Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιά είναι τα ΤΟΠ 5 καλύτερα/γνωστότερα Role Playing Games για την Amiga. Μετά απο πολλή προσοχή και μελέτη διάλεξα τίτλους οι οποίοι να είναι πρίν απο το 1995 και να μπορούν να παίξουν σε μια απλή 500-ρα με stock μνήμη (512ΚΒ) και να μην ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο των Dungeons and Dragons (όπως είναι η πλειοψηφία τους).

Πάμε να τα δούμε λοιπόν..

DUNGEON MASTER

Εκδότης : FTL (1987)

Με διαφορά ο *Βασιλιάς* των RPG. Η ειρωνεία της επιλογής μου αυτής, οφείλεται στο οτι το παιχνίδι φτιάχτηκε απο την FTL για τον Atari 520ST και μετά έγινε port στην Amiga! Σαν να μην έφτανε αυτό, αποτέλεσε ένα απο τα γνωστότερα παιχνίδια του Atari, αφού υπολογίζεται οτι τουλάχιστον 1 στους 2 χρήστες του, το είχαν αγοράσει!

Προσπερνώντας το γεγονός αυτό, το παιχνίδι αποτελεί το πρώτο *σωστό* δείγμα Role Playing Game, βασίζεται ελαχίστως πάνω στα γνωστά μας Pen and Paper και παρά το απλοϊκό του σενάριο έδωσε τις βάσεις στο είδος. Είναι το 1ο παιχνίδι που πρέπει να κοσμεί την συλλογή σας, το ράφι σας, το υπόγειο σας! Μην διστάζετε λοιπόν! 14 διαφορετικά επίπεδα σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε! Αναστήστε 4 ήρωες που έπεσαν ηρωικά στις κατακόμβες και οδηγήστε τους στην νίκη! Μπορεί το παιχνίδι να υστερεί σε γραφικά και ήχο αλλά το game-play του θα σας καθηλώσει! Σενάριο ? Who Needs One!!!!

Eye Of The Beholder

Εκδότης : Strategic Simulations Inc (SSI) – 1991

Η Westwood Associates σε αυτό το παιχνίδι, πρόσθεσε οτι έλειπε απο το Dungeon Master. Πλοκή, NPCS, σενάριο, πλούσια γραφικά και ατμοσφαιρικούς ήχους. Εξερευνήστε τους υπονόμους κάτω απο την Waterdeep και ανακαλύψτε την πηγή του κακού! “Οπλισμένοι” με 4 ήρωες τις επιλογής σας, αλλά και με άλλους συμμάχους που θα συναντήσετε στην πορεία, θα αποδείξετε στους άρχοντες της πόλης οτι επάξια έχετε τον τίτλο του ήρωα!

Ήδη του έχουμε κάνει ενα αποκλειστικό review το οποίο μπορείτε να το βρείτε εδώ, οπότε δεν θα μπούμε σε περισσοτερες λεπτομέρειες. Δεν νοείται λάτρης των RPG που να μην το έχει παίξει και να μην το έχει αγοράσει εν τέλη original! Η μόνη μου επιφύλαξη ήταν μήπως έπρεπε να το έχω 1ο στην λίστα!

Black Crypt

 Εκδότης : Raven Software (via Electronic Arts) 1992

Άλλο ένα πολύ δυνατό RPG, γνήσιος απόγονος του Dungeon Master. Αρχικά το παιχνίδι φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει Pen and Paper οπαδούς, αλλά στην πορεία οι δημιουργοί του πήραν την απόφαση να το μετατρέψουν σε video game.

