Golden class treat for a Golden Axe bootleg

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,196
Reaction score
5,911
Points
223
Μέσα στις γιορτές, παρέλαβα μαζί με την Ghost 'N Goblins και μια Golden Axe bootleg με σκοπό να την κάνω μια επιθεώρηση μπας και βγάλω άκρη με τα διάφορα προβλήματα που είχε. Για να γίνω συγκεκριμένος, μόλις την έβαλα στην πρίζα, μετά από κάποιες αποτυχημένες απόπειρες που μου έδωσαν μαύρες οθόνες κι εφόσον "έπαιξα" λίγο με τους κονέκτορες, κατόρθωσα να την δω να ανάβει. Το μάτι μου έπεσε αμέσως στην παντελή απουσία των sprites και στην καθ ολοκληρία βουβαμάρα...κοινώς ήχος καπούτ.

Η πλακέτα μαζί με την Ghost 'N Goblins ανήκει σε έναν πολύ καλό φίλο και για να την παραλάβω στήθηκε ολόκληρη "γέφυρα" μεταφοράς. Δεν έπρεπε λοιπόν να τον στεναχωρήσω, ελεύθερος χρόνος υπήρχε (αφού τα παιδιά έλειπαν για λίγες μέρες από το σπίτι), οπότε έπεσα με τα μούτρα για να δω τι μπακακούς θα βγάλω.

Πριν ξεκινήσω την περιγραφή, πρέπει να επισημάνω ότι:

- Η πλακέτα είναι bootleg. Αυτό συνεπάγεται την ολοκληρωτική απουσία schematics, όπου και να έψαξα, σε όποια γωνιά του δικτύου. Η μόνη βοήθεια μου ήταν μια σχεδόν πανομοιότυπη πλακέτα που έχω ήδη στην συλλογή μου και κάποια σκόρπια posts σε διάφορα forum, γνωστά και μη.

- Το παιχνίδι ανήκει στην hardware κατηγορία: SEGA System 16 ,που εξομοιώθηκε για πρώτη φορά από τον Thierry Lescot και αργότερα το project συνεχίστηκε από τον Li Jih Hwa , στον δικό του emulator με όνομα 'System 16 Arcade Emulator'. Οι εκδόσεις bootleg καθότι "σπασμένες" (unecrypted), έτρεχαν από τις αρχικές versions του εξομοιωτή. Ήταν η εποχή που πρωτοξεκίνησα το άθλημα γύρω στο 1998 με 1999, όταν ακόμη κατεβάζαμε τις roms μέσω dial-up και modem...Το site του συγκεκριμένου εξομοιωτή έχει πλέον χαθεί. Απομεινάρια του, μπορούμε να βρούμε στο αρχαίο Zophar's Domain που συνεχίζει ακόμη να υφίσταται.

- Το original παιχνίδι διαθέτει στον κώδικα του, αυτοδιαγνωστικό mode που αν όχι υπερπλήρες, μπορεί να σε κατευθύνει ως προς το που πρέπει να ψάξεις. Η bootleg έκδοση το στερείται.


Η πρώτη και κύρια εργασία ήταν ένα καλό καθάρισμα (με την συνηθισμένη μέθοδο που ακολουθώ πάντα) γιατί η πλακέτα είχε τα ...εχμ...θεματάκια της από άποψη καθαριότητας και "οπτικής καλαισθησίας", για να το θέσω λίγο πιο κομψά και για να δουλέψω πάνω της, κάτω από τον φακό, εεε...έπρεπε τα tracks να γίνουν πρώτα ορατά! :D

Μετά από κάνα δυο μέρες και όταν πλέον όλα είχαν τακτοποιηθεί, την έβαλα ξανά στην πρίζα. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Πότε άναβε και πότε όχι. Όταν ξεμουλάρωνε και αποφάσιζε να ανάψει, τότε τα sprites ήταν φευγάτα. Δεν είχα πολύ χρόνο και την παράτησα. Την επόμενη όμως μέρα που θέλησα να την ξαναδώ, πήρα μόνο αυτό:Μια ωραιότατη, στατική οθόνη γεμάτη σκουπίδια! Μα είναι δυνατόν! Είναι; Ναι και όμως...όσες φορές αποπειράθηκα να την ανάψω, μια από τα ίδια. Η ίδια οθόνη, χωρίς κίνηση, χωρίς κανένα άλλο ίχνος ζωής.

Πανικός και πυκνή ομίχλη...Πάρ'το αυγό και κούρεψ'το...και άλλα τέτοια χαριτωμένα λαϊκά αποφθέγματα.

Εντάξει λοιπόν, χρονιάρες μέρες κι εγώ με μια ημιθανή πλακέτα στο χέρι.
Τώρα τι γίνεται; Τι σημαίνει μια τέτοια οθόνη;

- Μνήμες; Ας παίξουμε λοιπόν με τις μνήμες. Αρχίζουμε ψηλαφώντας. Όλες δροσερές. Άσε που αν είχαμε καμμένη μνήμη ή ελεγκτή η οθόνη θα "άλλαζε σκουπίδια" κάθε φορά και δεν θα ήταν ίδια και απαράλλακτη (με αλλαγή του κόκκινου background)
- Eproms; Μπα...θα υπήρχε κάποια κίνηση, κάποια στοιχειώδης δράση επί της οθόνης. Εξάλλου μετά το μπάνιο και το γυάλισμα (στην κυριολεξία) των pins, τις πέρασα από τον eprom reader και τις συνέκρινα με το αντίστοιχο σετ του MAME. Όλα τα checksums ήταν σωστά. Παρακάτω...
- CPU. Μάλιστα, αυτό ίσως, αλλά σε βλάβη της θα έπρεπε να πάρω μια κατάμαυρη οθόνη, σωστά; Για να δω λίγο τον κώδικα του MAME...Βλέπω ότι η πλακέτα διαθέτει 2 Χ Z80 και έναν 68000. Ίσως το boot να αναλαμβάνει ο πρώτος Z80 (αφού ο άλλος βρίσκεται στην περιοχή του ήχου, δίπλα από τις αντίστοιχες eproms και τους Yamaha) και μετά την εκτέλεση του κυρίως προγράμματος επιμελείται ο Motorolla?Τον βλέπετε τον πρώτο Ζ80; Βρίσκεται πάνω από την eprom 19, ενώ ο άλλος βρίσκεται κάτω από μια διπλή ψήκτρα (που πρόσθεσα μετά) ακριβώς δίπλα από τις PAL και δίπλα από την eprom 18. Όπως διάβασα σε κάποια posts από το "όργωμα" που έκανα στο net, είναι εκείνος που μπουτάρει το παιχνίδι. Σε σωστή πλακέτα, όταν ανάβουμε βλέπουμε στιγμιαία κάποια παρόμοια οθόνη σκουπιδιών και αμέσως μετά ξεκινά το Golden Axe με το γνώριμο λογότυπο του, αφού όπως προανέφερα πλέον αναλαμβάνει ο 68K...

Τι μπορούμε λοιπόν να ελέγξουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος και ταλαιπωρία πριν αρχίσουμε να ξηλώνουμε στα τυφλά chips; Ας δούμε τον socketed 68K και ας τον μεταμοσχεύσουμε στην σωστή μας πλακέτα ώστε να συγκρίνουμε...


Socket εντάξει. Έγινε πλήρης έλεγχος με το πολύμετρο και solder reflow underneath...


CPU εντάξει...Έγινε μεταφορά της στην διδυμούλα της, αυτήν εδώ...


Τα λένε όμορφα οι δυο τους, έτσι; ;)...


Ωραία, ξανά η CPU πίσω στην αρχική πλακέτα, ξανά ...τρίχες και τα ίδια σκουπίδια στην οθόνη.

-Κατάρες, ρε!:mad: ...Τι γίνεται τώρα;

Κάποτε ο Άκης @Pluto63 , μας είχε δείξει ένα υπέροχο video, σε ένα υπέροχο post, για ένα DIY εργαλείο που μπορεί να ελέγξει κρυστάλλους (μεταξύ άλλων). Το θυμάστε; ΕΔΩ

Δοξάζω τον Άκη @Pluto63 που μας το κοινοποίησε και τον Θεό που με φώτισε να το πάρω και να το φτιάξω!!! :)

-Κρύσταλλοι; Πφφφ...Πότε θα βρει κάποιος χαλασμένο κρύσταλλο; Ποτέ!
-Ναι,ε; ;)...Πάρε λοιπόν τον κρύσταλλο για να έχεις και να με θυμάσαι!
-Ποιο κρύσταλλο;
-Αυτόν εδώ, τον κρύσταλλο του 68Κ (Αφού αυτός αναλαμβάνει την εκτέλεση μετά το αρχικό boot του Z80)


Ενδεικτικό σημάδι των bootlegers μαστόρων: Με το πράσινο βερνίκι της πλακέτας ή με κάποια ακαθορίστου τύπου μυστικιστική συνταγή, ο κατασκευαστής bootlegάς αποφάσισε να "φτύσει" κάτω από τον κρύσταλλο για να τον κρατήσει σταθερό! Mama mia!


0 εις το πηλίκον! :confused:

Δεν ήταν μόνο αυτό...Ας τσεκάρω και την μοναδική δίοδο του pcb...Το συνηθίζω άλλωστε, ΠΑΝΤΑ να ρίχνω μια ματιά και στις διόδους. Είναι κάτι απλό που μπορεί να μας γλυτώσει από πολλά πισωγυρίσματα λόγω "ανώμαλων" ρευμάτων.Την έβγαλα, την μέτρησα και το ρεύμα περνούσε πανταχόθεν, με τις ίδιες ενδείξεις ακόμη και μετά την αναστροφή των probes.


Στην παραπάνω εικόνα, εικονίζεται η δίοδος λίγο πριν ξηλωθεί και μετρηθεί σωστά...


Αλλαγή κρυστάλλου και διόδου. Εγένετο φως!!!... αλλά τι φως;;;


Αυτό το φως!

...ΜΑ ΤΟΥΣ 1000 σκασμένους πυκνωτές! Δεν θα γίνεις ποτέ άνθρωπος;...

Υπήρχε δράση αλλά τα backgrounds ήταν ανακατεμένα και η πλακέτα δεν δεχόταν ούτε coinage, ούτε τίποτα. Νέκρα. Μόνο το demo να παίζει σε μια αφηρημένης τεχνοτροπίας screen και τα νεύρα μου τσατάλια...

Που σε είχα, που σε βρίσκω κούκλα μου, σε τσάκωσα τώρα! :D

Θυμάστε που ανέφερα στην αρχή ότι διαθέτω μια πανομοιότυπη πλακέτα, έτσι;
Ε, λοιπόν εκείνη την είχα αγοράσει χαλασμένη στο Ebay γιατί ο έλεγχος του παίκτη δεν μπορούσε να γίνει σωστά (αν θυμάμαι καλά ο παίκτης κινούνταν μόνο προς τα πίσω και δεν λειτουργούσε το ένα από τα τρία fire buttons). Είχα αλλάξει 2 Χ 74LS245 που είχα βρει με την βοήθεια του πολύμετρου (με backtrace από την JAMMA προς τα πίσω), ότι αναλάμβαναν τον έλεγχο των κινήσεων και ήταν καμμένα. Για πάμε λοιπόν να δούμε...

Πλησιάζω και το δάχτυλο μου έπαθε εγκαύματα. Ένα από τα δύο ζεματούσε και το γειτονικό υπερθερμαίνονταν.


Αυτό ζεματούσε (Το έχω μαρκάρει για σαβούρντισμα). Αλλαγή...
Στα τσακίδια λοιπόν...
Τέρμα ο πυρετός!

.
.
.


Bingo!!!...ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ! Το ένα LS245 (το κάτω) έλεγχε το Video Out! Το επάνω τις κινήσεις!Αλλά για κάτσε...Που είναι τα γράμματα {G-O-L-D-E-N A-X-E}; Που είναι οι ήρωες (sprites); Γιατί δεν ακούγεται τίποτα παρά μόνο σκουικ -σκουίκ να σου σηκώνεται η τρίχα!!!:mad::confused:

Η περιπέτεια συνεχίζεται...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,196
Reaction score
5,911
Points
223
ΗΙΝΤ!

Το LS245 από κάτω μπορούμε να το αντικαταστήσουμε και με LS244. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.


Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε το ίδιο για εκείνο που ελέγχει τις κινήσεις γιατί δεν θα έχουμε δεύτερο fire στον παίκτη μας, που θα αρκεστεί μόνο να "πηδάει" χαρωπά ή να πετάει τις μαγείες του (και σε περίπτωση που δεν έχει κιούπια, θα μένει αποσβολωμένος να μας κοιτάει, υψώνοντας το χέρι ψηλά σαν να προσεύχεται ώστε να φωτιστούμε για να βάλουμε το σωστό 74LS245! :lol::p). Στην παραπάνω εικόνα, βλέπετε ένα στιγμιότυπο εν μέσω πειραματισμών μου! :D


CHAPTER Shitty SOUND!


Εδώ πια τα πράγματα δεν ήταν δύσκολα. Για τον ήχο τίποτα καλύτερο από ένα ολοκληρωμένο και περιποιημένο recap σε συνδυασμό με ένα ξεγυρισμένο solder reflow, ακριβώς κάτω από τον ενισχυτή. Διαδικασία που δουλεύει πάντα και εγγυημένα! Τυφλοσούρτης!

