Έχω την εντύπωση ότι ο Turrican εννοούσε κάτι άλλο:
Υπάρχουν κάποια άτομα που είναι εγγεγραμμένα, δεν έχουν όμως ούτε ένα post (ή έχουν ελάχιστα τέλος πάντων) που να ζητούν ή να ανταποδίδουν γνώση πάνω στο χόμπι. Όταν όμως γίνεται κάποια συνάντηση τύπου "καφές" τότε παρουσιάζονται και όλη τους η κουβέντα κινείται γύρω από τα πόσα μηχανήματα έχουν κλπ. Μηδενική προσφορά κατά τη γνώμη μου οπότε και για εμένα τέτοιου είδους μέλη μου είναι αδιάφορα... Όλη η ουσία κρύβεται στην επικοινωνία και στην ανταλλαγή γνώσης. Αυτό το νόημα έχει το φόρουμ. Όχι η "μόστρα" και επίδειξη συλλογής.
Τώρα, οι λέσχες είναι άλλο πράγμα. Έχω μεγάλη σχετική εμπειρία όντας δραστήριο μέλος λεσχών που αφορούν μοτοσυκλέτες, ιστιοπλοΐα και καταδύσεις και εκεί πράγματι ισχύουν τα πράγματα όπως τα λες περίπου. Όχι τόσο δραματικά όμως, καθώς πλέον έχουν ωριμάσει περισσότερο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις η μία λέσχη στηρίζει την άλλη σε δράσεις. Στις λέσχες υπερισχύει η ανάγκη για φυσική παρουσία και τα φόρουμς έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα.
Στο χόμπι μας όμως δεν μπορεί να ισχύσει κάτι παρόμοιο, άλλωστε οι λέσχες είναι ελάχιστες. Τρεις γνωρίζω εγώ... Οπότε, τα φόρουμς και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικότερος.
Μία και μόνη φορά παρευρέθηκα σε κάποιο "καφέ" ενός (άλλου πάντως) φόρουμ. Αρκετά χρόνια πριν, όταν ακόμη ξεκινούσα με αυτό το χόμπι. Πρώτη και ήταν και η τελευταία... Μου είναι πολύ βαρετό να παρακολουθώ επί ώρα κάποιους τύπους να παρουσιάζουν τις συλλογές τους, να αυτοαποκαλούνται "γκουρού" και να έχουν μια γνώμη για τα πάντα! Και μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά που ακούς να είναι μπαρούφες ολκής! Στη συγκεκριμένη συγκέντρωση, από το σύνολο περίπου 20 παρευρισκομένων, στο φόρουμ είχα συναντήσει τρεις-τέσσερις!
Αυτή είναι και η δυστυχία των ελληνικών φόρουμ του χόμπι μας. Ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή, μόνο από λίγους. Το Iamretro είναι το τελευταίο που απέμεινε στο οποίο θα μπεις και δεν θα βρεις φάτσα μόστρα τη γνωστή "ξερολίαση" που συναντάς αλλού. Θα βρεις βοήθεια, ανταπόκριση, συμμετοχή. Θα πάρεις αλλά και θα δώσεις γνώση. Θα ακούσεις αλλά και θα σε ακούσουν. Μακρυά από άτομα με γνώσεις επιπέδου "το γράφει στο Pixel" που είναι ότι πιο εκνευριστικό υπάρχει...
Αν και το Iamretro χάσει αυτό το χαρακτήρα, ε, τι να κάνουμε... Θα τη βρούμε την άκρη μας... Μέχρι τότε όμως, εδώ είναι το τελευταίο προπύργιο της υγιούς ενασχόλησης με ρετρό υπολογιστές!