Όπως στα περισσότερα παιχνίδια του είδους, έτσι και εδώ, ξεκινάτε με 4 ήρωες της δικιάς σας επιλογής και κάνετε έφοδο στις “Κατακόμβες Των 4 Ηρώων” (Duhhh, Tomb of the Four Heroes). Ο θρύλος θέλει σε αυτές, να έχει εξοριστεί λόγω κακίστης συμπεριφοράς ένας κληρικός με το όνομα Estoroth. Καλά το φανταστήκατε λοιπόν. Πρέπει να βεβαιωθείτε οτι η *φυλακή* του Estoroth τον κρατεί γερά ακόμα και αν όχι, να τελειώσετε εσείς την δουλειά. 28 επίπεδα, αρκετοί εχθροί και παγίδες και για πρώτη φορά ίσως, συναντάμε την δυνατότητα της αυτόματης χαρτογράφησης των επιπέδων (εαν έχετε ενα συγκεκριμένο spell ενεργοποιημένο) το οποίο πραγματικά λύνει τα χέρια! Τέρμα πια τα χαρτιά με τα κουτάκια που χρησιμοποιούσατε στα προηγούμενα 2 παιχνίδια για να χαρτογραφήσετε τους λαβύρινθους!

The Bard’s Tale

Εκδότης : Interplay Productions (via Electronic Arts) – 1985

“Κάποτε, όταν ακόμα η μαγεία κάλυπτε τον κόσμο, ο κακός μάγος Mangar The Dark απείλησε την μικρή πόλη του Skara Brae. Πρώτα τους έστειλε δαιμόνια τέρατα και αιώνιο χειμώνα. Μετά, μέσα σε ένα μόλις βράδυ, εξαφάνισε όλους τους φρουρούς της πόλης. Το μέλλον της πόλης πλέον ήταν αβέβαιο. Και ποιός έμεινε για να αντισταθεί ? Νέοι – άβγαλτοι πολεμιστες, στραβάδια μάγοι,και κλέφτες που δεν μπορούν να βρούν τα εργαλεία τους καλά καλά! Ευτυχώς λοιπόν που είστε και εσείς εκει, για να οργανώσετε μια *σωστή* ομάδα και να ξεκινήσετε επιτέλους την αντεπίθεση!”

Βασισμένο ελάχιστα πάνω στα AD&D ( η πιο σωστά στα D&D, τα advanced ήρθαν πολύ αργότερα) η Interplay έφτιαξε ενα πολύ ομόρφο και ατμοσφαρικό παιχνίδι. 4 διαφορετικά dungeons τα οποία πρέπει να τα ολοκληρώσετε με την σωστή σειρά έτσι ώστε να φτάσετε στο τέλος στον Mangar και να τον αντιμετωπίσετε. Φτιάξτε την ομάδα σας (αποτελούμενη απο 6 άτομα) αλλά μην ξεχνάτε οτι ο πιο βασικός απο όλους (Paladin, Monk, Warrior,etc) είναι ο Βάρδος!

Το παιχνίδι ακολουθεί την λογική του Dungeon Crawl, δηλαδή τριγυρνάτε στα Dungeons και επιδιώκετε τυχαίες μάχες για να ανεβάσετε τα χαρακτηριστικά της ομάδας σας, ενω συνάμα λύνετε και τους γρίφους/παζλ για να προχωρήσετε και στο βασικό σενάριο.

Μπορεί να υστερεί στα γραφικά σε σχέση με τα προηγούμενα της λίστας, αλλά μην ξεχνάτε οτι είναι παιχνίδι του 1985. Δώστε του την πρέπουσα σημασία λοιπόν.

Captive

Εκδότης : Mindscape – 1990

Σίγουρα διαφορετικό απο τα άλλα. Για να δανειστώ τα λόγια του φίλου μου του Ρίζου “..άμα δεν έχει μάγους, κοπριά απο άλογα κτλ, τι να το κάνεις…

Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως. Σίγουρα οι περισσότεροι απο εμάς, έχουν συνδυάσει τα RPG με σπαθιά, δράκους και κακούς μάγους με υπαρξιακά κόμπλεξ. Αλλά η Mindscape μας έφερε ενα πραγματικό διαμάντι που άλλαξε τα δεδομένα. Τι 4 ήρωες, τι 4 drones! Τι Dungeons, τι πλανήτες! Ενα καλό σενάριο και ενα εθιστικό gameplay είναι αρκετά για να μας κρατήσουν για ώρες στην οθόνη και το Captive πραγματικά το καταφέρνει!

Είστε ο Τριλ – καταδικασμένος για 250 χρόνια σε κρυογενετική κατάψυξη, για κάποιο έγκλημα που δεν γίνεται γνωστό. Ξυπνάτε μετά απο 248 χρόνια ακριβώς στο κελί σας χωρίς να θυμάστε ουτε πως σαν λένε καλά καλά, αλλά ούτε και για ποιο λόγο σας φυλάκισαν! Το μόνο που σας ενδιαφέρει ειναι να αποδράσετε!

Στην γωνία του κελιού θα βρείτε εναν φορητό υπολογιστή μέσω του οποίου θα αποκτήσετε την δυνατότητα να χειριστήτε 4 διαφορετικά droids. Πρέπει να τα οδηγήσετε σε εσάς για να σας ελευθερώσουν αλλά..πρέπει να μάθετε και σε ποιον πλανήτη είστε. Για να το μάθετε αυτό, τα droids σας θα πρέπει σταδιακά να επισκέπτονται πλανήτες/σταθμούς φυλακών, να τις εξερευνούν και να πέρνουν τις σωστές πληροφορίες για τον επόμενο σταθμό.

Πρωτοποριακό, εθιστικό, καινοτόμο. Ναι, είναι κλώνος του Dungeon Master αλλά με την ίδια λογική κάθε αυτοκίνητο που βγαίνει ειναι κλώνος του πρώτου, οπότε just drop the excuses and play it!!

Μην σας τρομάζει το Sci-Fi ντύσιμο του. Βάλτε το στην λίστα των MUST.

dR_wH0

dR_wH0

Πορωμένος ρετρο συλλέκτης, πρώην φανατικός gamer και νύν μεσήλικας! Αυτός είναι ο Δόκτωρ Χού και μέσα απο τα κείμενα του, δίνει ένα διαφορετικό αέρα στο iamretro! Αυτά δηλαδή που προλαβαίνει να γράψει όταν βρεί τον χρόνο.....

Σχόλια

16 Responses

 1. Πολύ καλή δουλειά. Μπραβο.
  Θεωρώ όμως ότι το Eye of the Beholder II είναι μακράν καλύτερο από το 1 και θα έπρεπε να είναι στην λίστα.

 2. Συμφωνώ και εγώ για το EOTB II πως είναι πιο ολοκληρωμένο! Αλλά απο το Ι ξεκίνησαν όλα, οπότε του αξίζει θέση στην λίστα!

 3. Για να ξεκινήσει κάποιος όχι! To Ambermoon είναι ίσως και το καλύτερο RPG για την Amiga, αλλά για να το εκτιμήσεις πρέπει να δοκιμάσεις πρώτα τα υπόλοιπα!

 4. Θα γίνει στο μέλλον κάτι αντίστοιχο και για κονσόλες κλπ;
  Ενα τοπ 5-10 όχι σε παιχνίδια καποιου έιδους απαραίτητα αλλά γενικά
  Τοπ 10 τίτλων σε PS2, ΧΒΟΧ, SNES κλπ

 5. Πολύ ωραία. Ειδικά για της κονσόλες λόγω πλήθους παιχνιδιών θα είναι καλύτερα τοπ 10 αντί για τπ 5.
  Περιμένω με αγωνία.

 6. το μοναδικο παιχνιδι στο οποιο δεν υπαρχει guide ουτε στο youtube ειναι το times of lore

  καποτε το ειχα φτασει περιπου μεχρι το τελος…αλλα δυστυχως ουδεποτε ειχα βρει την εισοδο του κρυφου δωματιου για να μπω απο την εισοδο του βουνου

 7. Μου άρεσε πολύ το Black Crypt αλλά φοβόμουν και πολλές φορές όταν το έπαιζα….καμία αναφορά για το Waxworks?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού