Με πάνω απο 5.000.000 υπολογισμένες πωλήσεις σε όλο το κόσμο, έγραψε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Commodore. Δεν είναι υπερβολή. Δεν είναι μύθος. Είναι η Amiga 500.

Ιστορικά Στοιχεία

Μετά τον Commodore 64, η Amiga 500 ήταν ο καλύτερος μικροϋπολογιστής της Commodore. Πρωτοπαρουσιάστηκε, τον Ιανουάριο του 1987, μαζί με την *μεγάλη* κυρία, την Amiga 2000. Στην ουσία ήταν η *φθηνή* επιλογή, σε σύγκριση με την Α2000, με αρχική τιμή σχεδόν 700 δολάρια. Ήταν φυσικά ο μοναδικός ανταγωνιστής του τότε επικρατέου Atari 520ST και υπερείχε (παρά τις αιώνες διαφωνίες των Αtari οπαδών) σε όλους τους τομείς, πέραν του MIDI και του floppy. Στο πρώτο γιατί πολύ απλά δεν είχε καμία MIDI έξοδο και στο 2ο γιατί το floppy της ήταν απελπιστικά αργό σε σύγκριση με αυτό του 520 (και πολύ πιο θορυβώδες).

Amiga 500 Box

Μέχρι το 1991, η γραμμή παραγωγής της Commodore, είχε πουλήσει πάνω απο 5.000.000, σημειώνοντας τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Η τιμή της σταδιακά έπεφτε και αυτό την βοήθησε στο να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Το τελευταίο κομμάτι βγήκε από την παραγωγή στα μέσα του 1991 και αμέσως μετά ακολούθησε το μεταγενέστερο και ούτε κατά το ήμισυν επιτυχημένο μοντέλο, η Α500 Plus.

Παρά το γεγονός οτι ήταν αγαπημένος home micro για παιχνίδια (λόγω των φοβερών δυνατοτήτων της σε γραφικά και ήχο) ήταν εξίσου επάξιο για ενασχόληση σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που μέχρι προσφάτως, τοπικά τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν Amiga με Genlock για την *ροή* του προγράμματος.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Αν πάρουμε μια Amiga 1000 και βελτιώσουμε λίγο την μητρική της, προσθέτοντας τον Gary* και επιπλέον 256ΚΒ μνήμης θα έχουμε στην ουσία μια Α500. Γιατί αυτό ήταν στην ουσία. Μια βελτιωμένη Α1000.

Τα καλύτερα χαρακτηριστικά της είναι η πληθώρα εξόδων που δίνει και η άνεση στην επεκτασιμότητα. Επίσης σχεδόν όλα της τα τσιπάκια είναι τύπου *socket*, κάτι το οποίο την καθιστά εύκολη στην επισκευή και στον εντοπισμό πιθανών βλαβών. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Επεξεργαστής

Motorola 68000 – Το καμάρι της Motorola, στα τέλη του 80, γίνεται πλέον κοστολογικά προσιτό για 3rd party εταιρίες. Πολλές είναι αυτές που βασίστηκαν πάνω του εκείνη την περίοδο για να επενδύσουν τα συστήματα τους (Sinclair QL, Atari St, Apple Lisa) μια εκ των οποίων φυσικά είναι και η Commodore. Λειτουργεί στα 7.16ΜHz και πραγματικά απογειώνει τις επιδόσεις. Στην πορεία μπορεί να αναβαθμιστεί σε 68010, 68020, 68030 και 68040 αντίστοιχα. Ο 68010 είναι ο μόνος ο οποίος αντικαθιστά τον υπάρχον 68000 πάνω στην μητρική ενώ τα μεταγενέστερα μοντέλα, έρχονται με την μορφή επέκτασης.

Μνήμη

512ΚΒ μνήμης σε αντίθεση με τα 256 που είχε ο προκάτοχος της, η Α1000. Μπορούν να επεκταθούν στο απίστευτο νούμερο των 9.5MB με το κατάλληλο hardware.

Γραφικά

OCS Chipset, το οποίο καθιστά εφικτά εντυπωσιακά γραφικά για την εποχή. Αναλύσεις από 320×256 έως 640×256 με αντίστοιχα 32 και 16 χρώματα.  Όλα αυτά από μία παλέτα όμως των 4096 χρωμάτων τα οποία φυσικά και μπορεί να τα δείξει ΟΛΑ ταυτόχρονα, αν λειτουργεί σε HAM (Hold And Modify) mode.

