What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

blue is the warmest color...

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,019
...κάνω αυτό το post, απλά για να εκφράσω το δέος μου και το θαυμασμό μου στον "πρωτομάστορα" του χρώματος, ZX-Spectrum! Μάλιστα κύριοι, τι γελάτε; Δεν καταλάβατε λάθος, αυτό μόλις είπα, και επειδή δεν αντέχω να το κουβαλάω μέσα μου, θα το ομολογήσω εδώ και τώρα δημόσια, και όποιον πάρει ο χάρος! Είδα στο βίο μου αρκετά χρώματα και παλέτες, έβαψα με μαρκαδόρους και νερομπογιές, αγόρασα όλα τα χρώματα πλαστελίνης που κυκλοφόρησαν, βούτηξα και από το σχολείο μου, εκείνη τη χρωματιστή κιμωλία που μου έκανε εντύπωση. Είχα επίσης, πάντα, micros με τεράστιες παλέτες! Άρχισα με τα 256 των A8, πήγα στα 512 των ST και κατέληξα στα 4096 των STE - Amiga. Πέρασα αργότερα στον Falcon και το AGA, και μεταπήδησα στα IBM των εκατομμυρίων colors... βάφω επίσης και το σπίτι μου, μόνος μου, καθώς και τα πασχαλινά μου αυγά!

...τα αναφέρω όλα αυτά (και σας πρήζω) για να τεκμηριώσω (με άκομψο ίσως τρόπο) ότι δεν έχω αχρωματοψία ή κάποιο άλλο παρεμφερές πρόβλημα, και ότι έχω σχετική εξοικείωση με το χρώμα. Εξοικείωση, που άρχισε, μια υπέροχη μέρα, πίσω σε εκείνη την άγια εποχή, που πήραμε για πρώτη φορά έγχρωμη TV. Η υψηλή (μονόχρωμη - ασπρόμαυρη) ανάλυση δεν ήταν άξαφνα το μόνο ζητούμενο, αφού η έννοια του φωτορεαλισμού, μπήκε αιφνιδιαστικά στη ζωή μας. Μπορεί ο Atari να ήταν πάντα τέλειος στα χρώματα (π.χ. η άσφαλτος στα racing games να ήταν ρεαλιστικότερη, το ανθρώπινο δέρμα να έδειχνε ροζουλί), αλλά ο (σαν βρεγμένος ποντικός) ZX- spectrum, επέδειξε εξαιρετική ωριμότητα και σθένος, αντιμετωπίζοντας στα ίσια κάθε πρόκληση και ανταγωνισμό, από όπου και αν προέρχονταν. Αρχικά να πω για τα rasters του φορτώματος; Τι υπέροχα, υπνωτικά χρώματα ήταν αυτά; Οι κόκκινες γαλάζιες εναλλαγές ήταν υπέροχες, ενώ εκεί που πραγματικά ο spectrum έδινε ρέστα ήταν σε εκείνες τις κίτρινες - μπλε γραμμές του "turbo loading", που δε θα είναι υπερβολικό να πω, ότι μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις χρυσές και μπλε φιλντισένιες ρίγες, που συναντώνται στη νεκρική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμόν, στο μουσείο του Καΐρου...ένα έργο τέχνης!

hqdefault.jpg

Πέρα όμως από αυτά, εκεί που ο ΖΧ-Spectrum δεν είχε αντίπαλο, ήταν σε εκείνο το "διαβολεμένο" σκούρο μπλε! Αυτό ήταν και το καλύτερο χρώμα του Spectrum (και ίσως ένα από τα καλύτερα χρώματα, συνολικά, του computing). Ήταν τόσο αλλόκοτο αυτό το μήκος κύματος, που θαρρείς ότι απορροφούσε όλες τις άλλες πηγές φωτός και χρωμάτων που βρίσκονταν γύρω του. Η ιδιότητα του αυτή, το καθιστούσε ιδανικό για τη δημιουργία μυστηρίου, και γενικά της αίσθησης του απόκοσμου. Μέσα από αυτό το μπλε, η ζώνη του λυκόφωτος, αποκτούσε ξαφνικά σαφή υπόσταση, και ζωντανευοντας γύρευε τρόπο να ξεφύγει από τα όρια των hardware περιορισμών, και ως μαύρη τρύπα να ρουφήξει "αμύητους", τιμωρώντας τους για την άγνοια κινδύνου.

9.jpg

Saboteur II, Thanatos (καθώς και πολλά άλλα), είναι χαρακτηριστικό παραδείγματα αυτών που λέω. Είναι από τις λίγες φορές που ένα χρώμα κρύβει μέσα του τόση δύναμη. Άλλα formats χρησιμοποιούν πολλές αποχρώσεις (ταυτόχρονα) του μπλε για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ο ZX-Spectrum, ένα!

0.png

Ίσως να είμαι υπερβολικός, ίσως να γέρασα και να παρανόησα, όμως "πίνω" κάθε γουλιά του computing και εκμεταλλεύομαι το κάθε δευτερόλεπτο που μου έχει παραχωρηθεί. Α, κάποια μέρα θα σας πω και για το καταπληκτικό "Ιώδες" του ZX-Spectrum...

image.png
:love::love::rolleyes:
 
Last edited:

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Ωπ! Ακόμη μια συζήτηση κι ένα υπέροχο θέμα περί των χρωματικών δυνατοτήτων του ZX Spectrum. Λοιπόν, διαβάζοντας και απολαμβάνοντας γι άλλη μια φορά το υπέροχο κείμενο σου Jimmy, δεν έχω παρά να...συμφωνήσω!

Λοιπόν κύριοι κι εμένα όταν έψαχνα να αγοράσω τον πρώτο μου 8bit πριν από κάτι αιώνες, ο βασικός παράγοντας και ένα από τα κυριότερα κριτήρια αγοράς ήταν τα χρώματα. Από μικρός γούσταρα τα χρώματα. Τρελαινόμουν με τα ζωηρά χρώματα. Ακόμη και τώρα τα λατρεύω. Συζητήσεις επί συζητήσεων για αυτά τα ρημάδια τα χρώματα, με φίλους που ήδη διέθεταν Speccy αλλά και TI99/4A.
Αυτό το μπλε...παραλίγο να με κάνει να αλλαξοπιστήσω. Τόσο δα απείχα από την αγορά του 48άρη. Κατέβαινα και ξανακατέβαινα στου "Φραγκάκη" μόνο και μόνο για να θαυμάσω τις screens που παίζανε στην βιτρίνα του.
Να τι θυμάμαι πολύ έντονα:...και...

Επίσης αναπολώ και μου έρχεται έντονα μια εικόνα κάποιας διαφήμισης σε Ελληνικό περιοδικό που απεικόνιζε μια οθόνη από Spectrum με ένα τεράστιο κρανίο - νησί, χρωματισμένο έντονα...Τι σκάλωμα για το μάτι, θεέ μου! :)

Τελικά αγόρασα Commodore 64, αγορά που δεν μετάνιωσα ποτέ. Επίσης συνεχίζω να βάφω τους τοίχους, ολομόναχος! ;)
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,019
Wow βρε Geo...χάθηκα σε αυτή τη θάλασσα....
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,019
Αυτό το μπλε του Spectrum ήταν απερίγραπτο...
Το συνάντησα ύστερα απο χρόνια και σε κάποιο παιχνίδι του ST...
Το Night Hunter....Εκεί που έβγαινε η εισαγωγική οθόνη με το βρικόλακα να κρατά το θύμα του, ένα επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο, βαμμένο με αυτό το μυστήριο χρώμα...
απορροφούσε όλες τις πηγές φωτός, δημιουργωντας παιχνίδια με τη φαντασία. Το κάστρο νόμιζες ότι ήταν ολόγραμμα και προβάλλονταν μπροστά απο την CRT οθόνη σου...θα ορκιζόμουν ότι το έβλεπα να κινείται ελαφρώς...

Τo ZX-Spectrum μπλε, διαθέτει απο τη φύση του anti aliasing...κάθε ατέλεια, πιξελάρισμα, αιχμή και γωνία καταργείται και εξαφανίζεται...είναι μεταφυσικό, είναι υπέροχο.
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Επίσης αναπολώ και μου έρχεται έντονα μια εικόνα κάποιας διαφήμισης σε Ελληνικό περιοδικό που απεικόνιζε μια οθόνη από Spectrum με ένα τεράστιο κρανίο - νησί, χρωματισμένο έντονα...Τι σκάλωμα για το μάτι, θεέ μου! :)


Τo ZX-Spectrum μπλε, διαθέτει απο τη φύση του anti aliasing...κάθε ατέλεια, πιξελάρισμα, αιχμή και γωνία καταργείται και εξαφανίζεται...είναι μεταφυσικό, είναι υπέροχο.Εεεε; :) Το βρήκα επιτέλους! Μα από πιο παιχνίδι του Speccy είναι αυτή η screenshot???
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,019


Εεεε; :) Το βρήκα επιτέλους! Μα από πιο παιχνίδι του Speccy είναι αυτή η screenshot???

Είναι QL-ειδές (νομίζω απο εκεί ξεκίνησε; )!!! Που το ξέθαψες αυτό πάλι βρε θηρίο;
http://www.page6.org/archive/issue_19/page_16a.htm

Να πάλι το τρομερό μπλε του Spectrum....

 
Last edited:
Top