ΠΡΟΣΟΧΗ: ακουλουθεί
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στον φίλο Γιώργο (a.k.a GEOANAS)
Πριν τρεις εβδομάδες περίπου εκεί που έψαχνα στο ebay για κάποια ολοκληρωμένα… έπεσε το μάτι μου σε μια δημοπρασία ενός Ιταλού ο οποίος έδινε 3 Commodore Breadbins (ψωμιέρες) ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ -for parts only!
Χμμμ…! Οι σκέψεις ότι σε περίπτωση που κέρδιζα την δημοπρασία τα μεταφορικά και για τα τρία κομμοντόρια θα ήταν ίσως υψηλό στην αρχή με έβαλε σε σκέψεις… ΑΛΛΑ βλέποντας τις φωτός με τις τρεις ψωμιέρες δίπλα-δίπλα και το γεγονός από μόνο του ότι πρόκειται για Commodore 64 (ξέρετε τώρα την αδυναμία μου) και τελικά το πάθος –you know- το να αναστηθούν επιτέλους αυτά τα μηχανάκια που ήταν ‘for parts only’ με έκαναν και έβαλα ένα τελικό bid!
Έπειτα από μερικές μέρες (που έκλεισε η δημοπρασία) …έλαβα το ‘πολυπόθητο’ μύνημα : «You won this auction»
Έπειτα από μια εβδομάδα περίπου το δεματάκι ήταν εδώ,
Συνήθως (όπως κάνει και ο φίλος Geoanas) θα έπρεπε να ακολουθήσει επιτόπιος καθαρισμός και μετά έλεγχος αλλά ήταν τόσο η αγωνία και η όρεξη μου να αρχίσω τις επισκευές που έκανα ακριβώς το αντίθετο!
Το ΣΚ που μας πέρασε λοιπόν πήρα το καφεδάκι μου στο χέρι και ανέβηκα στο lab για να… ξεκινήσω….
Άνοιξα ταυτόχρονα και τα τρία για να δώ εκ’ πρώτης τι υπάρχει καταρχήν από τσιπάκια και η αγωνία μου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη μιας και φοβόμουν για την πιθανή απουσία των SID chips και άλλων ολοκληρωμένων (chips)!
ΕΥΤΥΧΩΣ με περίμενε η πρώτη ευχάριστη έκπληξη: Υπήρχαν όλα τα τσιπάκια + όλα τα SID και μάλιστα ΟΛΑ τα PCB ήταν assy.250425 με ΟΛΑ τα βασικά chips (10 σε αριθμό) σε βάσεις παρακαλώ!!
Μάλιστα από τις 3 προτίμησα να ξεκινήσω με την πρώτη που είχε και την μνήμη RAM όλα σε βασουλες όμορφα και καλά!
Ξεκινάμε λοιπόν μετρώντας αρχικά τις τάσεις αν έχουμε 5V στο VR2 και 12V στο VR1.
ΟΥΠΣ! Τίποτα! Περίεργο . Έγινε έλεγχος στην είσοδο της τροφοδοσίας ,στην γέφυρα ανόρθωσης και σε κάποια σημεία τροφοδοσίας έχοντας πάντα από δίπλα τα schematics . ΤΙΠΟΤΑ καθόλου τάση. Περίεργο… η υποψία μου για πιθανό βραχυκύκλωμα τελικά βγήκε αληθινή – το μάτι μου έπεσε πάνω στο SID , κάτι ήταν γραμμένο στα ιταλικά με μολύβι ….χμμ… “ROTTO” …μια γρήγορη μετάφραση στον γκούγκλη και … rotto=broken! To sid ήταν προβληματικό…. Αφαιρέθηκε από την βάση του και….. ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Ή πρώτη mοtherboard αναστήθηκε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Πάμε λοιπόν στη δεύτερη πλακετούλα…. ΜΑΥΡΗ ΟΘΟΝΗ …ΚΑΘΟΛΟΥ Εικόνα
Για να δούμε… Ξεκινάμε κλασικά να μετρήσουμε τις τάσεις τροφοδοσίας… 5V ok …12V ok …
Συνεχίζουμε με το U31 (MOS8701) το clock generator –βασικό τσιπάκι που είναι υπεύθυνο για το DOT Clock (pin 6) και το Color Clock (pin 9).
«Εμπρός λοιπόν καλέ μου παλμογράφε….» όπως θα έλεγε και ο γνωστός χαρακτήρας καρτούν (!)
Ώπα! Πρόβλημα! Κανονικά έπρεπε να δούμε στο pin 6 παλμό γύρω στα 7.5Μhz(?)
Νο problem μιας και πλέον έχουμε ‘δότη’ για δοκιμές την πρώτη μας πλακέτα που είναι πλέον ok.
Μια γρήγορη αντικατάσταση με το «καλό» 7801 και voila… ή σωστή κυμματόμορφη καθαρή και ‘τσαχπίνα’ στον παλμογράφο μας ….
Μάλιστα και στο pin 9 έχουμε τον σωστό παλμό για το color clock στα 17.5 Mhz (!)
VOILA!! Και η δεύτερη πλακέτα του γερο-κομοντορέου χαίρει άκρα υγείας!
Και για τέλος… όπως συνηθίζετε άφησα το ΚΑΛΟ… χεχε!
Πάμε λοιπόν στην τρίτη και τελευταία πλακέτα ….η οποία ήταν και η πιο ‘παιδεψιάρικη’ αλλά γούσταρα τόσο πολύ που το …διασκέδαζα…στην ουσία (σοβαρολογώ!) ….
Και αυτή νεκρή λοιπόν … οπότε τα κλασσικά… μέτρημα τάσεων … μέτρημα ταλαντωτή U31 κλπ. Όλα ΟΚ
Tίποτα! Οπότε ξεκινάμε με (τα επόμενα κλασσικά) ….PLA (U17)
ΩΠΑ!… για μια στιγμή …κάτι διακρίνω στο δεξιά πινακια της PLA (!?) και για την ακρίβεια στα pin15 & 28 (!!)
…άλλα κόλπα…τι είναι αυτή η…τζίβα… στα σπασμένα πινάκια… καλά εεε…. τρελή πατέντα…
Προφανώς επειδή είχαν σπασει τα πινακια της PLA και για να κανουν επαφή με την βάση ο ΄επιτείδιος’ επισκευαστής σκέφτηκε να βαλει αυτή την ξεφτισμενη τζίβα προκειμενου να κανουν επαφη!!1
Χα!Χα!!! Γέλασα με την ψυχή μου …Καιρό είχα να δω τέτοια πατέντα!!
Ας σοβαρευτούμε όμως και ας δούμε αν τελικά έφταιγε η μη σωστή επαφή της PLA με την βάση. (ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ! να ήταν και αυτό το πρόβλημα????)
ΑΜ ΔΕ!!
Αφού επισκευάστηκε λοιπόν η PLA κολλώντας 2 πινάκια από ένα χαλασμένο ολοκληρωμένο τοποθετήθηκε με την ελπίδα να δούμε φως.!!
Δυστυχώς τίποτα –μάλιστα μετά από τοποθέτηση της ύποπτης PLA στο άλλο board που δούλευε πλέον ή PLA δεν δούλεψε! ΟΠΟΤΕ έχουμε πρώτος απολογισμός: καμμένη PLA!
Αφού ελέγχθηκαν οι τάσεις και τα pads του board για πιθανό βραχυκύκλωμα τοποθετήθηκε μια καλή PLA (spare) και συνέχισα με την ανίχνευση και άλλης πιθανής βλάβης…
Χμμμ… αφού έχουμε ήδη δει τις τάσεις… τον ταλαντωτή και την PLA ας δούμε τι παίζει με τον επεξεργαστή 6510 (U7) και συγκεκριμένα αν έχουμε ‘ζωη’ στο pin1 (clock in) και pin39 (clock phase-2):
Και στο pin 39
ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ κυματομορφές οπότε φαίνεται ότι ο επεξεργαστής είναι ‘ζωντανός’
Επόμενο στάδιο λοιπόν είναι να ελεγχθούν οι μνήμες (ram) οι οποίες δυστυχώς ήταν και τα μόνα τσιπάκια που δεν ήταν σε βάσεις σχετικά με τα υπόλοιπα βασικά 10 (!)
H δοκιμή έγινε με την χρήση….. υπέρυθρου θερμομέτρου για να δούμε αν κάποια ram υπέφερε κατ’αρχήν από «υψηλό πυρετό» ….
Η μνήμες όπως μπορούμε να δούμε και από την (θολή) πρώτη φώτο είχαν θερμοκρασίας γύρω στους 28C –φυσιολογικά θα έλεγα…όταν όμως πλησίασα στην τελευταία U24 βλέπω :
49C!!!! η καημένη είχε ψηθεί στον….πυρετό…
Επείγουσα αλλαγή και δοκιμή … φαίνεται ότι πλησιάζαμε στο τέλος της επισκευής… (??)
Αφού ξεκόλλησα την ram με την βοήθεια ζεστού αέρα (hot air desoldering) τοποθετήθηκε δοκιμαστικά από το άλλο επισκευασμένο board και άνοιξα τον διακόπτη…
Άρχισε να φαίνεται ΦΩΣ στον ορίζοντα!
Παρόλο που δεν είχαμε κανονική εκκίνηση – το μπλε border και η ύπαρξη background οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε ΄φόρτωμα΄της Basic (!)
Η τοποθέτηση του diagnostic cartridge επιβεβαίωσε απλά την υποψία μας
Bουρρρ! Λοιπόν για έλεγχο της ΒASIC ROM (U3)
Τοποθετήθηκε αρχικά μια spare από άλλο board ΑΛΛΑ το πρόβλημα παρέμεινε!!!
