Οι υπολογιστές πάντα ήταν κάτι που με συνέπαιρνε από μικρό παιδί. Ότι είχε σχέση με υπολογιστές , hardware, software, coding , graphics κ.α. Έτσι έγινε και το αντικείμενο της δουλειάς μου αλλά και ταυτόχρονα το hobby μου. Ένα από τα hobby μου είναι να μαζεύω παλιούς υπολογιστές να τους διορθώνω και να τους συντηρώ. Ναι αυτούς τους υπολογιστές που κάποιοι δεν δίνουν σημασία και τους πετάνε σε αποθήκες με υγρασία σκόνη και νερά η στα σκουπίδια. Έτσι λοιπόν ήρθε στα χέρια μου ένα ταλαιπωρημένο IBM 286 AT . Το ότι δούλευε ήταν ένα θαύμα. Αλλά ας τα πάρουμε πρώτα από την αρχή. Ας ξεκινήσουμε από την εξωτερική εμφάνιση και συνεχίζουμε στα ενδότερα.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Αυτό είναι το χάλι του δύστυχου μηχανήματος όσο αφορά την εξωτερική όψη και κυρίως όπως φαίνεται από το μπροστινό μέρος, γιατί το τι θα δούμε από την πίσω μεριά μας βάζει σε ανησυχίες για τα ενδότερα.
Έτσι το συμπέρασμα είναι ότι το case εξωτερικά (μεταλλική λαμαρίνα) αλλά και τα πλαστικά θέλουν πολύ δουλειά , όσο φυσικά σηκώνει για την περίπτωση των πλαστικών δεδομένου της ηλικίας τους.

Στην πίσω μεριά του μηχανήματος τα πράγματα ήταν άσχημα ως πολύ άσχημα.
Νομίζω δεν χρειάζεται να το περιγράψω, οι εικόνες μιλάνε μόνες τους.
Εικόνα

Εικόνα
Με το κατσαβίδι δεν μπόρεσα να ξεβιδώσω τις δεξιές βίδες. Το ηλεκτρικό δυσκολεύτηκε. Ήμουν περίεργος τι θα συναντήσω μέσα.
Εικόνα

Εικόνα
TRAGIC!!!!!
Αρχίζω να αφαιρώ κάρτες γενικώς τα πάντα.
Εικόνα

Εικόνα
ΣΚΟΝΗ – ΥΓΡΑΣΙΑ – ΛΑΣΠΗ
Απορώ πως άντεξε δυο ώρες που το άφησα ανοιχτό για test.

Οι κάρτες σε καλύτερη κατάσταση εκτός από τα λαμάκια που είναι σκουριασμένα, ξεκινά ένα πρώτο χέρι καθαρισμού με πινελάκι.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Μετά από ένα σκούπισμα από την λάσπη και τη σκόνη η σκουριά φαντάζει καλύτερα όπως και τα φουσκωμένα μέρη στο σασί που θέλουν ξύσιμο για να απομακρυνθούν.
ΣΚΟΥΡΙΑ
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Με το που βλέπω την σκουριά προβληματίζομαι. Αρχίζω μια έρευνα στο internet περί αντιμετώπισης της σκουριάς. Με δεξαμενή ηλεκτρόλυσης , πολύ χρονοβόρο και θέλει και ένα κόστος. Επίσης δεν ξέρω πως θα αντιδρούσε σε αυτό το case. Το έχω δει μόνο σε χοντρά μέταλλα με σκουριά . Ο άλλος τρόπος ήταν αμμοβολή και ηλεκτροστατική βαφή. Για ηλεκτροστατική βαφή βρήκα από forum κάποιον που θεωρούν πάρα πολύ καλό , αλλά μιλώντας και με τον ίδιο το θέμα ήταν να βρω καλό αμμοβολιστή που δεν βαράει καμία μπετονιέρα αλλά κάνει ψιλή και καλή δουλειά. Γενικά απαιτούσε έρευνα και χρόνο που μου τελείωνε γιατί ταυτόχρονα είχα να ασχοληθώ και με τα πλαστικά. Μιλώντας με ένα χημικό φύλο τον παρακάλεσα να έρθει να το δει. Όταν το είδε μου είπε, ότι δεν χρειάζεται τίποτα. Ότι έπαθε έπαθε εκεί που ήταν. Σε φυσιολογικό περιβάλλον ίσα ίσα θα λειτουργήσει σαν αντίσταση σε παραπέρα οξείδωση. Συγκεκριμένα μου είπε θα γεράσεις θα πεθάνεις θα περάσουν 30 χρόνια και θα είναι το ίδιο. :D :D
Εντάξει αλλά δεν μπορούσα να το κλείσω και αν το αφήσω έτσι. Πάλι με αρκετή έρευνα στο ίντερνετ κατέληξα στο παραδοσιακό τρόπο τριψίματος λαμαρίνας. Καλό τρίψιμο όπως τρίβουν οι βαφείς τα αμάξια. Τουλάχιστον μέχρι εκεί που χώραγαν τα χέρια μου και με πατέντες κατσαβίδια γυαλόχαρτα κτλπ.
Αρχίζω και μασκάρω τα logos πάνω στο case που δεν μπορούν να βγουν. Ξεβιδώνω τα λαμάκια από τις κάρτες, παίρνω παραμάσχαλα τα μέταλλα και πάω σε μαγαζί με χρώματα για να τους δείξω τι θέλω. Πέρνω τα υλικά και ξεκινώ.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Παράλληλα καθαρίζονται και άλλα μέρη του ΙΒΜ
Το BOARD είδε το φως το αληθινό.
Εικόνα
Η μπανιέρα του γραφείου έχει καταντήσει δεξαμενή καθαρισμού για τα πλαστικά. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω αυτό στο σπίτι με γυναίκα και παιδιά, αλλιώς κάπου θα βλέπατε και κάνα ιπτάμενο τηγάνι.
Πλαστική πρόσοψή του IBM και πλαστικά του keyboard βυθισμένα στο νερό με TIDE και Vanish oxi action (μωβ). Μαζί και τα πλήκτρα του πληκτρολογίου σε ένα κιούπι από γιαούρτι ενώ κάτι βίδες σε ένα ποτηράκι με λεμόνι και ξύδι.
Τα πλαστικά του keyboard είναι βυθισμένα για 12 ώρες ενώ η πρόσοψη χρειάστηκε να αλλάξω το νερό που είχε μαυρίσει και την άφησα για άλλες 12 ώρες
ΕικόναΕικόνα

Εικόνα
Μετά από 12 ώρες για το Keyboard παίρνω ένα σκαμπό και κάθομαι στην μπανιέρα παίρνοντας ένα ένα τα πλήκτρα , τα τρίβω , και τα ρίχνω ένα ένα σε τρεχούμενο νερό στο νιπτήρα. Πως καθαρίζεις τις πατάτες στο στρατό, κάτι τέτοιο αλλά με πλήκτρα. Όλα μαζί μετά στο κιούπι για στέγνωμα
Εικόνα

Εικόνα
και μόλις στεγνώσουν τα δένουμε όλα και έχουμε ένα πεντακάθαρο πληκτρολόγιο IBM
Εικόνα
Τώρα έχουν στεγνώσει και τα μεταλλικά στοιχεία και ήρθε η ώρα του δεσίματος.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
και η μεγάλη στιγμή…..
Εικόνα
IT’S ALIVE !!!

Τα πλαστικά της οθόνης ακολούθησαν την ίδια διαδικασία. Τα πλαστικά της οθόνης και της πρόσοψης του IBM εκτός από το μπανιάρισμα δεν μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο. Είναι ταλαιπωρημένο το χρώμα τους και τα πλαστικά έχουν ξεραθεί.
Εικόνα
Αυτό πού έχει μείνει είναι το καπάκι το όποιο έχει πάρει το δρόμο για την μπανιέρα με νερό να τρέχει πάνω του και τα υαλόχαρτα να έχουν πάρει φωτιά.
ΕικόναΕικόνα

Εικόνα
Δεν διακινδύνεψα να βάψω το καπάκι. Αν το χάλαγα θα έπρεπε να το ξανατρίψω και ήταν τόσο λείο όταν το χάιδευα που σκέφτηκα τι δουλεία έπρεπε να ξανακάνω. Οπότε ρώτησα στη γειτονιά για βαφέα καλό και προσφέρθηκε κάποιος να το βάψει. Φυσικά δεν το έβαψε το ίδιο χρώμα που είχε πάνω και που το είχα τονίσει αλλά τι να πεις. Μπέζο grey είναι αλλά με το φως μπλεδίζει. Σίγουρα μόλις το είδα θέλησα να το ξανατρίψω αλλά είχα κουραστεί αρκετά για να είμαι ειλικρινείς. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο χρώμα αλλά θα το διορθώσω κάποια στιγμή. Πάντως έγινε όμορφο και καθαρό.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

antnik

antnik

https://antnik.wordpress.com/ http://trelohra.blogspot.gr/

Σχόλια

5 Responses

  1. Καταπληκτική δουλειά Αντώνη! το χρωμα είναι respect!..ταιριάζει με τα χρώματα της μεγάλης κυρίας (ΙΒΜ).Μπράβο!

  2. Πολύ καλή δουλειά.
    Συγχαρητήρια για το αποτελέσμα. Όσον αφορά το ότι το καπάκι μπλεδίζει κάπως, μην στεναχωριέσαι, μπορούμε να λέμε είναι επιλογή της IBM, της μεγάλης μπλε κυρίας 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού