What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Η κατάρα των αμιγκάδων

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
324
Με ξαναχτύπησε! Μετά τον Falcon, ήρθε η σειρά του MegaSTE. Είχε ένα μικρό θεματάκι όπου μετά από κάποια ώρα χρήσης άρχιζε να κάνει flickering και υποψιάστηκα ότι υπερθαιρμένεται ο Shifter. Μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε μετά;
Είπα να κολλήσω μια ψύκτρα επάνω ώστε να δω αν θα ελαττωθεί το πρόβλημα ώστε να δω τι γίνεται. Βάζω την πάστα, βάζω την ψύκτρα (μια διαδικασία που έχω κάνει εκατοντάδες φορές σε desktop, laptop μέχρι και κινητά), το κλείνω, το συνδέω, το ανοίγω και ακούω έναν βόμβο, συνοδευόμενο από μια μαύρη οθόνη. Πρώτη σκέψη, έπεσε πάστα στις επαφές του shifter. Ανοίγω ξανά, παίρνω ένα κατσαβίδι, βγάζω προσεκτικά τον shifter από τη socket - χωρίς να σπάσει - καθαρίζω τις επαφές (σαν καινούριες έγιναν), ξαναβάζω το shifter και ξανακούω τον βόμβο. Κοινώς δεν με θέλει άλλο...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,240
Από ότι βλέπω εδώ, τιμάται γύρω στα 35$ - 40$....Αλλά ισχύει ο κατάλογος; Υπάρχει direct replacement; Είσαι σίγουρος ότι το πρόβλημα οφείλεται στον Shifter;

Κάτι τέτοια μου γ@μΧΧΧ την ψυχολογία...Σε καταλαβαίνω....
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
324
Δεν ξέρω τι χάλασε. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Αν βρεις κάποιο ν στην Καλιφόρνια να πάει στη best να το πάρει καλά είναι
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,807
Όχι βρε φίλε!!! Δηλαδή τι χειρότερο μπορεί να συμβεί τώρα (να χρεοκοπήσει η Αταρι; :D);
Χμμμ πραγματικά θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε...
Κάποια ελαττωματική μνήμη ίσως; To μηχάνημα ξεκινά με διαφορετικό memory configuration (αν π.χ. αφήσεις ένα άρθρωμα)?
Το φωτάκι του drive αναβοσβήνει ή το μηχάνημα έχει γίνει από την αρχή halt;
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
324
Όχι τίποτα τέτοιο. Τα led δεν ανάβουν αν και ο δίσκος λειτουργεί. Βέβαια είναι και λίγο χαζό το σύστημα με τα leds του mste. Δοκίμασα με τις RAM αλλά δεν είδα διαφορά.
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,807
Δηλαδή αν πατήσεις κάποιο πλήκτρο εξάγει ήχο;
Βέβαια το προφανές, είναι ότι κατέρρευσε μετά την περιποίηση του shifter, λογικά θα έχει σχέση.
Όμως δεν έχω πεισθεί (πιθανόν ούτε και εσύ) ότι για το προηγούμενο flicker έφταιγε το συγκεκριμένο IC.
Θα μπορούσε να ήταν και πρόβλημα τροφοδοσίας, και τώρα να έχεις απλά δύο προβλήματα.
Ο θεός να βάλει το χέρι του, αφού αυτά τα νέα τσιπς είναι πολλαπλών ρόλων (έχουν συμπτυχθεί προηγούμενα ολοκληρωμένα) και άντε τώρα να ψυχολογήσεις τα συμπτώματα...

Σε περίπτωση που θα άρχιζες τα πειράματα, θα σου έκανε άραγε αυτό;
http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Atari...134752?hash=item25cc0c18a0:g:h8YAAOSwzaJX6s-Y
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
324
Ναι, αυτό ακριβώς είναι σ' ευχαριστώ πολύ.

Όντως μπορεί να είναι το τροφοδοτικό ή οτιδήποτε άλλο, αλλά είναι πολύ πιθανό το shifter γιατί γενικά βγάζει αυτό το πρόβλημα. Στην περίπτωση ενός φίλου μου του έκανε shift ανα scanline, δικαιολογώντας το όνομα του. Πάντως οι πυκνωτές στην board φαίνονται άψογοι, αν και οι παλιοί πυκνωτές δεν σκάνε..
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,807
Καλή δύναμη!
(μήπως πλάκα- πλάκα έπαιρνες 1-2 από αυτά, ποτέ δε ξέρεις).
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
324
Ένα ευχαριστώ στον turri για το εύρημα του. Ήρθε ο shifter, τον αντικατέστησα και μπορώ να πω ότι δουλεύει άψογα. Έχω μια μικρή βελτίωση της ποιότητας της εικόνας (composite video) και έχει διαφοροποιηθεί αρκετά και το flickering (βασικά παίχτηκε κατι πολύ κουλό με αυτό το οποίο απαιτεί διερεύνηση).

Στην αρχή ανοίγουμε το MSTE:
IMG_20170522_161401.jpg

Και μετά τοποθετούμε το shifter
IMG_20170522_161537.jpg
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,240
Μπράβο βρε μαστόρια!
Chris τουλάχιστον πήρες κάνα-δυο να βρίσκονται; ;)
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
324
Όχι, τι να τους κανω περισσότερους shifters? Δεν έχω σκοπό να το ξαναπειράξω. Αλλά αποδεικνύεται ότι το μηχάνημα υπερθερμαίνεται, μιας και με ανοιχτο το case παίζει κανονικά. Άρα το πρόβλημα είναι να βρούμε γιατί υπερθερμαίνεται ενώ δεν θα έπρεπε. Ενδιαφέρον έτσι;
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,240
Yep!...
Τι θα έλεγες για κάποια ψύκτρα, επάνω του; Θα βοηθούσε την κατάσταση καθόλου;
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
324
Όχι δεν ξαναβάζω ψύκτρα επάνω του... όχι τίποτα άλλο, δεν υπάρχουν και πολλοί shifters ;)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,240
Εκείνος ο C702 είναι λίγο φουσκωμένος ή μου φαίνεται; Πάντως οι Atari mobos δεν είναι και ότι πιο εύκολο για recap...
 

chriskgnr

Retro Guru
Comrade
Joined
Oct 2, 2012
Messages
2,065
Όχι, τι να τους κανω περισσότερους shifters? Δεν έχω σκοπό να το ξαναπειράξω. Αλλά αποδεικνύεται ότι το μηχάνημα υπερθερμαίνεται, μιας και με ανοιχτο το case παίζει κανονικά. Άρα το πρόβλημα είναι να βρούμε γιατί υπερθερμαίνεται ενώ δεν θα έπρεπε. Ενδιαφέρον έτσι;

Άφησέ το να υπερθερμανθεί, να σου βγάλει τη βλάβη και μετά ψέκασε με ένα freeze spray(Philips το μπλε), αρχικά ένα-ένα τα ολοκληρωμένα και μετά τα τρανζίστορς. Σε κάθε ψεκασμό, άφησε 1-2 δευτερόλεπτα να κρυώσει το υλικό και παρακολούθησε εάν διορθώνεται η βλάβη.
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
324
Δεν φαίνεται να είναι.... βασικά έναν έναν τους είδα και δεν είναι κάπως. Άσε που νομίζω ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης (beetle) το είχε περάσει ένα πολύ καλό service. Το μηχάνημα το είχα πάρει σε ένα Outline στην Ολλανδία και εκεί έπαιζε μια χαρά. Το τι έπαθε στο αεροπλάνο, ειλικρινά δεν μπορώ να στο πω γιατί εδώ μου έβγαζε προβλήματα, τα οποία ξεκίνησαν με την cache.

