Ένα σύντομο recap για την εποχή που το μπάσκετ ήταν ο βασιλιάς των σπορ (τουλάχιστον στο χώρο των videogames) !!!

introduction…

Το παρακάτω βίντεο το οποίο ήταν μάλλον δύσκολο να με άφηνε ασυγκίνητο (ελπίζω να ισχύσει το ίδιο και για σας) είναι η αφορμή για το παρακάτω post, με λύπη μου βέβαια δεν θα μπορέσω να κάνω ένα εκτενές αφιέρωμα μιας και στο σύνολο τους τα παιχνίδια είναι αμέτρητα και αυτό θα μου έπαιρνε τουλάχιστον ένα μήνα (παραθέτω w i ki – links όμως προς παιρετέρω εξερεύνηση). Σκοπός μου ούτως ή άλλως μέσα από τα άρθρα είναι να γεννιούνται συναισθήματα και να ξαναζωντανεύουν οι αναμνήσεις, ειδικά  όταν πρόκειται για ένα θέμα το οποίο εξ’ορίσμου ,και ειδικά στις μέρες μας, φαντάζει οξύμωρο (βιντεοπαιχνίδια /  αθλητισμός) η επιθυμία να ασχοληθώ μαζί του με ιντριγκάρει…

Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι (δυστυχώς) σκοπεύω να επιμείνω μόνο σε κάποια από τα παιχνίδια που έιδατε στο βίντεο και έχω παίξει για μεγαλύτερη συντομία και κατά κοινή παραδοχή τα οποία έβαλαν τα θεμέλια για την εξέλιξη του είδους…

Basketball

System : Atari2600 ¦1978 / Atari

Βασισμένο στο περίφημο άθλημα αλλά κυριευμένο από τους τεχνικούς περιορισμούς της εποχής το Basketball είναι το πρώτο παιχνίδι καλαθοσφαίρισης, περίφημο από την σκηνή της ταινίας Airplane(1980) όπου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας παίζανε  στις οθόνες των ρανταρ τους (ναι καλά το μαντέψατε έπαιζε και ο Lesley Nielsen!). Το παιχνίδι ήταν νοοτροπίας one on one ανεπιτυχώς ισως μιας και υπήρχαν 2 μπασκέτες (?). Το παιχνίδι ξεκινούσε με τζάμπολ από το κέντρο του “γηπέδου” και κάνοντας ασταμάτητα τρίπλες ο κάθε παίχτης κινούταν μετωπικά αντικρύζοντας κάθε φορά είτε σε άμυνα είτε σε επίθεση το καλάθι του ενώ ο αντίπαλος διεκδικούσε την κατοχή είτε μετα από αστοχία είτε αφού ειχε δεχτεί πόντο ξεκινώντας από την μέση του γηπέδου (?). Το παιχνίδι διέθετε χρονόμετρο και μετά τα 4 λεπτά ο παίχτης με το μεγαλύτερο σκόρ ήταν και ο νικητής.

Βαθμολογία: 6/10

Editor’s comment: Ένα all-time classic…

Double Dribble

System : Arcade, NES, MS-DOS, Commodore 64, Game Boy, Virtual Console ¦1986 / Konami

Με πολύ επιτυχημένο νομίζω τίτλο, τη διαδοχή στα εν λόγω παιχνίδια διεκδικεί επάξια το 1986 η Konami. To παιχνίδι είχε κανόνικό Point system όλοι σχεδον οι κανόνες του μπάσκετ ισχύουν και θεωρείται ότι έγινε γνωστό (κυρίως στα arcade) για τα εντυπωσιακά cutscenes του(φώτο 2). Υπήρχαν μεν καποια σημεία απ’όπου το καλάθι ήταν πολύ ευκολότερο ενώ το ποσοστό αστοχίας σε κάρφωμα ήταν αντιρρεαλιστικά υψηλό αλλά σε γενικές γραμμές το παιχνίδι ήταν εντυπωσιακό μιας και οι ομάδες φαινόταν να “συνεργάζονται” μεταξύ τους μια χαρά. Το παιχνίδι είχε scrolling camera και τα μικροπροβληματάκια που είχε στον προγραμματισμό του (ο χρόνος κυλούσε κάποιες φορές πιο γρήγορα και οι παίχτες άλλαζαν χρώμα δέρματος) λίγο επηρρέσαν την συνολική του εικόνα.

Βαθμολογία: 7.5/10

Editor’s comment: Πολύ κοντά σε μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα, αποτελεί γραμμή πάνω σε ότι κινήθηκαν οι διάδοχοί του

Jordan VS Bird : One on One

System : Mega Drive, NES, MS-DOS, Commodore 64, Game Boy, ¦1988 / Electronic Arts

Ένα από τα αγαπημένα της εποχής,  ήταν ίσως από τα πρώτα παιχνίδια που θυμάμαι (με εξαίρεση το prequel) που χρησιμοποιούσαν επαγγελματίες επώνυμους για promotion και φυσικά στον χώρο του μπάσκετ δε θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους Larry Bird & Michael Jordan. Το αγαπημένο μου feature του παιχνιδιού , και αρκετά πρωτοποριακό, ήταν η επιλογή μεταξύ τριών διαφορετικών modes:

  • One on One: Μόνος εναντίον CPU ή εξ’ολοκληρου διπλό με τον κολλητό
  • MJ’s Slam & Dunk Contest: για μονό με τον Air Mike
  • LB’s 3-point shootout: για μονό με τον άσσο των Boston Celtics

Το παιχνίδι είχε μπει στη νοοτροπία του εύστοχου σουτ αφήνοντας το κουμπί από το ψηλότερο σημείο ενώ ενδιαφέρον προξενεί και η οπτική του γωνία η οποία θεωρήθηκε πιο “φιλική” δίνοντας εντονότερα την αίσθηση one on one. Το παιχνίδι απέκτησε μεγαλύτερη αξία από τον προκάτοχό του (One on One: Dr. J vs. Larry Bird) όπου τη θέση του Mike έιχε ο Julius Erving ίσως επειδή και οι δύο παίχτες βρισκόντουσαν στην ακμή τους την εποχή εκείνη.

Βαθμολογία: 7.5/10

Editor’s comment: Από τα αγαπημένα μου, δεν είχε τόσο σχέση με το μπάσκετ σαν ομαδικό άθλημα αλλα χαρίζει πολλές ώρες διασκέδασης...

NBA Jam

System : Arcade, Super NES, Sega Genesis, Sega CD, Game Boy, Game Gear, ¦1993 / Midway

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Mortal Kombat η Midway αποφασίζει αυτή την φορά να αναλάβει την παραγωγή της ενδεχομένως πιο cult έκδοσης της ψηφιακής καλαθοσφαίρισης. Επιλέγοντας μέσα από σχεδόν όλες τις τότε ομάδες του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο αλλά με τον περιορισμό των δύο παιχτών ανα ομάδα σε διπλό, ο παίχτης καλείται να κερδίσει εντός χρόνου την παρτίδα κρατώντας από το μπάσκετ μόνο την fun πλευρά του. Δυσανάλογοι παίχτες σε σχέση με τον χώρο (αλλα και με τους εαυτούς τους πολλές φορές), σουρεάλ καρφώματα και κινήσεις με φλεγόμενες μπάλες, ύπαρξη speaker αλλά μή ύπαρξη κανενός απολύτως κανόνα, ξεκαρδιστικό και εθιστικό gameplay συνθέτουν μια εικόνα που πολλοί πιστεύουν ότι διαθέτει διαχρονική αξία καθώς η κυκλοφορία (σε sequel) συνεχίζεται ως σήμερα.

Βαθμολογία: 8/10

Editor’s comment: Το γέλιο!!! Λυπάμαι τις γενιές που μεγάλωσαν χωρίς αυτό και τώρα το βρίσκουν μονο στο PS Network

NBA Live Series

System : PC, Sega Genesis, Super NES, PlayStation, Nintendo 64, Game Boy, Sega Saturn, PlayStation 2, Xbox, Nintendo GameCube, PlayStation Portable, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, iPhone, and iPod Touch ¦ 1995-Present /    EA Canada (1995–2010), EA Tiburon (2010–present)

Το μεγαλύτερο αναμφίβολα άλμα στην ιστορία των εν λόγω παιχνιδιών δε θα μπορούσε παρά να το κάνει η EA Games λανσάροντας την φημισμένη σειρά NBA Live. Από τα πρώτα παιχνίδια που εισήγαγαν την καθιέρωση της ετήσιας κυκλοφορίας  και με συνήθως διαρθρωτικές αλλαγές ,όσο τα χρόνια περνούσαν,  το παιχνίδι πέρασε από τον προκάτοχό του (1989 MS-DOS – NBA Playoffs ) και την horizontal view σε αργότερα ισομετρική και αναπόφευκτα 3D. Μεγαλύτερος αντίπαλος του NBA 2k series αλλά υπερισχύοντας σε παλαιότητα, το NBA Live ήταν το πρώτο που είχε αναγνωριστεί επισήμως από τον οργανισμό και περιείχε τα γνήσια ονόματα ομάδων παιχτών καθώς και χαρακτηριστικές κινήσεις τους. Η μάχη αργότερα μεταξύ των δυο έμελλε να έιναι αβυσαλλέα καθώς η συγκέκριμένη σειρά παιχνιδιών παρότι είχε αρκετές καινοτομίες (εκφωνήσεις,πρόσωπα παιχτών κλπ.) κάποιες από τις εκδόσεις δεν ευχαρίστησαν ιδιαίτερα το κοινό (βλ. NBA Live 2009).

Βαθμολογία: 6 – 8.5/10

Editor’s comment: Άν και οι gamers γενικότερα προτιμούν το NBA 2k κανείς δεν μπορεί να αφήσει εκτός αυτή την σειρά παιχνιδιών…

NBA 2kSeries

System : Current:
Wii, Wii U, Xbox 360, PlayStation 3, PC, PlayStation Portable, iPad, iPhone, Playstation Vita

Past systems:
Dreamcast, Xbox, GameCube, ¦ 1999-Present /
Visual Concepts

Η σειρά ΝΒΑ2k ,εκδιδόμενη και αυτή ετησίως όπως τα πέρισσότερα πλέον sports games, αποτελεί από το 1999 την αιχμή του δόρατος όσον αφορά την μπασκετική εμπειρία στα βιντεοπαιχνίδια. Αρχικά κατ’αποκλειστικότητα κυκλοφόρησε το 99′ για Dreamcast φυσικό επακόλουθο εφόσον η Sega είχε αναλάβει την προώθηση με την επωνυμία Sega Sports. Από το 2k3 (2002) όπου και επήλθε η παρακμή της εταιρείας στο χώρο των κονσολών και με το franchise αργότερα (2k6) να μετονομάζεται/πωλείται από Sega σε 2k Sports η περίφημη μπασκετική σειρά ήταν στη διάθεση του μεγαλύτερου ποσοστού των απανταχού gamers και φυσικά τιμήθηκε δεόντως! Ο λόγος η πολύ καλή παραγωγή με εκπληκτικά γραφικά από την πρώτη κιόλας έκδοση, η ύπαρξη sportscaster και μάλιστα από το 2k6 εως σήμερα τρανταχτών ονομάτων, και το απολύτως απολαυστικό gameplay για τους λάτρεις του είδους σε σχέση με τον ορκισμένο αντίπαλο NBA Live. Η αναπαράσταση του παιχνιδιού δίνοντας βάση από τα πρώτα στάδια στη λεπτομέρεια ήταν κυρίαρχη αιτία για την αναγνώρισιμότητα του ενώ και το animation των in-game κινήσεων φαίνεται πειστικότατο ακόμα και σήμερα. Άξιες μνείας θεωρούνται και οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του παιχνιδιού όπου φυσικά η τεχνολογική ακμή έδωσε τα εργαλεία στους κατασκευαστές για να προσθέσουν physics, motion sensor για τις ελεύθερες βολές, και τελευταία την εισαγωγή 3D τεχνολογίας.

Βαθμολογία:  ≤ 8/10

Editor’s comment: Ότι είναι και το PES για το ποδόσφαιρο…εξαιρετική δουλειά σε όλες σχεδόν τις κονσόλες

W/Links που θα σας ενδιαφέρουν για ΟΛΑ τα παιχνίδια του είδους:

A

B

D

E

F

G

H

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

U

W

George T

George T

Σχόλια

7 Responses

  1. Και με αυτό το comment συμπληρώνουμε τετράδα για NBA JAM παίζει να ξέρει κανείς που έχει..?

  2. ¨ Έδωσες ιδέα τώρα! Χαχαχα Μόνο σε κανένα ξεχασμένο μαγαζί…Στην Ασπροβάλτα έχει πάντως! Ψηθείτε!

  3. Μωρε ας υπήρχε διαθέσιμος χώρος και στήναμε πολλά μηχανήματα. Coin Op + Pinballs θα πηγαίναν συννεφο!

  4. Ολη μας η παιδική ηλικία συγκεντρώνεται σε ένα ευτελές πειρατικό δισκάκι που γράφει με μαυρο μαρκαδόρο τη λέξη Mame . Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ να σου πω την αλήθεια

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού