Ο διακαής πόθος σχεδόν όλων των pc gamers, το πιο πολύ αναμενόμενο παιχνίδι της χρονιάς επιτέλους κυκλοφόρησε! Φυσικά αναφερόμαστε στο Diablo III με όλο αυτό τον θόρυβο γύρω απ’το όνομα του μας δίνεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθούμε  σύντομα τους δύο προγόνους του!

Η κόλαση της Blizzard…

To 1997 η Blizzard μας ταξίδεψε στην κόλαση για πρώτη φορά με το…Diablo! Ένα action RPG που οδήγησε τις εξελίξεις στο είδος του για τα επόμενα χρόνια. Ακατάπαυστη hack n slash δράση στα καλύτερα της! Στημένο σε έναν σκοτεινό κόσμο φαντασίας, κατά την διάρκεια ενός πολέμου μεταξύ της Κόλασης και του Παραδείσου, το Diablo αποδεικνύει πως η Blizzard έχει το ’’μαγικό ραβδί’’ και στρέφει και πάλι όλα τα φώτα πάνω της, όπως ακριβώς έκανε 2 χρόνια πριν με την κυκλοφορία του Warcraft: Orcs vs Humans. Τα παιχνίδια για pc δεν θα ήταν ποτέ πια τα ίδια…

Η μάχη του καλού με το κακό διαδραματίζεται αιώνες τώρα στον κόσμο του Khanduras χωρίς να αναδειχτεί νικητής. Συνέβη όμως κάτι αναπάντεχο που ίσως δώσει τέλος σε ατό τον πόλεμο…Γεννήθηκαν οι άνθρωποι. Το μοναδικό όν που μπορεί να διαλέξει με ποια πλευρά θα πολεμήσει. Ο πόλεμος διακόπτεται μέχρι οι άνθρωποι να διαλέξουν πλευρά. Οι δυνάμεις της κόλασης όμως, δεν φημίζονται για την υπομονή τους και ο πόλεμος ξεκινά και πάλι δίχως αφορμή. Το παιχνίδι μας μεταφέρει αρχικά στο μικρό χωριό Tristam. Ο χαρακτήρας μας επιστρέφει στην πατρίδα του και αντικρίζει την πλήρη καταστροφή. Το χωριό πλήρως εγκαταλειμμένο και η σατανική αύρα του δαίμονα Diablo σκεπάζει την ατμόσφαιρα. Το σενάριο του παιχνιδιού είναι σχετικά απλοϊκό, όμως θα ανακαλύψετε αρκετές πτυχές του, σε μεγάλο σχετικά βάθος αν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού διαβάζετε τις ιστορίες μέσα από τα βιβλία που βρίσκετε. Δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας αλλά θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον.

Δράση, περιπλάνηση και λίγη δράση ακόμη!

Η δράση στο παιχνίδι διαδραματίζεται σε ένα μεγάλο dungeon 16 “ορόφων” το οποίο αποτελείται από τυχαία σχηματιζόμενα levels. Τα quests και τα sub quests είναι πολλά σε αριθμό και καταφέρνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον. Το σύστημα μάχης είναι εξαιρετικά απλό αλλά απόλυτα εθιστικό και μετατρέπει το κυνήγι αντικειμένων σε απόλαυση! Το σύστημα ανάπτυξης του χαρακτήρα είναι σε εμβρυακό στάδιο αλλά αυτό δεν ενοχλεί ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το hack n slash ύφος του παιχνιδιού. Η ποικιλία των εχθρών, των αντικειμένων και των spells είναι μεγάλη, ενώ οι ιδιότητες και οι δυνάμεις που αποκτούν οι παίκτες βρίσκοντας κάποιο αντικείμενο είναι εντελώς τυχαίες! Εντελώς τυχαία εμφανίζονται όμως και οι εχθροί! Αν επισκεφθείτε μια περιοχή για δεύτερη φορά, οι εχθροί που θα συναντήσετε θα είναι διαφορετικοί! Αυτή η εντελώς random φιλοσοφία και λειτουργία του παιχνιδιού, προσθέτει πολλούς πόντους στο replay value ενώ καθιστά πολύ ενδιαφέρον και καθόλου βαρετό το κυνήγι για το απόλυτο όπλο ή την απόλυτη ασπίδα για τον χαρακτήρα μας, που ίσως αποτελεί το ‘’βραβείο’’ για το επόμενο chest που θα ανοίξουμε ή τον επόμενο εχθρό που θα σφάξουμε! Το Diablo προσφέρει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στον παίχτη ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα.

Οι διαθέσιμοι χαρακτήρες είναι τρεις, διαφορετικής κλάσης ο καθένας. Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ warrior, rogue και sorcerer. Αξίζει να αναφερθεί πως η εμπειρία και ο τρόπος παιχνιδιού αλλάζει δραματικά ανάλογα με την κλάση που θα επιλέξουμε καθώς οι ιδιότητες και ο τρόπος μάχης κάθε χαρακτήρα διαφέρουν. Ο warrior είναι εξαιρετικά δυνατός και με μεγάλη αντοχή. Χρησιμοποιεί πολλά και εντυπωσιακά όπλα και ρίχνεται στην μάχη χωρίς φόβο να σκοτωθεί στα πρώτα δευτερόλεπτα. Αν είστε παίχτης που προτιμά την δράση και τις κοντινές μάχες χωρίς πολύ σκέψη, αυτή είναι η κλάση που σας ταιριάζει. Ο rogue είναι αυθεντία στην χρήση τόξου. Η αυξημένη επιδεξιότητα του, τον κάνει αποτελεσματικό στις μάχες από μακριά καθώς χτυπάει με απίστευτη ακρίβεια. Ταιριάζει σε παίχτες που χρησιμοποιούν στρατηγική σκέψη και αρέσκονται στην τακτική ‘’χτυπάω και φεύγω’’! Ο sorcerer διαθέτει δυνατά spells και μπορεί να διαλύσει ορδές εχθρών από απόσταση χωρίς να δεχτεί το παραμικρό χτύπημα. Υστερεί όπως είναι φυσικό στην μάχη από κοντινή απόσταση. Θα τον προτιμήσουν όσοι αρέσκονται στο να ρίχνονται στην μάχη με συγκεκριμένη τακτική! Αξίζει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει πλήκτρο ‘run’ για κανέναν από τους χαρακτήρες ενώ ο ρόλος των NPCs που θα βρείτε στον δρόμο σας, περιορίζεται στο να πουλάνε αντικείμενα και να σας δίνουν νέα quests (καινούργιους δαίμονες να σφάξετε δηλαδή!)

Έτσι φαίνεται από μακριά η κόλαση!

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι λειτουργικά και καλοσχεδιασμένα.  Όπως είναι φυσικό οι αποχρώσεις του γκρι του καφέ και του μαύρου κυριαρχούν χωρίς όμως να ενοχλούν. Η ισομετρική απεικόνιση της δράσης δεν κουράζει αν και μερικές φορές δυσκολεύει τον προσδιορισμό της θέσης κάποιου αντικειμένου. Η λειτουργία zoom θα σας φανεί αρκετές φορές χρήσιμη αλλά τα pixel που θα ξεπροβάλουν στην οθόνη θα σας ξενίσουν.

Εντυπωσιακές οι μάχες με τα bosses!

Μια gothic art ‘’αύρα’’ κυριαρχεί σε όλες τις περιοχές ενώ η σκοτεινή ατμόσφαιρα ενισχύεται από τα FMV videos κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι με αρκετή λεπτομέρεια ενώ το animation των εχθρών προκαλεί θετική εντύπωση.  Τα ηχητικά εφέ συμβάλουν τα μέγιστα στην ‘τρομακτική’ απόδοση της κόλασης με αυτά των spells και των βημάτων στα dungeons να ξεχωρίζουν εύκολα. Η ambient μουσική δεν αποσυντονίζει και δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό χαλί να σας συντροφεύει στις περιπλανήσεις σας! Μοναδικό παράπονο ότι τα μουσικά κομμάτια είναι λίγα.

Να το ξεκινήσω?

Εν έτη 2012 αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το  πρώτο Diablo; Η απάντηση δεν είναι απλή. Αν θέλετε να δείτε πως ξεκίνησε αυτό το ιστορικό παιχνίδι και να περάσετε μερικές ευχάριστες ώρες δράσης, δοκιμάστε το άφοβα. Το πιο πιθανό είναι όμως πως θα βαρεθείτε στα μισά του παιχνιδιού. Τα FMV και γενικότερα τα γραφικά θα σας φανούν ξεθωριασμένα, ενώ ίσως σας κουράσει η επαναλαμβανόμενη δράση χωρίς καθόλου βάθος, αλλά μην ξεχνάτε πως ανήκουν σε μια άλλη εποχή! Το προβληματικό Battle.net το οποίο προστέθηκε τελευταία στιγμή στο παιχνίδι δεν βοηθά την κατάσταση καθώς απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ισσοροπημένο. Οι retro fans και οι κολλημένοι με την σειρά Diablo θα το ευχαριστηθούν. Οι υπόλοιποι καλύτερα να ασχοληθούν απευθείας με το Diablo II. Αυτό είναι το Diablo. Απλό, ειλικρινές, με ασταμάτητη δράση!

NiCkeD

NiCkeD

Αμετανόητος οπαδός του Amstrad και του Pc gaming (retro και όχι μόνο)! Μυημένος απο μικρός και στον κόσμο των κονσολών! Θεωρεί το gaming τέχνη και διαβάζει περιοδικά σαν μανιακός! Το iamretro είναι το νέο σπίτι του και αυτό το σπίτι έχει πολλά δωμάτια για εξερεύνηση!

Σχόλια

6 Responses

 1. Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

  Το πρώτο Diablo το αγόρασα “απο σπόντα” όταν το Black Dahlia μου κολλούσε στο setup (9cd αν θυμάμαι καλά) και έπρεπε να το επιστρέψω στο μαγαζί όπου το αγόρασα και να ζητήσω από τον ανίδεο υπάλληλο εξηγήσεις. Εκείνος μου υπέδειξε το Diablo ως το παιχνίδι που θα έφερνε επανάσταση στην ιστορία των PCGames.

  Για να πώ την αλήθεια το αγόρασα περισσότερο επειδή ήταν καινούριο και επειδή back in the 90’s οι τίτλοι που περιελάμβαναν διαβολους τριβόλους και γενικότερα εξυμνούσαν το ‘κακο’ ήταν πολύ ‘πιασάρικοι’ και ‘cool’.

  Η γενικότερη άποψή μου για το game διαμορφώθηκε μετά από (περίπου) 13′ λεπτά παιχνιδιού. Ήξερα τις διαστάσεις και απήχηση που είχε πάρει το εν λόγω game και 13′ λεπτά οφείλω να ομολογήσω ότι τα ξόδεψα περισσότερο στο να καταλάβω το γιατί, παρά στο να υπομείνω το ανούσιο και εξαντλητικά επαναλαμβανόμενο gameplay !!

  Έβλεπα παιδιά να ξοδεύουν μήνες παίζοντας σε net cafe αγοραπωλησίες όπλων και τα γνωστά group όπου κατόπιν πληρωμής από noob άγνωστοι σε βοηθούσαν να γίνεις Θεός εν μια νυκτί και στο μυαλό μου γύριζαν οι υπερπροσπάθειες που κατέβαλλαν οι υπόλοιπες εταιρείες rpg που ποτέ δεν εξέλαβαν την αναγνωρισιμότητα που τους αναλογούσε.

  Χαίρομαι που δεν είχε καμμια ουσιαστική εξέλιξη σαν παιχνίδι αν και δεν περίμενα να έχει εδώ που τα λέμε….

 2. Καλως ήρθες GeorgeT

  Τι μου θύμησες… το Black Dahlia! Ωραίο παιχνίδι και δύσκολο! Φοβερή ατμόσφαιρα!

  Το Diablo νομίζω το αδικείς πάντως! Δεν είναι τίποτα παραπάνω απο ότι δείχνει! Ένα επαναλαμβανόμενο και διασκεδαστικό hack n slash παιχνίδι. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη και είναι διασκεδαστικό. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα και η βία το βοήθησαν να γίνει επιτυχία.

  Όπως και να χει ξεκίνησε ένα νέο genre παιχνιδιών εξαιτίας του. Οι υπόλοιπες εταιρείες εμπλούτισαν το είδος και συμφωνώ στο ότι δεν γεύτηκαν την ανάλογη επιτυχία (βλέπε torchlight).

  Για το Diavlo III τι γνώμη έχεις? Πως σου φαίνεται?

  1. Κοίτα δέν το έπαιξα άλλα μου φαίνεται ίδιο. Με κάθε επιφύλαξη ΑΝ το D3 δεν άλλαξε τελείως σε σχέση με τους προκατόχους του το θεωρώ απλά ξεπερασμένο χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι καλό παιχνίδι…

 3. Διατηρεί την ίδια πετυχημένη συνταγή το D III.

  Απλά δεν είναι τόσο σκοτεινό και μοιάζει κάπως ”ωραιοποιημένο”.

  Έχει όμως το θέμα οτι πρέπει να είσαι online για να παίξεις, ακόμα και single player!

 4. Ενα απο τα διαμάντια της Blizzard πραγματικά. Απλό στο concept αλλά ενα σωστά *εθιστικό* μίγμα hack n slash + story telling. To 3 ακολουθεί στα ίδια βήματα. H Blizzard αν ειναι να μην βγάλει ενα καλο προϊον, δεν το βγαζει καθόλου. Απτά παραδείγματα το Ghost και ενα Warcraft Based adventure που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή…

 5. Δεν το έπαιξα, δεν το ξέρω. Αλλά με αυτά που διάβασα κατάλαβα πολλά!
  Ωραίο review.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού