DIY project - StrikeWiFi modem for C64

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,204
Reaction score
5,926
Points
223


Ο φίλος μου ο @DAT-Alex με είχε βάλει στην πρίζα εδώ και πολύ καιρό. Εκεί, στο RetroClub.info μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά έχουν καταφέρει θαυμαστά πράγματα. Εγώ πάλι περίμενα (με περισσή ζήλια :D) την κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να βρω χρόνο κι ένα εύκολο project να ασχοληθώ. Να, λοιπόν που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για καλή μου τύχη έπεσα πάνω σε αυτήν την special σελίδα που μου άνοιξε τα μάτια και τον δρόμο για να πραγματοποιήσω επιτέλους το "όνειρο".

Όλα αποτελούν πνευματικό πόνημα του Alwyz,που είχε την ευγενική καλοσύνη να διαθέσει τον κόπο του ελεύθερα και διαθέσιμο σε όλους όσους θελήσουν να ασχοληθούν. Η μοναδική του επιθυμία, όπως επισημαίνει στην σελίδα του είναι:

...
If you sell these, I just ask that you keep the prices reasonable. It would be great to see a number of worldwide retro stores offering these.
...
Από υλικά δεν θα χρειαστούμε πολλά. Αρκεί ένα έτοιμο NodeMCU Esp8266 board, μια πλακέτα (έφτιαξα την δική μου με gerber files που υπάρχουν διαθέσιμα εδώ) και έναν κονέκτορα για την userport του C64 (εκεί θα συνδεθεί το modem)Πρώτα θα εγκαταστήσουμε τους drivers για το Win PC μας, μιας που θα χρειαστεί να το συνδέσουμε μέσω USB. Τώρα είμαστε έτοιμοι ώστε να "προετοιμάσουμε" το module, προγραμματίζοντας το με το τροποποιημένο firmware που θα βρούμε εδώ. Τρέχουμε το flasher tool, θέτοντας ως bin το αρχείο που θα βρούμε στο package που ανέφερα προηγουμένως.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής, θα πρέπει το PC μας να "δει" το module. Αυτό γίνεται πατώντας το FLASH switch μέσα από το flashing tool. Εγώ ακολούθησα την συμβουλή του αρχικού συγγραφέως και το κράτησα πατημένο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Αφού λοιπόν έχουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, η κατασκευή δεν θα μας πάρει παρά λίγα λεπτά της ώρας.Έτοιμο για δράση!Το πρόγραμμα επικοινωνίας θα το βρούμε εδώ και δεν είναι άλλο παρά το γνωστό CCGMS -2019 που πρόσφατα έγινε μάλιστα updated.Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προχωρήσουμε με τα εξής βήματα (όπως αναφέρεται στο manual)

1. With your C64 powered OFF, Plug the Strikelink WiFi into the C64 User Port, Strikelink WiFi
Logo side UP.
2. Turn on computer, and load CCGMS 2019
3. Press F7 to enter the program settings menu, select UP9600 / EZ232 under modem type, and
change the baud rate to 9600 baud
4. Save Phonebook and Config
5. Press Return to enter Terminal Mode
6. Press Return. Your Strikelink should say hello to you!
7. Press F8 to enter Anscii Mode (Anscii is a combination of Ascii and Ansi. CCGMS will interpret
Ansi colors in Ascii mode). Anscii mode helps the modem properly interpret your WiFi router
SSID and Password.
8. Type at$ssid=yourssidgoeshere (Then press Return)
9. Type at$pass=yourpasswordgoeshere (Then press Return)
10.Type atc1 to Connect (atc1 connects to your WiFi, atc0 disconnects)
11.Type at&w to write your settings to the Strikelink WiFi. These will be permanently saved, so in
the future, you can load CCGMS 2019, press return, and you should automatically be ready
to call BBSes. If your Strikelink ever fails to connect to your router / WiFi access point, just type
atc1 to try connecting again.
12.Press F8 to return to Graphics mode, and use the Autodialer in CCGMS 2019 to start calling
C64 BBS Systems. You can save your User ID and Password for BBSes in CCGMS 2019
and send them to the BBS you call by pressing F6 and F8, respectively. It makes logging in
much easier!
...
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά τις προσπάθειες μου, δεν κατάφερα να το κάνω να δουλέψει με ταχύτητα >300. Παρόλα αυτά, έχοντας το μόνιμα σεταρισμένο στα 300 δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα όπου και αν προσπάθησα να συνδεθώ.

Οι εντολές προγραμματισμού των ρυθμίσεων του, θα φανούν γνώριμες σε όσους έχουν(-με) ασχοληθεί με τις παλιές BBSs...και δεν είμαστε λίγοι, έτσι; :sneaky:

Ας δούμε δυο φωτογραφίες ακόμη με την συνολική λίστα:

Με την ΑΤ&ΖN=HOST : PORT (N=0-9) (χωρίς κενά) ορίζουμε σε επιλεγμένη θέση "Ν", την BBS που επιθυμούμε να μπαίνουμε συχνότερα με speed dialing, δίνοντας ΑΤDSN (N=0-9).

Π.χ. Με την AT&Z1=rapidfire.hopto.org:64128 ,ορίζουμε στην θέση 1 ως επιλογή μας την RapidFire BBS. Έτσι αν δώσουμε στο terminal, την εντολή ATDS1 τότε η σύνδεση μας με την συγκεκριμένη BBS, θα γίνει στο τσακ μπαμ ;)

Προσοχή!
Μην ξεχάσουμε να αποθηκεύσουμε μόνιμα της ρυθμίσεις μας μέσα στην nvram, δίνοντας AT&W
Έτσι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδίνουμε τις ίδιες εντολές κάθε φορά που το βάζουμε σε λειτουργία.
Είπαμε, είμαστε retro τύποι αλλά όχι και μαζόχες! :DΕδώ το δοκιμάζω, προσπαθώντας να συνδεθώ στην πολύ αξιόλογη RapidFire BBS όπου είμαι χρόνια μέλος. Σύνδεση Επιτυχής!


Το να "βγεις στον αέρα" με έναν C64 από τα late '80s, γεμίζει την ψυχή σου με ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια! Πρέπει να το ζήσετε για να καταλάβετε τι εννοώ! Μένει τώρα να δω τι έχουν κάνει οι φίλοι μου στο RetroClub.info ώστε να δηλώσω το παρόν (έστω και από απόσταση)

Φτιάξτε το και Χαρείτε το! :thumbup:
 

Pablo Sanchez

Retro Member
Messages
121
Reaction score
184
Points
43
Πολύ ωραίο συναίσθημα, το έχω περάσει με την κάρτα M4 στο amstrad cpc, μιλούσα με κόσμο από Ισπανία σε IRC channel στο SymbOS λειτουργικό και ήταν το κάτι άλλο να σκεφτείς ότι γράφεις με μηχάνημα πάνω από 30ετηας!

Ερώτηση, που αγοράζεις τα edge connectors για commodore; το μεγάλο και το μικρό για το κασετόφωνο... εννοώ στην Ελλάδα, έχει κάποιο eshop που τα πουλάει, δεν βρήκα γιαυτό ρωτάω.

Μπράβο πάντως!
 

sly*m

Retro Addict
Messages
519
Reaction score
1,340
Points
103
Ωραίο Geo! Μπράβο στα παιδιά του RetroClub.info.
Θέλω να φτιάξω και εγώ ένα για 8-bit Atari να κάνω τσατ με το Atari 800!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,204
Reaction score
5,926
Points
223
...
Ερώτηση, που αγοράζεις τα edge connectors για commodore; το μεγάλο και το μικρό για το κασετόφωνο... εννοώ στην Ελλάδα, έχει κάποιο eshop που τα πουλάει, δεν βρήκα γιαυτό ρωτάω.

Μπράβο πάντως!
Ευχαριστώ πολύ! Τώρα μάλιστα ανταλλάσσαμε κάποια μηνύματα με τον sysop της RapidFire. Από εβδομάδα θα βγάλει κάποια videos σχετικά με τον ορθό τρόπο χειρισμού της συγκεκριμένης BBS (που είναι πραγματικό χρυσωρυχείο σε C64 releases :thumbup:)
Connectors από Ελλάδα δυστυχώς δεν βρήκα :( (Αν κάποιος έχει κάτι, ας ενημερώσει εδώ), τους περίμενα από Κίνα κάτι χρόνια (και δεν είναι και φτηνοί, οι άθλιοι :) )


Ωραίο Geo! Μπράβο στα παιδιά του RetroClub.info.
Θέλω να φτιάξω και εγώ ένα για 8-bit Atari να κάνω τσατ με το Atari 800!
Thanks Μάνο! Για Atari, ε; Ενδιαφέρομαι τρελά! Please έχε με στα υπόψιν ;)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,204
Reaction score
5,926
Points
223
Πολύ πρόσφατα, από τις 26 Νοεμβρίου είχα παραγγείλει από Ebay (Κίνα) κάποια WiFi modules με την προοπτική να φτιάξω μερικά StrikeWiFi modems καθώς και να πειραματιστώ περισσότερο ώστε να λύσω το μυστήριο της αιτίας της άρνησης υποστήριξης των 9600kbs στη πράξη. Με άλλες λέξεις ενώ θεωρητικά ισχύουν, πρακτικά δεν μπορώ να ανέβω παραπάνω από 300. Οποιαδήποτε επιλογή άνω των 300, οδηγεί σε ακαριαίο πάγωμα του προγράμματος και κρέμασμα του C64.

