What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Πρόβλημα με σύνδεση 6128 σε συγκεκριμένη οθόνη

konc

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Nov 8, 2012
Messages
416
Καλησπέρα παιδιά,

Θα ήθελα τις ιδέες/γνώσεις σας πριν τρελαθώ :)

Το σενάριο: Έχουμε έναν 6128, δύο καλώδια σε SCART (το ένα είναι του "δικού" μας ikonsgr). Όσα χρόνια τα έχω η εικόνα είναι τέλεια/ακούνητη/χωρίς παραμορφώσεις τόσο σε μια 14" τηλεόραση όσο και στην σύχρονη στο καθιστικό.

Θέλησα να καταργήσω την 14" για λόγους χώρου και να μείνω με μία μόνο οθόνη στη retroγωνία. Έτσι πήρα ένα μεταχειρισμένο Samsung monitor/TV (παλαιότερο SyncMaster 4:3, αν παίζει ρόλο θα βρω ακριβώς ποιό είναι) με σκοπό να το χρησιμοποιήσω σαν οθόνη για τα retroPCs και την είσοδο SCART για τον Amstrad. Και με τα 2 καλώδια η εικόνα που παίρνω είναι αυτή:



Αρχικά φαντάστηκα πως κάποιο θέμα έχει η οθόνη με την είσοδο SCART. Βρήκα λοιπόν και δοκίμασα 3 άλλες συσκευές με SCART (έναν δέκτη DIGEA και δύο DVD players): κανένα πρόβλημα!

Παρόλ' αυτά δοκίμασα και έναν adapter SCART -> RCA και έβαλα τον Amstrad σε άλλη είσοδο στην οθόνη, με τα ίδια αποτελέσματα.

Τι στο καλό γίνεται δεδομένου ότι η οθόνη φαίνεται να λειτουργεί σωστά και ο Amstrad επίσης λειτουργεί σωστά σε άλλες τηλεοράσεις με τα ίδια καλώδια? Υπάρχει περίπτωση για κάποιον λόγο που δεν αντιλαμβάνομαι να μην μπορεί να συνεργαστεί ο Amstrad με την συγκεκριμένη οθόνη? Έχει τύχει σε κανέναν άλλο?

Είμαι όλος αυτιά για ιδέες ή δοκιμές! Όχι τίποτα άλλο, φοβάμαι μην πάω και πάρω άλλο TV/monitor και έχω τα ίδια αφού δε γνωρίζω τι φταίει.
 

Attachments

  • File_000.jpeg
    File_000.jpeg
    209.3 KB · Views: 111

nkary

Too Retro to post!
Comrade
Joined
May 20, 2012
Messages
4,431
Όντος κουλό :/
Ενημερώνω τον ikons, όλο και κάτι θα ξέρει ;)
 

ikonsgr

Retro Starter
Joined
Dec 8, 2016
Messages
17
Χμμμ, από την στιγμή που με άλλες οθόνες η εικόνα του amstrad είναι οκ, και ταυτόχρονα η συγκεκριμένη τηλεόραση με άλλες πηγές δίνει σωστή εικόνα, το ποιο πιθανό σενάριο είναι να έχεις "θέμα" με τις τροφοδοσίες και ειδικά του amstrad. Χρησιμοποιείς το monitor ή κάποιο εξωτερικό τροφοδοτικό 5volt; Αν μπορείς δοκίμασε κάποιο άλλο τροφοδοτικό για τον amstrad να δεις τι θα κάνει.
Υπάρχει περίπτωση, αν η τροφοδοσία δεν είναι καλά σταθεροποιημένη, και το κύκλωμα εισόδου scart της τηλεόρασης που χρησιμοποιείς δεν έχει φίλτρα, να περνάει η όποια παραμόρφωση στην τάση και στην εικόνα της tv.
Η άλλη πιθανότητα είναι, κάποια άλλη συσκευή που πέρνει ρευμα από την ίδια πρίζα να προκαλεί την παραμόρφωση. Θυμάμαι πριν καιρό κάποιον που είχε πρόβλημα με την εικόνα, και τελικά έφταιγε ένα παλιό nintendo που είχε στην ίδια πρίζα! :S Οπότε, δοκίμασε να βγάλεις όλες τις συσκευές που έχεις στην πρίζα από την οποία πέρνει ρευμα amstrad+τηλεόραση.
 

Pluto63

Retro Addict
Comrade
Joined
Oct 14, 2014
Messages
775
Κωνσταντίνε αυτο το ghosting κάτι μου θυμίζει, μέτρα λίγο την τάση στο pin 16 του scart καλωδίου, ποσα βολτ φτάνουν? Αν θυμάμαι εκείνα τα μόνιτορ ΤV ήθελαν 5v ατόφια για να ενεργοποιήσουν το rgb mod.
 

konc

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Nov 8, 2012
Messages
416
Pluto63 said:
Κωνσταντίνε αυτο το ghosting κάτι μου θυμίζει, μέτρα λίγο την τάση στο pin 16 του scart καλωδίου, ποσα βολτ φτάνουν? Αν θυμάμαι εκείνα τα μόνιτορ ΤV ήθελαν 5v ατόφια για να ενεργοποιήσουν το rgb mod.

Καθυστέρησα καθώς δεν έχω πολύμετρο :rolleyes: (καιρός να πάρω νομίζω, είμαι ανοιχτός σε προτάσεις) και περίμενα το ΣΚ να βρεθώ με έναν φίλο. Οποία έκπληξις, και στο δικό του TV monitor δουλεύει τέλεια με τα δικά μου καλώδια. Μόνο σε αυτό που θέλω να το χρησιμοποιήσω δεν λειτουργεί :lol: Στο pin 16 λοιπόν φτάνουν 4V ακριβώς.

ikonsgr said:
Χμμμ, από την στιγμή που με άλλες οθόνες η εικόνα του amstrad είναι οκ, και ταυτόχρονα η συγκεκριμένη τηλεόραση με άλλες πηγές δίνει σωστή εικόνα, το ποιο πιθανό σενάριο είναι να έχεις "θέμα" με τις τροφοδοσίες και ειδικά του amstrad. Χρησιμοποιείς το monitor ή κάποιο εξωτερικό τροφοδοτικό 5volt; Αν μπορείς δοκίμασε κάποιο άλλο τροφοδοτικό για τον amstrad να δεις τι θα κάνει.
Υπάρχει περίπτωση, αν η τροφοδοσία δεν είναι καλά σταθεροποιημένη, και το κύκλωμα εισόδου scart της τηλεόρασης που χρησιμοποιείς δεν έχει φίλτρα, να περνάει η όποια παραμόρφωση στην τάση και στην εικόνα της tv.

Η άλλη πιθανότητα είναι, κάποια άλλη συσκευή που πέρνει ρευμα από την ίδια πρίζα να προκαλεί την παραμόρφωση. Θυμάμαι πριν καιρό κάποιον που είχε πρόβλημα με την εικόνα, και τελικά έφταιγε ένα παλιό nintendo που είχε στην ίδια πρίζα! :S Οπότε, δοκίμασε να βγάλεις όλες τις συσκευές που έχεις στην πρίζα από την οποία πέρνει ρευμα amstrad+τηλεόραση.

Δεν έχω το monitor (αλλιώς τι να το κάνω το SCART καλώδιο?) Έχω 2 τροφοδοτικά, ένα κινέζικο της πλάκας που χρησιμοποιούσα αρχικά και ένα καινούργιο τροφοδοτικό PC σκέτο για το οποίο έφτιαξα καλώδιο αργότερα και το χρησιμοποιούσα μόνιμα. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ποιότητα. Και με τα 2 η εικόνα είναι καμπάνα όπου και αν το δοκίμασα, και με τα 2 τα ίδια χάλια στην συγκεκριμένη οθόνη. Δοκίμασα και σε "άδεια" πρίζα επίσης χωρίς αλλαγή, αν και δεν είχα προσδοκίες είναι η αλήθεια μιας και οι οθόνες στις οποίες λειτουργεί σωστά ήταν και αυτές στην ίδια πρίζα.



Αρχίζω να πιστεύω πως είναι εξαιρετικά ιδιότροπη η συγκεκριμένη οθόνη. Έχει λέτε κανένα νόημα να δοκιμάσω να του δώσω 5V ακριβώς, τη στιγμή που ήδη φτάνουν 4? Παίζει να είναι αυτό? Εννοώ αυτά τα αποτελέσματα στην εικόνα θα είχε η έλλειψη αρκετής τάσης? Ήδη δείχνει χρώμα δηλαδή αλλά με τρομερή παραμόρφωση και είδωλα.
 

konc

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Nov 8, 2012
Messages
416
nkary said:
Κώστα εγώ έχω το παρακάτω εδώ και 1-2 χρόνια και είμαι ικανοποιημένος
http://www.skroutz.gr/s/4506327/Mastech-MS8239C.html

Thanks, το τσίμπησα! Κάνει περισσότερα απ' όσα θα ζητήσω σε 2 ζωές και πραγματικά δε νομίζω πως θα χρειαστώ κάτι άλλο μέχρι να χαλάσει. Full auto range, μετράει κυριολεκτικά τα πάντα, temperature probe included, με needle probes για SMD, χωρίς τη μισητή 9V μπαταρία αλλά με 2ΧΑΑΑ επίσης included, και backlight. Με γύρω στα 30€ δε νομίζω να υπάρχει άλλο... :thumbup: :thumbup: (Κωνσταντίνος btw!)
 
Top