Έγινε επίσης δοκιμή της ύποπτης ROM σε άλλο board και … guess what?… η ROM δεν είχε πρόβλημα.
Οπότε…ψάχνουμε τα pads της πλακέτας … κλπ…αφού πρώτα ξεκολλήσουμε την βάση έτσι ώστε να έχουμε…καθαρό το πεδίο…
Και τοποθέτηση νέας βάσης όμορφα και νοικοκυρεμένα
Eν΄τω μεταξύ λόγω το υ ότι ήδη η PLA είναι καμμενη (και από τα πιο ακριβά στο ebay) ακολουθώντας τις οδηγίες του Ray Carlsen (http://cbm8bit.com/articles/ray-charlsen/article48) προγραμμάτισα στον ρετρο-προγραμματιστή Willem μια eprom και με τον κατάλληλο ανταπτορα και την πατέντα με τον πυκνωτή τον χρησιμοποίησα για τις δοκιμές μου
(λίγο αλα φρανκενσταϊν αλλά έκανε δουλειά!)
Έφτιαξα μια EPROM
Για να δούμε λοιπόν…Ανοίγουμε τον διακόπτη και ΓΙΟΥΠΙ!!!!
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: PLA (U17) off , RAM (U24) off , Basic ROM Socket (U3) off
KAΛΗ ΒΛΑΒΗ θα έλεγα!!!
Oρίστε και ένα excel που είχα φτιάξει πριν τις επισκευές για να τα έχω όλα όμορφα και…νοικοκυρεμένα και για να ξέρω τι γίνεται με τα τσιπάκια….
Tέλος και μερικές φωτογραφίες από τους τρεις Commodor-έους από-συναρμολογημένοι και έτοιμοι για μπουγάδα!
Kαι για να χαλαρώσουμε ορίστε και 2 πρόχειρα βίντεο το ενα με την αποκόλληση ενός chip και το αλλο lap-time της εξαγωγής όλων των πλήκτρων απο τους 3 commodor-έους
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ : ένα ολόκληρο Σαββατο-Κύριακο (6-7 ώρες περίπου)
6 Responses
The Right Tools for the Right Job 😉
Εύγε νέε μου!!
Εύγε βρε Alex !! Απίθανη εργασία και τρομερή παρουσίαση !!
Δεν παίζεστε εκεί στην Θεσσαλονίκη ! Μπράβο Alex. Πόσο χαίρομαι όταν βλέπω να ανασταίνονται τα μηχανάκια. Πρέπει Geoanas, Dat- Alex, Pluto να ανεβάσετε μαθήματα ο καθένας στο τομέα του να μας μάθετε και μας. Μπράβο ρε παιδιά.!
Είμαστε τυχεροί που ήμασταν πρωτοπόροι και ζήσαμε την ιστορία των υπολογιστών από την αρχή τους. Η φαντασία που κάλπαζε μέσω των βιβλίων, τα comic που διαβάζαμε και η εφαρμογή της μέσω των πρώτο εμφανιζόμενων υπολογιστών, αυτή την μαγεία δεν νομίζω ότι θα την νιώσουνε οι σημερινές γενιές. Από τα βιβλία του Ισαάκ Ασίμωφ και όλη την ιστορία μέχρι τώρα.
Αυτό πιστεύω είναι ρετρό στους υπολογιστές.
Να το ξεψαχνίζεις όσο μπορείς, να γράφεις κώδικα, να το φτιάχνεις , να παίζεις, να σέβεσαι την ιστορία του και τους ανθρώπους που την γράψανε, οι αναμνήσεις και η φαντασία που κάλπαζε. !
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αλέξη, άπαιχτη δουλειά και άπαιχτη παρουσίαση!!!!!
Aψογος Αλέξανδρε!!! Καταπληκτική παρουσίαση!!!!Χαρα στο κουράγιο σου να τα φτιάξεις….
Να ‘σαι καλά βρε datalex!
Πήρα λίγο από τη δροσιά αυτού του θέματος.
Αυτό το “You won this auction” επειδή το έχω ξεχάσει τελευταία ευελπιστώ ότι κάποτε θα διορθωθούν τα πράγματα και θα επιστρέψω στις αγορές. Εξαιρετική (όπως πάντα) η δουλειά σου και πολύ καλά εξοπλισμένος από ότι βλέπω! Το εργαστήριο σου είναι πραγματικά απίθανο!
Ομολογώ πάντως ότι και εγώ διαβάζοντας δεν περίμενα τα μηχανήματα να έχουν όλα τα ολοκληρωμένα (κυρίως ο SID την πληρώνει…) αλλά τελικά ήσουν τυχερός!!!
Συγχαρητήρια, χάρηκα που τα είδα να ζωντανεύουν ξανά!