Το παρόν project υλοποιήθηκε με την πλήρη υποστήριξη / χορηγία του PCBWay.  Τους ευχαριστούμε πολύ.

Πρόλογος

Νομίζω οτι ο διακαής πόθος κάθε “επιζώντα” Αμιγκόβιου εν έτη 2021 , είναι να καταφέρει να αναβαθμίσει την ποιότητα της εικόνας στην αγαπημένη του Amiga. Σίγουρα οι περισσότεροι προτιμούν την παρέα ενός γνήσιου Commodore 1084/1084S Variant, αλλά αυτά τείνουν να εξαλειφθούν. Το καλώδιο RGB to SCART καλά κρατάει βέβαια, αλλά χρειαζόμαστε το κάτι παραπάνω – χρειαζόμαστε μια HDMI έξοδο και κανένα (σχετικά) περιορισμό στην οθόνη που θα την συνδέσουμε.

Εμείς οπότε, σαν γνήσιοι Scrooge, ρίξαμε λίγες κλεφτιές ματιές στο τελευταίο project του c0pperdragon και πετύχαμε τζακ ποτ! Ίσως ότι πιο VFM έχουμε δεί μέχρι σήμερα. Οπότε τυπώσαμε μερικές πλακέτες στο πιστό μας PCBWay και είδαμε τα πίξελ να τετραπλασιάζονται! Γιουχουυυυυυυ!!!

Upscaling for The Masses

Bασισμένο λοιπόν, πάνω στο RGBtoHDMI project του Hoglet, το οποίο ξεκινήσε σαν αναβάθμιση εικόνας των BBC Micro/Electron, “πατάει”  πάνω στην δουλειά αυτή και με την χρήση ενός μόνο αντάπτορα καταφέρνει το σχετικά ακατόρθωτο μέχρι σήμερα – να μας δώσει εναν φθηνό upscaler με μηδενικό latency. Κλάμα ο Τζένς και ο άλλος που έφτιαξε το OSSC αλλά τι να κάνουμε – life is a bitch.

Στην ουσία όλη την δουλειά την κάνει ένα Raspberry Pi Zero και ο μαγικός κώδικας του Hoglet, αλλά για να μπορέσουμε να στείλουμε στην GPIO, όλα τα απαραίτητα signals απο την Denise, χωρίς να έχουμε ένα χταπόδι απο καλώδια, τότε πρέπει να αγοράσουμε ή να φτιάξουμε τον πολύ μικρό Denise Adapter του c0pperdragon. Αυτός θα κουμπώσει στην θέση της Denise, η Denise πάνω σε αυτόν και μετά ο ίδιος πάνω στην GPIO του RPi. Συνδέουμε την mini HDMI έξοδο του RPi με την οθόνη της αρεσκίας μας, ανάβουμε το μπρίκι τροφοδοτικό της 500ρας and that’s about it!

Pixel Perfect HDMI Output στην Αμιγκούλα!

Αναλυτικότερα η συνταγή περιέχει :

  • (1) Raspberry Pi Zero
  • (1) Micro SD καρτούλα της επιλογής σας (τουλάχιστον 2GB)
  • (1) Mini HDMI Αντάπτορας
  • (1) Denise Adapter by c0pperdragon

Τέλος το λογισμικό που θα χρειαστείτε να φορτώσετε στην Micro SD μπορείτε να το βρείτε απο εδώ.

Συνολικό κόστος υλικών ; Λιγότερο απο 50 Ευρωπαϊκα Δηνάρια!

Πραγματικά σε αυτό το price range, αγοράζεις στην καλύτερη ένα κινέζικο scan converter ο οποίος θα παίζει τραγικά! Απο την άλλη, αν θές να πάς σε ποιό premium επιλογές όπως ο Open Source Scan Converter ή o Scandoubler / Ficklerfixer του Jens, τότε τα 100 με 150 ευρώ τα χρειάζεσαι ά ν ε τ α.

Take Notice

Ας δώσουμε όμως λίγη προσοχή στα παρακάτω points, πρίν τρέξουμε να αγοράσουμε/φτιάξουμε ένα :

  • Λειτουργεί για όλες τις OCS/ECS Amiga αλλά όχι για όλα τα revisions. Για τα revisions πρίν το 6a χρειάζονται έξτρα κολλήσεις / rewiring.
  • Για την Amiga 600 χρειάζεται άλλος αντάπτορας ο οποίος ΔΕΝ είναι τόσο εύκολο να τοποθετηθεί – lots of soldering / wiring involved
  • Για τις Big Box Amiga 1500/2000/2500 υπάρχει μια τροποποιημένη έκδοση που μπαίνει στο Video Slot της και σας γλυτώνει απο αρκετούς πονοκεφάλους (εγώ ακόμα έχω)

Turn on That Ersa Solder Station!

Η πρώτη μου προσπάθεια να συναρμολογήσω έναν τέτοιο adapter έγινε σχεδόν άμεσα. Ο d.ioannidis είχε φροντίσει να τυπώσει μερικά κομμάτια απο την 1η Version (πλέον είμαστε στην v3) σε ένα συνδυαστικό order απο άλλη εταιρεία. Αγνοήσα βέβαια το μέγεθος των SMD υλικών που έπρεπε να κολλήσω. Λίγο η ηλικία, λίγο ο στραβισμός απο τα πολλά ξενύχτια με το Commodore 1084 (Lemmings FTW) και η 1η απόπειρα πήγε στον κάδο, αφού τα μάτια μου δεν βοηθούσαν! Για την ακρίβεια ολα τα υλικά έγιναν recycle εκτός του PCB (a.k.a desolder everything, cause we’re related to Scrooge).

H 2η όμως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με την χρήση ενός δανεικού USB MicroCam (thanks d.ioannidis again!) αν και το soldermask ταλαιπωρήθηκε αρκετα. Βέβαια λόγω compatibility issues με την 2000ρη μου, δεν μπορούσαμε να το επιβεβαιώσουμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία για άλλο άρθρο!

Time to Print Some New PCB’s

Επόμενο step ήταν να τυπώσουμε ένα φρέσκο batch απο την 2η έκδοση του αντάπτορα, με λίγο καλύτερη ποιότητα υλικών και pre-soldered τα δύσκολα components. Έχοντας ήδη στο τραπέζι μια συνεργασία με το PCBWay,  δέχθηκαν άμεσα να μας τα ετοιμάσουν. Απο καιρό άλλωστε συζητούσαμε αυτό το σενάριο για να δούμε και εμείς την ποιότητα της δουλειάς τους.

Η επικοινωνία που είχαμε με το assembly department ήταν πραγματικά άψογη. Κάθε φορά που προχωρούσαν την συναρμολόγηση, ρωτούσαν αν χρήζει κάποιας αλλαγής/διόρθωσης ή όταν κάποιο component απο το BoM δεν υπήρχε στο στόκ και έπρεπε να διαλέξουμε ενα άλλο. Επαγγελματίες το λιγότερο – κάτι που χρειάζεται πλέον σήμερα με το παραπάνω γιατί  ο ανταγωνισμός στον τομέα αυτό είναι μεγάλος και οι “παίχτες” δεν είναι λίγοι.

Μέσα σε 3 εβδομάδες (είχαμε πέσει πάνω στα Χριστούγεννα / Πρωτοχρονιά) έφτασε το δέμα με τα ανταπτόρια μας. H συσκευασία ήταν άψογη και φορτωμένη με bubble wraps / antistatic bags. Πραγματικά προσεγμένα όλα from start to finish.

Επιλέξαμε βέβαια άσπρο solder mask γιατί πάντα θέλουμε να κάνουμε την διαφορά! Στα αρνητικά να σημειώσουμε οτι κάνει reflection στο φώς οταν κολλάς τα components, οπότε πάμε πάλι πίσω στο θέμα με την ηλικία και τα μάτια – αλλά δεν θα γκρινιάξω άλλο! It looks awesome !

Εδώ καλό είναι να αναφέρουμε, οτι πότε μα ποτέ ΔΕΝ πειράζουμε τα όμορφα κείμενα που βάζει πάνω στην PCB ο δημιουργός – ούτε την κάνουμε rename!

Μα κάτι λείπει ρε μάστορα!

Ναι του λείπει κάτι. Είναι 2χ24 DIP Socket της Ninigi στα οποία θα “κάτσει” η Denise / Super Denise – δυστυχώς δεν είχαν στο στοκ τον συγκεκριμένο τύπο που χρειάζεται, με αποτέλεσμα αν βάζαμε απλό 24ρι Socket να κάθεται στραβά και να κάνει overlap. Οπότε τους ζητήσαμε να μας τα στείλουν έτσι για να επιταχύνουμε και την διαδικασία.

Και τέλος εδώ έχουμε το finished product. Προσωπικό αγαπημένο το “άσπρο” πώς να το κάνουμε.  Την επόμενη φορά σίγουρα θα τα κάνω σε κίτρινο όμως, έτσι για να κάνω αντίθεση!

Τελικές Σκέψεις // Παρατηρήσεις

Ένα πολύ ενδιαφέρον upgrade, που απο ότι φαίνεται έχει όλα τα φόντα της περαιτέρω εξέλιξης. Η μαγεία του Open Source και του GitHub. Όσοι ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα, δεν συνιστώ σε καμία περίπτωση να το συναρμολογήσετε μόνοι σας. Εκτός και αν είστε “γνώστες” στα SMD Components και έχετε όραση πέρα απο την ενόραση ή ενα καλό USB MicroCam!

Η αγορά ενός “έτοιμου” θα σας κοστίσει απο 30 έως 40 ευρώ (+ μεταφορικά) ανάλογα την πηγή προέλευσης.

Στις επόμενες ημέρες, θα αναρτήσουμε πάντως ένα μικρό διαγωνισμό/κλήρωση στο Facebook για 5 απο τα παραπάνω οπότε stay tuned!

Αν πάντως θελήσετε να τυπώσετε τις δικές σας πλακέτες και να δοκιμάσετε την τύχη σας, φυσικά με τα μάτια κλειστά σας προτείνω την PCBWay. Βοηθάτε εν μέρη και εμάς έτσι!

 

 

dR_wH0

dR_wH0

Πορωμένος ρετρο συλλέκτης, πρώην φανατικός gamer και νύν μεσήλικας! Αυτός είναι ο Δόκτωρ Χού και μέσα απο τα κείμενα του, δίνει ένα διαφορετικό αέρα στο iamretro! Αυτά δηλαδή που προλαβαίνει να γράψει όταν βρεί τον χρόνο.....

Σχόλια

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού