Στήσιμο pc 386DX/40 για επιστημονική εργασία....

A

Anonymous

Guest
"επιστημονική εργασία" = DOS retrogaming εννοείται , και όχι τίποτα αρχαίες εκδόσεις cad/3dsmax που σκέφτηκε ο δόκτωρ :whip: :whip: :whip:

Εξ' αιτίας λοιπόν της επανα-απόκτησης ειδικών κομματιών hardware που βρίσκονται καθ'οδόν αποφάσισα να ξαναστήσω ένα κλασσικό 386DX/40 μηχάνημα :mrgreen:
Όσο προχωράει το project θα ενημερώνω το thread , προς το παρόν θα παρουσιάσω τα κομμάτια που υπάρχουν ήδη στο γραφείο μου έτοιμα προς συναρμολόγηση :D

1. Κλασσικό BABY-AT πυργάκι, λίγο νεότερο από ότι ήθελα αλλά είναι τόσο δυσεύρετα που δεν παραπονιέμαι... έχει οθόνη για την ταχύτητα του επεξεργαστή και κουμπί turbo on/off οπότε θα γυρίζει από 40 σε 20mhz .
Το σηματάκι είναι από το κατάστημα FTC Computers, υποθέτω είναι από Αθήνα (το ήξερε κανένας;) που είναι και ο φίλτατος salaxi54 που μου το δώρισε :mrgreen:
Το badge θα παραμείνει στο tower γιατί είναι retro :lol:
2. ΓΙα μητρική θα χρησιμοποιήσω μια από τις τελευταίες για 386DX/40 , την Biostar DX-40 , με επεξεργαστή κολλημένο πάνω και πολύ optimized , εκατοστό δεν πάει χαμένο! Και επειδή είναι και από τις τελευταίες της γεννιάς της δεν έχει προβλήματα σταθερότητας κτλ. :D Βρήκα και 8χ1ΜΒ 30pin simms οπότε έχουμε και μπόλικη μνήμη :p

Έχει γίνει και απαραίτητη μετατροπή για την αντικατάσταση της αρχαίας NiCad μπαταρίας με κλασσική CR2032 λιθίου, όλοι ξέρουμε τί κάνανε σε πολλές amiga αυτές οι ύπουλες NiCad μπαταρίες... :x

Παρατηρείστε και την ανέπαφη εγγύηση στον επεξεργαστή, είμαι καλλυμένος! :lol:
3. Φυσικά αυτές οι παλιές μητρικές δεν είχαν ενσωματωμένες θύρες I/O ή IDE/floppy controllers, οπότε απαραίτητος είναι και ο ISA controller με το χάος των καλωδιοταινιών του: ide/floppy/serial/parallel όλα τα διαχειρίζεται αυτή η κάρτα:συγκεκριμένα θα συνδέσω τις ακόλουθες συσκευές αποθήκευσης: ένα 3.5" 1,44ΜΒ floppy, ένα IDE DVD/RW (ναι, δεν έχω όρεξη για τα αρχαία θορυβώδη και αργά οπτικά drives της εποχής) και έναν 20GB HDD (που θα παίζει DOS σε ένα και μοναδικό FAT32 partition)
4. Για κάρτα γραφικών θα χρησιμοποιήσω μια κλασσική vga του 1ΜΒ με ολοκληρωμένο Cirus Logic 5428 το οποίο υποπτεύομαι ότι δουλεύει στο "ρελαντί" στον ISA δίαυλο
5. Απαραίτητη πλέον από όταν έμαθα την ύπαρξη του πακέτου mTCP είναι και η κάρτα δυκτίου: ακόμα και μια ISA των 10ΜΒPS προσφέρει τον ευκολότερο και γρηγορότερο τρόπο μεταφοράς αρχείων από και προς το retroPC μέσω FTP. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει χρόνος για δισκέττες και καψίματα CD :crazy:

 
A

Anonymous

Guest
6. Συνεχίζουμε με κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ: ένα μετατροπέα που συνδέεται στην AT θύρα πληκτρολογίου και σε μια σειριακή θύρα και μας δίνει PS2 θύρες για πληκτρολόγιο και ποντίκι. Οπτικό ποντικάκι logitech σε DOS είναι απλά απόλαυση :cool:7. Και φτάνουμε στο αγαπημένο μου σημείο: ΗΧΟΣ σε dos. Ξεκινάμε με samples και fm synth υποστήρηξη :whip:
Συνήθισμένο λάθος είναι retroPC με κάτι τρισάθλιες SB AWE32 και AWE64 , για τις ανάγκες ενός retroPC δεν σημαίνει ότι η "καλύτερη" (σε εισαγωγικά) ISA κάρτα είναι και η καταλληλότερη. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι - για gaming χρήση μιλάμε πάντα! - οι soundblaster αξίζουν ως τις SB16 με πραγματικό OPL FM τσιπάκι πάνω, από εκεί και πέρα υπάρχουν καλύτερες κάρτες και συνήθως πάμε σε περιβάλλοντα windows. Επίσης ως την εποχή της SB16 δεν έχει νόημα κατ'εμέ να πάμε σε κάρτα με άλλο τσιπάκι και να βασιζόμαστε στην συμβατότητά του με SB.

Για τον 386 διάλεξα την CT-1320C γνωστή και ως SoundBlaster 1.5 :lol:
8bit κάρτα (έχω εντοπίσει μερικά παλιά παιχνίδια που δεν τους αρέσουν νεότερες κάρτες για να παίξουν samples, ακόμα και αν είναι soundblaster2.0!) με 2 κενές θέσεις για τσιπάκια: εάν σε αυτές τοποθετηθούν 2 SAA1099P τότε έχουμε και 95% συμβατότητα με την 1η κάρτα ήχου της Creative την GameBlaster (ή CMS - Creative Music System) η οποία ακουγόταν έτσι:


για σύγκριση η κλασσική soundblaster/adlib ακουγόταν έτσι:


Οπότε με την SB1.5 έχουμε και άρτια συμνβατότητα αλλά και υποστήριξη CMS για πειραματισμούς :D εννοείται πώς περιοριζόμαστε σε 8bit ήχο και 22050hz όμως.

8. Συνεχίζοντας στον τομέα του ήχου προχωράμε στον υποτομέα της μουσικής... o oποίος έχει μερικούς υπο-υποτομείς :lol: :lol: :lol:
Εχουμε ήδη καλύψει την FM περίπτωση αλλά μας μένουν άλλες 2 : οι General Midi και η Roland. Στο 99% των DOS παιχνιδιών χρησιμοποιείται κάποιο από αυτά τα standards, είτε συνδιασμός αυτών, είτε όλα! Σε μερικές περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι καλό οτιδήποτε και να διαλέξουμε αλλά στις περισσότερες μόνο 1 standar θα μας δίνει το σωστό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το General Midi (GM) διάλεξα την Yamaha SW-60XG. Είναι στην ουσία η αυτόνομη έκδοση της DB-50XG daughterboard και μονόδρομος στη συγκεκριμένη περίπτωση διότι η SB1.5 δεν δέχεται κανενός είδους wavetable upgrade. Εντελώς βολικά η SW-60XG διαθέτει line-in και software controlled μίκτη , οπότε διαχειρίζεται και το output της SB1.5 :clap:
Σαν κάρτα είναι εντυπωσιακή σε ότι αφορά την χρήση σε gaming, 4ΜΒ wavetable samples και πλήρης υποστήρηξη GM αλλά και XG προτύπων. Για την χρήση που την θέλουμε κάτι "εξτρα" features όπως 24bit dsps, mpus, φίλτρα/εφέ/παραμέτρους/samples κτλ μας αφήνουν παγερά αδιάφορους :lol:
Αλλά πώς ακούγεται σε σχέση με την soundblaster; Mέρα με τη νύχτα είναι η απάντηση! :lol: Ιδού:

SoundBlaster / Adlib:


DB-50XG / SW-60XG:

H διαφορά παραπάνω από εμφανής πιστεύω....
 
A

Anonymous

Guest
9. Αφήνοντας προσωρινά την κάλυψη μουσικών standards πάμε σε κάτι πιο geeky: τα LPT-DACs.
Στην ουσία πρόκειται για τον πιο απλό και φτηνό DAC, ένα resistor-ladder που παίρνει "οδηγίες" από την παράλληλη θύρα που είναι συνδεδεμένος. Εννοείται ότι η ανάλυση/ποιότητα που προσφέρει είναι της τάξεως τον 4bit/8khz με μια δόση παρασίτων ΑΛΛΑ είναι πολύ καλύτερο από το speaker (αν και μερικά παιχνίδια παίζουν κανονικά samples και sampled μουσική από αυτό). Την αρχή την έκανε η Αμερικάνικη Covox με το Speech Thing (που κόστιζε μερικά δολάρια και το πουλούσε ~70 :lol: ) , οι άπειροι κλώνοι του απλοϊκού αυτού design αλλά ακολούθησαν και πιο εξελιγμένα σχέδια όπως η Disney Sound Source με ενεργό ηχείο, καλύτερη ποιότητα ήχου (όχι κάτι τρομερό μη φανταστείτε) και την δυνατότητα να είναι pass-through για άλλες συσκευές όπως εκτυπωτές κτλ.
Και επειδή τυγχάνει να διαθέτω μια NOS κουτάτη Sound Source θα την χρησιμοποιήσω και αυτή αφού δεν θέλει ούτε έξτρα ρυθμίσεις ούτε δημιουργεί διενέξεις με τις άλλες συσκευές ήχου :D

Έτυχε ιδιαίτερης υποστήριξης από την θρυλική Infogrammes και μάλιστα κυκλοφορούσαν bundles παιχνίδι+sound source.
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάποιο καλύτερο video , στο τέλος ο τύπος παίζει Wolfenstein3D με samples από την Sound Source:


Πιστεύω ότι επιβάλλεται να υπάρχει συνδεδεμένο ένα τέτοιο μονοφωνικό μαραφέτι στον 386 :lol: :lol: :lol:


10. Mystery hardware #1 viewtopic.php?p=7635#p763511. Mystery hardware #2 :lol: :whip:
 

nicked

Immune Seven 11
Staff member
Messages
3,789
Reaction score
255
Points
193
Τι ετοιμάζεις πάλι ρε φίλε! Στον 386 μου είχα ακριβώς το ίδιο κουτί! Βέβαια εμένα το αυτοκόλλητο έγραφε TOP Computers αλλά δεν έχει σημασία! Α μην ξεχάσεις να τον κλειδώσεις! :p

Άντε και photos με gameplay απο την...επιστημονική εργασία σύντομα!
 
A

Anonymous

Guest
Σιγά σιγά θα το φορτώσω το thread με υλικό από την συρναμολόγηση/χρήση :thumbup:
Σκοπεύω να το τουμπανιάσω σε ότι αφορά τον ήχο , αν κάτι δεν ακούγεται όπως πρέπει με εκνευρίζει :lol:

Ελπίζω να μην έχω πολλά λάθη στο κείμενο, το έγραψα on-the-fly αλλά τώρα στις 02:15 βαριέμαι να το διορθώνω :lol:
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Messages
5,656
Reaction score
1,807
Points
213
Τί έκανες παλι ρε Λεωνίδα!!! Αναμένω με αγωνια να δω τι άλλο θα βάλεις πάνω!!!!!! Άψογος!!!! Μέχρι και την μπαταρία άλλαξες στην μητρική ε! χααχχαΑΧ!!!Σωστός!!!
 
A

Anonymous

Guest
εννοείται η μπαταρία-βαρελάκι την έκανε πριν καιρό... είναι αυτό που οι φίλοι μας οι Άγγλοι ονομάζουν timebomb :lol: , ποιός έχει όρεξη να επισκευάζει ζημιές από οξύ;
 

nkary

Too Retro to post!
Messages
4,432
Reaction score
12
Points
36
Ωραία. Πολύ ωραία. Πάαααααρα πολύ ωραία. Όταν με το καλό βαρεθείς να παίζεις παιχνίδια στον 386 ξέρεις ε? Εδώ είμαστε εμείς ;)
 
A

Anonymous

Guest
^ χλωμό το κόβω κύριε να το βαριέμαι :D :D :lol: :lol:

επίσης παρατήρησα ότι στην SB1.5 τα 2 SAA1099P που έχω τοποθετήσει έχουν διαφορετικό datecode... χτύπησε το καμπανάκι της hardware-ocd ασθένειας :whip: και πλέον η κάρτα έχει 2 όμοια τσιπάκια::mrgreen:
 

nkary

Too Retro to post!
Messages
4,432
Reaction score
12
Points
36
Έχω υπομονή εγώ :twisted:
Αλλά το cdrom Λίγο με χαλάει :think:
 
A

Anonymous

Guest
σε χαλάει; γιατί; DVD/RW είναι και μάλιστα με ένα προγραμματάκι στο autoexec το "κλειδώνω" σε 8χ ταχύτητα (είναι καινούριο και υποστηρίζει τέτοιες atapi εντολές) και είναι αθόρυβο σε παιχνίδια με cd-audio κτλ...
εκτός αν εννοείς ότι χαλάει το retro feeling του πράγματος; έχω και παλιά cdroms αλλά είναι θορυβώδη χρέπια πλέον...
 

nicked

Immune Seven 11
Staff member
Messages
3,789
Reaction score
255
Points
193
Το πρώτο cd rom που είχα πάρει ήταν ένα BTC! 1 στα 3 ήταν χαλασμένα! Βέβαια καλύτερο απο τα Creative but still... :whip: :whip:
 
A

Anonymous

Guest
χα! τί θυμήθηκες τώρα... BTC ... και εγώ είχα κανα 2-3 τέτοια... όπως και Creative. Παλιά είχαν όλα ημερομηνία λήξης, η πίκρα ήταν όταν χαλούσε κανα CD-R που είχε 60-80.000 :crazy:
 

nkary

Too Retro to post!
Messages
4,432
Reaction score
12
Points
36
με χαλάει γιατί cdrom και 386 δεν κολλάει πως να το κάνουμε. Εκτός αν τότε κάποιος το φυσούσε πολύ ή και το αντίθετο δεν είχε φράγκο και είχε μείνει με τον 386 εν καιρό pentium ;)
Ποια είναι η εντολή για πες και μας? Έχει αντίστοιχη και για amiga μήπως :lol:
 
A

Anonymous

Guest
γιατί το λες αυτό; στον ΙΒΜ μου που ήταν 386sx είχα cdrom :mrgreen:
Υπάρχει αρκετό DOS software σε cdrom για 386 πάντως, και μόνο τα adventures ή κάτι rpg της SSI να υπολογίσεις είναι καλός λόγος να έχεις... εξ'άλλου εδώ του χώνω 15 κάρτες ήχου, στο ψωροCD θα κολλήσουμε; :lol: :lol: :lol:

Για amiga δεν έχω δει κάτι παρόμοιο, για DOS θέλεις το CDBeQuiet! -> http://cdbq.dosforum.de/
 

nkary

Too Retro to post!
Messages
4,432
Reaction score
12
Points
36
θενκς μας
Εγώ πάντως απόκτησα cdrom μόλις το 1994 :(
 

amiga500fan

Retro Addict
Messages
813
Reaction score
2
Points
16
Πολύ ωραία παρουσίαση keropi, :thumbup:

ps.Νικόλα να στήσουμε και εμείς ένα για τον χώρο
 

konc

Retro Enthusiast
Messages
360
Reaction score
240
Points
43
Πσσσσ τέλειος!
Αυτόν τον καιρό προσπαθώ να τελειώσω ένα επίσης τούμπανο 386sx για τους ίδιους επιστημονικούς λόγους! :D
(Που στο καλό βρήκες isa vga 1mb και isa κάρτα δικτύου με rj45? Όπου και αν έχω ψάξει είναι όλες 512ΚΒ και με BNC. please pm αν έχεις κάποια πληροφορία για το θέμα, να μην σου χαλάω και το thread!)

Μόνο σε ένα σημείο κόλλησα: Δίσκος 20GB και μάλιστα σε ένα partition? Ήξερα ότι dos 6.22 = FAT16 = max 2GB partition. Εκτός αν πας σε λύσεις τύπου ψευτο-dos 7/freedos κλπ για να παίξεις με FAT32. Αλλά αν δεν λέω χαζομάρες, λογικά ούτε στο BIOS δεν θα μπορείς να το δηλώσεις αυτό το "τέρας", δεν θα σε φτάνει το μήκος των πεδίων ;)
 
A

Anonymous

Guest
καλώς τον φίλο konch!

ας απαντήσω για την vga: θέλει ψάξιμο φίλε αλλά εδώ είχα cheat - πολλά από τα 8/16bit πράγματα τα είχα κρατημένα από παλιά, τότε που έπερνες ISA/1MB με 1ευρώ... και δικτύου είχα αρκετές , προσφάτως πούλησα στο ΑΜΙΒΑΥ μια 8bit 3Com με RJ45 :) θα κοιτάξω αν ξέμεινε καμοιά έξτρα να σε βολέψω αλλά δεν είναι σίγουρο γιατί έκανα γερό ξεκαθάρισμα πριν κανα 2μηνο και κράτησα parts για 1-2 builds...

για τον δίσκο τώρα... έχω το retail disk manager οπότε φορτώνει το bios overlay κατά το boot (και μάλιστα μπορείς και σε 386 να επιλέξεις να κάνει boot από CD! :mrgreen: ), χάνεις 3-4kb από τα UMB memory blocks αλλά ο δίσκος αναγνωρίζεται 100%.
Σαν καμμένος DOSάς έχω δημιουργήσει δική μου "διανομή" DOS με installation και ένα σκασμό extras βασισμένη στο DOS των 98SE που έχει native FAT32 υποστήριξη. Δεν έχω βρει ως τώρα παιχνίδι που να μη γουστάρει FAT32 και έχω δοκιμάσει σε διάφορα μηχανήματα από 286 και άνω (ΧΤ δεν με αξίωσε ο Θεός να βρω...)
Έχω ξοδέψει 3-4 χρόνια φτιάχνοντάς το αλλά πλέον μπορώ να στήσω ένα οτιδήποτε retroPC και σε 10 λεπτά να είναι με DOS και ~100mb utilities/programs/drivers και pre-defined περιβάλλοντα για τα μηχανήματά μου.... εντελώς καμμένο και θα φτίαξω video σε VMWARE για να το μοιραστώ μαζί σας διότι αισθάνομαι υπερήφανος για τα batch που έχω φτιάξει :lol: :lol: :lol: :lol:
 
A

Anonymous

Guest
ιδού ένα γρήγορο video!! :mrgreen: (βάλτε 480p και full screen ;) )

 
Top