• Κατασκευαστής: Panasonic, Goldstar, Sanyo
 • Κυκλοφορία:1993-1994
 • Format: CD (Region Free)
 • Θύρες Χειριστηρίων: 1
 • Μέσο αποθήκευσης: Εσωτερική μνήμη
 • Αριθμός παιχνιδιών: 220+
 • Πωλήσεις: 2 εκατομμύρια
 • Έξοδοι εικόνας: Composite, S-video
 • Τελευταίο παιχνίδι: Defcon 5
 • Αρχική τιμή πώλησης: $700

 

Ιστορικά

Με πολλές υποσχέσεις στην ‘’πλάτη’’ του και τεράστιο hype να το συνοδεύει, το 3DO ήταν επισήμως, η πρώτη 32bit κονσόλα που εμφανίστηκε στην αγορά. Το 3DO interactive multiplayer όπως ήταν η πλήρης ονομασία του, προωθήθηκε  όχι τόσο σαν παιχνιδομηχανή, αλλά σαν το σύστημα “όλα σε ένα”. Παιχνίδια, μουσική, ταινίες και φωτογραφίες, σε ένα σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας. Δυστυχώς όμως, παρά τα φιλόδοξα σχέδια της 3DO, η κονσόλα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η υψηλή τιμή της, η περίεργη στρατηγική μάρκετινγκ και τα λίγα αξιόλογα παιχνίδια την έριξαν γρήγορα στα αζήτητα. Ο Trip Hawkins, ιδρυτής της 3DO, συνεργάστηκε πολύ στενά με τους RJ Mical και Dave Needle με σκοπό να δημιουργήσουν το πιο πρωτοποριακό σύστημα των 90s! Μάλιστα είχαν την ελπίδα πως το 3DO θα αποτελεί το επόμενο ‘VCR’ και θα μπει σε κάθε σπίτι!

Trip Hawkins : Ο ιδρυτής της 3DO

Η 3DO σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρίες του χώρου, δεν κατασκεύαζε η ίδια την κονσόλα της. Αντίθετα παραχωρούσε άδεια σε εταιρίες όπως η Goldstar η Sanyo, η Panasonic και η Samsung για να κατασκευάσουν διαφορετικές εκδόσεις του συστήματος. Έτσι οι εταιρίες αυτές δεν είχαν κανένα όφελος από το software και τα μόνα κέρδη τους ήταν από τις πωλήσεις του hardware, γεγονός που εκτόξευσε την τιμή του 3DO στα 700$ την ημέρα κυκλοφορίας του, τιμή υψηλή ακόμα και για τους hardcore gamers. Παρόλο όμως που το σύστημα προωθούνταν σαν ‘ολα σε ένα’ entertainment center, στα μάτια του κόσμου ήταν απλά μια ακριβή παιχνιδομηχανή. Την ιδέα αυτή ενίσχυε το ότι το σύστημα δίνονταν συνήθως πακέτο με το παιχνίδι Crash n Burn αλλά και φυσικά το γεγονός πως διέθετε game pads! Με την τιμή να μην είναι σύμμαχος, οι gamers προτιμούσαν να αγοράσουν τις πολύ φτηνότερες και αξιόπιστες 16bit κονσόλες. Η Goldstar κατασκευάζει την δική της έκδοση του 3DO και κυκλοφορεί στα καταστήματα την κονσόλα με τιμή 399$. Σχεδόν μισή τιμή! Το 3DO όμως ακόμα και τότε δεν κατάφερε να ανακάμψει και να ‘σβήσει’ τις φήμες πως αποτελούσε την κονσόλα για ευκατάστατους gamers. Κάπου εκεί έσβησαν και οι τελευταίες ελπίδες του κόσμου πως το 3DO θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα Saturn και Playstation. Οι συνεχείς καθυστερήσεις του πολλά υποσχόμενου expansion M2 ήταν το ‘κερασάκι στην τούρτα΄ και η αγορά εγκατέλειψε την κονσόλα. To M2 θα ήταν 7 φορές δυνατότερο απο το 3DO και θα πωλούνταν ως upgrade για την κόνσολα που θα τοποθετούσε ο χρήστης, ή προεγκατεστημένο στο σύστημα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τα καταστήματα πουλούσαν τα παιχνίδια και τις εναπομείνασες κονσόλες, σε προσφορές ‘ξεπουλήματος αποθήκης’ και στο τέλος του 1996 ήρθε το οριστικό τέλος για το 3DO.

Η βιβλιοθήκη παιχνιδιών του 3DO δεν βοήθησε τις πωλήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της αποτελούσαν  pc ports, ενώ ένα μικρό ποσοστό ήταν  full motion video παιχνίδια καθώς και μερικά 3d shooters. Οι λίγοι arcade τίτλοι που παρουσιάστηκαν, ήταν ήδη διαθέσιμοι και αρκετά φτηνότεροι στα 16bit συστήματα της εποχής. Παρόλα αυτά, παιχνίδια όπως το Road Rash, Gex, Samurai Showdown, Need for Speed, Madden Football, Dragon’s Lair προκάλεσαν αίσθηση, απέσπασαν καλές κριτικές από τον τύπο και έδειξαν πως το 3DO είχε τις δυνατότητες να καθιερώσει την θέση του στην αγορά.

Χειριστήρια

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως, σε μια περίοδο που τα multiplayer arcade games ήταν στο αποκορύφωμα και τα multitap κυκλοφορούσαν το ένα μετά το άλλο, το 3DO διέθετε μόλις μία θύρα χειριστηρίου. Τα pads λοιπόν δεν συνδεόταν πάνω στην κονσόλα αλλά μεταξύ τους με καλώδιο!  Ασυνήθιστος και άβολος χαρακτηρίστηκε από τον τύπο αυτός ο τρόπος σύνδεσης, καθώς η σύνδεση δύο χειριστηρίων και άνω, είχε ως αποτέλεσμα μια ‘’αλυσίδα’’ καλωδίων!

Συνολικά τα pads του 3DO χαρακτηρίστηκαν μέτρια. Σε μια εποχή που τα fighting παιχνίδια με χρήση 6 κουμπιών ανθούσαν (πχ Street Fighter) το pad του 3DO προσέφερε μόλις 5  “κανονικά” buttons και 2 μικροσκοπικά κουμπιά “X” και “Y”! Ο σταυρός κατεύθυνσης ήταν πολύ χαλαρός με μέτρια απόκριση ενώ κατασκευαστικά έδινε την αίσθηση πρόχειρης και φτηνής κατασκευής.

Παιχνίδια

Η βιβλιοθήκη παιχνιδιών του 3DO δεν είναι τεράστια αλλά έχει να επιδείξει μερικά πολύ αξιόλογα παιχνίδια, κυρίως ports απο εκδόσεις για PC. Η ίδια η 3DO ανέλαβε την in house παραγωγή αρκετών παιχνιδιών για να δείξει τις δυνατότητες του συστήματος, και να ‘πείσει’ 3rd party developers να ασχοληθούν σοβαρά με το σύστημα.  Μάλιστα όρισε το royalty για τους publishers στα 3$ με κάθε αγορά παιχνιδιού, ποσό που ήταν πολύ μικρότερο απο τα royalties τα οποία έπαιρναν εταιρείες όπως η Nintendo και η Sega. Δυστυχώς όμως η τακτική αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η έλλειψη exclusive τίτλων αποτέλεσε έναν ακόμα λόγω της αποτυχίας του συστήματος. Απο την βιβλιοθήκη παιχνιδιών του 3DO, σίγουρα ξεχωρίζουν τα Road Rash, Need For Speed και Wolfenstein 3D τα οποία μάλιστα θεωρούνται πληρέστερα στο 3DO απο ότι σε οποιαδήποτε άλλη κονσόλα. Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις προκάλεσε το εκπληκτικό rpg/management Star Control II το οποίο ήταν αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με την έκδοση για PC, το μοναδικό Space Hulk και τα κλασικά πλέον Gex, Street Fighter II, Alone In The Dark και Wing Commander III. Άξια αναφοράς είναι επίσης τα: Killing Time, Another World, Fifa 96, Star Fighter, Flashback και Syndicate. Την συλλογή παιχνιδιών της κονσόλας συμπλήρωναν κάποιοι αδιάφοροι fmv τίτλοι που είχαν σκοπό να προβάλλουν τις προηγμένες δυνατότητες του νέου τότε CD format.

Might & Magic IX στο 3DO! Τα αρκετά bugs δεν χαλάνε την γενικότερη εικόνα! Ότι πρέπει για τους rpgάδες!

Αξίζει να σημειωθεί πως η 3DO είχε μεγάλες προσδοκίες για την ανανεωμένη έκδοση του DOOM στην κονσόλα της. Ήταν η μόνο έκδοση στην οποία οι χαρακτήρες ήταν πλήρως 3D(ο παίχτης μπορούσε να δει τους εχθρούς απο όλες τις μεριές και όχι μόνο απο μπροστα) και έκανε χρήση invisibility εφέ! οι καινοτομίες αυτές και ο κακός προγραμματισμός όμως είχαν ως αποτέλεσμα το τραγικό frame rate (σε σημείο που το παιχνίδι ήταν unplayable) και κατ’επέκταση μηδενικές πωλήσεις…

Αυστραλιανή έκδοση του Doom για 3DO
Killng Time…ένα βίαιο και ατμοσφαιρικό fps!

Είναι γεγονός πάντως πως το 3DO είχε παιχνίδια για όλα τα γούστα και με σωστότερες κινήσεις μπορούσε να προσφέρει στον gamer κάτι το διαφορετικό. Εν μέρει τα κατάφερε…!

Γραφικά – Ήχος:

Το 3DO είχε προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για την εποχή. Ήταν το πρώτο “επίσημα” 32bit σύστημα και το hardware που διέθετε θεωρήθηκε όχι άδικα state of the art. Γεγονός που εκτόξευσε τις προσδοκίες των gamers και του τύπου στα ύψη. Και όχι άδικα…Το σύστημα  έκανε ταχύτατο rendering σε δισδιάστατα sprites και μάλιστα digitized, ήταν ικανό να αποδώσει 3d πολυγωνικά γραφικά (παρόλο που δεν ήταν το δυνατό του σημείο) και φυσικά υποστήριζε παλέτα 16 εκατομυρίων χρωμάτων με μέγιστη ανάλυση στην οθόνη 640×480 pixels. Ο 32bit RISC επεξεργαστής του 3DO έτρεχε στα 12.5MHz διέθετε μαθηματικό συνεπεξεργαστή και ξεχωριστούς video επεξεργαστές οι οποίοι έκαναν render σε 24bit χρώμα και είχαν την δυνατότητα επεξεργασίας Full Motion Video. Εντυπωσιακό για εκείνη την εποχή! Δυστυχώς ή ευτυχώς το gaming ακολούθησε την φρενήρη εξέλιξη των πολυγωνικών γραφικών και εκεί το Playstation και Saturn έδειξαν τα δόντια τους. Το 3DO δεν μπόρεσε να ακολουθήσει καθώς είχε μια διαφορετική φιλοσοφία, αρκετά πρωτοπόρα αλλα και ξεπερασμένη ταυτόχρονα… Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το 3DO είχε την δυνατότητα να απεικονήσει γύρω στις 50.000 texture mapped πολύγωνα το δευτερόλεπτο ενώ το Saturn γύρω στις 200.000 πολύγωνα. Αρκετά μεγάλη διαφορά θα λέγαμε…

Way of The Warrior…φιλόδοξο beat em up που δυστυχώς κινήθηκε στην μετριότητα.

Για τον ήχο που αποδίδει το 3DO δεν μπορεί κανείς να παραπονεθεί! Ποιότητα – CD, 16bit στερεοφωνικός ήχος και υποστήριξη Dolby Surround είναι στοιχεία εντυπωσιακά για την εποχή που κυκλοφόρησε η κονσόλα! Μάλιστα το 3DO ήταν απο τις πρώτες κονσόλες που ενσωμάτωσαν ήχο Dolby!

Θετικά

 • Dolby Surround ήχος
 • Υποστήριξη S-Video
 • Επιτυχημένα pc ports
 • Ποικιλία παιχνιδιών
 • Digitized γραφικά

 

Αρνητικά

 • Σχετικά ακριβό και τότε και τώρα…
 • Χειριστήρια μέτριας κατασκευής και εργονομίας
 • Λίγα παιχνίδια-αποκλειστικότητες
 • Όχι αρκετά δυνατό για πολυγωνικά γραφικά
 • Το 3DO M2…που δεν κυκλοφόρησε ποτέ

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

-32-bit 12.5Mhz RISC CPU (ARM60) κατασκευασμένη απο την Advanced RISC Machines (σχεδόν ισοδύναμος με έναν 25Mhz 68030)

-640×480 μέγιστη ανάλυση με 16.7 εκατομμύρια χρώματα

-Δύο επεξεργαστές video με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • 25 Mhz συχνότητα ρολογιού.
 • Ικανοί να παράγουν 9-16 εκατομμύρια REAL pixels ανά δευτερόλεπτο (36-64 Mpix/sec interpolated, distorted, scaled, rotated and texture mapped)
 • Με υποστήριξη transparency, translucency, and color-shading εφέ.
-Custom 16-bit Digital Signal Processor (DSP) με ήχο ποιότητας CD.
-Custom μαθηματικό συνεπεξεργαστή σχεδιασμένο απο την NTG

-2 megabytes DRAM, 1 megabyte VRAM (holding/executing code and data), 1 megabyte  ROM

Σημερινή Τιμή : 60€ – 200€+

Βρείτε μία στο ebay!

NiCkeD

NiCkeD

Αμετανόητος οπαδός του Amstrad και του Pc gaming (retro και όχι μόνο)! Μυημένος απο μικρός και στον κόσμο των κονσολών! Θεωρεί το gaming τέχνη και διαβάζει περιοδικά σαν μανιακός! Το iamretro είναι το νέο σπίτι του και αυτό το σπίτι έχει πολλά δωμάτια για εξερεύνηση!

Σχόλια

22 Responses

 1. ειχα το panasonic 3DO FZ1 απο τοτε σχεδον που βγηκε, ειναι απιστευτο μηχανημα και βασικα το αρθο πιο πανω το αδικει λιγο και ιδικα για το joypad το οποιο εχει καινοτομιες οπως τα ακουστικα και η ποιοτητα του ειναι παααρα πολυ καλη

 2. Είναι επειδή ο NiCkeD δεν έχει κανένα και ζηλεύει! Γιαυτό το αδικεί! Να δείς τι καλά λόγια θα γράψει μόλις το πάρει! 😛

  Πέραν πλάκας, ακόμα και σήμερα είναι απο τα ακριβά μηχανήματα αλλά αξίζει να υπάρχει σε μια συλλογή και με το παραπάνω.

 3. αχααχα σωστος.. και σαν μηχανημα εχει τρομερη ποιότητα .. ανοιξα ενα απο περιεργεια πριν λιγα χρονια και επα8α πλακα.. και φυσικα ολα made in japan

