Flight Of The Amazon Queen

 

Εντάξει το παραδέχομαι, adventurας δεν είμαι. Συνεχώς γυρνούσα γύρω γύρω από το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών χωρίς ποτέ να ‘μπω στα βαθιά’. Κυρίως γιατί θεωρούσα πως θα ‘αδικήσω’ το παιχνίδι αν δεν ξοδέψω όσο χρόνο χρειάζεται μαζί του. Ανέκαθεν θεωρούσα πως το να παίξεις ένα adventure μοιάζει περισσότερο με το να διαβάζεις ένα βιβλίο, παρά με το να βλέπεις παθητικά μια ταινία. Θυμάμαι να διαβάζω με προσοχή τα reviews του Τσουρινάκη (ακόμα και για ‘άκυρα’ adventure παιχνίδια)   και των αντίστοιχων συντακτών στα περιοδικά της εποχής με μεγάλη προσοχή. Θαύμαζα την υπομονή του εκάστοτε συντάκτη να παίξει το παιχνίδι ως το τέλος, και να περιγράψει με λεπτομέρεια την εμπειρία του. Κάποια στιγμή έπεσαν στα χέρια μου τα The Dig, Full Throttle, Loom, Day of The Tentacle, Ripper, Under A Killing Moon και κατάλαβα τι είναι αυτό που κάνει τα adventure παιχνίδια τόσο ξεχωριστά. Μην ρωτάτε να σας πω τι είναι αυτό το ‘κάτι’… διαφέρει για τον καθένα που ασχολείται μαζί τους.

Τίτλος:
Δημιουργός:
Εκδότης:
Ημερομηνία Κυκλοφορίας:
Είδος:
Website:
Format:
Flight Of The Amazon Queen
Interactive Binary Illusions
Renegade Software
1995
Point & Click Adventure
www.gog.com
Amiga / PC / IOS / Disks – CDRom

 

Το Flight Of The Amazon Queen  στάθηκε αφορμή το GOG ώστε να ασχοληθώ μαζί του καθώς το έδινε δωρεάν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το παιχνίδι μου ήταν γνωστό ως ένα αξιόλογο adventure παιχνίδι στα χνάρια του Indiana Jones and The Fate of Atlantis και πάντοτε ήταν στην ‘to play in the future’ λίστα παιχνιδιών μου. Μόλις όμως διαπίστωσα πως στην ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού συμμετέχει Έλληνας και πιο συγκεκριμένα ο Steve Stamatiadis, έσπευσα να το κατεβάσω ώστε να ασχοληθώ μαζί του. Ε ναι λοιπόν, ασχολήθηκα μαζί του! Αν θέλετε να μάθετε την γνώμη μου διαβάστε παρακάτω!

Flight of The Amazon Queen
Τελικά το κόκκινο φορεματάκι μου πάει πολύ!

Θα πάω στη ζούγκλα…

Αρχές δεκαετίας του 50…. σαν παλιά καλή ταινία εποχής…  Ο Joe King είναι ένας πιλότος (εσείς ντε!) ο οποίος αναλαμβάνει διάφορες δουλειές με το ‘πιστό’ του αεροσκάφος. Πιλότος για νοίκιασμα με λίγα λόγια! Η τελευταία δουλειά που έχει ‘κλείσει’ (μετά κόπων και βασάνων) είναι να μεταφέρει με το αεροπλάνο του την όμορφη και διάσημη ηθοποιό Faye Russell από το Rio de Janerio στην ζούγκλα του Αμαζονίου για τα γυρίσματα της νέας της ταινίας. Αφού λοιπόν ο Joe καταφέρνει να βγάλει από το ‘παιχνίδι’ τον ανταγωνιστή – πιλότο Anderson και το ταξίδι ξεκινά, το αεροπλάνο συνθλίβεται στην μέση του Αμαζονίου. Η περιπέτεια ξεκινά και ο Joe αναζητά τρόπους να επιδιορθώσει το αεροπλάνο και να σώσει και την φήμη του σαν πιλότος. Στην προσπάθεια του αυτή συναντά ιθαγενείς, αμαζόνες, κατασκευαστές Lederhozen, μούμιες, γορίλες, δεινόσαυρους αλλά και έναν τρελό επιστήμονα ο οποίος προσπαθεί να μεταμορφώσει τις άγριες αμαζόνες, σε πολεμιστές με μορφή δεινοσαύρων! Τώρα όχι μόνο πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγετε από το νησί, αλλά επιβάλλεται να σταματήστε και τον τρελό επιστήμονα Dr. Ironstein.