Ήχος

4 κανάλια, στερεοφωνικού 8-bit ήχου. Υπέρ-αρκετά και μέχρι 28ΚΗz. Επίσης το κάθε κανάλι μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετική συχνότητα και με διαφορετικό volume.

Έξοδοι

Παρά το μικρό μέγεθος του back panel της, προσφέρει αρκετές ευκολίες διασύνδεσης όπως : 2 θύρες DB9/ATARI 2600 για Joysticks/Mice, RCA εξόδους για τον στερεοφωνικό ήχο και το Video, θύρα για την σύνδεση εξωτερικού floppy (μέχρι 3 με σειριακή διασύνδεση), σειριακή και παράλληλη τύπου DB25. Ο μόνος τομέας στον οποίο υστερεί, συγκριτικά με τον αντίπαλο της εποχής, Atari 520ST, είναι οι έξοδοι MIDI.

Amiga 500 Rear

Επεκτασιμότητα

Η μαγεία της Α500. Στα αριστερά της, κρυμμένη κάτω απο το πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα, βρίσκεται μια Zorro II υποδοχή. Πάνω σε αυτήν μπορούν να συνδεθούν συσκευές όπως : σκληροί δίσκοι, επιταχυντές, μνήμες, κτλ. Επίσης από την κάτω μεριά της, εξίσου έξυπνα καλυμμένη, βρίσκεται μια υποδοχή, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα μισό MB μνήμης, τύπου FAST Ram.

Χάρη στη μεγάλη απήχηση που είχε τόσο στους οικιακούς χρήστες όσο και στους επαγγελματίες, μια μεγάλη γκάμα απο περιφερειακά ήρθαν να την *ντύσουν* απο τρίτους κατασκευαστές. Είναι αξιοσημείωτο οτι ακόμα και σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 2 εταιρείες που ακόμα βγάζουν περιφερειακά για όλες τις Amiga.

Trivia

  • Όλα τα τσιπάκια έχουν γυναικεία ονόματα εκτός απο τον Gary (I/O chip)
  • Είχε κωδικό όνομα “Rock Lobster” το οποίο το βρίσκουμε και τυπωμένο στις μητρικές. Είναι μια αναφορά στο συγκρότημα B52 και στο αντίστοιχο κομμάτι τους.

Σημερινή Τιμή : 40€ – 80€

Βρείτε μία στο ebay-icon

dR_wH0

dR_wH0

Πορωμένος ρετρο συλλέκτης, πρώην φανατικός gamer και νύν μεσήλικας! Αυτός είναι ο Δόκτωρ Χού και μέσα απο τα κείμενα του, δίνει ένα διαφορετικό αέρα στο iamretro! Αυτά δηλαδή που προλαβαίνει να γράψει όταν βρεί τον χρόνο.....

Σχόλια

12 Responses

  1. Το πρώτο μου μηχάνημα και αθάνατο, αν της φερθείς καλά μικρός θα σε τιμήσει στα γεράματα.Tο κουτί της Amiga είναι όλα τα λεφτά,φώτο από το κουτί της έχω σε πολύ καλή ανάλυση πάμε για
    αναπαραγωγή!!!!!

  2. Ακόμα αυτήν έχω βασικά! Είναι αυτή που ήταν *ντυμένη* στην έκθεση σαν Amiga 500+!!! Απλά όταν έκανα το άρθρο, είχα και μια *γνήσια* 500+ στοκ την οποία τελικά έδωσα πίσω στον αρχικό πωλητή της!!!

  3. Πολύ καλή παρουσίαση !! Παιδικό απωθημένο από το 1988, ποτέ δεν κατάφερα τους γονείς μου τότε να μου πάρουν μία ( τόσο που κόστιζε). Τώρα πια στα 41 αγόρασα μία με monitor (Commodore 1084P) και όταν παίζει η κόρη μου rainbow islands νομίζω ότι ο χρόνος γυρνάει πίσω. Ευχαριστώ για την όμορφη παρουσίαση !!!

  4. Αυτό που έχω κάνει δεν το έχει κάνει κανείς! Την έιχα πάρει μεταχειρισμένη το 1992 (11 χρονών ήμουν) και ήταν ολίγο κιτρινωπή….την ξεβίδωνα…αφαιρούσα όλα τα πλαστικά μέρη και την έπλενα…όπως και τα πλήκτρα ένα προς ένα…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού