσης μέχρι και την υλοποίησή της, επειδή ένα άτομο ήθελε να ιδιοποιηθεί τα πάντα.

Θα ήθελα να πω με λίγα λόγια πως ξεκίνησε η γνωριμία με τα παιδιά και διοργανώσαμε τις εκθέσεις μέσω του retrocomputers.gr για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων. Λόγω του ότι συμμετέχω σε αρκετά φόρουμ στο ιντερνετ, σε ένα από αυτά γνώρισα κάποια παιδιά που ήθελαν και αυτά να κάνουν κάποια έκθεση υπολογιστών. Έτσι, έλαβα και εγώ ενεργά μέρος και κάναμε 2 εκθέσεις μαζί σαν ομάδα το 2010 στο Περιστέρι και το 2011 στο Ψυχικό και γίναμε φίλοι. Επειδή όμως δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα στο φόρουμ αυτό, -τα οποία δεν θα τα σχολιάσω εδώ αφού είναι γνωστά στη ρετρό κοινότητα-, σχεδόν όλη η ομάδα σταδιακά αλλά και εγώ ο ίδιος, αποχωρήσαμε από το συγκεκριμένο forum.

Πιστεύω πως όταν αποχωρούν σχεδόν 10 άτομα με παράπονα και στην άλλη πλευρά είναι ένα μόνο άτομο που πιστεύει πως αυτός είναι σωστός και όλοι οι άλλοι 10 λάθος, κάτι δεν πάει καλά. Θέλω να πιστεύω πως καταλαβαίνει ο κόσμος τι συμβαίνει. Αφού όμως ήμασταν πλέον φίλοι, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε. Σκεφτήκαμε πως θα ήταν χαζό να πετάγαμε χωρίς λόγο αυτό που κάνουμε με τις εκθέσεις 2 χρόνια τώρα επειδή απλά δεν θα ξαναμπαίναμε σε ένα συγκεκριμένο φόρουμ. Έτσι λοιπόν αφού ήμασταν τα ίδια άτομα ως πυρήνας των εκθέσεων αλλά και της αρχικής ιδέας της έκθεσης και από τη στιγμή που εγώ είχα ήδη online ένα προσωπικό site φτιαγμένο που τόσα χρόνια το σχεδίαζα με τις ρετρό συλλογές μου, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε στο retrocomputers.gr. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα αφού και εγώ πάντα είχα στο μυαλό μου να φτιάξω ένα μουσείο πληροφορικής με τη συλλογή μου ή έστω να κάνω εκθέσεις με τα μηχανήματα μου, αλλά τώρα είμαστε μια πολύ καλή παρέα με τον ίδιο στόχο και με άριστη συνεργασία και είναι πολύ καλύτερα επειδή διαφορετικά θα ήταν να έκανα μόνος μου μελλοντικά κάποιες εκθέσεις με τη συλλογή μου και διαφορετικά τώρα που μαζευτήκαμε μια υπέροχη παρέα με κοινό στόχο. Μάλιστα με την τρίτη μας έκθεση γίναμε και περισσότεροι αφού αριθμούμε τους 17 εκθέτες οι οποίοι είναι πέρα από εμένα οι Brandon, Geo1977, Darth_Cotsos, Ndial, Pdial, Zx_jim,Vaggos664, Chriskgnr, Tarasque, Chdlee, Glaros, Arislab, Ethaniel, Dj_beast, Αngel_grig και επιπλέον τον κύριο Τσουροπλή της σχολής Μωραίτη που τυχαίνει να είναι και πρώην συντάκτης του περιοδικού PIXEL και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

To “τεράστιο” φορητό Mega Drive! To Sega Nomad!

iamretro: Πιστεύεις πως η ελληνική retro κοινότητα έχει «δύναμη»; Προσελκύει νέα άτομα και νέα μέλη; Γιατί υπάρχουν τόσες κόντρες και διαφορές μεταξύ των communities κατά την γνώμη σου;

fotis_kfor: Υπάρχουν αρκετά μέλη στην ελληνική ρετρό κοινότητα, αλλά ίσως όχι τόσα πολλά όσα σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό. Οι κόντρες που δυστυχώς υπάρχουν πιστεύω πως δημιουργούνται επειδή κάποιοι κοιτάνε περισσότερο να φανούν αυτοί ατομικά παρά να προσφέρουν στην κοινότητα. Πολλοί δυστυχώς φοράνε μάσκες και λυπάμαι κάποια παιδιά που δουλεύουν για κάτι τέτοια άτομα, έχοντας την εντύπωση ότι προσφέρουν για την κοινότητα, ενώ χωρίς να το έχουν καταλάβει απλά δουλεύουν για να φαίνεται κάποιος ατομικά για να την “μπει” σε κάποιους άλλους ότι είναι καλύτερος κτλ. Εγώ πάντα ήμουν και θα είμαι ουδέτερος. Έχω ένα αγνό χόμπι, το ξέρουν όλοι αυτό τόσα χρόνια που είμαι στη ρετρό κοινότητα και χαίρομαι γι’αυτό, . Πραγματικά δεν με νοιάζουν τα κόμπλεξ του καθενός. Πολύς κόσμος έχει προβλήματα και ξεσπάει προφανώς σε κάποια φόρουμ, νομίζοντας ότι θέλει ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά εγώ δεν είμαι ψυχίατρος ή ψυχολόγος του καθενός για να ασχοληθώ επί του θέματος αυτού και δεν με ενδιαφέρει και καθόλου.

iamretro: Ποια η άποψη σου για τον Ειδικό Τύπο στην Ελλάδα; Αγοράζεις κάποια από τα λίγα περιοδικά για υπολογιστές που έχουν απομείνει; Είσαι ξακουστός για την ολοκληρωμένη PC Master συλλογή σου πάντως!

fotis_kfor: Θεωρώ πως πέρα από την οικονομική κρίση που παίζει μεγάλο ρόλο, το internet έχει κάνει πολλά περιοδικά του χώρου να κλείσουν επειδή όλοι μπορούν μέσω του διαδικτύου να ψάξουν όποια πληροφορία θέλουν. Είτε για κάποιο πρόγραμμα, είτε για κάποιο τεχνικό θέμα ή για κάποιο παιχνίδι και μάλιστα με πιο φρέσκες πληροφορίες αφού τα έντυπα Μέσα είναι περίπου 1 μήνα πίσω. Πιστεύω όμως πως το περιοδικό δεν είναι ένα άψυχο χαρτί. Μετράει η παρέα και το κλίμα που δημιουργείται από τους συντάκτες και τους αναγνώστες του και θα ήταν κρίμα να σταματήσουν να βγαίνουν περιοδικά λόγω του internet. Εγώ έχω σαν αγαπημένο μου περιοδικό το PC Master που ευτυχώς έχει επιβιώσει από αυτήν την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός Τύπος. Αγόραζα το PC Master από το πρώτο του τεύχος και συνεχίζω μέχρι και τώρα με την ίδια λαχτάρα. Δεν είναι για εμένα απλά ένα περιοδικό αλλά τρόπος ζωής αφού με ακολουθεί από τα παιδικά μου χρόνια και έχουμε μεγαλώσει μαζί, γι’αυτό έφτιαξα και ένα βίντεο που το ονόμασα PC Master Timeline και έβαλα όλα τα εξώφυλλά του αλλά και όλα τα συνοδευτικά που πρόσφερε από το 1989 στο πρώτο του τεύχος μέχρι και το 2011. Τα φωτογράφισα ένα προς ένα για να τα προσφέρω στο περιοδικό και μετά να τα βάλω και στο site μου μιας και αυτό σημαίνει πολλά για εμένα.

Δεν θα μπορούσε να λείπει το Soundic Pong pong απο την συλλογή του Φώτη!

iamretro: Σου αρέσει το imretro.gr σαν online περιοδικό; Πιστεύεις πως είναι ολοκληρωμένο; Σου αρέσουν τα άρθρα του; Κάποιες παρατηρήσεις;

fotis_kfor: Είναι ένα πολύ ωραίο online περιοδικό που διαβάζει κάποιος με ευχαρίστηση. Έχει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα και μπόλικο υλικό. Tο αν είναι ολοκληρωμένο κτλ φυσικά δεν μπορώ να το κρίνω αυτό μιας και πιστεύω πως δεν υπάρχει ο ορισμός του τι πρέπει να έχει ένα online περιοδικό για να χαρακτηριστεί “ολοκληρωμένο”. Απλά πιστεύω πως αφού το κάνετε και εσείς για το χόμπι σας και βλέπετε πως έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, είσαστε στο σωστό δρόμο και αυτό είναι που μετράει.

iamretro: Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Συγχαρητήρια από όλη την ομάδα του iamretro.gr για την συλλογή σου και για το retrocomputers.gr! Σου ευχόμαστε ότι καλύτερο και η συλλογή σου να συνεχίσει να μεγαλώνει! Κλείσε την συνέντευξη όπως θέλεις!

fotis_kfor: Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια και για το site σας. Θέλω να πιστεύω πως η ελληνική ρετρό κοινότητα με τον καιρό θα δυναμώσει και θα γίνει πιο υγιής μιας και υπάρχουν πέρα από τις εξαιρέσεις, πολλά καλά άτομα που αγαπάνε το ρετρό και θέλουν να προσφέρουν. Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε παρέα!

[nggallery id=4]

NiCkeD

6 thoughts on “fotis_kfor – Greece!

 • N
  December 27, 2012 at 4:13 pm
  Permalink

  Πραγματικά η συλλογή του Φώτη είναι η μεγαλύτερη και ποιο ολοκληρωμένη στην Ελλάδα. Αλλά εκτός αυτού ο άνθρωπος έχει μεράκι με το χόμπι και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη έκθεση που έγινε στην Αθήνα. Αν και δύσκολο πλέον λόγο κρίσης……. συνέχισε έτσι δυνατά Φώτη!!!

 • December 28, 2012 at 5:05 pm
  Permalink

  Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια.

  Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετά άτομα που έχουν μεγάλες συλλογές και σίγουρα μεγαλύτερες από τη δική μου εδώ στην Ελλάδα (για το εξωτερικό δεν το συζητάω καν), αλλά όλοι το χόμπι μας κάνουμε χωρίς ανταγωνισμό κτλ (τουλάχιστον εγώ ποτέ δεν θα το δω έτσι) και είναι ωραίο να βλέπειες αρκετά άτομα να κάνουν τέτοιες συλλογές.

 • December 31, 2012 at 10:19 pm
  Permalink

  Πραγματικά Φώτη συγχαρητήρια, έχεις δημιουργήσει μια μικρή να πώ εμένα μου φαίνεται μεγάλη σπιτική έκθεση δεν βλέπω να σου λείπει κάτι.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.