@chriskgnr Αυτό που λες είναι καλή ιδέα, αλλά ξέρω ότι όταν ψεκάσω τον shifter θα διορθωθεί. Θέλω να βρω τι κάνει το chip να υπερθερμένεται.
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,805
Με την "φτωχή" μου αντίληψη γύρω από τα ηλεκτρονικά, λογικά κάτι κοντά στον Shifter δεν θα μπορούσε να προκαλεί την υπερθέρμανση ;
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,807
Υπέροχα νέα!
Βέβαια το ονομάσαμε υπερθέρμανση, αλλά στην ουσία μπορεί να μιλάμε για ανεπάρκεια.
Μπορεί π.χ. κάποιος πυκνωτής μετά από λίγη ώρα λειτουργίας (αυτός είναι μάλλον που ζεσταίνεται ) να μη δίνει τη σωστή τάση, και το σύστημα να υπολειτουργεί.
Μπορεί αυτός να βρίσκεται στο τροφοδοτικό, μπορεί να βρίσκεται αλλού στην πλακέτα. Εδώ θέλει γνώση πολυμέτρου.
Είναι... και αυτή η πλακέτα του Mega STE, κυκλωμένη από δεκάδες αντιστάσεις...χαμός, θα μπορούσε άνετα να είναι και κάποια αντίσταση (η ακόμα και κάποια ψυχρή κόλληση).

Αυτό το Pico νέας τεχνολογίας PSU που έχεις στο falcon, είναι συμβατό με τις τάσεις του Mega STE; Το λέω μήπως θα μπορούσαμε να σκατζάρουμε το άλλο τροφοδοτικό, για να τσεκάρουμε με σιγουριά την τροφοδοσία. Βέβαια, μετά από την άλλη εμπειρία, το ψιλο-φοβάμαι, οπότε....άστο καλύτερα.

Για την αλλαγή πυκνωτών στα Atari υπάρχει, διάχυτη μια κακή αύρα. Κάποιοι που το δοκίμασαν, τελικά δυσκολεύτηκαν, και εκδήλωσαν σκεπτικισμό.
Χρειάζεται ίσως κάποιος "ακριβότερος" σταθμός εργασίας για να γίνει σωστά η δουλειά.
Όμως αν υπάρξει η ανάγκη για recap, δε γίνεται να περιμένει. Αν έρθει η μαύρη ώρα, η πιο απλή λύση παιδιά (δε θυμάμαι αν το διάβασα εδώ, ή το άκουσα κάπου), είναι κόψιμο στα ποδαράκια του πυκνωτή (όσο πιο ψηλά γίνεται) και soldering τον καινούριο επάνω στα ποδαράκια του παλιού (προσοχή στην πολικότητα). Καθαρές δουλειές, χωρίς μεγάλο κίνδυνο να κάνεις ζημιά (κολάμε μακριά από πλακέτα, κυκλώματα και pins). Αν ψηλώσει τώρα ο πυκνωτής και βρίσκει στη θωράκιση, τον στρεβλώνουμε παράλληλα.
 
Last edited:

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,807
Τώρα θυμήθηκα και ένα παλιό tip που έπιανε στα Atari (γράφονταν τότε στα περιοδικά).
Μερικές φορές αν σηκώσεις τον ST μερικά εκατοστά απο το γραφείο, και τον αφήσεις πάλι πίσω, το χτύπημα μερικές φορές επανέφερε τα chips και επαφές στη σωστή θέση. Μερικές φορές δούλευε. Φυσικά ο Mega STE είναι μπαούλο και (το κυριότερο) έχει σκληρό! Οπότε...

Αυτό το γράφω επειδή άκουσα ότι τα προβλήματα άρχισαν μετά απο ταξίδι. Θα μπορούσε να έχει ταρακουνηθεί; (ιδέα απελπισίας, το ξέρω...)
 
Last edited:
Top