What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

1821: Αγώνας για την Ελευθερία - Review

A

Anonymous

Guest
Παραμονές 25ης Μαρτίου, μιας από τις δύο μας εθνικές εορτές, οπότε τι καλύτερο από ένα retro review του ελληνικού παιχνιδιού που πρώτο έφερε στις οθόνες μας την επανάσταση του 1821. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν το 1821: Αγώνας για την Ελευθερία, ένα παιχνίδι φτιαγμένο από μια ως επί το πλείστον ελληνική ομάδα, το οποίο έκανε την εμφάνιση του στα ράφια των καταστημάτων το 2001.

Σενάριο

Γνωστά πράγματα εδώ αφού μιλάμε περισσότερο για ιστορία, πάρα για μυθοπλασία. Ο παίχτης αναλαμβάνει τον έλεγχο των ελληνικών δυνάμεων από την αρχή της επανάστασης και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1821. Το παιχνίδι ακολουθεί με αξιοθαύμαστη ιστορική ακρίβεια τα γεγονότα της περιόδου και ανεξάρτητα από τις όποιες ενέργειες του παίχτη, μια σειρά από συμβάντα λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως και στην πραγματικότητα δηλαδή, ενώ το παιχνίδι ολοκληρώνεται το 1829 οπότε και καταχωρείται το σκορ του παίχτη ανάλογα με το τι έχει πετύχει.

Gameplay

Όσον αφορά το gameplay, μιλάμε για έναν turn-based strategy τίτλο, στον οποίο καλείστε να διαχειριστείτε την ελληνική επανάσταση του 1821 τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όπως και σε άλλα παιχνίδια του είδους (σειρά Civilization), δεν μπορείτε πάντως να επηρεάσετε άμεσα το αποτέλεσμα των μαχών αφού αυτές διεξάγονται αυτόματα.

Το παιχνίδι διεξάγεται σε έναν χάρτη της Ελλάδας που περιλαμβάνει Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου και είναι χωρισμένος σε περιοχές στις οποίες μπορείτε να κινείτε τους στρατούς σας.

Σε κάθε περιοχή υπάρχει μία πόλη, με εξαίρεση κάποιες θαλάσσιες στις οποίες δεν υπάρχει καν στεριά. Όλες οι πόλεις έχουν φρουρά και κατοίκους ενώ κάποιες πόλεις διαθέτουν κάστρο ή και λιμάνι, αν είναι παραθαλάσσιες. Κάθε πόλη παράγει για τον ιδιοκτήτη της εισόδημα (γρόσια) σε μηνιαία βάση. Τέλος, κάθε πόλη έχει έναν μετρητή επαναστατικού αισθήματος και όσο υψηλότερος είναι, τόσο ευκολότερη γίνεται η κατάληψη της. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα εμφανίζεται αυτόματα ελληνικό στράτευμα το οποίο καταλαμβάνει την πόλη!

Κάθε γύρος του παιχνιδιού αντιστοιχεί σε έναν μήνα και η κάθε μονάδα έχει στη διάθεση της 30 ημέρες για να εκτελέσει ενέργειες. Κάθε ενέργεια «στοιχίζει» συγκεκριμένες μέρες. Γενικά το παιχνίδι είναι αρκετά δύσκολο μιας και οι τούρκικές δυνάμεις υπερέχουν αριθμητικά κατά πολύ. Θα σας ταλαιπωρήσει αρκετά μέχρι να το μάθετε οπότε οπλιστείτε με υπομονή.

Ήρωες

Εννοείται πως το παιχνίδι περιλαμβάνει όλους τους ήρωες τις επανάστασης, από τους πιο ονομαστούς όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος μέχρι τους λιγότερο γνωστούς όπως ο Αναστάσιος Καρατάσος και ο Αντώνης Οικονόμου.

Οι ήρωες διαθέτουν στατιστικά τα οποία επηρεάζουν μια σειρά από καταστάσεις με αποτέλεσμα να παίζουν σημαντικότατο ρόλο στο παιχνίδι. Τα στατιστικά τους είναι χωρισμένα σε πέντε χαρακτηριστικά: πολεμική ικανότητα, πειθώ, δημοτικότητα, φιλοδοξία και απληστία. Η πολεμική ικανότητα επηρεάζει την απόδοση του στρατεύματος μέρος του οποίου ηγείται ο ήρωας. Προσοχή, ήρωες με υψηλή φιλοδοξία ή απληστία είναι πιθανόν να σας εναντιωθούν δημιουργώντας εμφύλιες έριδες ή ακόμα και αυτομολήσουν στο πλευρό των Τούρκων.

Στρατοί

Ο κάθε στρατός αποτελείται από μέχρι και τέσσερα από τα διαφορετικά σώματα του παιχνιδιού. Τα σώματα είναι οι άτακτοι στρατιώτες (κλέφτες), ο τακτικός στρατός, το ιππικό και τα πυροβόλα. Τέλος ο κάθε στρατός διαθέτει τουλάχιστον έναν ήρωα για να ηγείται.

Οι στρατοί πρέπει να ανεφοδιάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφού αν κάποιος στρατός μείνει χωρίς ανεφοδιασμό για τρεις γύρους, καταστρέφεται. Εννοείται πως ο ανεφοδιασμός κοστίζει σε χρήματα. Δίνεται επίσης η επιλογή να κάψετε τη σοδειά μιας περιοχής, εμποδίζοντας αντίπαλα στρατεύματα που σκοπεύουν να περάσουν από εκεί από το να ανεφοδιαστούν, τακτική που ίσως φανεί χρήσιμη. Αν ένας στρατός έχει πολεμήσει ή έχει εκτελέσει ταχεία πορεία παύει να είναι ξεκούραστος κάτι που επηρεάζει την απόδοση του στη μάχη. Για να επανέλθει θα πρέπει να στρατοπεδεύσει.

Ο κάθε στρατός έχει τα χαρακτηριστικά του, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες. Τα χαρακτηριστικά είναι η εκπαίδευση και το ηθικό. Η εκπαίδευση μπορεί να αυξηθεί μέσω εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία κοστίζει ενώ το ηθικό επηρεάζεται από το αποτέλεσμα μαχών αλλά και τους ήρωες που ηγούνται.

Μάχες

Οι μάχες διεξάγονται όταν στην ίδια περιοχή βρεθούν δύο αντίπαλοι στρατοί. Αν η πόλη της περιοχής δεν διαθέτει κάστρο, ο νικητής της μάχης παίρνει τον έλεγχό της. Αν πάλι υπάρχει κάστρο, τα πράγματα περιπλέκονται, αφού ακόμα και αν ο επιτιθέμενος νικήσει, οι αμυνόμενοι οχυρώνονται στο κάστρο. Από εκεί και πέρα ακολουθεί πολιορκία κατά την οποία οι αμυνόμενοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και καταναλώνουν τα εφόδια του κάστρου. Όταν τα εφόδια αυτά τελειώσουν το κάστρο και κατ’ επέκταση η περιοχή πέφτει. Υπάρχουν και οι επιλογές της εξόδου για τους αμυνόμενους και της εφόδου για τους επιτιθέμενους αλλά το αποτέλεσμα τους είναι κατά κανόνα καταστροφικό.

Σημαντικό ρόλο στην έκβαση των μαχών παίζει η μορφολογία της κάθε περιοχής. Υπάρχουν συνολικά τέσσερα είδη εδάφους (βουνό, δάσος, λόφος και κάμπος) και κάθε περιοχή έχει από δύο έως και τέσσερα διαφορετικά. Πριν από κάθε μάχη ο παίχτης καλείται να επιλέξει σε ποιο έδαφος από τα διαθέσιμα της περιοχής θα διεξαχθεί. Όσο πιο ανώμαλο είναι το έδαφος, τόσο πιο πολύ ευνοούνται οι κλέφτες έναντι του τακτικού στρατού.

Όσον αφορά τον αγώνα στη θάλασσα, τα πράγματα είναι πιο απλά. Κάθε ελληνικός στόλος αποτελείται από τρία είδη πλοίων (μικρά, μεταφορικά και πυρπολικά). Οι Τούρκοι διαθέτουν επιπλέον φρεγάτες, δίκροτα και τρίκροτα, αλλά δεν έχουν πυρπολικά. Μοναδική στρατηγική επιλογή πριν από κάθε ναυμαχία είναι το πόσα πυρπολικά θα χρησιμοποιήσει ο παίχτης.

Νέες μονάδες

Η μέθοδος με την οποία μπορείτε να αυξήσετε το στρατό σας είναι η στρατολόγηση από κάποια πόλη. Σημειώστε ότι η στρατολόγηση κοστίζει σε χρήμα και ταυτόχρονα μειώνει τον τοπικό πληθυσμό. Όσον αφορά τις θαλάσσιες δυνάμεις σας, μπορείτε να ναυπηγήσετε πλοία στα λιμάνια της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών πληρώνοντας το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.

Από το 1826 οι παίχτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτημα για βοήθεια από τους Ευρωπαίους συμμάχους. Η βοήθεια αυτή θα έρθει μόνο μία φορά και μπορεί να έχει τη μορφή συμμαχικού στρατού ή στόλου ο οποίος θα εμφανιστεί στην περιοχή της Πελοποννήσου ή τη μορφή χρηματικού δανείου.

Γραφικά – Ήχος

Τα γραφικά είναι δύο διαστάσεων με τις μονάδες στρατού να εμφανίζονται ως ένα sprite τσολιά και αυτές του στόλου ως ένα sprite πλοίου. Animation έχουμε μόνο για τις σημαίες που ανεμίζουν στις πόλεις και για τις μονάδες όταν κινούνται ή καταστρέφονται. Ο χάρτης μοιάζει σχεδιασμένος στο χέρι και θυμίζει περισσότερο ταμπλό επιτραπέζιου παιχνιδιού παρά video game. Ακόμα και για την εποχή τους τα γραφικά θεωρούνται υπερβολικά λιτά και κάθε άλλο παρά διεκδικούν δάφνες ποιότητας.

Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για τον ήχο. Η μουσική αν και ατμοσφαιρική γρήγορα γίνεται βαρετή καθώς δεν υπάρχει ποικιλία. Ειδικά η μελωδία που παίζει όταν κάνουν κινήσεις οι Τούρκοι από ένα σημείο και μετά θα σας δίνει στα νεύρα. Το ίδιο ισχύει και για τα ηχητικά εφέ που ακούγονται κατά τη διάρκεια των μαχών και τα οποία είναι επαναλαμβανόμενα.

Το μόνο πράγμα που μου έχει μείνει είναι το εισαγωγικό βίντεο του παιχνιδιού, το οποίο ακόμα και σήμερα μου προκαλεί ανατριχίλα.

Το review δημοσιεύτηκε στο VG24 και μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.vg24.gr/retro-review-1821-the-struggle-for-freedom/

Κάνουμε μια προσπάθεια με ρετρό ύλη στην ιστοσελίδα. Ελπίζω να σας αρέσει και ασφαλώς κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία! :)
 

nkary

Too Retro to post!
Comrade
Joined
May 20, 2012
Messages
4,431
Το θυμάμαι το παιχνίδι όπως επίσης θυμάμαι ότι λόγο δυσκολίας δεν ασχολήθηκα και πολύ ;)
Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση retras :)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Δεν το γνώριζα καθόλου...Thanks ! ;)
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Και εγώ το θυμάμαι! Είχε φανατικούς οπαδούς!!! Ωραίος retras ;)
 
A

Anonymous

Guest
Όντως πολύ δύσκολο αλλά όταν το μάθεις παλεύεται.
Πλέον το τερματίζω κάθε χρόνο τέτοιες μέρες έτσι για το καλό. :D
 

amiga500fan

Retro Addict
Comrade
Joined
Sep 23, 2012
Messages
813
Ωραίος!!!! :clap: :clap:
Ενδιαφέρον παιχνίδι έχω ακούσει γι'αυτο στο παρέλθον!!!
 

Pr Dakkar

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Feb 8, 2013
Messages
404
Ενημερωτικά ένα ακόμα ανάλογο παιχνίδι στο πνεύμα της ημέρας , είναι το "1453-1821 η ώρα της απελευθέρωσης"
της S.D.S. Game Studios που κυκλοφόρησε το 2008
http://www.sdsgames.gr/Game-5321.html

 
Top