Το Crystal Dragon είναι ένα απο τα τελευταία cRPG που κυκλοφόρησαν για την Amiga.

Πιστό στα βήματα των Dungeon Master και Eye Of The Beholder, το μόνο που εμπόδισε την σίγουρη επιτυχία του ήταν ένα…

Το γεγονός οτι έφτασε στα ράφια 1,5 χρόνο μετά το κλείσιμο της Commodore

Crystal Dragon

Ιστορία – Πλοκή

Ο τρισκατάρατος μάγος Ariath ψάχνει απεγνωσμένα για ενα μαγικό κρύσταλλο χρόνια τώρα (Κλισέ νο.1). Με αυτό πιστεύει οτι θα μπορέσει επιτέλους να γίνει ο ένας – ο μοναδικός – ο ανυπέρβλητος μάγος όλων των εποχών (Προφανέστατα οι άλλοι μαθητευόμενοι μάγοι τον είχαν στο transform συνέχεια στην μαγική σχολή και του έχει μείνει απωθημένο) και να κυριαρχήσει στο σύμπαν. Απο όποιο σημείο της χώρας και αν περάσει, αφήνει στο διάβα του όλεθρο και μιζέρια – Ο σατανικός του στρατός δεν υποκύπτει σε κανέναν και για τίποτα. Ο κρύσταλλος πρέπει να βρεθεί πάση θυσία!

"Μουαχαχαχαχαχααχ!!!!"
“Μουαχαχαχαχαχααχ!!!!”

 

Μέχρι που μια μέρα έρχεται η χαρμόσυνη είδηση.

Το αντικείμενο που τόσο ποθεί ο Ariath (μέχρι και οι χωρικοί λένε πλέον ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ – ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΡΗΞΕΙ) βρίσκεται σε μια σπηλιά στα Βόρεια της χώρας. Δυστυχώς για αυτόν το φυλάει καλά ένας δράκος, ο οποίος δεν είναι και τόσο πρόθυμος να το παραδώσει στα χέρια του πρώτου τυχάρπαστου μάγου που θα μπουκάρει στην σπηλιά του.

Αψηφώντας όλους τους κινδύνους λοιπόν, παίρνει ένα καλό σέτ απο ρόμπες (με διπλο-ραφή), ένα staff , 2-3 wands και το στρατό του. Κατευθύνση; Μα North φυσικά, πρός το υπέρτατο σκοπό. Φτάνωντας επιτίθεται κατευθείαν χωρίς πολλά πολλά και χωρίς συστάσεις στόν άτυχο δράκο. Η μάχη θα κρατήσει για μέρες – ο δράκος δεν  θα παρατήσει τόσο εύκολα το θησαυρό του – αλλά στο τέλος ένας θα είναι ο νικητής.

"Ariath vs Dragon 1 - 0"
“Ariath vs Dragon 1 – 0”

Για να εξασφαλίσει οτι θα είναι ο μοναδικός κάτοχος του κρυστάλλου, φυλακίζει τον δράκο και χτίζει ενα τεράστιο κάστρο πάνω απο την σπηλιά του (με πολλά levels). Θα χρειαστεί χρόνια μελέτης για να ανακαλύψει όλες τις μαγικές ιδιότητες του και δεν θέλει να τον ενοχλήσει κανείς. Οπότε, χρησιμοποιώντας ένα μικρό μόνο μέρος της μαγικής του δύναμης, πλημμυρίζει όλους τους διαδρόμους με τέρατα ανύποτης φαντασίας και μένους. Εαν κάποιος καταφέρει και μπεί…θα τον περιμένουν πολλές εκπλήξεις.

"Ariath ο Τετραδάχτυλος!"
“Ariath ο Τετραδάχτυλος!”

Τα χρόνια θα περάσουν και ο Ariath θα καταφέρει να *ξεκλειδώσει* ενα μικρό κομμάτι απο τις μαγικές δυνάμεις του κρυστάλλου. Η χώρα θα φτάσει στο χείλος της καταστροφής (όση έχει απομείνει ζωντανή so far δηλαδή) απο την αλλόγιστη χρήση του. Σε αυτό το σημείο, οι τελευταίοι εναπομείναντες ήρωες θα πάρουν την υπέρτατη απόφαση : Να επιτεθούν στο κάστρο του και να προσπαθήσουν να τον καταστρέψουν πριν προλάβει να χρησιμοποιήσει πλήρως τον κρύσταλλο (Κλισέ νο2). Φαντάζει αδύνατο αλλά είναι η μόνη λύση! Το ταξίδι μπροστά τους είναι γεμάτο παγίδες και περιπολίες απο τον στρατό του Ariath, οπότε θα χωριστούν σε ομάδες των δύο ατόμων για να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να φτάσουν στο κάστρο απαρατήρητοι!.

Μόνο 2 απο αυτούς θα καταφέρουν να φτάσουν στην είσοδο του κάστρου όμως..