Έτσι από εδώ:


Πήγαμε εδώ:

Στην παραπάνω εικόνα, βλέπουμε μπροστά τους δυο decoupling capacitors, με τον δεύτερο να έχει τοποθετηθεί έξτρα στην άλλη γραμμή τροφοδοσίας για παραπάνω προστασία.

...μέσω solder reflow και σχολαστικότατης καθαριότητας μέχρι αηδίας.


Ήχος ΚΑΜΠΑΝΑ!


- Με το θέμα των sprites τι γίνεται;

- Απλά τα πράγματα!:)

Αν κοιτάξουμε καλύτερα την κάτω πλακέτα της κάρτας, θα παρατηρήσουμε:1) Ότι λείπει ένα 6116 ram chip! :lol:
2) Οι βάσεις που κάθονται τα υπόλοιπα είναι για τα πανηγύρια και θέλουν αλλαγή!

Έλα όμως που η πλακέτα δεν θέλει τα "ορθόδοξα" 6116 DIP-24, αλλά την ειδική "λεπτή" μορφή τους DIP-24 Thin.
Εγώ διαθέτω "κάβα" τα κανονικά και μόλις μπήκε η παραγγελία στο mouser. Μέχρι την παραλαβή όμως, τι;

- DIY Adapter! :);)Στο κίτρινο πλαίσιο, εικονίζεται το "ορθόδοξο" 6116 ram chip με τον adapter, για σιγουριά έγινε ακόμη ένα pin to pin, solder reflow κάτω από όλους τους connectors και στις δυο πλακέτες, μπήκαν αρκετές ψήκτρες πάνω από τα chips - θερμοφόρες, το παιχνίδι παίζει ΤΕΛΕΙΑ (Το ολοκλήρωσα 3 φορές...με άπειρα credits(!) :sneaky:) και η παράσταση έλαβε τέλος (μέχρι να έρθει το δέμα από τον mouser :D)

Αυτά και ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ! :coffee:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,196
Reaction score
5,911
Points
223
Εγώ είμαι ρε! Που σας έχω φιλαράκια μου ;):thumbup:...Αλήθεια τα αυτοκόλητα πάνω στις eproms σου άρεσαν γιατρέ; :D:D:D
 

cutlaroc

Retro Addict
Messages
545
Reaction score
635
Points
103
Ε-Π-Ι-Κ-Ο-Τ-Ε-Ρ-Α-Σ-Τ-Ι-Ο-Τ-Α-Τ-Ο-Σ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ!!!! :):):)

Λατρεύω τα πόστς σου Γιώργο μου!! Νεράκι τα διαβάζω αν και μερικές φορές δε καταλαβαίνω πολλά! :)
(Btw χτές έστειλα το πακέτο ;) πες μου όταν το παραλάβεις και θέλω και πόστ επισκευής!! :) :) )
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,196
Reaction score
5,911
Points
223
Χα!Χα! Έλα τώρα μην με κάνεις και κοκκινίζω! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και όταν το παραλάβω με το καλό θα ενημερώσω. Είμαι σίγουρος ότι στα χέρια του @Jimpir76 βρήκε αρκετή αγάπη. Έτσι κι εγώ θα του φερθώ σαν δεύτερος πατέρας! ε, τι στο καλό...με δυο πατέρες γίνεται να μην έχουμε αποτέλεσμα ;)
 

cutlaroc

Retro Addict
Messages
545
Reaction score
635
Points
103
Χα!Χα! Έλα τώρα μην με κάνεις και κοκκινίζω! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και όταν το παραλάβω με το καλό θα ενημερώσω. Είμαι σίγουρος ότι στα χέρια του @Jimpir76 βρήκε αρκετή αγάπη. Έτσι κι εγώ θα του φερθώ σαν δεύτερος πατέρας! ε, τι στο καλό...με δυο πατέρες γίνεται να μην έχουμε αποτέλεσμα ;)
Σας υπόσχομαι και γω με τη σειρά μου οτι θα του συμπεριφερθώ αναλόγως!!! :) :) :)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,196
Reaction score
5,911
Points
223
Ενα μωρό για τρεις!...Όπως η ταινία!Χα!Χα!Χα!:lol:
 

DAT-Alex

Retro Addict
Messages
633
Reaction score
438
Points
73
Ε καλά.... ένα REPSECT! και απο εμένα με όλη τη σημασία της λέξεως. Πραγματικά Γιώργο τα ποστ σου ειναι υπέροχα.... περιμένω κάθε φορά το...επόμενο.
Υπομονή...
Mεράκι (+γνώσεις)....
Eπιτυχία!

το τρίδυμο της ...επιτυχίας signed exclusively by Geoanas!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,196
Reaction score
5,911
Points
223
Ε καλά.... ένα REPSECT! και απο εμένα με όλη τη σημασία της λέξεως. Πραγματικά Γιώργο τα ποστ σου ειναι υπέροχα.... περιμένω κάθε φορά το...επόμενο.
Υπομονή...
Mεράκι (+γνώσεις)....
Eπιτυχία!

το τρίδυμο της ...επιτυχίας signed exclusively by Geoanas!
Είσαι δάσκαλος! Εγώ σε ευχαριστώ... :)
 

Hellraiser

Retro Enthusiast
Messages
265
Reaction score
40
Points
28
Εγω παλι σε φθονω μεχρι αηδιας οπως και ολα τα αλλα παιδια που κανετε αυτα τα επικα μαστορεματα καθως οπως ειναι γνωστο στη νεα εκδοση του λεξικου του Μπαμπινιωτη διπλα στη λεξη κουλος θα υπαρχει φωτογραφια μου....
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,196
Reaction score
5,911
Points
223
Χα!Χα!Χα! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια, αλλά πιστεύω ότι όλα είναι θέμα εξάσκησης και "ψαξίματος" στο internet. Ειδικά, λόγω πρακτικής και μακροχρόνιας εξάσκησης με το σπορ. Δεν μπορείς να φανταστείς τι απίστευτες πατάτες έχω κάνει και τι όμορφα πράγματα έχω καταστρέψει από δική μου τσαπατσουλιά και υπαιτιότητα. Ας είναι, τουλάχιστον κέρδισα σε εμπειρία "ελιγμών"...Τα περισσότερα τα έχω κρατήσει σε ένα κουτί για να μου θυμίζουν τις γκάφες μου, το λεγόμενο προσωπικό κουτί της "οδύνης" και της "ντροπής"!
 

Scorpio_Gr

Retro Enthusiast
Messages
346
Reaction score
636
Points
103
TO ΥΠΕΡΤΑΤΟ POST....!!!
Τι να πώ.... έχω μείνει άφωνος...
απλά υποκλίνομαι με απόλυτο σεβασμό!!!!!
ΤΕΡΑΣΤΙΟ RESPECT...!!!!
σε κάποιο post μου είχα πει οτι αυτά περιμένω να ζήσω σε αυτό το forum και απλά με διακοινώνεις Γιώργο...!!!!
Πολλά Συγχαρητήρια!!!!!
 

kabamaru

Retro Starter
Messages
21
Reaction score
23
Points
13
Συγχαρητηρια Γιωργο!!!!
Φανταστικο post.Να μαθαινουμε κ εμεις τιποτις!!!:)
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Messages
5,698
Reaction score
1,887
Points
213
H αλήθεια ειναι ότι όσο ασχολείσαι, τόσο εξοικοιώνεσαι με αυτά. Αντιλαβάνεσαι πιο γρήγορα τί είναι το κάθε εξάρτημα που βλέπεις, ποιός είναι ο "γενικός" και "συνήθης" σκοπός ενος εξαρτήματος σε μια πλακέτα κ.ο.κ

Έτσι λοιπόν, όμορφα, αναλυτικά να μαθαίνουμε και εμείς οι πτωχοι!
 

kabamaru

Retro Starter
Messages
21
Reaction score
23
Points
13
Οντως ετσι ειναι αλλα βλεποντας και τις arcade πλακετες αναρωτιεμαι πως "διαλο" φτιαχνουνε ολα αυτα τα κυκλωματα να δουλευουν ετσι μεταξυ τους και απο τοσο παλια κιολας.
Ενα ωραιο site με επισκευες ετσι για να βρισκεις ενα μπουσουλα για αρχη ειναι και το : http://www.jammarcade.net/pcb-repair-logs/
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,196
Reaction score
5,911
Points
223
H αλήθεια ειναι ότι όσο ασχολείσαι, τόσο εξοικοιώνεσαι με αυτά. Αντιλαβάνεσαι πιο γρήγορα τί είναι το κάθε εξάρτημα που βλέπεις, ποιός είναι ο "γενικός" και "συνήθης" σκοπός ενος εξαρτήματος σε μια πλακέτα κ.ο.κ...
Ακριβώς έτσι γιατρούλη μου! Δόξα τον Θεό, το internet έχει να προσφέρει σημαντική βοήθεια για όλες τις τεχνικές μας αναζητήσεις
 
Top