Πρόλογος
Αν και το τεύχος 81 από το περιοδικό “Computer για Όλους” δεν έχει βρεθεί ακόμα (όποιος το έχει ας επικοινωνήσει), είπαμε με τον Αντώνη (antnik) ο οποίος ανέλαβε το βίντεο και τις φωτογραφίες να ξεκινήσουμε την παρουσίαση από τον υπολογιστή της Ergodata Wild XT με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Το συγκεκριμένο PC βρίσκεται αρκετά χρόνια στη συλλογή μου και έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα επειδή δεν είναι απλά ένα ακόμα εγχώρια συναρμολογημένο συμβατό αλλά περιέχει ηλεκτρονικά κυκλώματα κατασκευασμένα στην Ελλάδα.
Ιστορικό Εταιρείας
Η εταιρεία ERGODATA ΠΛΗΡ/ΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΕΒΕ ιδρύθηκε το 1987 με έδρα τον δήμο Αθηναίων (οδός Αργυρουπόλεως 2α, Καλλιθέα) απο την τράπεζα Εργασίας, με εμπνευστή τον κύριο Καραμολέγκο Νίκο και υποστηρικτή τον τότε πρόεδρο Τράπεζας Εργασίας κύριο Καψάσκη. Βασικός στόχος της εταιρείας ήταν η πώληση υπολογιστών, περιφερειακών, λογισμικού και η ανάληψη δημοσίων έργων. Αν και ήταν από τις κυρίαρχες εταιρείες στον χώρο δεν έβρισκε την ανάλογη ανάπτυξη που ήθελε στην Ελλάδα. Αναζήτησε λοιπόν τις αγορές στο εξωτερικό με κύριο στόχο την πώληση του υπολογιστή που κατασκεύαζε. Ακούγεται ότι η Σοβιετική Ένωση πήγε να προχωρήσει σε παραγγελία 30.000 κομματιών αλλά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τα επόμενα χρόνια άρχισε να γίνεται ζημιογόνα όπου κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 πέρασε στον έλεγχο του Θεόδωρου Φέσσα και της Έφης Κουτσουρέλη για να συγχωνευθεί στην Info Quest. Τελευταίος διευθύνων σύμβουλος ήταν ο κύριος Μιχάλης Γαλουζίδης.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή
Περιγραφή
Άρχισε να κατασκευάζεται και διοχετεύεται στην αγορά το 1990. Η όλη ιδέα του συγκεκριμένου υπολογιστή (προφανώς ακόμα και το όνομα του) είναι βασισμένη στην κάρτα της Intel Wildcard 88-10N όπου κυκλοφόρησε το 1988. Πρόκειται για μια κάρτα η οποία διαθέτει επεξεργαστή, bios, θέση για συνεπεξεργαστή, σύνδεση για ηχείο – reset – πληκτρολόγιο και άλλα. Στο συγκεκριμένο configuration του υπολογιστή που έχω στα χέρια μου δεν υπάρχει μαθηματικός συνεπεξεργαστής.
Τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας Wildcard
Η κάθε εταιρεία μπορούσε να αγοράσει την κάρτα αυτή και στην συνέχεια να κατασκευάσει το δικό της board που θα καθόταν πάνω. Ανάλογα συστήματα βασισμένα στην κάρτα Wildcard κυκλοφόρησαν δίαφορες εταιρείες όπως η Daewoo. Το ίδιο έκανε και η δική μας Ergodata με το made in Greece Hermes board για τον υπολογιστή της Wild XT. Το board αυτό διαθέτει την είσοδο για την Wildcard, ηχείο, μπαταρία, 5 ISA θύρες από τις οποίες οι δύο καταλαμβάνονται από την κάρτα γραφικών και τον controller για τον σκληρό δίσκο, μνήμες τύπου P21014 (100ns – DIP-20), είσοδο για disk drive, 2 σειριακές, παράλληλη, θέση για optional rom και άλλα. Σημαντικό επίσης είναι η έξυπνη κίνηση να χρησιμοποιήσουν μπαταρία τύπου CR2032.
Τεχνικά χαρακτηριστικά από το board της Ergodata
Στο board επίσης παρατηρούμε πάνω αριστερά την ύπαρξη extender προφανώς για μελλοντική αναβάθμιση ή είναι κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε αν και στο κουτί υπάρχουν έτοιμες θέσεις πίσω και βάση στήριξης στο εσωτερικό.
Η βασική μνήμη του υπολογιστή είναι 640 KB, ο σκληρός δίσκος που είχαν επιλέξει είναι ένας SCSI Seagate ST125N τοποθετημένος κάθετα, disk drive Chinon FZ-502 και κάρτα γραφικών ATI EGA Wonder 800. Παρατηρούμε επίσης την ύπαρξη ανεμιστήρα 8 cm.
Τεχνικά χαρακτηριστικά εξαρτημάτων τρίτων κατασκευαστών που είχε επιλέξει η Ergodata για να ολοκληρώσει τον υπολογιστή της
Προσοχή επίσης χρειάζεται να δώσουμε και στο τροφοδοτικό, το οποίο και αυτό είναι made in Greece. Κατασκευαζόταν από την εταιρεία Hypercon με έδρα την Καλλιθέα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά τροφοδοτικού
Σημαντικό επίσης είναι ότι η Ergodata επενέβαινε και στο bios των συσκευών που χρησιμοποιούσε. Συνήθως για να προσθέσει το όνομα της κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.
Αυτό επίσης που μου αρέσει στο συγκεκριμένο μηχάνημα και δείχνει την επαγγελματικότητα της εταιρείας είναι ότι κόλλαγαν αυτοκόλλητο με custom Ergodata serial number σε κάθε εξάρτημα που είχε μέσα ο υπολογιστής, κάτι που βλέπουμε μόνο σε εταιρείες όπως η Apple. Συμπεραίνουμε με αυτό ότι έχει διατηρηθεί η αρχική σύνθεση του υπολογιστή.
Ιδιαίτερη προσοχή έχουν δείξει επίσης και στο σασί του υπολογιστή το οποίο ξεχωρίζει απο τα άλλα συνηθισμένα. Πρόκειται για μεταλλική κατασκευή εκτός από το μπροστινό μέρος που είναι πλαστικό. Οι διαστάσεις του είναι 40χ38χ12 εκ. (ΜχΠχΥ) και το βάρος του μαζί με τα εξαρτήματα 10 κιλά. Η πρόσβαση στο εσωτερικό είναι πολύ απλή αφαιρώντας δύο βίδες και στην συνέχεια τραβώντας το καπάκι προς τα πίσω. Διαθέτει επίσης μια κενή θέση για επιπλέον μαγνητικό μέσο.
Στο μπροστινό μέρος υπάρχουν οι ενδείξεις για την ταχύτητα Speed, τον σκληρό δίσκο Disk (ανενεργό, δεν έχουν βάλει καλώδιο από το hermes board στον δίσκο) και λειτουργίας Power. Επίσης μπροστά βρίσκεται και η είσοδος 5 din για το πληκτρολόγιο και μεγάλος διακόπτης ON/OFF. Aπουσιάζει κουμπί reset αν και υπάρχει στο board σύνδεση και επίσης κουμπί turbo (μπορεί να ενεργοποιηθεί πατώντας ctrl/alt/+).
Στο πίσω μέρος του κουτιού υπάρχουν οι ISA (διακρίνονται επίσης και οι 3 θύρες από το extender που όμως δεν είναι συνδεμένο), power in, 2 serial και parallel. Απουσιάζει το θηλυκό power που συνήθως βοηθούσε στην σύνδεση monitor. Επίσης δεν υπάρχει ανάγλυφη-χαραγμένη γραφή των εισόδων αλλά αναφέρονται στο αυτοκόλλητο που έχει το serial number.
Το πληκτρολόγιο είναι της Mitsumi με hybrid switches και το μοντέλο KPQ-E99YC (101 πλήκτρα) με το γνωστό αυτοκόλλητο της Ergodata στο κάτω μέρος αριστερά. Το custom serial της Ergodata βρίσκεται ακόμα και εδώ.
Διάγνωση και benchmark με το πρόγραμμα Snooper
Δοκιμάζοντας μερικά EGA Demo
Τρέχοντας το Xenon
Συμπέρασμα
Ο υπολογιστής της Ergodata είναι μια ποιοτική κατασκευή ξεκινώντας από τα εξαρτήματα που έφτιαξαν ή επέλεξαν για την συνθεσή του μέχι και το σασί. Αν και για το 1990 η επιλογή του επεξεργαστή της Intel 8088 ήταν κάπως ξεπερασμένη, προφανώς δείχνει τον στόχο της εταιρείας που ήταν η πωλησή του στο δημόσιο, οργανισμούς και γενικά για δουλειές γραφείου όπου η ποιότητα και σταθερότητα έχουν περισσότερο σημασία απο τις υψηλές επιδόσεις. Η επιλογή σκληρού δίσκου SCSI φαίνεται αρκετά σωστή.Η EGA κάρτα γραφικών είναι αρκετή για δουλειές γραφείου και όχι μόνο και επίσης μειώνει το τελικό κόστος σε σχέση με την επιλογή VGA.
ΘΕΤΙΚΑ
Ποιοτική Κατασκευή
9,54 MHz Turbo Mode
VGA simulation mode με την προσθήκη multisync monitor
SCSI Σκληρός Δίσκος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Ανενεργό Disk Led
Ανύπαρκτο Reset και Turbo κουμπί
Μερικές ακόμα φωτογραφίες

Διαφήμιση από το PCM 17, ο υπολογιστής μπορούσε να διατεθεί επίσης με διαφορετικά configurations
Αρχεία
Εξωτερικές Πηγές
-
-
- http://www.malinov.com/ Τεχνικά Χαρακτηριστικά Wildcard
- Βιβλίο “30 και χρόνια ιστορία” του Γιάννη Χαλαβαζή
- Βιβλίο “Η πληροφορική στην εποχή της αβεβαιότητας” του Νίκου Καραμολέγκου
-
Ευχαριστώ
Την ιστοσελίδα “i am retro” που φιλοξενεί το review
Τον Αντώνη (antnik) που ανέλαβε τα video και τις φωτογραφίες
Τον Γρηγόρη (angel_grig) που με την βοήθεια του πήραμε την ROM και τα Fonts
22 Responses
Μπράβο και στους 2 (Στέλιο και Αντώνη) για την παρουσίαση του μηχανήματος και τις πολύ ωραίες φωτογραφίες. Το κατάστημα της Ergodata στη Θεσσαλονίκη είχε τόσο ωραία βιτρίνα που σαν πιτσιρικάς ντρεπόμουν να μπω μέσα μη με πάρουν στο ψιλό χαχαχα.
Πάντως δεν ήξερα ότι είχε τέτοια τεχνογνωσία η εταιρία. Made in Greece. Ακούγεται εξωπραγματικό στις μέρες μας, δυστυχώς. Το case μου φέρνει κάτι από Amiga 😉
Εξαιρετική παρουσίαση!
Απλά άψογο !!! Που είσαι αθάνατη Ελλαδάρα να επιστρέψεις στην παραγωγή και στην πραγματική ανάπτυξη ???!!!
Πω πω! εξαιρετικό αρθρο απο τον φίλο Στέλιο, όπως και οι φωτογραφίες και τα ‘εικαστικά’ απο τον Αtnik. Αν και θυμάμαι την Ergodata δεν ειχα ιδέα για την ‘wildcard 88 motherboard’.
Μάλιστα βλέποντας τα specs της καρτας…μου έρχονται κάτι τρελά προτζεκτάκια …στο μυαλό!
Οι φωτογραφίες είναι ΟΛΑ τα λεφτά. Μπράβο παιδιά και απο εδώ για την δουλειά σας και για το μαργαριτάρι αυτό που έχεις στην συλλογή σου Στέλιο!
Φοβερό το άρθρο αλλά και οι φωτογραφίες!!!
Μπράβο παιδιά!
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια όλους παιδιά, να είστε καλά και Χρόνια Πολλά για τις γιορτινές ημέρες. Κάθε επιπλέον πληροφορία που ίσως γνωρίζετε είναι πάντα ευπρόσδεκτη !
Να είσαστε καλά παιδιά. Το πάθος μας για τα ρετρό ας θυμίζει σε όλους μας ότι εκτός από παρελθόν, πρέπει να έχουμε παρόν και μέλλον. Χρόνια πολλά με υγεία ,ομόνοια και δουλειά για όλους !
Στέλιο και Αντώνη, το άρθρο σας είναι άψογο! Τέτοια άρθρα σπανίζουν και εύχομαι να υπάρχουν και άλλα όπως αυτό. Μπράβο σας!
Άργησα να πάρω πρέφα οτι το άρθρο έχει εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία. Μπράβο!
Το ίδιο και εγώ. Δεν μας ενημέρωσε ο Στέλιος
Είναι πάρα πολύ καλό
Και ελληνικό και με SCSI σκληρό δίσκο που εν μέρει ήταν πολυτέλεια(λόγω κόστους) εκείνα τα χρόνια! Εμένα πάντως η πρόσοψη του υπολογιστή μου θυμίζει κάτι από Amiga 3000! Μπράβο στα παιδιά, πολύ καλή η παρουσίαση! 🙂
6 Ιανουαρίου ~ 15 μέρες από παραπάνω παρουσίαση βγαίνει στο insomnia.gr
η παρακάτω αγγελία
“Πωλούνται
….
………………
-2 Ergodata Wild XT (ελληνικοι υπολογιστές της δεκαετίας ’90, ένας λειτουργικός, ο άλλος δεν ανάβει, μάλλον τροφοδοτικό )
”
http://www.insomnia.gr/classifieds/hardware/varioushardware/383674-retro-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1/
Τελικά ο stelios-1978 πόσους (λειτουργικούς) Ergodata Wild XT έχει σήμερα ;;; 😛
Οπότε σίγουρα 2 😉
“Αν και το τεύχος 81 από το περιοδικό “Computer για Όλους” δεν έχει βρεθεί ακόμα”
http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?29884-ERGODATA-%D0%CB%C7%D1%CF%D6%CF%D1%C9%CA%C7-%C5%D1%C3%C1%D3%C9%C1%D3-%C1%C5%C2%C5
Θενκς φίλτατε 🙂
Ωραίος ! 🙂
Τα 4 f i l e factory l i n k s (rom ,f o n t s, Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης από το Hermes Board ) δεν λειτουργουν (πλεον)
Θενκς
Θα ενημερώσω τον Στέλιο 😉
>Μέχρι να γίνουν reupload τα original<
Υποθέτωντας ότι τα παρακάτω 3 αρχεία από το Download φάκελο του υπολογιστή μου
Font08.psf
Font14.psf
Ergodata
ήταν τα αρχεία που είχαν ανέβει αρχικά.
Σε ένα .zip (ergodata.zip)
http://s000.tinyupload.com/?file_id=07635717702419197540
Thanks ! 😉
Μια και το άρθρο ξεκινάει
“Πρόλογος
Αν και το τεύχος 81 από το περιοδικό “Computer για Όλους” δεν έχει βρεθεί ακόμα (όποιος το έχει ας επικοινωνήσει)”
Να επισημανθεί ότι
Η NIOBH στο σχετικό thread του retromaniax.gr
αφιερωμένο στην ERGODATA
https://www.retromaniax.gr/vb/forum/gaming-computing/retro-computing/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B7/30880-ergodata-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CE%B5%CE%B2%CE%B5
σκανάρισε
– το review/παρουσίαση του Εrgodata WILD XT στο περιοδικό «COMPUTER ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» (τεύχος 81/Ιούνιος 1990)
https://www.retromaniax.gr/vb/forum/gaming-computing/retro-computing/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B7/30880-ergodata-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CE%B5%CE%B2%CE%B5?p=690840#post690840
– το review/παρουσίαση του Εrgodata WILD XT στο RAM (τεύχος 27) Ιούνιο του 1990
>>>https://www.retromaniax.gr/vb/forum/gaming-computing/retro-computing/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B7/30880-ergodata-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CE%B5%CE%B2%CE%B5?p=1081487#post1081487
Eπίσης στο ίδιο thread στο retromaniax.gr η NIOBH έχει σκανάρει
σελίδες από το manual/εγχειρίδιο του Εrgodata WILD XT .