"Και το κλειδί που μπαίνει ρε παιδιά ;"
“Και το κλειδί που μπαίνει ρε παιδιά ;”

Στο Διαταύτα

Με το που ξεκινάμε το παιχνίδι, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε 2 χαρακτήρες απο μία γκάμα 18 ηρώων. Το πρώτο πράγμα που γίνεται αντιληπτό αν είστε γνώστης των cRPG είναι οτι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρολάρουμε ενα custom χαρακτήρα. Οι pre-made λοιπόν χαρακτήρες χωρίζονται σε 6 διαφορετικά classes, το καθένα με τις δικά του προτερήματα και προβλήματα. Αυτά είναι τα : Warrior, Paladin (ο οποίος αναφέρεται και σαν Wandering Knight!), Assassin, Thief, Cleric και Magician. Το παιχνίδι δίνει στην αρχή την εντύπωση οτι ακολουθεί τα πρότυπα των AD&D χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία όπως Strength, Constitution, Wisdom και Intelligence. Η αναλογία όμως των αριθμών δείχνει οτι έχουν χρησιμοποιήσει ένα σύστημα εξολοκλήρου δικό τους. Φυσικά οποιαδήποτε ομοιότητα με AD&D (στο θέμα των rule-set) τελειώνει εδώ.

Αφού λοιπόν επιλέξουμε με ποιούς 2 ήρωες θα ξεκινήσουμε και τους δώσουμε και τα σωστά ονόματα, βλέπουμε οτι το παιχνίδι έχει 3 διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας.

"Φιλική συμβουλή - ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ"
“Φιλική συμβουλή – ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ”

Απο αυτά που γράφει το εγχειρίδιο βλέπουμε οτι η μόνη διαφορά που έχουν τα 3 επίπεδα δυσκολίας έγκειται στο μέγιστο αριθμό των Hit Points που θα έχουν οι αντίπαλοι μας. Στο Beginner είναι normal ο αριθμός τους, στο Dungeoneer είναι 1,5Χ και στο Experienced Adventurer 2X! Μην ντραπείτε να επιλέξετε το Beginner – όσα cRPG και να έχετε παίξει – εκτός και αν έχετε ατσάλινα νεύρα και δεν πίνετε καθόλου καφέ. Τράστ μη αϊ τέλ για!!!

Αφού περιμένουμε λίγο να φορτώσει (λίγο όμως γιατί βάλαμε WinUAE και την WHLoad έκδοση χεχε) μένουμε εκστασιασμένοι απο την πρώτη εικόνα. Τα πορτραίτα των χαρακτήρων βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης (κεντρικά) μαζί με τα στατιστικά τους. Στα αριστερά μας φαίνεται οτι είναι το inventory των αντικειμένων – αρκετά περιορισμένο σε θέσεις, μαζί με 2 κλασικά slot για ranged όπλα, ενω στα δεξιά διακρίνουμε τα Spellbook και τα βελάκια μετακίνησης. Στο κέντρο φυσικά είναι ο χώρος που απομένει για το *actual* gameplay, ενώ απο τα πορτραίτα των ηρώων (δίπλα τους βασικά) μπορούμε να επιλέξουμε πότε θα επιτεθεί κάποιος. Κλασικό cRPG.

"Σαν πολλές δεν είναι οι μπάρες των στατιστικών..."
“Σαν πολλές δεν είναι οι μπάρες των στατιστικών…”

Απο άποψη χειρισμού το παιχνίδι έχει αρκετά quirks. Προσωπικά επειδή είμαι κάκιστος-βιαστικός player (και ακόμα χειρότερος συντάκτης!) δεν διαβάζω ΠΟΤΕ το εγχειρίδιο χρήσης. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, έφαγα τον κόσμο να βρώ ΠΟΥ είναι το μενού για Camp/Rest κτλ (συνηθισμένος απο τα EOB) και τελικά μετά απο αρκετές προσπάθειες έγινε αντιληπτό. Αρκεί να πατήσεις δεξί κλίκ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ στην κεντρική οθόνη και θα εμφανιστεί. Οπότε Read The PDF dudes ή αν είστε τυχεροί και το έχετε ορίτζιναλ, το μάνουαλ! Επίσης άργησα να καταλάβω οτι κάθε ήρωας έχει διαφορετικό inventory! Δυστυχώς αυτό φαίνεται μόνο αφού ξεκινήσετε το παιχνίδι, οπότε κάντε μερικούς συνδυασμούς πρίν κατασταλάξετε στο ιδανικό *δίδυμο*!

"Ναι! Αυτόματη Χαρτογράφηση!!!
“Ναι! Αυτόματη Χαρτογράφηση!!!

Γραφικά / Ήχος

Μέτρια προς καλά ; Οκ δεν θα γίνω picky είναι καλά. Αρκετά καλά για να δημιουργήσουν μια σωστή ατμόσφαιρα για ένα cRPG, χωρίς να γίνεται κάτι οπτικά ενοχλητικό. Το animation των εχθρών φαίνεται λίγο σπασμωδικό, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο απο του Eye Of The Beholder και αυτό φαίνεται απο τα πρώτα κιόλας βήματα. Στον ήχο το παιχνίδι δεν απογοητεύει. Όλα λειτουργούν θετικά προς ενα απολαυστικό game play.

Gameplay

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί είναι καλή και μας βάζει κατευθείαν στο *ζουμί*. Μερικά πράγματα, όπως π.χ. οτι πρέπει να πίνουν νερό συχνά οι ήρωες – η να τρώνε, είναι στα θετικά του παιχνιδιού (ρεαλισμός), αρκεί να μην σας εκνευρίσουν. Λόγω χειρισμού μπορεί στην αρχή να μην φαίνεται εύκολο, αλλά στην πορεία συνηθίζεται. Δεν πρόκειται για ένα κλασικό hit n run – cRPG. Αρκετά δεδομένα όπως το πόσο βάρος μπορεί να κουβαλάει ο κάθε ήρωας, αν είναι δηλητηριασμένος η αν είναι κουρασμένος, παίζουν ρόλο και θέλουν προσοχή! Οι γρίφοι φυσικά δεν λείπουν, απεναντίας είναι απο τα βασικά του στοιχεία οπότε να είστε έτοιμοι για όλα! Η  άνοδος ( ή κάθοδος) προς τον Ariath δεν θα είναι εύκολη και θα φανεί απο την 1ή κιόλας στιγμή που θα ξεκινήσετε το παιχνίδι! 63 επίπεδα έχει αυτό το κάστρο και τα επιμελήθηκαν αρκετά προσεκτικά!

Τι Λέει Ο Δόκτωρ

Όσες αναφορές έχω βρεί σε έντυπα περιοδικά (Ελληνικού + Ξένου τύπου) για το Crystal Dragon είναι πραγματικά μικρές και άκυρες! Κριτικές που του δίνουν απο 38% (Amiga Power) μέχρι και 96% (Amiga CU). Κανένας αποτι φαίνεται δεν έδωσε την δέουσα σημασία σε αυτό το παιχνίδι – στο USER μάλιστα με το ζόρι αφιέρωσαν 2 παραγράφους. Ίσως επειδή το παιχνίδι κυκλοφόρησε αργά και εκπροσωπούσε ένα κοινό που θα έφθηνε αριθμητικά; Πραγματικά δεν ξέρω, αλλά μου έκανε φοβερή εντύπωση. Το παιχνίδι έχει αδικηθεί! Εντάξει δεν είναι και το blockbuster, αλλά αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του.

Παίξτε Το! Κάλιο αργά παρά ποτέ!

dR_wH0

dR_wH0

Πορωμένος ρετρο συλλέκτης, πρώην φανατικός gamer και νύν μεσήλικας! Αυτός είναι ο Δόκτωρ Χού και μέσα απο τα κείμενα του, δίνει ένα διαφορετικό αέρα στο iamretro! Αυτά δηλαδή που προλαβαίνει να γράψει όταν βρεί τον χρόνο.....

Σχόλια

8 Responses

  1. Τώρα να πω την κακία μου το Eye Of The Beholder μου φαίνεται καλύτερο. Το ότι κυκλοφόρησε 1,5 χρόνο αφότου είχε κλείσει η Commodore μας δείχνει την επιρροή της Amiga εκείνη την εποχή.

  2. Καλύτερο σίγουρα δεν είναι. Μόνο και το μόνο το γεγονός οτι το EOB χρησιμοποιεί Advanced Dungeons and Dragons κανονες (2nd Edition) το ανεβάζει σε άλλο επίπεδο. Πρόσθεσε και τον μαγικό κόσμο της τότε TSR, Forgoten Realms και άντε γειά!

    Παρ’ όλα αυτά όμως, το Crystal Dragon είναι ένα ΠΟΛΥ αξιόλογο cRPG.

  3. Λοιπόν αυτό ΔΕΝ το ειχα ξανακούσει. Θα το δοκιμάσω σίγουρα. Αλήθεια, θυμάται κανείς το (για εμένα) υπέρτατο Tha Black Crypt ;

    1. Πολύ καλό και το Black Crypt. Δεν θυμάμαι να το τελείωσα ποτέ, γιατί δυστυχώς δεν είχα cracked copy απο αυτό, ούτε και το μάνουαλ! Μόλις τελείωνες το 1ο επίπεδο, νομίζω ζητούσε κάποια επαλήθευση απο το βιβλίο του και ….έμενα με την όρεξη!

  4. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα μόλις ανακάλυψα το internet και τα e-mails ήταν να επικοινωνήσω με τον κατασκευαστή του Crystal Dragon ο οποίος, να ‘ναι καλά ο άνθρωπος, με βοήθησε να το ολοκληρώσω, παρ’ όλο που μου είπε ότι δεν θυμόταν ορισμένα σημεία του παιχνιδιού επειδή είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το δημιούργησε!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού