To Atari 600XL, λοιπόν, που έχω μπροστά μου, έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.
Έχει διακόπτη - διπλό OS (Atari 800 και Atari XL) για επίτευξη μέγιστης συμβατότητας.
Έχει διακόπτη - ενεργοποίηση - απενεργοποίηση έξτρα μνήμης (?).
Έχει Διακόπτη - ενεργοποίηση - απενεργοποίηση διπλού Pokey (?).
Έχει ένα Πλήκτρο Hardware Reset (που μόλις το δοκιμάσεις λες: Πως στην ευχή ζούσα χωρίς αυτό τόσα χρόνια; ). Πραγματικά μου έκανε τη ζωή πολύ εύκολη.
Και μία συριακή SIO2PC.
Τα πράγματα αρχικά δε μου πήγαν καλά, και ένα σοκ το πήρα, όταν έτρεξα το self test. Η R.O.M κόκκινη σαν παπαρούνα!!! Μα πως γίνεται αυτό; Επίσης (κλασικά) είδα τα καθιερωμένα κόκκινα νταμάκια στη R.A.M! Δεν ήταν όμως μονάχα αυτό...το κόκκινο power-up Led του υπολογιστή δεν άναβε, και το πλήκτρο "START" δεν "άκουγε. Εγώ όμως δεν ταράχτηκα, χτύπησα μια μπύρα, Κι έβαλα μπροστά, το βενζινοκινητήρα!!! Άνοιξα ξανά το case και πίεσα ένα προς ένα, όλα τα chips (και ιδιαίτερα, αυτή την μικρή πλακέτα που κάθεται επάνω στη R.O.M). Πίεσα επίσης και την καλώδιο-ταινία του keyboard, μήπως δε γίνεται και εκεί κάπου επαφή.
Μόλις επανεκκίνησα, ευτυχώς πήρα πράσινο παντού (αν και ομολογώ, ότι πάλι μου έλειπε κάτι..). Τέλος πάντων, αποδεχόμενος τη μοίρα μου, άρπαξα την πράσινη ευκαιρία μου, και αποφάσισα αρχίσω τα φορτώματα.
Το extended RAM είδε 512 ΚΒ (?) Άρα, είμαι πιο πάνω από τα 64Κ - 128Κ των μεγαλύτερων XL/XE αδερφών μου. Μένει αυτό να επιβεβαιωθεί και στην πράξη!
Bomb Jack: Απαιτεί 320Κ RAM για να τρέξει...ε, λογικά για να το βλέπω μπροστά μου, έχω πράγματι τεράστια RAM.
Crownland: Απαιτεί νομίζω τη μνήμη ενός 130XE...
numen ... αυτό και αν δε θέλει μνήμη...
commando 256K RAM...
Ούπς!!! Το Amiga kiler!!!
Έτρεξα αρκετά demoς, κυρίως γιατί ήθελα να τσεκάρω το stereo pokey. Όμως ομολογώ ότι ειδικά για αυτό δεν έβγαλα συμπέρασμα ως προς τη λειτουργία του. Τα Demos που έτρεξα, υποστήριζαν διπλό pokey, αλλά εγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω αν το πρόγραμμα τον είδε και έκανε χρήση του.
Κάποια άσχημα μαντάτα, που μου έβαλαν ψήλους στα αφτιά:
Το PANG δε μου έτρεξε, κόλλαγε επάνω στην ανίχνευση του Stereo...
Το YOOMP...επίσης δε μου έτρεξε (και αυτό με πόνεσε πολύ).
Άραγε έχω κάποιο θέμα στον ήχο; Πρέπει να βρω κάτι που τρέχει μόνο σε stereo pokey, ώστε να σιγουρευτώ.