What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

A sneak peek at a nearly finished work in progress

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,248
Να λοιπόν που έφτασε ο καιρός να προχωρήσω και σε νέες αποκαλύψεις!...

Πρόκειται για το τρίτο, ολοκαίνουργιο και ολόφρεσκο project που ασχολείται ο φίλος μου Thomas Sontowski εδώ και καιρό και σας παρουσιάζω εδώ, ως πρώτη δημοσίευση, με τα χαρακτηριστικά του και ορισμένες φωτογραφίες του...πάντα σε αποκλειστικότητα ;)


Το pcb και η τοποθέτηση του μέσα στο case


Το μενού ρυθμίσεων. Όπως βλέπουμε ο χρήστης θα έχει πολλές επιλογές στο αρχικό menu, μεταξύ αυτών και επιλογή της συχνότητας απεικόνισης που σε σχέση με το monitor που θα διαθέτουμε, θα μας δίνει άριστα αποτελέσματα γλυτώνοντας μας από τους γνωστούς πονοκεφάλους του flicker.

Τι αφορά; Είναι μια πραγματική υπέρ-cartridge, προικισμένη με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Πηγή: Ότι μου εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, ο δημιουργός και μπορώ να αναφέρω δημόσια...

- Development system for the Atari VCS:
Αllows immediate upload and test of binaries on real hardware by exporting a tiny, temporary ramdisk (96K) to a computer connected via USB

- 16mb usb disk when attached to a computer

- Very fast switching between games by using a persistent file browser on the Atari side:
All settings and the current path and selected file are immediately stored and then retrieved when power cycling the machine

- Menu options include the selection of the menu display system (just one with two fonts in the moment in two variations) or the color palette (pal/ntsc/secam) used by the system or the display frequency (50/60Hz)

- Customizable ordering/display for file entries: Files/folders sorted together or not, folders in brackets or not, file endings suppressed and the option to ignore files with 'NTSC' (or 'PAL') in their name.

- Menu uses an info page to display data about the cart. - e.g. name, the used internal cart. hw for the file (which is either determined automatically or specified by file ending) and MD5 for comparison/sanity checks.

- in the moment supports the following cart. hardware:
. 2K/F4/F6/F6SC/F8/F8SC (Atari 2K-32K ROMs with or w/o Superchip)
. 3E (128K ROM/32K RAM in the moment)
. 3F
. AR (Supercharger)
. DPC (Pitfall 2!)
. E0 (Parker Brothers)
. E7 (16K M-Network)
. EFSC
. F0
. FA (e.g. Omega Race)
. FA2 (e.g. Star Castle)
. FE (e.g. Activision Decathlon)
. UA
special case is DPC+: the 2600-side has been implemented (e.g. more and fractional fetchers, 'fast fetch') but cartridges using the Harmony processor directly will not work. More can be added since it is...
- Easily upgradeable: the firmware is updateable via the menu

Η ανάπτυξη της κάρτας, ξεκίνησε όπως το VecFever, αλλά στην πορεία υπέστη αρκετές αλλαγές πάντα με γνώμονα την απρόσκοπτη λειτουργία της σε όλα τα συστήματα VCS.Ένα μέρος της πελώριας λίστας των παιχνιδιών, σε 3x7 font menu στα 60Hz, με άριστη απεικόνιση σε CRT οθόνη


Ένα στιγμιότυπο...1000 πληροφορίες για το παιχνίδι που επιλέξαμε! Τα δεδομένα βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα στην cartridge (metadata table)


3x5 font menu στα 50Hz
Για όσους αναρωτιούνται ποιο θα είναι το όνομα της, πληροφοριακά αναφέρω ότι ακόμη βρίσκεται υπό συζήτηση.

Θα είναι 100% συμβατή; Ναι, θα είναι! Παίζει τα πάντα, εκτός από εκείνα τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τον ARM επεξεργαστή της Harmony cartridge ως συνεπεξεργαστή της κονσόλας. Γεγονός είναι ότι ο Thomas, έχει κάνει μια τεράστια εργασία και σε αυτό το κομμάτι, προσπαθώντας να μετατρέψει έναν τεράστιο όγκο προγραμμάτων, ώστε να πετύχει μέγιστη συμβατότητα με την δική του υλοποίηση. Παρόλα αυτά, πολύ λίγα ευτυχώς, παιχνίδια και προγράμματα είναι τόσο εξαρτημένα από το hardware της Harmony που είναι πολύ δύσκολο να μετατραπούν.
Πότε θα κυκλοφορήσει; ...Πόσο θα κοστίζει; Θα ενημερώσω όταν έχω περισσότερα να σας πω!

Θα αποτελέσει μια εξαιρετική, εναλλακτική επιλογή αγοράς, ιδανική για όσους δεν έχουν κάποια multicart και αγαπούν την κονσόλα τους αφού θα προσφέρει εκπληκτική συμβατότητα με τα περισσότερα συστήματα και παιχνίδια που κυκλοφορούν εκεί έξω :)...και δεν είναι και λίγα, εεε; :thumbup:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,248
Η πρώτη μας ενημέρωση μόλις κατέφθασε...Ας σας μεταφέρω λοιπόν, μεταφρασμένα κατά λέξη τα λόγια του Thomas...

- Πόσα παιχνίδια μπορεί να φιλοξενήσει;
- Μέχρι να γεμίσουν τα 16MB. Με το σκεπτικό ότι τα περισσότερα παιχνίδια είναι της τάξεως των 4K και 8Κ, μπορούμε να πούμε ότι χωράει περίπου 2-3 χιλιάδες cartridges. Ένα πλήρες, original set (NTSC και PAL) καταλαμβάνει περί τα 5.9MB. Αν από αυτά εξαιρέσουμε τα διπλά (περιττά) bins τότε μένει επιπλέον χώρος 10MB για τα σύγχρονα homebrews. Αυτά μπορεί να είναι μεγαλύτερα των εμπορικών, που για την VCS σημαίνει 16KB. Υπάρχουν λίγα παιχνίδια των 32KB, καθώς και ένα game demo (boulder dash) στα 64KB.

- Πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας της cartridge;
- Σύντομα. Υπάρχουν σχέδια να γίνει ακόμη ένα πρωτότυπο και μετά να διατεθεί στους ενδιαφερόμενους, ώστε να το χρησιμοποιήσουν όπως είναι ή να το τοποθετήσουν οι ίδιοι σε δικά τους cases. Επειδή αυτή τη στιγμή 'τρέχουν' οι Vecfever και για να κρατηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχει η σκέψη να γίνει μια περιορισμένη και παράλληλη παραγωγή ορισμένων πλακετών της συγκεκριμένης multi για Atari.
 

Vincent

Retro Addict
Comrade
Joined
Mar 9, 2012
Messages
870
Φοβερό είναι!
Το μόνο άσχημο είναι η απουσία του ARM (για το scramble και μόνο) :D
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,248
Ο ARM υπάρχει, αλλά δεν τον βλέπεις! :whistle:
Σαν να το 'ξερα ότι θα σχολίαζες για το SCRAMBLE...:D
Θα ρωτήσω τον Thomas, να μας πει....
 

Vincent

Retro Addict
Comrade
Joined
Mar 9, 2012
Messages
870
Ναι να του το πεις γιατί έχω κάψα που δεν θα το δω στον CPC ποτέ, μη τη πατήσουμε και στο atari.
 

Ethaniel

Retro Starter
Joined
May 22, 2017
Messages
6
ΕΝΙΣΤΑΜΑΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ!
Καθοτι το 2600 δεν ειναι micro :(
παρ'ολα αυτα, το μενου μοιαζει παρα πολυ με το cuttle του 7800 αν δεν κανω λαθος.
Υπαρχει περιπτωση/πιθανοτητα να τρεχει και 7800 ρομ σε 7800;
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,805
Το ήξερα οτι τελικά έπρεπε να κρατήσω το Darth Vader 2600! Αμιτα φαν ακούει ; :p
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,248
...παρ'ολα αυτα, το μενου μοιαζει παρα πολυ με το cuttle του 7800 αν δεν κανω λαθος.
Υπαρχει περιπτωση/πιθανοτητα να τρεχει και 7800 ρομ σε 7800;

Ναι, τα έχω αναφέρει. Όπως μου απάντησε κατά λέξη, ποτέ δεν είχε κανένα σκοπό να κάνει έναν κλώνο οποιασδήποτε μορφής flashcard. Μάλιστα ακούστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος (από πολλά και διάφορα) και ίσως δεν την κυκλοφορήσει και καθόλου... Θα δούμε...

Όσο αφορά το 7800, επίσης τον ρώτησα αλλά δεν παίζει προς το παρόν θέμα συμβατότητας γιατί απλά το συγκεκριμένο σύστημα ούτε τον συγκινεί (ώστε να ασχοληθεί παραπάνω,) ούτε τρέφει καμιά νοσταλγία όπως για το 2600 που το ξυπνά γλυκές αναμνήσεις, αφού το είχε λιώσει ως παιδί. Του ανέφερα μάλιστα ότι αν στο μέλλον το προχωρήσει και για τα πιο σύγχρονα Atari, τότε θα τιμήσω κι εγώ μια flashcard...Είπε ότι θα ασχοληθεί - ίσως - μελλοντικά, για την ώρα όχι.

Το ζουμί είναι ότι τρέχει τα πάντα εκτός από εκείνα τα (λίγα) παιχνίδια που κάνουν αποκλειστική χρήση του ARM processor της Harmony (βλ. Scramble). Ο ίδιος έχει επιμεληθεί πολλές διασκευές από 60 - > 50Hz και έχει φτιάξει και ορισμένα homebrews. Τρέχει τα πάντα - όλα, απροβλημάτιστα και θα είναι το αντίστοιχο Vecfever, αλλά για Atari(s).
 

Ethaniel

Retro Starter
Joined
May 22, 2017
Messages
6
Οχι ρε συ!!! Οταν λεω οτι μοιαζει το μενου, εννοω η γραμματοσειρα. Ελπιζω να μην "χαλασα" τη δουλεια...
Και μη νομιζεις, το cuttle μονο σε βιντεο το εχω δει.

PS: Thomas if you are reading this, please make it happen!! :D
 
Top