Λοιπόν χθες τα παρέλαβα.

Ναι! Από τις 26/11 του σωτήριου έτους 2018(!)
. Μαζί είχα παραγγείλει κάποιες eproms και άλλα ψιλολόγια. Το γεγονός της παραλαβής, μου αναπτέρωσε το ηθικό γιατί πλέον τα είχα οριστικά χαμένα. Για να δούμε, θα έχω άραγε νεώτερα έως το τέλος της άλλης εβδομάδας και για τα υπόλοιπα; Μόνο ο Αλλάχ γνωρίζει

Παρακάμπτοντας τον παραπάνω σκόπελο (που θα μπορούσε άνετα να ξεσηκώσει θύελλα αρνητικών σχολίων -έτσι για το γαμώτο) θα σταθώ λίγο στα modules που παρέλαβα.

Τα είδατε;
Διαφορετικά σε διαστάσεις και σε chipset. Εδώ συναντάμε το CH340C ενώ στο προηγούμενο το CP210x. Αυτό συνεπάγεται δυο πράγματα: Πρώτον ότι η πλακέτα που είχα τυπώσει ήταν στενότερη με συνέπεια το ESP8266 module να μην μπορεί να τοποθετηθεί στην socket αλλά και δεύτερον ότι το flasher tool που ανέφερα στην αρχή απλά δεν λειτουργεί και...connection not established

Η λύση και στα δυο προβλήματα, είναι απλούστατη. Ξεκινώντας με το φλασάρισμα του module, ως εργαλείο θα χρησιμοποιήσουμε το επίσημο Arduino IDE software και συγκεκριμένα την πρόσφατη έκδοση 1.8.8 Μετά την εγκατάσταση του στο PC μας, θα πρέπει να το κάνουμε να "δει", το "δικό μας" ESP8266 mod. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται ακολουθώντας τα βήματα που διαβάζουμε στο: GitHub - esp8266/Arduino (Installing with board manager)

Με τις απαραίτητες libraries, ανοίγουμε το juno12.ino (αφού το έχουμε βάλει μέσα σε δικό του φάκελο) και μετά το compile, το ανεβάζουμε (upload) στο module μας, αφού φυσικά πρώτα το έχουμε επιλέξει μέσα από την μακρυά λίστα των υποστηριζόμενων συσκευών

Με την ολοκλήρωση της αλλαγής του firmware, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, το μόνο που έπρεπε να κάνω πλέον είναι ένα μικρό hack πάνω στην τυπωμένη μου πλακέτα και το StrikeWiFi modem μου είναι πανέτοιμο για δράση!Μην σας ξεγελάει η φωτογραφία. Δυστυχώς οι προσπάθειες για baud rate = 9600 παραμένουν απέλπιδες. Το κοντέρ είναι σταθερά κολλημένο στα 300. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται :)Ακολουθεί συγκριτική φωτογραφία των δυο StrikeWiFi(s). Αριστερά αχνοφαίνεται η θερμόκολα που χρησιμοποίησα για να στερεώσω την socket. Ετοιμοπόλεμα και έτοιμα για δράση :)

 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,204
Reaction score
5,926
Points
223
Η λύση από φίλο στο FB...

Stormidis Lordios Οσο για την ταχύτητα, νομίζω έχω βρει τον τρόπο ώστε να παίζει στα 9600 απροβλημάτιστα. Εν αρχή αμέσως μετά το flashing ή απλά δίνοντας την εντολή at&f ώστε να γυρίσει σε "factory default" γυρνάμε το ccgms σε UP9600/EZ232 και 300bps, και πριν δώσουμε οποιαδήποτε άλλη εντολή, γυρνάμε με F8 σε ansci mode. Μετά δίνουμε τις εντολές at&p0 , at&k1 με τη σειρά και τέλος γυρνάμε το module σε 9600bps με την εντολή at$sb=9600 και περιμένουμε μέχρι να γυρίσει το module ταχύτητα, θα το καταλάβουμε γιατί θα εμφανίσει ένα τυχαίο χαρακτήρα το ccgms. Αμέσως μετά γυρνάμε το ccgms σε 9600 και κάνουμε save το phonebook. Εχω φτιάξει 6 modules μεχρί τώρα και όλα με την παραπάνω σειρά παίζουν απροβλημάτιστα στα 9600 σε ότι BBS δοκίμασα, και σε κάποιες που παίζουν σε μικρότερη ταχύτητα κάνουν fall back αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να πειράξουμε τίποτα
...και ΝΑΙ! Δουλεύει απροβλημάτιστα και σφαιράτα στα 9600bps! :thumbup:
 
Top