What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Η Antonia των Atari...

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
Διψάμε για οδηγίες, κερνάω καρμπονάρα με την πρώτη ευκαιρία, μιας και δεν ξέρω αν τρώτε πατσά στα μερη σας.
Αχ...ευαίσθητη χορδή που άγγιξες τώρα! :D

Ντουζλαμάς! Θεάρεστο έδεσμα! Σου έχω πει ποτέ ότι έπεσα μέσα σε μαρμίτα όταν ήμουν μικρός; :lol::lol::lol: Αλλιώς δεν θα μπορούσα να εξηγήσω την λατρεία που του έχω! Μια κύρια αιτία διένεξης με το έτερον ήμισυ που δεν εννοεί να μου τον σερβίρει τουλάχιστον μια φορά εβδομαδιαίως! :lol::lol::lol:

Όπως καταλαβαίνεις...με έπεισες :D

Για να κάνω λίγο μια μικρή αρχή, ορίστε δυο atr για χρήση στην Antonia.

Format: MyDOS . Κάθε μια περιέχει τα σχετικά για το ανάλογο OS+Basic. Bootάρουμε, τρέχουμε την ANT.EXE (αφού βέβαια διώξουμε την BASIC πατώντας το OPTION κατά το άνοιγμα του διακόπτη) και μετά με το F προχωρούμε και διαλέγουμε το Slot της αρεσκείας μας...

Περί mini οδηγού SIO2SD επανέρχομαι σε λίγες μέρες, σε ξεχωριστό thread
 

Attachments

  • Altira.zip
    59.2 KB · Views: 9
  • Omnimnxl.zip
    60.7 KB · Views: 4

dimfil

Retro Mentor
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,110
Είσαι άρχοντας!
Τα κατέβασα και εγώ για να φλασάρω τα αντίστοιχα αρχεία στο Ultimate1mb όταν έρθει με το καλό...
Αφού τα δοκίμασες ήδη, θα τα προτιμήσω γιατί έχω κατεβάσει ένα σωρό σαβούρα και δεν ξέρω ποια αρχεία είναι ασφαλή!
 

Pluto63

Retro Addict
Joined
Oct 14, 2014
Messages
757
Σούπερ Γιώργο, πολύ σωστή και η ιδέα να επισυναπτεις και αρχεία δοκιμασμένα γιατί όντως είναι θέμα.
 

dimfil

Retro Mentor
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,110
Γιώργο, διαβάζω ότι τα OS που προσφέρουν συμβατότητα με 400/800 χωρίς να χρειάζονται Translation disks είναι τα FixXL, MyDos, Omniview XL.
Αν βρεις χρόνο βαλτα σε slots και δοκίμασε κανένα σχετικό τίτλο να δούμε πόσο αληθεύει.
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
Βεβαίως, γιατί όχι; Από εδώ τα διάβασες Jim; Πολύ καλή λίστα. Ενημερώνω όταν έχω νεότερα (και συνοδεύω με τις ανάλογες atr)
 

dimfil

Retro Mentor
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,110
Βεβαίως, γιατί όχι; Από εδώ τα διάβασες Jim; Πολύ καλή λίστα. Ενημερώνω όταν έχω νεότερα (και συνοδεύω με τις ανάλογες atr)


Όχι. Παρακολούθησα αυτό το thread και ακολούθησα όλα τα links που δίνουν (όταν διαβάζω κάτι το κάνω με προσοχή όπως κατάλαβες...)
Κάπου βέβαια σε αυτά περιέχονται και οι ίδιες πληροφορίες με το λινκ που δίνεις. Προφανώς η πληροφορία μοιράζεται, αλλά αυτό είναι το καλό της υπόθεσης!

Χρήσιμο θα σου φανεί το παρακάτω link. Ρίξε μια ματιά στα Subjects 7.1.2 και 7.1.7
ftp://rtfm.mit.edu/pub/faqs/atari-8-bit/faq

Περιμένω εναγωνίως αποτελέσματα δοκιμών...
Τα δικά μου "μαραφέτια" αναμένονται την επόμενη Δευτέρα σύμφωνα με το tracking... Μια εβδομάδα είναι, που θα πάει, θα περάσει!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
Well, φιλκή συμβουλή...Μείνε με το default OS γιατί θα χαλάσεις τα νεύρα σου. Ότι έχω φλασάρει μέχρι τώρα ή δεν συνεργάζεται με το SIO2SD loader (είτε στο device είτε τρέχοντας το στον Atari) είτε κολλάει με την ANT (utility) είτε δεν φορτώνει τα demos ή κάποια games. Τώρα φλασάρισα αυτό το πρόστυχο το XLFIX.rom από το Trans_OS και η ANT δεν θέλει με κανέναν τρόπο να τρέξει. Πρέπει να ανοίξω το μηχάνημα για να κάνω reset από το εσωτερικό της Antonia σε default λειτουργία (Atari OS + BASIC Rev C)...:mad:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
Ορίστε και το Omniview 6 (80 col) 256K ...Περάστηκε μια χαρά μαζί με την BASIC C αλλά φόρτωνε ότι γούσταρε (από demos και games) και γενικά μου έσπασε κι αυτό τα νεύρα.


I give up. Δεν δοκιμάζω τίποτα άλλο, τα σβήνω όλα και μένω με το default. Ίσως κανένα Spartan αλλά το αφήνω για αργότερα....μην ρίξω και καμιά ξανάστροφη στο μηχάνημα και το λυπάμαι...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
Υποψιάζομαι ότι όλη η μ@λ@κία γίνεται από τον loader του SIO2SD. Έχει να γίνει update από το 2012??? Μάλλον δεν δοκιμάστηκε επαρκώς με άλλα OSs, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά και τώρα βρίσκομαι σε υπερένταση. :mad:

Το ευχάριστο είναι ότι λειτουργεί 100% με το default Atari OS (όπως έρχεται η Antonia) και με linear ram off / Rambus 1M όλα μα όλα φορτώνουν JET! Εδώ είμαστε κι εδώ θα μείνω...:D
 

dimfil

Retro Mentor
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,110
Ω, ρε φιλε...
Ναι, είναι εκνευριστικό αυτό... Ίσως όμως να είναι περισσότερο πρόβλημα συνεργασίας του sd2sio παρά της Antonia ή των OS.

Υπομονή να έρθουν και τα δικά μου να κάνουμε παράλληλες δοκιμές γιατί έχει ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
Ναι, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το πρόβλημα είναι στον loader του sio2sd. Οι διάφορες υλοποιήσεις σε cartridges που έχω δει μέχρι τώρα, δεν δείχνουν παρόμοια προβλήματα.

Αχ, μίλησα με άσχημα λόγια για το Atarάκι μου και μετανοιώνω γι αυτό. Τα κλείνω όλα τώρα και πάω να ηρεμήσω. Έφτασα στα όρια μου και όταν γίνεται αυτό πρέπει να τα παρατάω και να ηρεμώ. Αύριο θα ανοίξω πάλι το case, να επαναφέρω την Antonia στα...λογικά της (!) και θα ξαναγίνουμε φιλαράκια :)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
Καλά! Σιγά μην περίμενα την αυριανή ημέρα για να συνεφέρω την Antonia και τον Atarάκο! LOL!

Κάθισα και σε 10 λεπτά, άνοιξα το καπάκι και "πείραξα" αυτόν εδώ τον dip που αυτόματα επέτρεψε το μηχάνημα να μπουτάρει σε στοκ OS και BASIC C.



Αφού έκλεισα, έσβησα τελείως το επίμαχο slot / OS (γράφοντας στην θέση του το στοκ) και αφού επέλεξα να μπαίνει σε καθαρό και απείραχτο περιβάλλον, έτρεξα κι ένα Tempest (εκπληκτικό παιχνίδι) και πήγα ήρεμος για υπνάρε...Χα!Χα!Χα! όχι που θα έσκαζα! Ας είναι όμως γιατί το περιστατικό στάθηκε αφορμή να καλύψω και το θέμα RESET της Antonia, πίσω σε εργοστασιακό mode, γεγονός που μας εξασφαλίζει χαρά και ηρεμία εν κρανίω! :D

 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
Μάνο θα έλεγα ναι...Πρόκειται ακριβώς για menu που βλέπει όπως επισήμανες τα αρχεία στην κάρτα, αλλά παράλληλα μπορείς να τον ρυθμίσεις και για πολλά ακόμη, όπως για turbo loading (με προβλήματα ασυμβατότητας)
Λειτουργεί απευθείας στην συσκευή μα μπορείς να τον έχεις και ως menu στον Atari, ρυθμίζοντας τον κατάλληλα. Στην δεύτερη περίπτωση η συμβατότητα είναι 100%, ενώ στην πρώτη (από την συσκευή - επιλογή στην οθονίτσα) παρουσιάζονται πολλά προβλήματα, παρόμοια με αυτά που έχω αναφέρει εδώ πέρα.

Ορίστε το τελευταίο πακέτο, κομπλέ με το manual και με τελευταίο update...ages ago

Το link θα το δω αύριο...Thanks! (αλλά όπως ξέρεις, είχα μια άσχημη ημέρα :()
 

Attachments

  • Configurator_35.zip
    1 MB · Views: 5

subzero79

Retro Mentor
Joined
Aug 11, 2015
Messages
1,207
γιωργο κανεναν οδηγο χρησης εχεις? πως φλασαρουμε και πως τρεχουμε τα λειτουργικα απο την ρομ?
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
γιωργο κανεναν οδηγο χρησης εχεις? πως φλασαρουμε και πως τρεχουμε τα λειτουργικα απο την ρομ?
George έχω βάλει σε quote τον Αγγλικό οδηγό χρήσης στην δεύτερη σελίδα του thread, εδώ και κάνα δυο posts παρακάτω έχω επισυνάψει δυο αρχειάκια με τα απαραίτητα. Όλα γίνονται μέσω της εφαρμογής ANT.EXE (ver14) που πρέπει να τρέξεις πρώτα, φορτώνοντας τα .atr
*Τα έχω φτιάξει, έτοιμα με τα δέοντα ;)

Γνώμη μου είναι να μην φλασάρεις τίποτα και να την αφήσεις ως έχει. Με τις default ρυθμίσεις της, τα τρέχει όλα τζαμάτα. Έφαγα τα μούτρα μου με τους πειραματισμούς και τα παράτησα. Ευτυχώς με τα dip switches όπως περιέγραψα παραπάνω, μπόρεσα και την επανέφερα στις ρυθμίσεις της και ανάσανα με ανακούφιση :)

Δες λίγο και αυτό το video εδώ:
 

subzero79

Retro Mentor
Joined
Aug 11, 2015
Messages
1,207
καλως αλλα σε στοκ ρυθμισεις ποση μνημη βλεπει ο αταρι?
δεν εχω sio2sd η καποια λυση για να φορτωσω λογισμικο
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
καλως αλλα σε στοκ ρυθμισεις ποση μνημη βλεπει ο αταρι?
δεν εχωsio2sd η καποια λυση για να φορτωσω λογισμικο


George αυτές είναι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις της Antonia:
Από OS (Αριστερή στήλη) είναι ρυθμισμένη στην XLOS (Κλασσικό Atari OS XL), ABvC (δηλαδή Atari Basic version C)
Από μνήμη είναι ρυθμισμένη να βλέπει 1M Rambo (Το μόνο που πρέπει να αλλάξεις από πλευράς πλήρους συμβατότητας είναι το Linear ON να το κάνεις OFF)
Αυτό γίνεται μόνο με την εφαρμογή ή πρόλαβε τον Simius να σου την στείλει με την επιλογή OFF ως default)
Αυτό με έσωσε και είδα φως σε ότι δεν έτρεχε
 

dimfil

Retro Mentor
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,110
Γιώργο, η πρώτη επιλογή OS στο slot #0 τι είναι; Από το abbreviation δεν το καταλαβαίνω.

Επίσης, καταλαβαίνω ότι έχεις εκνευριστεί με το θέμα αλλά ίσως αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία σε ένα φλασαρισμα του MyBios.
Διαβάζοντας περισσότερο για το θέμα με εναλλακτικά OS διαβάζω ότι υποστηρίζει πλήρως U1Mb/Antonia και προσφέρει μεγάλη συμβατότητα ΚΑΙ με 400/800 τίτλους.
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,232
Γιώργο, η πρώτη επιλογή OS στο slot #0 τι είναι; Από το abbreviation δεν το καταλαβαίνω.

Επίσης, καταλαβαίνω ότι έχεις εκνευριστεί με το θέμα αλλά ίσως αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία σε ένα φλασαρισμα του MyBios.
Διαβάζοντας περισσότερο για το θέμα με εναλλακτικά OS διαβάζω ότι υποστηρίζει πλήρως U1Mb/Antonia και προσφέρει μεγάλη συμβατότητα ΚΑΙ με 400/800 τίτλους.
Είναι το Altirra Emulator OS και η συν αυτώ Atari BASIC ver C.
Ναι, όπως έγραψα είχα εκνευριστεί από τα 1000 μύρια που συνάντησα, αλλά όπως γράφω παραπάνω με ψιλά γραμματάκια ...I'll be back ;)
 
Top