Welcome to our forums! Log in or Sign up to be able to participate!

C64Open Saver

Discussion in 'Hardware' started by geoanas, Nov 10, 2018.

 1. geoanas

  geoanas Commodore Vampire Staff Member

  Joined:
  Oct 21, 2012
  Messages:
  6,204
  Likes Received:
  3,474
  Location:
  Earth
  Τα χρόνια περάσαν. Τα τροφοδοτικά μας γέρασαν (βάλτε κόμμα όπου νομίζετε :D). Οι νεαροί χρήστες έγιναν...εχμμμ...παρέμειναν όπως ήταν :D.

  \Εδώ το κόβω και πάω ξερά στην περιγραφή :whistle:

  Το στολιδάκι αυτό, το σκεφτόμουν για καιρό. Ήταν ένα από εκείνα τα σχέδια που πρέπει να γίνουν, αλλά επειδή πάντα προηγούνται άλλες ανάγκες (τεχνητές ή μη), παραμένουν κίτρινα γράμματα στα συρτάρια.
  Κι όμως! Ένα τέτοιο διαβολάκι κρίνεται πιο απαραίτητο και από το ίδιο το μηχάνημα και πιο χρήσιμο από ένα κουτί Lexotanil. Τέτοια και άλλα πολλά θα χρειαστεί να καταπιούμε, αν παρ' ελπίδα στραβώσει κάτι μέσα στο γέρικο τροφοδοτικό αρχίζοντας να στέλνει αρμαθιές τους κεραυνούς του Διός, κατακέφαλα σε μας και στον ανυπεράσπιστο Commodorέο μας.

  [​IMG]

  Μην μου πείτε, ότι πρώτη φορά το ακούτε!...ή ότι δεν έτυχε να το δείτε να συμβαίνει ακόμη και μπροστά σας ή στο μηχάνημα του καλύτερου σας φίλου (ή σε εκείνο, του ορκισμένου σας εχθρού :D)

  Τέλος πάντων, όπως έγραψα το ήθελα και το σκεφτόμουν. Ως από μηχανής Θεός, τσουπ (ή μπραφ!) εμφανίστηκε ο Άκης στο messenger και μου είπε...

  - Έχω κάτι για σένα. Θα σου αρέσει, αλλά θα σε βασανίσει. Πολλά smd parts το σκασμένο, αλλά θα το ευχαριστηθείς. Ίσως βέβαια να χρειαστεί να βγάλεις από το μπαούλο τα "πατομπούκαλα" γυαλιά πρεσβυωπίας, γιατί με τέτοιες "ψείρες" θα τα χρειαστείς! :lol::lol::lol:

  Ευχαρίστησα τότε, Ευχαριστώ και τώρα...Να είσαι καλά @Pluto63 Άκη για το περίφημο δώρο σου!
  Ως γιατρός σώζεις ζωές, ως φίλος και συνοδοιπόρος μου στα retro, σώζεις τα νεύρα και τον ψυχισμό μου, που σημειωτέον ότι εδώ και 7-8 χρόνια είναι στα κόκκινα (Τι σύμπτωση...Πέφτει μαζί με τα μνημόνια)

  Κατά καιρούς υπήρξαν πολλές προτάσεις και διαφορετικοί σχεδιασμοί. Αξίζει μια εμβόλιμη αναφορά σε εκείνη του φίλου bwak. Παρόλα αυτά, δημοφιλέστερη έναντι όλων, θεωρείται εκείνη του αρχηγού και βασιλιά των επισκευών, του Ray Carlsen. "Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω" και με αυτήν θα ασχοληθούμε εδώ πέρα. Απευθύνεται τόσο σε χρήστες C64, Plus 4 όσο και VIC20 με κάτι μικρο επεμβάσεις που θα περιγράψω με απαραίτητο σύνδεσμο λίγο πιο κάτω.

  [​IMG]

  O Ray μας λέει...
  Κάποιος καλός κύριος λοιπόν, ονόματι SukkoPera με καταγωγή από Ιταλία, πρόθυμος να βοηθήσει τους fans, πήρε το αρχικό σχέδιο του Ray και το εξέλιξε. Τι έχουμε εδώ;

  [​IMG]

  Μια μικρή σε διαστάσεις κατασκευή, που μπορεί να μπει αυτούσια στο εσωτερικό του μηχανήματος. Η τοποθέτηση της εξαρτάται από το μοντέλο της μητρικής που διαθέτουμε. Για VIC20 χρειάζεται να γίνει η εξής επέμβαση που περιλαμβάνει κόψιμο ενός δρόμου

  Αυτά, αν διαθέτουμε ένα και μοναδικό μηχάνημα. Τι γίνεται όμως στην δική μου περίπτωση, που "νοσώντας" και παθιασμένος με τα 8 bit μηχανήματα της Commodore, έχω..1;...2;...3;....κι εγώ δεν ξέρω πόσα. Μόνο δυο τροφοδοτικά παρακαλώ, από τα οποία το ένα παλιό και καταχωνιασμένο...Εξαιρετικά επικίνδυνο!

  [​IMG]

  Τότε (και καλώς το σκέφτηκε ο Άκης, αφού συμπεριέλαβε στην αποστολή και τα απαραίτητα βύσματα DIN) προχωρούμε σε κάτι εξωτερικό, κάτι που θα παρεμβάλλεται μεταξύ τροφοδοτικού και μηχανήματος, κάτι που θα δράσει ως ασφάλεια διακόπτοντας αυτόματα την τάση τροφοδοσίας αν η τελευταία υπερβεί ένα όριο. Το όριο διακοπής τής τάσης το ρυθμίζουμε εμείς μέσω του ενσωματωμένου trimmer. Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5.47V , τιμή που θεωρείται από ορισμένους ως το ανώτατο όριο αντοχής, πρωτίστως των rams. Το δικό μου βγάζει σταθερά 5.26V.

  [​IMG]

  Η διαδικασία δεν είναι ότι πιο εύκολο. Μου θύμισε ρύθμιση του αζιμούθιου της κεφαλής του κασετοφώνου. Τολμώ να πω ότι κάποια στιγμή νόμισα ότι τα είχα κάνει "μούσκεμα" με τα smd chips και είχα καταστρέψει το δώρο του φίλου μου...και ποιος τον άκουγε μετά! :D
  Δεν ήταν όμως έτσι.

  [​IMG]
  Κόκκινο λαμπάκι σημαίνει ότι η τάση εισόδου μπαίνει "μπόσικη" μέσα στο μηχάνημα. Το saver σταματάει την τάση εξόδου (την πάει περίπου στο 1V) σταματώντας και το μηχάνημα που απουσία αυτής θα είχε απανθρακωθεί

  [​IMG]
  Πράσινο σημαίνει τέλεια λειτουργία, όλα πρίμα και τα νεύρα μας στη θέση τους!


  Στο παλιό, καλό, πολύ γνώριμο πλέον GitHub θα βρείτε τα πάντα υπό το αυστηρό και σεβαστό πλαίσιο Open Source...αλλά...Ναι, με ένα "αλλά"! Τα gerber files είναι κλειδωμένα, με το συμπιεσμένο zip να απαιτεί password, που δεν μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πουθενά.

  Τούτο γίνεται φυσικά για να προστατευθεί ο τελικός χρήστης - καταναλωτής, από τους αισχροκερδείς εμποράκους που ενώ η πλακέτα κοστίζει ας πούμε 5$, μαζί με κόπο και υλικά +25%, είναι απαράδεκτο να φτάνει μέσω Ebay σε τιμές που ακουμπάν ουρανό (μαζί με τ'άστρα). Όλα αυτά δεν αποτελούν δικές μου απόψεις, αλλά του ίδιου του δημιουργού που εκπόνησε κι έχει εξελίξει το σχέδιο της κατασκευής στην 4η έκδοση του. Εμείς είχαμε την έκδοση με SMD components αλλά λόγω της δυσκολίας συναρμολόγησης, ο δημιουργός την μετέτρεψε σε απλή through holes. Μπορείτε βέβαια να παραγγείλετε έτοιμες πλακετίτσες από το PCBWay κάτι που δεν θα σας συνέστηνα αποκλειστικά και εξαιτίας της αποστολής με DHL. Είναι νωπές οι μνήμες πιστεύω από την κοροϊδία με τα τελωνεία, που λίγο ή πολύ την πατήσαμε όλοι μας με ιδιωτικές εταιρείες courrier και αποστολές από χώρες εκτός ΕΟΚ.

  [​IMG]

  Αρκετά με την γκρίνια. Επανέρχομαι στην κανονικότητα και σας επιδεικνύω ξεδιάντροπα αλλά και υπερήφανα το τελικό αποτέλεσμα ενός πολύ ευχάριστου απογεύματος, που θα αποτελέσει από εδώ και πέρα την ιδανική παρέα όλων μου των Commodoreων...Για να κοιμάμαι ήσυχα βρε αδερφέ! :)

  [​IMG]

  Ο Άκης μερίμνησε όπως βλέπετε, εκτός από τις χειρόγραφες ευχές του που αχνοφαίνονται στην παραπάνω φωτογραφία, να μου εκτυπώσει και να στείλει κι ένα υπέροχο κουτάκι που έμελε να στεγάσει την ηρεμία μου και να χαρίσει την τελική πινελιά αρτιότητας. Kudoz για άλλη μια φορά, φίλε μου!

  [​IMG]

  Αυτά για το Σ/Κ :)
   
 2. paranoicb

  paranoicb Retro Starter

  Joined:
  Aug 28, 2017
  Messages:
  51
  Likes Received:
  85
  Επρεπε δλδ να γινουμε αρτηριοσκληρωτικοι δλδ και μετα απο 30 χρονια να βγει ενα circuit breaker για να κανουμε ζεν.
  Αξιζει με τα 1000% . Ωραια δουλεια φιλε Γιωργο και εχεις και το κεφαλι σου ησυχο.
  Θα μπορουσε ανετα να στεγαστει μεσα στο τροφοδοτικο για να μην εχεις 2 κουτακια.
   
  sly*m and geoanas like this.
 3. geoanas

  geoanas Commodore Vampire Staff Member

  Joined:
  Oct 21, 2012
  Messages:
  6,204
  Likes Received:
  3,474
  Location:
  Earth
  Έτσι είναι Bill! Ευχαριστώ!
  Για να πούμε την αλήθεια, σκέφτηκα κι εγώ να το στριμώξω μέσα στο τροφοδοτικό μαζί με μια ωραία οθόνη που θα δείχνει cool, αλλά πρώτον ο Άκης έκανε τον κόπο και μου τύπωσε 3D κουτί οπότε έπρεπε να το (και να τον) τιμήσω και δεύτερον επιφυλάσσομαι να φτιάξω αργότερα, από την αρχή ένα δεύτερο τροφοδοτικό. Εκεί όπως τα σχεδιάζω, θα έχουμε την αρμονική συστέγαση τους ;-)
   
  sly*m likes this.
 4. clemenza

  clemenza Retro Addict

  Joined:
  Feb 22, 2013
  Messages:
  601
  Likes Received:
  440
  Location:
  Baikonur
  Μπράβο παιδιά, συγχαρητήρια και στους δυο σας. Ευτυχώς εγώ μάλλον δεν θα το χρειαστώ γιατί πρόλαβα και πήρα καινούριο τροφοδοτικό από τον Άκη για τα Commodoreια μου. ;)
   
  geoanas likes this.
 5. sly*m

  sly*m Retro Member

  Joined:
  Oct 30, 2018
  Messages:
  190
  Likes Received:
  417
  Location:
  Athens
  Χίλια μπράβο παιδιά, πολύ ωραίος Άκη! :):thumbup::thumbup::thumbup:
   
  geoanas likes this.
 6. geoanas

  geoanas Commodore Vampire Staff Member

  Joined:
  Oct 21, 2012
  Messages:
  6,204
  Likes Received:
  3,474
  Location:
  Earth
  Ξέρω, ξέρω....έκανε πολύ καλή δουλειά ο Άκης με τα τροφοδοτικά. Κι εγώ σε καινούργιο τα έχω κουμπωμένα, αλλά μιας που υπάρχει διαθέσιμο και ένα παλαιού τύπου (εκείνο που είχα συνδέσει τον Plus 4 για τις αλλαξοκ@λιές με το Ultimate-II :D) τώρα θα μπορώ να το χρησιμοποιώ με λίγο πιο ελαφριά καρδιά...μέχρι που να κάτσω να το μετατρέψω :)

  Thank you my friend!:emoji_wave: :emoji_relieved::emoji_thumbsup:
   
  Pluto63, clemenza and sly*m like this.
 7. Pluto63

  Pluto63 Retro Addict

  Joined:
  Oct 14, 2014
  Messages:
  648
  Likes Received:
  658
  Εντάξει δεν περίμενα λιγότερο από την υπέροχη παρουσίαση, και όπως είπε ο Γιώργος το εξωτερικό κουτί σου επιτρέπει πια να συνδέεις άφοβα όλα τα παλιά τροφοδοτικά που έχουμε για τον άλφα η βήτα λόγο και σε διαφορετικά μηχανήματα.
   
  geoanas and clemenza like this.

Share This Page