Από την πρώτη στιγμή είναι φανερό πως το παιχνίδι δανείζεται σεναριακά στοιχεία από ‘pulp fiction ταινίες των δεκαετιών 40 και 50 αλλά και από τον Indiana Jones. Απο τα πρώτα κιόλας λεπτά μπορεί να συμπεράνει κανείς πως μια  ‘Monkey Island’ αίσθηση κυριαρχεί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και πολλές φορές θα σας δοθεί η εντύπωση πως παίζετε ένα από τα κλασικά adventures της Lucas Arts. Η διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα  B movie πλοκή συνδυάζεται με ίντριγκα, χιούμορ, δράση και προσφέρει ένα μοναδικό συνονθύλευμα γρίφων με ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Η έξυπνα δοσμένη αθωότητα του Joe, η μανιακή αλλά και χιουμοριστική κακία του Dr. Ironstein, αλλά και η εγωιστική -τύπου ντίβα- συμπεριφορά της Rusell ‘δένουν’ εύκολα με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες του παιχνιδιού και σίγουρα θα ταυτίστείτε με κάποιον.  H πλοκή έχει αρκετές εναλλαγές και κρατάει το ενδιαφέρον ενώ του humor τύπου Monkey Island υπάρχει διάχυτο στο παιχνίδι και αυτό φυσικά μόνο κακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ευχάριστη έκπληξη μου προκάλεσαν οι cut scenes του παιχνιδιού οι οποίες αντί να παίζουν τον ‘διακοσμητικό’ ρόλο που έχουμε συνηθίσει στα περισσότερα παιχνίδια, συμβάλλουν πραγματικά στην ατμόσφαιρα, δίνουν έναν δραματικό τόνο και δένουν με την πλοκή τόσο καλά, που έπιασα τον εαυτό μου να ανυπομονεί για την επόμενη σκηνή!

Με τα υπόλοιπα τι γίνεται;

Όπως έχετε καταλάβει οι περισσότεροι, το Flight Of The Amazon Queen είναι ένα point n click adventure με ένα κλασικό και εύκολο στην χρήση interface, μικρό inventory και έναν καλοσχεδιασμένο χάρτη για να φτάνετε εύκολα από περιοχή σε περιοχή. O τρόπος παιχνιδιού δεν θα σας ξενίσει καθόλου αν έχετε ασχοληθεί έστω και με ένα adventure στην ζωή σας. Μέσα απο συζητήσεις με διάφορους χαρακτήρες, αντιλαμβάνεστε ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση σας και σε ποιο σημείο θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά, κάποιο από τα αντικείμενα του inventory σας. Όλοι οι γρίφοι και τα tasks στο παιχνίδι ακολουθούν μια λογική και χρονική σειρά δηλαδή πρώτα τελειώνετε μια συγκεκριμένη ενέργεια και μετά μπορείτε να μεταβείτε στην επόμενη.

Όταν ο κέρσορας βρίσκεται πάνω σε κάποιο αντικείμενο με το οποίο υπάρχει η δυνατότητα αλληλεπίδρασης, εμφανίζεται η περιγραφή του αντικειμένου. Με χρήση των εικονιδίων στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης, επιλέγετε το είδος της αλληλεπίδρασης με το εκάστοτε αντικείμενο. Όλες οι κλασικές επιλογές είναι εδώ, Look, Give, Use, Open Talk to, Open, Close κλπ. Το inventory βρίσκεται στο δεξί κάτω μέρος της οθόνης και έτσι πολύ εύκολα μπορείτε να συνδυάσετε κάποια αλληλεπίδραση με ένα αντικείμενο ή φυσικά και 2 αντικείμενα μεταξύ τους, κίνηση που θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές φορές κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Flight of The Amazon Queen
Μα πόσες πόρτες έχει αυτό το εργαστήριο ; ;

Γενικότερα ο χειρισμός είναι αρκετά πρακτικός όπως άλλωστε στα περισσότερα παιχνίδια του είδους, παρόλα αυτά, η κάπως αργή απόκριση του αλλά και ένα μικρό μπέρδεμα με το δεξί και αριστερό κλικ κατά την διάρκεια της δράσης (αριστερό κλικ για να επιλέξεις αλληλεπίδραση, μετά δεξί για να την πραγματοποιήσεις) αφήνει ένα μικρό παράπονο, τουλάχιστον στην έκδοση για PC, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σημαντικό ψεγάδι.

To παιχνίδι προσφέρει αρκετά μεγάλη ποικιλία στις τοποθεσίες που καλείστε να επισκεφθείτε. Από το καμαρίνι στην αρχή του παιχνιδιού μέχρι το χωριό στην ζούγκλα του Αμαζονίου, είναι φανερό πως υπάρχουν πολλά να δείτε και να κάνετε. Συνολικά πάνω απο 10 τοποθεσίες είναι διαθέσιμες προς εξερεύνηση ενώ κάθε μια από αυτές διαθέτει τουλάχιστον 3 ‘οθόνες’ και όλες τους είναι εξίσου προσεγμένες και καλοσχεδιασμένες. Σε ότι αφορά τα γραφικά, το FOTAQ ‘γέρνει’ φανερά προς την σχολή των παιχνιδιών της Lucas Arts. Για την ακρίβεια θα μπορούσε άνετα να έχει κυκλοφορήσει από αυτήν! Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι, με αστεία χαρακτηριστικά ενώ υπάρχει αρκετή κίνηση και ποικιλία στο background. To animation είναι προσεγμένο, ενώ τα προβλήματα στο path finding σε ορισμένες τοποθεσίες (πχ με την σπασμένη γέφυρα στην ζούγκλα) οφείλονται σε μικρο λαθάκια σχεδιασμού, και προσπερνιούνται εύκολα χωρίς να γίνουν ενοχλητικά. To παιχνίδι παίζεται άνετα και σήμερα και το retro αίσθημα που αποδίδει είναι μοναδικό.

Flight of The Amazon Queen
Η βραδινή έξοδος δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα!

Ενώ οι χαρακτήρες του παιχνιδιού έχουν αποδοθεί πολύ καλά σχεδιαστικά και σε συνδυασμό με τα κείμενα, η διαφορετική προσωπικότητα του καθενός τονίζεται επαρκώς, το ‘κερασάκι στην τούρτα’ δεν υπάρχει και δεν ολοκληρώνει την εμπειρία όπως θα θέλαμε. Ο λόγος για το voice acting το οποίο χαρακτηρίζεται απλά ανεκτό. Ενώ οι φωνές είναι καθαρές και τεχνικά δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, οι χαρακτήρες δεν αποδίδονται τόσο έντονα όσο θα έπρεπε σε ένα παιχνίδι με σενάριο επηρεασμένο από ταινίες δράσης και με αρκετές δόσεις humor. Τολμώ να πω πως οι φωνές κάποιων χαρακτήρων και οι αποδώσεις των κειμένων παρόλο που δίνουν ‘ζωή’ στους χαρακτήρες, είναι κουραστικές σε σημεία και ίσως σας περάσει από το μυαλό να πατήσετε το ‘mute’ κάποια στιγμή στο παιχνίδι. Η μουσική είναι ταιριαστή με την δράση που λαμβάνει χώρα στην οθόνη σας τις περισσότερες φορές αλλά δεν θα την χαρακτήριζα ιδιαίτερα ποιοτική.Απλές επαναλαμβανόμενες συνθέσεις οι οποίες περνούν απαρατήρητες.  Ακόμα και οι midi ήχοι που χρησιμοποιήθηκαν θα μπορούσαν να είναι αρκετά καλύτεροι.

Flight of The Amazon Queen

Ας προσγειωθούμε!

Τελικά μπορώ να εγγυηθώ πως θα διασκεδάσετε αν ασχοληθείτε με το FOTAQ! Πρόκειται για ένα πολύ ψυχαγωγικό και ίσως υποτιμημένο παιχνίδι, φανερά επηρεασμένο από την ‘σχολή’ της Lucas Arts. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται λίγο ‘γερασμένο’ ή ‘εκτός εποχής’ αλλά αυτή δεν είναι όλη η ουσία για έναν retro gamer; Δεν το προτείνω σε σκληροπυρηνικούς οπαδούς των adventure παιχνιδιών, αλλά αν επιθυμείτε να περάσετε 4-5 ξέγνοιαστες ώρες σε ένα παιχνίδι που δεν θα σας εκνευρίσει με την δυσκολία και τους γρίφους του, ξεσκονίστε την Amiga σας, ανοίξτε το PC σας ή πιάστε το iphone σας και δώστε του μια ευκαιρία. Το Flight Of The Amazon Queen είναι ένα μικρό ‘διαμάντι’ και συστήνεται ανεπιφύλακτα  σε νοσταλγούς του παρελθόντος, των παλιών ταινιών δράσης, των comic books και των adventure παιχνιδιών. Αποτελεί ένα ασφαλές ταξίδι πάνω από την ζούγκλα του Αμαζονίου!

NiCkeD

16 thoughts on “Flight Of The Amazon Queen

 • C
  December 18, 2014 at 7:53 pm
  Permalink

  Πολύ καλή παρουσίαση ενός adventure που στην Amiga 500, μπορεί να μην άφησε εποχή αλλά δεν πέρασε και απαρατήρητο! Ένα από τα τελευταία adventures για την Α500, μέτριας δυσκολίας, χωρίς speech αλλά με εξαιρετικό gameplay! Thanx NiCkeD! 🙂

 • December 18, 2014 at 9:00 pm
  Permalink

  Πανέμορφο,κλασικό και πολυαγαπημέο adventure !
  Well Done NiCkeD !

 • December 18, 2014 at 9:21 pm
  Permalink

  Να είστε καλά παιδιά! Χαίρομαι που σας άρεσε! Chriskgnr σε Amiga δεν υπήρχε έκδοση με speech? Ούτε σε 1200άρα?

  • C
   December 18, 2014 at 10:28 pm
   Permalink

   Αν θυμάμαι καλά, βγήκε μία έκδοση για Amiga(πάνω από 10 δισκέτες), δεν υποστήριζε AGA chipset και δεν είχε και speech. Στο wiki βρήκα το εξής ωραίο! “…Prior to release, the game was sent by the publisher to Future Publishing’s Amiga Power magazine, to be reviewed by Jonathan Nash in issue 51. Whilst playing he found an error which prevented progression through the game (at the start, the bellhop would not relinquish the door key). He informed the publisher which resulted in the game release being delayed for several months as, at the time, the game had been sent to the disk duplication factory ready for reproduction. As it was also too late to change the magazine content and layout, the issue went to press with an apology that they had unintentionally reviewed an “unfinished” game, which was against one of their policies.[5] The screenshots for the issue came from the PC version, also against their policy. The front cover of this issue featured an artist’s impression of the ‘escape from Rio’ car chase scene…” !!!!!!

 • December 18, 2014 at 10:14 pm
  Permalink

  Απο αυτά που διάβασα πρέπει να είναι φοβερό! Θα το *κάψω* στις αντίστοιχες δισκετούλες του για να το παίξω λαϊβ στην 500ρα μου! Απορώ πως μου ξέφυγε τόσα χρόνια!!!

  Μπράβο Νίκο – απολαυστικότατο review!

 • N
  December 19, 2014 at 10:17 am
  Permalink

  Γεια σου ρε NiCkeD με τα review σου. Το παιχνίδι δεν το έχω παίξει αλλά φαίνεται πολύ καλό, βέβαια βοηθάει και το απολαυστικό σου review 🙂
  Θέλουμε περισσότερο NiCkeD 😉

 • December 19, 2014 at 3:03 pm
  Permalink

  Επειδή η Amiga έχει μια άλφα διαδικασία για να το γράψω σε δισκέτες το έψαξα στο gog.com

  Είναι FREE παιδιά πλέον απο το gog, οπότε ΒΟΥΡ! 🙂

   • December 19, 2014 at 3:46 pm
    Permalink

    To γράφει και ο Νίκος στην αρχή του άρθρου αλλά το προσπέρασα μάλλον εκ παραδρομής ΛΟΛ

    • N
     December 19, 2014 at 10:25 pm
     Permalink

     το έδινε δωρεάν γράφει αλλά εγώ αν δεν το έγραφες εσύ ότι είναι ακόμα δωρεάν δεν θα πήγαινα να τσεκάρω 😉

 • December 20, 2014 at 2:43 am
  Permalink

  Νόμιζα πως δεν,το έδινε πλέον! Good,news οπότε!

 • December 20, 2014 at 1:29 pm
  Permalink

  Ωραίο review σε ένα πολύ όμορφο παιχνιδάκι, το έπαιζα με ένα γείτονα φίλο μου στην Amiga του…

 • December 24, 2014 at 8:59 am
  Permalink

  παρόλο που το ξέρω δεν ειχα ασχοληθεί τότε…πρέπει να το κάνω στο μέλλον

 • January 15, 2015 at 11:56 am
  Permalink

  Καταληκτικό κείμενο Νίκο!
  Μου άρεσε επίσης πολύ η εισαγωγή σου!
  Δεν έχω το χρόνο και το σθένος πια να ασχοληθώ με ένα adventure αλλά λατρεύω να κρυφοκοιτάζω μέσα από ματιές άλλων! Συνέχισε ακάθεκτος σε θέλει όλη η χώρα!

  • January 15, 2015 at 5:11 pm
   Permalink

   Σε ευχαριστώ πολύ Turri! Χαίρομαι που σου άρεσε! Τώρα ξεκίνησα το remake του 1ου Gabriel Knight! Πήρα φόρα! 😛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.