 4. Γεια σου amigos!
  Ίσως να ήμουν λίγο περισσότερο σκληρός με την κονσόλα αλλά το hype γύρω απο αυτή ήταν τεράστιο και όλοι περίμεναν θαύματα!
  Για το pad δεν συμφωνώ! Πολύ καλός μου φίλος είχε 3DO και “λιώναμε” στο σπίτι του πολλές ώρες. Σε μια εποχή που τα multitap για τις 16bit κονσόλες πουλούσαν σαν τρελά και τα παιχνίδια τύπου Street FIghter και Mortal Kombat τα πουλούσαν μέχρι και στα περίπτερα, δεν μπορεί το 3DO σαν κονσόλα νέας γενιάς να έχει 1(!) θύρα χειριστηρίου και για να παίξεις διπλό να χρειάζεται να ενώσεις τα 2 pad μεταξύ τους (το καλώδιο ΔΕΝ υπήρχε στη συσκευασία!)!
  Made in japan ήταν τα περισσότερα εξαρτήματα τότε! Για το pad επιμένω! Ο σταυρός σε σχέση με τα χειριστήρια του Mega Drive και του Snes ήταν αρκετά χαλαρός!
  Επίσης μου είχε κάνει αρνητική εντύπωση η διάταξη των κουμπιών αλλά και ο αριθμός τους! Ειδικά αν σκεφτείς πως το 3DO έχει το καλύτερο port του Street Fighter, μου χτυπάει άσχημα! Αν προσθέσεις και το γεγνός πως ήταν ακριβό, καταλαβαίνεις τι πήγε στραβά!

  Τονίζω όμως πως έχω περάσει πάρα πολλές ώρες με την κονσόλα παρόλο που δεν έχω μια στην κατοχή μου! Φυσικά τα παράπονα που σου αναφέρω παραπάνω πλέον δεν με ενοχλούν καθόλου. Αλλα βλέπω την κονσόλα με τελείως διαφορετική και νοσταλγική σκοπιά τώρα πια! Μόνο οι ευχάριστες στιγμές σου μένουν! 😛

  Μήπως να μου χαρίσεις το 3DO σου Amigo?! 😛 😛

 5. Ε ρε το 3DO! Ένα από τα απλησίαστα φετιχ μου κάποτε (δεκαετία 90). Το έβλεπα στο Pixel και το χαλβάδιαζα…όμως η τιμή του ήταν για υψηλόμισθο εργαζόμενο και όχι για ένα παιδί όπως ήμουν εγώ. Τελικά, κατάφερα να το αποκτήσω πριν από 4 χρόνια και πήρα το FZ-10 σε υπέροχη κατάσταση μαζί με games original! Από τότε, βάζω και παίζω και μετά το φυλάω σαν κόρη οφθαλμού και δεν το αφήνω να κάνει καν παρέα με τα SNES, Saturn, PS1 κλπ! Το έχω πολύ ψηλά καθώς υπήρξε ένα άπιαστο όνειρο την εποχή που έπαιζα games σε Atari ST και σε Amiga.

     1. Καλησπερα για το 3do αξιζει το 3do adapter παιζει ολα τα παιχνιδια??
      ειναι ευκολο στην εγκατασταση??
      που μπορω να το βρω οπως επισης και οδηγιες εγκαταστασης??

 6. Mήν σφάζετε τq 3DO ! Ευτυχώς που δεν έχει βγεί USB host για το FZ-1 😛

  Στο δια ταυτα, ωραίο το άρθρο, δηλώνω και εγώ φανατικός της κονσόλας και προσπαθώ να έχω το ιαπωνικο FZ-1 μου πάντα σε άψογη κατάσταση (η αλήθεια είναι οτι βγάζουν αρκετά προβλήματα, φτιάχνονται όλα όμως)

  Συμπληρωματικά, αξίζει να αναφερθεί το ότι η κονσόλα είναι σχεδιασμένη για να είναι region free, και δεν υπάρχει copy protection scheme, ενώ ήταν η πρώτη κονσόλα που φιλοξένησε τρισδιάστατο FIFA, και φυσικά η πρώτη κονσόλα που φιλοξένησε το Need for Speed και το θρυλικό Road Rash. Τέλος, ήθελα να αναφέρω οτι είναι απλά η πιο όμορφη κονσόλα που έχει βγεί ποτέ, με το καλύτερο φινίρισμα και το σαλονάτο, high end look. Για το Panasonic FZ-1 μιλάω φυσικά !

   1. Oχι ρε φίλε !!! 😛

    Απ’ότι βλέπω πάντως, ούτε για παραγγελίες, ούτε για τιμές γράφει τίποτα. Αν κυμαίνεται γύρω στο 150-ευρω με τα μεταφορικα (για εκεί το κόβω), πολύ απλά, αγοράζεις όλα τα αυθεντικά παιχνίδια που θέλεις για το 3DO.

    Ασε που είδα τη φωτό με την τρύπα και το USB στη μούρη του και πήγα να βάλω τα κλάματα !

    1. για το goldstar edition μπορεις να δεις εδω
     http://www.stoneagegamer.com/more…/3do/
     εχει ενα τελευταιο κομματι εκπτωση δεν κανει και με μεταφορικα παει καπου στα 210 ισχυροζονται οτι μπορει σε καποιυς μηνες να φερουν και για τα αλλα μοντελα 3do
     Τελικα την πιο ευκολη συνδεσμολογια την εχει η goldstar ενω το πιο παλουκι η fz-10 εχω οδηγιες εγκαταστασης

 7. Απο οσο διαβασα το μοντελο fz-10 3do εχειπολυ πιο δυσκολη εγκατασταση και χρειαζεται επιπλεον καλωδια και γνωσεις ενω για τα μοντελα fz-1 kai goldstar γινετε κατι σαν το gdemu απλατα κουμπωνεις στο μηχανημα και παιζειςχωρις εξτρα καλωδια ισχυει?
  νικος

 8. Αυτό δεν το γνωρίζω φίλε Nik! Κάποιος που να το έχει πάρει/εγκαταστήσει μόνο μπορεί να μας κατατοπίσει!

 9. >ενω για τα μοντελα fz-1 kai goldstar γινετε κατι σαν το gdemu απλατα κουμπωνεις στο ηχανημα

  Τώρα και εγώ αναρωτιέμαι αυτό. Για το usb δεν το ήξερα και ενδιαφέρομα ειδικά για το fz-1 και αν δεν χρειάζεται soldering θα είναι τέλειο. Λίγο ακριβό βέβαια τώρα που το βλέπω. Απλώς τώρα που δοκιμάζω κώδικα χρειάζεται να καίω πολλά CD. Όταν κάνω performance test και πρέπει να δοκιμάσω διάφορα. Και ειδικά όταν κάτι δουλεύει στον emulator και κρεμάει στο 3DO και άντε να βρεις τι είναι. Τις προάλες είχα κάψει 9 CD για έναν short pointer που ήταν missaligned (θέλουν προσοχή οι 16bit pointers στον ARM). Τα CD είναι φτηνά αλλά είναι κρίμα το πέταμα πλαστικού για 8MB exe και debug tests. Οπότε με ενδιαφέρει απόλυτα σε κάποια φάση. Κρίμα που η περισσότερη σκηνή του 3DO είναι στα Ρώσικα και δεν ξέρω τι παίζει.

 10. Αααχ… Ατελειιιιιιωρες ωρες παλευαμε με τον σπαστικο χειρισμο στο alone in the dark!!! Κεινο το υπογειο μας ειχε στοιχειωσει!!! Χαχαχα… Το Goldstar 3do που ειχαμε πηγε ακλαυτο το καυμενο.. Το ψοφησε η υγρασια στο παταρι…. Τι κριμα…

 11. Καλά το Alone In The Dark όπου και να το έπαιζες ο χειρισμός ήταν άστα να πάνε! Πραγματικά κρίμα για το Goldstar!

 12. ΄΄Επεσε στα χερια μου ενα της Panasonic. Ογκωδες, με πολλα προβληματα αναγνωσης του δισκου, και το χειριστηριο κολλαει. Ισως αυτοι ειναι οι λογοι που το βρηκα σε μαγαζι μεταχειρισμενων με 30 ευρω…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού