What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Ogryzek από τον Mr Wegi

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377


Ogryzek
στα Πολωνικά σημαίνει ο πυρήνας του δαγκωμένου ή μάλλον του φαγωμένου μήλου. Για εμάς τους φανατικούς χρήστες και λάτρεις του Commodore 64 η ίδια λέξη παραπέμπει σε μια cartridge, αληθινό λειτουργικό και χρηστικό πυρήνα ή καλύτερα σε μια βασική εργαλειοθήκη ικανή να εξυπηρετήσει πολλές μας ανάγκες που έχουν ήδη προκύψει (ή ίσως μας δημιουργηθούν στο μέλλον) με την ενασχόληση μας παρέα με τον αγαπημένο μας C64.


Ιστορία


Όλο το project ξεκίνησε με μια απλή ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό του elwer (στενού φίλου του Mr wegi) καθώς και από τον ίδιο τον Mr wegi. Αφορούσε την κατασκευή μιας cartridge που ενώ θα χρησίμευε ως πολύ εργαλείο, περιλαμβάνοντας στο firmware βασικά διαγνωστικά ταυτόχρονα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αποθήκευση προγραμμάτων που θα μπορούσαν να φορτωθούν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσαμε στον υπολογιστή με αστραπιαία ταχύτητα χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε άλλου περιφερειακού. Επίσης θα περιλάμβανε ρουτίνες fast loading για κάθε γνωστό, φυσικό αποθηκευτικό μέσο όπως οι γνωστοί οδηγοί δισκέτας 1541, 1541C, OCEANIC 9900, 1541II, 1570/1571 (σε GCR1541 mode) και 1581, SD2IEC για αμφότερα τα PAL / NTSC Commodore 64 ακόμη και για τα φορητά SX64. Η δε διαθέσιμη περιοχή μνήμης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξεκινούσε από την $ 0400 έως την $ FFFF.

Η ιδέα ωρίμαζε, τα σχέδια επί χάρτου διαδέχονταν το ένα το άλλο, μέχρι που λίγα χρόνια αργότερα, ο wegi πήρε την πρωτοβουλία να παράγει κάποια λίγα πλακετάκια προκειμένου να πειραματιστεί με αυτό και τελικά το αρχικό σχέδιο να υλοποιηθεί επιτέλους και σε φυσική πλέον μορφή. Το Ogryzek (πυρήνας) πήρε σάρκα και οστά, ενώ κατέφθασαν τα τρία πρώτα δείγματα. Ο wegi προχώρησε σε μια δημοσίευση, σε σχετικό Πολωνικό forum, που αφορούσε την ανακοίνωση του έργου του και την προσωπική του επιθυμία να τα πουλήσει, σε τιμή κόστους, στα τρία πρώτα μέλη που θα εκδήλωναν ενδιαφέρον αλλά με μία βασική προϋπόθεση: "Να ανεβάσουν ένα video review όπου να περιγράφουν τις εντυπώσεις τους και να σχολιάζουν την εμπειρία τους, βάση της χρήσης του στα δικά τους μηχανήματα." Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και καμία πώληση. Λίγο καιρό αργότερα, ο wegi δέχτηκε ένα μήνυμα από κάποιον χρήστη και με συνοπτικές διαδικασίες του την έκανε δώρο. Είναι ο ίδιος που ανέβασε την video παρουσίαση της νεότερης miniGANG cart που θα βρούμε (στα Πολωνικά) εδώ:


Ακολούθησε η διάθεση προς πώληση κάποιων ακόμη cartridges στο Πολωνικό site δημοπρασιών Allegro.
Όλη η ιδέα δεν είχε σκοπό το κέρδος αλλά μόνο την αγάπη και την ενασχόληση με το C64 και την επιθυμία των δημιουργών να φτιάξουν κάτι χρήσιμο, κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί περισσότερο στο μέλλον. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.


ΚατασκευήΤο project περιλαμβάνει μια έτοιμη πλακέτα, σχέδια της οποίας μπορούμε να βρούμε online, πάνω στην οποία θα πρέπει να κολλήσουμε 3 chips και κάποια ακόμη παθητικά εξαρτήματα όπως αντιστάσεις, κεραμικούς πυκνωτές και διόδους.

Αναλυτικά θα χρειαστούμε τα εξής:

2x αντιστάσεις 10K (1 αν χρησιμοποιήσουμε 27C040 eprom)
3x κεραμικούς πυκνωτές (κατά προτίμηση smd) 100nF
3x κοινές διόδους 1Ν4148 ή τα παλιά τους υποκατάστατα 1Ν914
1x 74LS273
1x 74LS138
1x διακόπτη για reset (tact. switch)
1x flash/eprom 256 or 512 KB

Ο σχεδιασμός της Ogryzek έγινε με βάση μια flash Winbond W49F002U memory (ή μιας κοινής 27C020 eprom) της τάξης των 256KB, αλλά κάλλιστα μπορούμε να ανέβουμε μέχρι τα 512KB κάνοντας χρήση μιας κατάλληλης 27C040.Για την δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αφήσουμε κενή την αντίστοιχη θέση για την R10K αντίσταση πάνω στην πλακέτα (27C020_10K), ενώ από την πίσω επιφάνεια θα προχωρήσουμε σε ένα απλό by pass με Kynar wire ή αντίστοιχο, που θα συνδέει το pin2 του LS273 με το pin31 της 27C040 που αντιστοιχεί στην A18.Το διάγραμμα μας θα έχει ως:Ενώ μια φωτογραφία φαίνεται να βοηθάει πολύ την κατάσταση...


Ποια είναι η δομή της εικόνας εγγραφής (.bin);


Ανεξάρτητα με τον τύπο της eprom που θα αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εγγραφή της εικόνας στο PC μας, θα γίνει με ειδικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί επίσης από τον wegi. Αυτό είναι σχεδιασμένο να μας παρέχει το κατάλληλο αρχείο .bin αποκλειστικά και μόνο για την Ogryzek. Δεν εξομοιώνεται (ακόμη; ) στον VICE ή κάπου αλλού.

Τα πρώτα 100KB καταλαμβάνουν το firmware της cartridge, παρέα με το περιβάλλον εργασίας (καινούργιες συντομογραφίες εντολών και ειδικά πλήκτρα λειτουργιών) και βασικά διαγνωστικά εργαλεία που και αυτά παρέχονται ενσωματωμένα και δεν μπορούν να αλλαχτούν από εμάς. Μαζί έρχεται ως προίκα, η θαυμάσια μεταφορά του ολοκληρωμένου παιχνιδιού Asteroids και ένα σύντομο demo με την μορφή κρυμμένου μυστικού (Easter Egg) που πρέπει να ανακαλύψουμε μόνοι μας.

Το βασικό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι οι ρουτίνες φορτώματος των προσωπικών μας προγραμμάτων, εκείνων δηλαδή που εμείς θα επιλέξουμε να έχουμε μέσα στην cartridge, βασίζονται στον πυρήνα SD2IEC ...αλλά on steroids!

Ο wegi ασχολήθηκε δεκάδες ώρες προκειμένου να επέμβει, βελτιώνοντας τις και αυτό φαίνεται αμέσως στο αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε κυριολεκτικά αστραπιαία ταχύτητα φορτώματος, υπέρ πολλαπλάσια εκείνης του καθεαυτού SD2IEC. Ταχύτητα αλλά και αξιοπιστία που αγγίζει την τελειότητα. Όλα φορτώνουν με ταχύτητα του φωτός χωρίς κανένα περιθώριο λάθους. Ο wegi έκανε μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά, βελτιώνοντας και ξεζουμίζοντας τον αρχικό πυρήνα. Με απλά λόγια αν επιλέξουμε 256 KB eprom έχουμε στη διάθεση μας περίπου 150 KB δικού μας χώρου, ενώ στα 512 KB θα υπάρξει σχετική "άπλα" περί των 400KB εικονικού δίσκου για τις δικές μας επιλογές.

Στο εσωτερικό firmware της κάρτας δεν έχουμε απλά τις ενισχυμένες ρουτίνες SD2IEC. Μιλάμε πλέον για ένα καινούργιο περιβάλλον εντολών και εργαλείων.

Με το που βάζουμε την κάρτα και ανοίγουμε το μηχάνημα, βλέπουμε την παρακάτω οθόνη να μας καλωσορίζει, χαρίζοντας μας για ακόμη μια φορά την χαρακτηριστική ηρεμία ότι όλα πήγαν καλά...

 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Περιγραφή των εντολών και λειτουργία της cartridge
Παρακάτω θα επιχειρήσω να αναφέρω ορισμένες βασικές εντολές καθώς και να εξηγήσω επιγραμματικά την χρήση των πλήκτρων ειδικών λειτουργιών (function keys). Αναλυτικά στοιχεία θα βρείτε εφόσον ενδιαφέρεστε στο manual λειτουργίας.

F1 – Μας οδηγεί στο parent directory και στην περίπτωση που έχουμε συνδέσει κάποιο φυσικό disk drive θα εμφανίσει το αντίστοιχο directory

F2 – Εκκινεί το ενσωματωμένο πρόγραμμα monitor

F3 – RUN

F4 – Απενεργοποιεί την cart χωρίς να την αφαιρέσουμε από τον C64 (Σε κάποιες περιπτώσεις για να τρέξουμε κάποιο πρόγραμμα από την δισκέτα ή αλλού πρέπει να απενεργοποιήσουμε την cartridge)

F5 – To Μαγικό τριπλό function KEY:

Από το manual...
- if he recognizes the catalog, he performs browsing

- if it recognizes the disk image d64, d71, d81 maps the floppy disk

- if it recognizes a file, it loads it ->shift + run / stop instead of F5 = load & run

F6 – Μας οδηγεί στο root directory της SD card ενώ σε κανονικό floppy εμφανίζει το directory της δισκέτας

F7 – Διαβάζει το DIR της εκάστοτε συσκευής που έχουμε συνδεδεμένη


Έπειτα από το πάτημα ενός από τα πλήκτρα F1 / F5 / F6 / F7 / $ / @ $ κι ενώ διαβάζουμε το directory μπορούμε ανά πάσα στιγμή να παγώσουμε ή να συνεχίσουμε το σκρολάρισμα της λίστας με το πλήκτρο SPACE ή να βγούμε τελείως πατώντας RUN / STOP.


F8 – Μας εμφανίζει την βασική λίστα των νέων, διαθέσιμων εντολών που έχει συνοπτικά ως εξής:

<-? – Βοήθεια – Επεξήγηση λίστας εντολών (command list). Ακολουθούν φωτογραφίες *

<-H – Ρύθμιση του αζιμούθιου κεφαλής κασετοφώνου, με τη βοήθεια του ενσωματωμένου προγράμματος<-D
–Επιλογή της συνδεδεμένης συσκευής στο IEC, με έξυπνο τρόπο ώστε να γίνεται αυτόματη αναγνώριση της, μέσω menu<-X – Αλλαγή αριθμού συσκευής (υποστηρίζονται όλες οι συσκευές τύπου SD2IEC)<-A – Παίζουμε και γουστάρουμε, παρέα με το CBM ASTEROIDS :)<-F – Μας δίνει την λίστα των δικών μας προγραμμάτων, όσων δηλαδή έχουμε επιλέξει και ενσωματώσει προς χρήση από στην cartridge (rom disk)

<-T – Επιλέγουμε μία από τις τέσσερις θαυμάσιες διαγνωστικές εφαρμογές, που είναι ενσωματωμένες κι αυτές με την σειρά τους στο firmware της cartridge (πρώτα 100KB).Η επιλογή μας θα γίνει ανάμεσα στις:

Doctor 64Commodore DIAG REV.4.1.0


Diag C64 326070-1


...και 1541 DIAG/TEST CART (Από http://blog.worldofjani.com/)
...

Οι εντολές και λειτουργίες δεν σταματάν εδώ. Περιλαμβάνονται εντολές διαχείρισης και εργασίας με φυσικά μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα (και συσκευές τύπου SD2IEC), εντολές που αφορούν την λειτουργία σε κατάσταση monitor και ένα τόνος ακόμη καλούδια. Όρεξη και περιέργεια να έχει κανείς, να ψάχνει και να ερευνά. Όπως είπαμε, όλο το πακέτο είναι προϊόν πολύ επίπονης εργασίας του wegi, διαδικασία που του κόστισε αμέτρητες ώρες από τον ελεύθερο του χρόνο. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την λίστα εντολών, λίγο παραπάνω στις φωτογραφίες που επισυνάπτω κάτω από την επιλογή βοήθειας (4 εικόνες) *


ΚλείνονταςΑυτά λοιπόν και άλλα πολλά μπορούμε να κάνουμε με την μαγική καρτούλα. Παρακάτω θα δείτε μερικές φωτογραφίες από την δική μου επιλογή προγραμμάτων, τρέχοντας την Ogryzek πάνω στο "τουμπανιασμένο" μου C64, γεγονός που με κανένα τρόπο δε φάνηκε να επηρεάζει την απρόσκοπτη λειτουργία της.


EKSA Disk Tester v1.999 Μια από τις πολύτιμες και ακριβείς εφαρμογές ανίχνευσης δισκέτας, φτιαγμένη πάλι από τον wegi το 1995, που φρόντισα να εντάξω στις επιλογές utilities που θέλω να έχω πάντα διαθέσιμες.
Η συγκεκριμένη πλακέτα αποτελεί προσωπικό δώρο του wegi που τον ευχαριστώ θερμά και μέσα από την καρδιά μου για άλλη μια φορά και από εδώ μέσα! Τελειώνοντας να προσθέσω ότι είναι η βάση, ο πρόγονος αν θέλετε, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η κατασκευή της miniGANG cart , με πολλαπλάσιες δυνατότητες που μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας στην σχετική ιστοσελίδα.

Ogryzek λοιπόν, η χαρά να φτιάχνεις μόνος σου το δικό σου πολυεργαλείο για τον αγαπημένο σου Commodore 64...Αξία ανεκτίμητη! :thumbup:
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Respect... Τεράστιο respect και στον δημιουργό αλλά και σε εσένα που ζεις το χόμπι μας σε όλη του την έκταση!

Για κάτι τέτοια project ξαναγύρισα στον πολυαγαπημενο C64!

Μια ερώτηση : η διαδικασία προσθήκης δικών μας εφαρμογών ποια περίπου είναι; ποια "εργαλεία" χρειάζονται γι αυτό;

Εν αναμονή λοιπόν, και μάλιστα σε αναμμένα κάρβουνα, μέχρι να γίνει διαθέσιμο το gangcart ή να βρω χρόνο, χώρο και διάθεση να πιάσω το κολλητήρι!

Στάλθηκε από το SM-T585 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Ευχαριστώ Δημήτρη, το εκτιμώ πολύ! Ναι, έχεις δίκιο να αναφέρεις και να αναρωτιέσαι για το περίφημο πρόγραμμα που μας επιτρέπει να προσθέσουμε τις δικές μας εφαρμογές στο PC. Ο wegi δε νομίζω να το έχει διαθέσει ελεύθερα, παρά μόνο σε κάποιους, σε στενό κύκλο. Προσωπικά μου πρότεινε να μου φτιάξει ο ίδιος το .bin της κάρτας και κατόπιν μου το έστειλε έτοιμο, μαζί με το πρόγραμμα για PC! Εκείνο που όμως δεν έχω διευκρινίσει είναι αν ο ίδιος, ως δημιουργός, δίνει την άδεια και συγκατάθεση του ώστε να διανεμηθεί ελεύθερα...Ευκαιρία για ερώτηση.
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Ευχαριστώ Δημήτρη, το εκτιμώ πολύ! Ναι, έχεις δίκιο να αναφέρεις και να αναρωτιέσαι για το περίφημο πρόγραμμα που μας επιτρέπει να προσθέσουμε τις δικές μας εφαρμογές στο PC. Ο wegi δε νομίζω να το έχει διαθέσει ελεύθερα, παρά μόνο σε κάποιους, σε στενό κύκλο. Προσωπικά μου πρότεινε να μου φτιάξει ο ίδιος το .bin της κάρτας και κατόπιν μου το έστειλε έτοιμο, μαζί με το πρόγραμμα για PC! Εκείνο που όμως δεν έχω διευκρινίσει είναι αν ο ίδιος, ως δημιουργός, δίνει την άδεια και συγκατάθεση του ώστε να διανεμηθεί ελεύθερα...Ευκαιρία για ερώτηση.
Χμμμ...
Φαίνεται να είναι ένα από τα δυνατά σημεία του cart. Φυσικά ήδη είναι υπερπλήρες στη μορφή αυτή, αλλά σε χομπίστικο επίπεδο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπήρχε ένας τομέας στο bin που ο χρήστης θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει αφαιρώντας ή προσθέτοντας εφαρμογές. Μια σκέψη απλά, αν και όπως ήδη είπα είναι - προφανώς - υπερπλήρες στην παρούσα φάση...

Στάλθηκε από το SM-G390F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,010
Συγχαρητήρια Γιώργο, η παρουσίασή σου είναι για μια ακόμη φορά αναλυτικότατη και υπερπλήρης και, το σημαντικότερο, εξόχως ενδιαφέρουσα (πίστεψέ με, δεν είναι ο κανόνας στις παρουσιάσεις στα fora γι' αυτό και το τονίζω). Το Ogryzek δείχνει εξαιρετικό, όπως φυσικά και το miniGANG cart το οποίο με "έψησε" από την πρώτη στιγμή και, ευτυχώς, το πρόλαβα και σαν είδηση για το τρέχον τεύχος του Retro Planet (ουφ!).

Πάντως θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που γράφει ο Δημήτρης, το πρόγραμμα δηλαδή για να φτιάχνει κάποιος τα δικά του .bin αρχεία. Επίσης, μάλλον το έχασα εγώ, αλλά δεν κατάλαβα άπαξ και το φτιάξεις το .bin αρχείο πώς το μεταφέρεις στην EPROM; Χρειάζεται programmer; Βλέπετε, έχοντας καλομάθει υπέρ του δέοντος με την χρηστικότητα και τη φιλικότητα προς το χρήστη του κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ο-ύ Easyflash 3 (σε ευχαριστώ και πάλι, Δημήτρη) οτιδήποτε πλην της μεταφοράς με USB ομολογώ ότι θα μου φαινόταν ολίγον τι πισωγύρισμα...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Ευχαριστώ παιδιά!

Χμμμ...
Φαίνεται να είναι ένα από τα δυνατά σημεία του cart. Φυσικά ήδη είναι υπερπλήρες στη μορφή αυτή, αλλά σε χομπίστικο επίπεδο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπήρχε ένας τομέας στο bin που ο χρήστης θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει αφαιρώντας ή προσθέτοντας εφαρμογές. Μια σκέψη απλά, αν και όπως ήδη είπα είναι - προφανώς - υπερπλήρες στην παρούσα φάση...

Το .bin μπορείς να το αλλάξεις και να προθέσεις αφαιρέσεις οτιδήποτε θέλεις αναλόγως της eprom που διαθέτεις. Εκείνο που δεν μπορείς να επέμβεις είναι τα πρώτα 100KB όπου ο wegi χρησιμοποιεί για το SD2IEC core + όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα. Το πρόβλημα ακριβώς είναι αν το πρόγραμμα που χρειάζεσαι για να το κάνεις, μπορείς να το βρεις ως ελεύθερο. Ακόμη δεν βρήκα ευκαιρία να τον ρωτήσω, αλλά το κάνω τώρα και ενημερώνω ;-)

Συγχαρητήρια Γιώργο, η παρουσίασή σου είναι για μια ακόμη φορά αναλυτικότατη και υπερπλήρης και, το σημαντικότερο, εξόχως ενδιαφέρουσα (πίστεψέ με, δεν είναι ο κανόνας στις παρουσιάσεις στα fora γι' αυτό και το τονίζω).
Να είσαι καλά Πάνο. Προσπαθώ όσο το δυνατό, όταν με ενδιαφέρει κάτι, να το ξεψαχνίζω και να το παρουσιάζω εμβαθύνοντας όσο περισσότερο μπορώ. Το έχω αυτό το χούι! ...:D

Το Ogryzek δείχνει εξαιρετικό, όπως φυσικά και το miniGANG cart το οποίο με "έψησε" από την πρώτη στιγμή και, ευτυχώς, το πρόλαβα και σαν είδηση για το τρέχον τεύχος του Retro Planet (ουφ!).
Άψογος! :thumbup:

...Πάντως θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που γράφει ο Δημήτρης, το πρόγραμμα δηλαδή για να φτιάχνει κάποιος τα δικά του .bin αρχεία. Επίσης, μάλλον το έχασα εγώ, αλλά δεν κατάλαβα άπαξ και το φτιάξεις το .bin αρχείο πώς το μεταφέρεις στην EPROM; Χρειάζεται programmer; Βλέπετε, έχοντας καλομάθει υπέρ του δέοντος με την χρηστικότητα και τη φιλικότητα προς το χρήστη του κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ο-ύ Easyflash 3 (σε ευχαριστώ και πάλι, Δημήτρη) οτιδήποτε πλην της μεταφοράς με USB ομολογώ ότι θα μου φαινόταν ολίγον τι πισωγύρισμα...
Εξετάζοντας για πρώτη φορά το Ogryzek δεν άντεξα να μην ρωτήσω το ίδιο, εκφράζοντας και την δική μου περιέργεια, αν το πλάνο τους δηλαδή ήταν να παρουσιαστεί κάτι παραπλήσιο ή εφάμιλλο του EasyFlash. Ρώτησα μάλιστα αν σε μελλοντικά σχέδια υπήρχε η σκέψη ώστε να μπορεί να προγραμματιστεί μόνο του και αυτούσιο, στον Commodore 64 χωρίς την μεσολάβηση κάποιου PC ή Eprom programer. Η απάντηση ήταν ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο πλάνο, κάτι που φυσικά με τον υπάρχον hardware σχεδιασμό του είναι αδύνατο λόγω διαφορετικών voltages/συμβατών eproms που δεν μπορούν να προγραμματιστούν ως έχουν σε έναν απλό Commodore 64.
Η δική μου τοποθέτηση και οπτική είναι κάτι σαν μετεξέλιξη της Versa cart, με πολλαπλάσιες δυνατότητες, ικανή να φιλοξενεί μια αξιόλογη βιβλιοθήκη προγραμμάτων για κάθε χρήση και όταν παραστεί ανάγκη (διαγνωστικά). Αν τώρα κάποιος διαθέτει έναν eprom programer (κάτι που είναι πλέον προσιτό στις μέρες μας, με έναν φτηνό "Κινέζο") και έχει πρόσβαση και στο ειδικό πρόγραμμα, τότε το "παιχνίδι" αλλάζει και αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Ο χρήστης τότε θα μπορεί όχι μόνο να αλλάξει την λίστα των προγραμμάτων που επιθυμεί, αλλά και να πειραματιστεί με τα διάφορα offsets, διευθύνσεις μνήμης, μίξη αρχείων bin και prg στην ίδια cartridge κι ένα σωρό ακόμα όμορφα, χακερικά πειραματάκια...φαντασία, όρεξη και κυρίως ελεύθερο χρόνο να διαθέτει κανείς. Το μόνο που δεν θα μπορεί να κάνει ποτέ, είναι η μεταφορά εκείνων των τεράστιων αρχείων .crt (παιχνιδιών και συλλογών που είναι φτιαγμένα και σχεδιασμένα για EasyFlash). Το hardware στην περίπτωση του αρχικού Ogryzek (που παρουσιάζω εδώ) δεν είναι το κατάλληλο για να το επιτρέψει.
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
@all

Λοιπόν, έχω νεώτερα από τον φίλο μου wegi, που για άλλη μια φορά μου απέδειξε το μεγαλείο ψυχής που διαθέτει σε περίσσευμα...Του έκανα μια σειρά ερωτήσεις που μου τις απάντησε μια προς μια. Συμπερασματικά μπορώ να σας μεταφέρω τα ακόλουθα...

Σε ερώτηση μου αν μπορεί ο καθένας να φτιάξει το δικό του πλακετάκι, μου είπε σίγουρα ναι! Ο ίδιος δεν μπορεί να ασχοληθεί με την κατασκευή και διάθεση της συγκεκριμένης cartridge ως έτοιμη και κομπλέ λύση. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να φτιάξει την δική του, σύμφωνα με τα σχέδια που θα βρει εδώ, παραγγέλλοντας την πλακέτα απευθείας από jlcpcb.com ή από όπου αλλού θέλει. Αρκεί βέβαια να μην την εκμεταλλευτεί εμπορικά παρά μόνο για δική του χρήση (και ευχαρίστηση, θα συμπληρώσω). Τα υλικά και το τι χρειάζεται πλέον είναι γνωστά.

Όσο αφορά το πρόγραμμα εγγραφής...Ναι, μου το έχει στείλει. Αυτό συμπεριλαμβάνει τον βελτιωμένο SD2IEC πυρήνα, το firmware και όλα τα extras που ανέφερα (και για τα οποία έχει πάρει αντίστοιχη άδεια από τους δημιουργούς τους). Δυστυχώς δεν μπορεί να αφήσει ελεύθερο το εκτελέσιμο .exe για κατέβασμα για διάφορους λόγους. Δεν έχει καμία αντίρρηση από εμένα στο να βοηθήσω όποιον χρειαστεί για να φτιάξει το δικό του .bin, σε ότι eprom επιθυμεί. Μάλιστα με ενθάρρυνε στο να το πράξω. Τον πηγαίο κώδικα (σε Delphi) έχει ήδη δημοσιοποιήσει κάποια χρόνια πριν, μέσω σχετικού post που έχει κάνει σε forum της Πολωνίας.Με άλλα λόγια, ότι έχει και δεν έχει κάνει, τα αφήνει ελεύθερα σε εμάς με μόνη του επιθυμία να ανεβάσουμε κάποιο σχετικό με την Ogryzek, video στο YT, επιδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της, σχολιάζοντας ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε σχετικό με την κατασκευή και τον τρόπο λειτουργίας της.

Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκε το κέρδος ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να βγάλει φράγκα (που είχε κάθε δικαίωμα) και να την εκμεταλλευτεί εμπορικά. Το κάνει μόνο από αγάπη για τον C64, ως πραγματικός λάτρης του πειραματισμού και της έρευνας πάνω στο μηχάνημα. Για κάτι τέτοιους ανθρώπους δεν τα έχω παρατήσει κι εγώ μέχρι τώρα και κάθομαι και γράφω τις αράδες και τα κατεβατά μου. Δεν έχω λόγια...
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Με τέτοιους ανθρώπους το χόμπι μας συνεχίζει να έχει νόημα!

Μάλλον όμως άθελά του σε έκανε αποδέκτη αιτημάτων εγγραφής eprom! Αστειεύομαι φυσικά, ξέρω ότι και με τη σειρά σου με χαρά θα βοηθήσεις όποιον χρειαστεί. Από εμάς εξαρτάται εάν θα κάνουμε χρήση ή κατάχρηση αυτής της ευγενικής προσφοράς.

Πλάκα πλάκα, οι Πολωνοί βλέπω ότι έχουν τεράστια c64 scene ενεργή και όχι απλά αυτό, αλλά από τα χεράκια τους έχουν βγει "διαμάντια" σε software, hardware και... περιοδικά!
 

DAT-Alex

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 25, 2013
Messages
657
Εξαιρετικό προτζεκτ(άρα!) θα έλεγα.
Ευχαριστούμε master George που μας δίνεις όλες αυτές τις πληροφορίες μιας και είσαι απο τους μοναδικούς (πιστεύω) στις 'δημόσιες' και ΄διεθνής' σχέσεις σου με την (retro) και οχι μόνο scene του εξωτερικού!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Με τέτοιους ανθρώπους το χόμπι μας συνεχίζει να έχει νόημα!
Έτσι ακριβώς! Αυτό με κρατάει ενεργό...

Μάλλον όμως άθελά του σε έκανε αποδέκτη αιτημάτων εγγραφής eprom! Αστειεύομαι φυσικά, ξέρω ότι και με τη σειρά σου με χαρά θα βοηθήσεις όποιον χρειαστεί. Από εμάς εξαρτάται εάν θα κάνουμε χρήση ή κατάχρηση αυτής της ευγενικής προσφοράς.
Σωστός κι εδώ! ;-)

Πλάκα πλάκα, οι Πολωνοί βλέπω ότι έχουν τεράστια c64 scene ενεργή και όχι απλά αυτό, αλλά από τα χεράκια τους έχουν βγει "διαμάντια" σε software, hardware και... περιοδικά!
Οι Πολωνοί φαίνεται ότι "σηκώνουν μεγάλη σκόνη" από όπου και να περνάν και όπου κι αν συμμετέχουν στα retroδρώμενα. Από arcade add-ons και χίλια μύρια εξτραδάκια πάνω στις πλακέτες μέχρι μια εκπληκτικά ζωντανή σκηνή περί των 8bit Atari αλλά και C64 με demos, hardware, games and so on....

Από περιοδικά, ξέρω καλά και εκ των έσω την επιμονή τους και την έμφαση που δίνουν στην λεπτομέρεια και την διαρκή προσπάθεια βελτίωσης, σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κατορθώσουν το ανέφικτο. Και το καταφέρνουν με τρόπο τέτοιο που κι εγώ πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται που ακριβώς είναι το όριο που τελειώνει το χόμπι και ξεκινά το επάγγελμα.

Πραγματικές στιχομυθίες και γεγονότα!...

- George τελείωσες το ΧΨΖ κείμενο για το ΧΨΖ θέμα που έχεις αναλάβει;
- Ε, ναι...έχουμε χρόνο; Μέχρι το ΣΚ θα το τελειώσω...
Δευτέρα ξημερώματα
- George ελπίζω να το έχεις τελειώσει...δεν το παρέλαβα ακόμη και τα παιδιά ανησυχούν
- Ε, μήπως 2-3 μέρες ακόμη; Ξέρετε τώρα πως πάει...Δουλειά, παιδιά, φόροι, μιζέρια...χε!χε! (αμήχανο γέλιο) ...ε, τι λέτε;
- Πόσο χρόνο θα χρειαστείς ακόμη;
- Να, μέχρι αυτό το ΣΚ;
- Εντάξει, ελπίζω να είσαι έτοιμος!


Αν το γράφαμε σε BASIC, το παραπάνω κείμενο θα αποτελούσε βρόγχο. Βάλτον να τρέξει σε 5-6 loops, καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας και πες μου αν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (που έχω ο ίδιος ορίσει), δεν το έχω έτοιμο! Κείμενο διορθωμένο και 5-6 φορές επανεξέταση,όσο το δυνατό μπορώ να το παραδώσω έτοιμο για το "πιεστήριο"! Χα!Χα!Χα!

Μετά το αναλαμβάνει άλλος και κατόπιν θα περάσει και στον τελικό αναγνώστη - επιδιορθωτή με βασικό προσόν εκείνο της ομιλούσας Αγγλικής, ως μητρικής του γλώσσας! Το ίδιο κείμενο περνά από 3-4 διαφορετικούς ανθρώπους μέχρι να καθαριστεί και από τον τελευταίο "κόκκο" ασυνταξίας και ανορθογραφίας.Τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε...αν μένει και κανένα "σκουπιδάκι", περιμένουμε την βοήθεια και τη νουθεσία του κοινού! ;-)

Το ωραίο με όλα αυτά είναι ότι γουστάρω κιόλας και μου αρέσει και παρόλο που πολλές φορές σκέφτηκα να κάνω ένα "διάλειμμα", δεν έχω το θάρρος γιατί ξέρω ότι θα απέχω από κάτι πολύ όμορφο...και συνεχίζω...και συνεχίζω...και συνεχίζω να γουστάρω περισσότερο! Χα!Χα!Χα!....

Το άλλο σου το είπα; 3-4 μέρες μετά την ηλεκτρονική (τελική) δωρεάν διάθεση κάθε τεύχους, ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το επόμενο. Άμεση εναλλαγή και ανάθεση ρόλων, με τον καθένα μας να γνωρίζει τι θα αναλάβει εκ των προτέρων. Άντε, και για να το πάρει το ποτάμι, στο επόμενο τεύχος του KA Plus έχω αναλάβει το θέμα και τον συντονισμό της στήλης "Talking Heads" ;-)

Εξαιρετικό προτζεκτ(άρα!) θα έλεγα.
Ευχαριστούμε master George που μας δίνεις όλες αυτές τις πληροφορίες μιας και είσαι απο τους μοναδικούς (πιστεύω) στις 'δημόσιες' και ΄διεθνής' σχέσεις σου με την (retro) και οχι μόνο scene του εξωτερικού!
Master DAΤ-Alex με εσένα έχω να πω πολλά...από κοντά :)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Την ώρα που έγραφα αυτά τα τελευταία, ο wegi μου έστειλε ακόμη μερικά emails εξηγώντας και διευκρινίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να παραγγείλει και να κατασκευάσει την αντίστοιχη πλακέτα από jlcpcb.com, για οποιοδήποτε poroject (από τα δικά του) επιθυμεί. Είναι όλα ελεύθερα και ο ίδιος είναι πρόθυμος να βοηθήσει με επίβλεψη και συμβουλές.

Βάζω εδώ ξανά την λίστα με τα άπαντα.

Όσο για το Ogryzek, προτείνει να φτιάξουμε την έκδοση 4 ή ακόμη καλύτερα, για όσους διαθέτουν την κατάλληλη γνώση και εμπειρία, την v.5 που εκείνος θεωρεί ως τελειότερη. Όλα τα υλικά του προμηθεύτηκε από εδώ. Προσοχή μόνο στα γνωστά θέματα των μεταφορικών και φόρων / τελωνείων.

Τελειώνει με το χαρακτηριστικό "...So, let's we start the GREEK EDITION \o/ ...", ευχή του για καλή επιτυχία στην κατασκευή και καλή διασκέδαση στη χρήση, προς όλους τους ενδιαφερόμενους! ...Cheers mate! :thumbup:;)
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Όμορφα και πολύ ενδιαφέροντα projects. Για όποιον έχει τον κατάλληλο χώρο, χρόνο και εξοπλισμό (και φυσικά κάποια εμπειρία) υπόσχονται ότι θα του δώσουν πολλά όμορφα απογεύματα...

Το δυσκολότερο να βρω είναι ο χώρος και ο χρόνος! Οπότε, επειδή πιστεύω ότι αρκετοί βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, θα τολμούσα να προτείνω αν κάποιος έχει τη διάθεση να προσφέρει την εργασία για την κατασκευή τότε να χρηματοδοτήσουμε μια μαζική κατασκευή όπου θα καλύπτουμε οι ενδιαφερόμενοι το κόστος των υλικών για όλα φυσικά τα κομμάτια, ΚΑΙ ένα του συναρμολογητή! Για να έχει ένα υποτυπώδες αντίκρυσμα ο κόπος του!

Μια απλή σκέψη έκανα, δεν μιλάω για κέρδος εκ μέρους κάποιου. Για εξυπηρέτηση μιλάω, ελπίζω να είναι σαφές.

Ogryzek v5 με sd2iec νομίζω θα ήταν στην κορυφή της λίστας σε αυτή την περίπτωση, ακολουθούμενο από sd2iec backplane...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Το ΣΚ δοκίμασα να φτιάξω την προσωπική μου επιλογή ανάμεσα από πολλές εφαρμογές, διαγνωστικά (έξτρα από αυτά που περιέχονται στο SYSTEM (firmware)) και άλλα μικρά και χρήσιμα προγραμματάκια και κατέληξα σε αυτή την λίστα που γεμίζει ομοιόμορφα (μέχρι σχεδόν το τελευταίο bit) μια 27C040 eprom. Θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό μου ενάντια σε κάθε μελλοντική "δυσκολία" και "κακοτοπιά" με τα αγαπημένα μου Commodor-ια!

Επειδή ξέρω ότι πολλοί είστε περίεργοι γι αυτό ορίστε και η λίστα...


64 DOS

Commander 64 V1.0 by Michael Harvey
Commander 64 is a straight forward disk utility with multiple functions such as format disk, copy files, check for errors, scratch files, validate disk, etc... instructions are built into the program.
http://commodore.software/index.php...&id=253:commander-64-v1-0&catid=32&Itemid=126


64 TESTER

By Compucats. This fully BASIC program can test the following: sprites, joysticks, paddles, user RAM, SID amd the BASIC ROM.
http://commodore.software/index.php...ownload&id=860:64-tester&catid=148&Itemid=126


80 COLUMNS

Written in 2004 by Christopher Magro the Maltese. 80 Columns is a nice implementation of an 80 column interface for the C64 leaving all of BASIC memory useable.
http://commodore.software/index.php...d&id=863:80-colums-chris&catid=149&Itemid=126


216 DISC SAVE

Written by Mr. Z. 216 Disc Save is a tape to disk utility that appears to be able to transfer up to a 216 block program, about 54k.
http://commodore.software/index.php...oad&id=330:216-disc-save&catid=132&Itemid=126


1541 1571 ALIGN

The 1541/1571 Alignment system by M.Brannon (Free Spirit Software,1986) is probably the most well known alignment software. Not only will this software tell you if you drive is aligned, it also gives instructions on how to fix your alignment. This program requires a calibrated disk.
https://csdb.dk/release/?id=96901


1541 ALPS TEST

1541 Alps Drive Check and Alignment (Program 970127.A)
This utility goes beyond the usual alignment check and speed test, it also checks the drive LED, stepper motor, Stop limits, disk read/write and write protect. Also works on devices other just 8.
http://commodore.software/index.php...9:1541-alps-drive-checker&catid=26&Itemid=126


1541 PERF TEST

This program was originaly on the 1541 test disk. This test only checks if your drive works, it doesn't check your drive's alignment. It has improved a little bit by ZZR/NITROS developments. Disable your Action Replay, otherwise it will fail!
https://csdb.dk/release/?id=113877


1541 SECTOR TESTER

1541 Sectortester by Stonehead, 2015 (aka 1541-blocktest)
https://csdb.dk/release/?id=137717


1541 STEPPERTEST

Floppy drive stepper motor timing test. Test blanks screen for around 11 minutes (counts down to black 2.5 times)
https://csdb.dk/release/?id=160665


1541 TESTER

1541 Disk drive tester. Tests both disk rotation speed and head alignment.
https://csdb.dk/release/?id=113880


1581 DISK DOCTOR

The 1581 disk doctor.
Original version by Kevin Pickel. New 1581 version by Wardener of Fantasy,1990
Note: Don't use keys 1&2 unless you want the disk performance locked.
https://csdb.dk/release/?id=97318


BEAR DISK ALIGN

Although this program likely needs a special alignment floppy to do an actual alignment of your 1541 floppy drive, the other feature that could be useful is the option to spin the drive so you can use a head cleaning disk.
http://commodore.software/index.php...chnologies-disk-alignment&catid=26&Itemid=126


BLACKBIRD 1 2

Blackbird 1.2 Music Tracker by LFT, 2018
Blackbird is a modern music editor for the Commodore 64. It was released at Datastorm 2017 (outside of the compos). The software has been designed to work well both on real hardware and in emulators, and it comes with a comprehensive User's Guide.
https://csdb.dk/release/?id=161554
http://linusakesson.net/software/blackbird/index.php


BUTRFLD DSK CHK

Written by Jim Butterfield. Disk Checker has a few functions which can aid in identifying a bad disk. You can check all the files, check for bad spots or recover scratched files.
https://csdb.dk/release/?id=50458


C64 DIAGNOSTIC

C-64 Diagnostic (Box) (CBM 324517-02)
Located at $8000- in memory and uses its own harness. Cartridge ROM: Prog. for Diagnostic Box (324528-02)
http://blog.worldofjani.com/?p=164


CIADIAG-B

CIA diagnostic tool by Data, 2014
https://csdb.dk/release/?id=134875


CONVERGENCE TEST

Convergence Tester by UKA, 2010
https://csdb.dk/release/?id=95562


C-TAPE18

Tape v1.8 Tape Head Calibration by Codetsu (5.9.2012)
https://csdb.dk/release/?id=155019


CYCLES


Cycles by Mr Wegi. C64 frame cycles to 6510 cpu floppy drive's run cycles comparison
http://www.iamretro.gr/forum/index.php?threads/1541-ii-πρόβλημα-με-την-συχνότητα-του-επεξεργαστή.9130/#post-143694


D64 TO 1541

Transfer .d64 images to real 1541 disks


D64IT1B

D64IT by Kludgesoft, 2003(C) Strobe 1998 Errol Smith
D64it is a simple program for the c64 to convert from .D64 files (emulator disk images) to a 1541 disk or vice-versa. It's slow but it works! I may attemp to add some turbo routines to it in the future..
Of course to use it you need a device on the c64 that can hold a ~170k D64 file (eg 1581, Ramdisk/REU, CMD hard drive etc).
(btw, yes I know similar utilites to this exist already, it's just an exercise....)
http://www.kludgesoft.com/c64/d64it.html


DD EXDOS

EX-DOS and Disk Doctor Utils Cracked by Radwar, 1985
https://csdb.dk/release/?id=13450


DIGITIZER

This is a really cool program by Russell Prater (1986) that lets you convert audio recorded on a tape to a digitized file that you can play on your Commodore 64. Full docs and even a sample recording are included.
http://commodore.software/index.php...d&id=1422:audio-digitizer&catid=48&Itemid=126


DISK DEMON

Disk Demon by Insiders, 1988
https://csdb.dk/release/?id=29508


DISK DOCTOR 64


Disk Doctor 64.4 / Kracker Jax Protection Busters
https://csdb.dk/release/?id=88487


DISK EXERCISER

Disk Exerciser by HG-Software Systems. This program would be perfect for cleaning drive heads with one of those cleaning disks. Not only does it spin the disk, but it moves the head from track 1 to 35 over and over.
https://csdb.dk/release/?id=36627


DISK KIT SUPER

The Super disk kit by Eugene Morgan
Disk drive utilites with many functions.
http://commodore.software/index.php...-kit&catid=32:multi-function-tools&Itemid=126


DISKDOC64 V4

Disk Doctor V4 by Kevin Hisel
The Disk Doctor for the C64 is one of the most powerful disk utilities that you will ever own. It allows you to not only view but change any byte of data stored on any of your 1540, 1541, 1570, 1571, 4040 and compatible diskettes. Documentation on the disk is very extensive.
http://commodore.software/index.php...d=190:disk-doctor-64-v4-0&catid=27&Itemid=126


DISKSCAN NOP

Discan v1.0 by Mr. NOP
This program checks an entire disk for a series of bytes, and allows you to change those bytes if found.
https://csdb.dk/release/?id=144232


DISKSCAN TZ

Disk Scan utility
https://csdb.dk/release/?id=138954


DISKSCAN V1 1

Diskscanner v1.1/PAL by Flash.
Disk Error / Density scanner
https://csdb.dk/release/?id=148258
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
EKSA DEFORMAT

Mr Wegi's Deformat / Catalog disk utility (1995)
https://csdb.dk/release/?id=85880


EKSA DISK TEST (Check)

Disk Tester by Mr Wegi
https://csdb.dk/release/?id=106476


EKSA SCRATCHER

Mr WEGI, 1995
https://csdb.dk/release/?id=85888


FIBR

C64 FIBR by PIX3L-net,2010
File browser. Supports Commodore Floppys, SD2IEC (MMC2IEC) and MMC64
Website :
https://p1x3l.net/26/c64-fibr/


GFX SHOW PRO 4

By Robert Kan and Adam Kazmierski - Amazing little viewer. Supports most up to FLI.
http://commodore.software/index.php...onal-graphics-shower-v0-4&catid=39&Itemid=126


HEADALIGN

Tape Head aligner v1.1 / Datasette head adjust (yes, tape) recorder justage by Enthusi
https://csdb.dk/release/?id=92762
Website :
http://c8d.cbm8bit.com/


JOY 4 TEST

Joystick-Tester for 4 Joysticks (MR100421) by Stonehead, 2010
https://csdb.dk/release/?id=96685


JOY TEST

Joystick tester v1.0 by Slimer/TDU
https://csdb.dk/release/?id=38445


JOY TEST DS

Nice joystick tester by Danish Science, 1990
https://csdb.dk/release/?id=14046


JOY TEST RAW

Joystick tester raw by Enthusi, 2016
https://csdb.dk/release/?id=150804


KAWASAKI

Kawasaki Rhythm Rocker by Antisoft
https://csdb.dk/release/?id=85491


KEYBOARD TEST

Keyboard test by NTS/Eastline Group, 1993
https://csdb.dk/release/?id=98411


KOALA SLIDES

Released on July 23rd, 1988 by Paranormal Programming. This handy little program will search a disk for koala pics and display them one after another.
http://commodore.software/index.php...ad&id=778:koala-slideshow&catid=39&Itemid=126


LIGHT FANTASTIC


SWINTH 1985
https://csdb.dk/release/?id=34529


MOUSE TEST V2

Mouse test program version 2. Plug mouse in joy port #1 and use it (2016)
https://csdb.dk/release/?id=149121


MS DOS64

MS-DOS 64 by Michael Gregg is a cute simulation of what MS-DOS might have looked like on a Commodore 64 back in 1987.
http://commodore.software/index.php...&catid=149:miscellaneous-utilities&Itemid=126


MUSIC RIP 001

Music rip by Cap of Silicon Limited (1989).
http://commodore.software/index.php...-music-rip-001&catid=265:sid-music&Itemid=126


OLDNEW CIA

Analyzes old or new CIAs in C64


PIRATE SCROLL

Written by CKS - This neat little demo type utility builds a scroll routine for you. You enter text you want scrolled in your program and it creates an ML routing that can be SYS'd for you to use in your programs.
https://csdb.dk/release/?id=164681


QUICK FORMAT

Quick format by Mr. FIZ/Samar
https://csdb.dk/release/?id=67525


RESCRATCH

Rescratch can save your bacon if you accidentally delete a file. This quick fix will unscratch your file.
http://commodore.software/index.php...ownload&id=1075:rescratch&catid=33&Itemid=126


SAMAR DISK TEST

Disk Tester v1.0 by Mr.FIZ/Samar
https://csdb.dk/release/?id=67521


SBSPRF24

Sideborder Sprite Data Fetch TestProg by Copydefault, 2015
https://csdb.dk/release/?id=137452


SCT2D

Turbo Tape to Disk v2.0 Utility.
Written by Sailor of TRIAD. Additional code by Wacek of Arise. HeadAlign by Enthusi of Onslaught
https://csdb.dk/release/?id=147196


SD2IEC SNOOP

SD2IEC Snoop v0.1 by Exrom is a nice little utility for getting information about a uIEC/SD or SD2IEC device.
http://commodore.software/index.php...id=8154:sd2iec-snoop-v0-1&catid=87&Itemid=126


SIDBENCH

SID benchmark written in BASIC
http://ploguechipsounds.blogspot.com/2010/05/one-page-basic-sid-benchmark.html


SIDTEST

Fifteen tests to check SIDs integrated circuit (6581 or 8580)
https://csdb.dk/release/?id=127533


SIDTEST40C1

Sid Test was written by Jonathan Gevaryahu and the help of many others (see screenshot). This test program covers hipass, bandpass and lowpass. Please see this page for further instructions on how to use the program - https://bel.fi/alankila/c64-sw/yourchip.html

http://commodore.software/index.php...catid=48:miscellaneous-sound-tools&Itemid=126


SPIN

Disk drive's motor spin test by Mr Wegi
http://www.iamretro.gr/forum/index.php?threads/1541-ii-πρόβλημα-με-την-συχνότητα-του-επεξεργαστή.9130/#post-143694


SPRITE SINUS ED

SSSinus Deluxe V4.0 by Badger of Super Swap Sweden, 1988
https://csdb.dk/release/?id=6124


SUPER COPY 64

https://csdb.dk/release/?id=124210

Overview

SuperCopy 64 is a disk utility program for the Commodore 64 personal computer. It has the ability to perform disk functions with either a single or multi floppy disk configuration. Functions, which are selected from a simple menu-style user interface include:

Listing (or cataloging) the contents of a disk
Formatting a disk
Backing up a disk
Copying single or multiple files
Erasing (scratching) single or multiple files
Renaming a file on a disk
Speed testing a disk drive
Changing assigned drive numbers to disk drives (numbers can be from 4 through 15)
Changing the drives assigned as the "source" and "destination" drives

Functionality

SuperCopy 64 is programmed in machine language. Once running, the user can assign the drives he/she wishes to use as the "source" and "destination" disk drives. If the user only has one disk drive, all of the functions of SuperCopy 64 are still available, however disk swapping will have to be done by the user to complete any of the file copying tasks.

SuperCopy 64 does not support duplication of copy-protected disks (those that make use of disk errors).

Although SuperCopy 64 can work with multiple drive configurations, it can only work with two at a time, the "source" and the "destination" drives. However, these drive designations can be easily changed on-the-fly by the user, making file swapping between drives a simple task.

* Δοκιμάστηκε και με Pi1541 και συνεργάζεται τέλεια


SX64 DRIVE ALGN

SX-64 Drive Alignvment Program 970127.D
https://csdb.dk/release/?id=107999


SWINTH

Aka Light Fantastic
https://csdb.dk/release/?id=133886


TEST BILD 2 1

Testbild-Generator V2.1 (1990) by MQ-Soft
https://csdb.dk/release/?id=80498


TEST MEMORY

Test memory utility by The Rovers Inc.
https://csdb.dk/release/?id=84523


TIMINGTEST

Timing test v2 by White Flame (aka David Holz)


VIC CHECK

VIC-Check 2 by Crossbow of CREST, 2006
https://csdb.dk/release/?id=36051

...

Καλούτσικη δεν είναι; :)
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Υπερπλήρης... Δεν βρίσκω άλλη λέξη αυτή τη στιγμή!
Αυτά είναι τα επιπλέον utilities πέρα από αυτά που ήδη βάζει ο Wegi ή η συλλογή σου αντικαθιστά την default;

Ομολογώ ότι τα περισσότερα από αυτά τα "εργαλεία" δεν τα ήξερα... Μέχρι σήμερα τις ανάγκες μου τις κάλυπτε το (γνωστό σε όλους) dead test συνοδευόμενο απο το diagnostic, και για το 1541 η γνωστή συλλογή του Jani.

Εξαιρετική δουλειά και ασφαλώς πρέπει να διέθεσες απίστευτο χρόνο για να τα δοκιμάσεις σε αυτό το project!
Δεν είδα (ή ίσως μου διέφυγε και ζητώ συγνώμη) κάποιο utility για αντιγραφή δισκετών. Μήπως θα άξιζε μια θέση και σε κάτι τέτοιο;
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Ευχαριστώ! :)

Ναι, όντως μου πήρε πολύ χρόνο γιατί και άλλες utilities που δοκίμασα είτε δεν δούλευαν σωστά, είτε αυτά που έκαναν υπερκαλύπτονταν από αυτά που έβαλα. Άσε που πολλά από αυτά τα βρίσκεις μόνο σε μορφή D64 και έπρεπε με το dir master να κάνω πρώτα έναν έλεγχο αν ήταν απλά onefilers .prg και μετά να τα κάνω export σε αυτό τον τύπο. Κάποια άλλα .bin παρακάλεσα φίλους και μου τα μετέτρεψαν σε .prg γιατί απλά δεν έτρεχαν...

Όλα είναι extra από εκείνα που είναι ήδη ενσωματωμένα μέσα στο SYSTEM.bin του Greg. Θα περιέχονται μέσα στην 27C040 eprom.

Copier (disk to disk) επίτηδες δεν έβαλα γιατί δεν το χρησιμοποιώ, αλλά μικρό το κακό γιατί copy μπορείς να κάνεις είτε μέσα από κάποιο από τα αρκετά disk doctors (δεν θυμάμαι γιατί δεν το τεστάρισα) είτε φυσικά από το D64itb (ή το "D64 to 1541") που σου μεταφέρει οποιοδήποτε .D64 αρχείο έχεις σε φυσικό δίσκο, σχετικά γρήγορα και κυρίως αξιόπιστα.

Σε γενικές γραμμές με το Ogryzek (με το παρόν configuration) και ένα SD2IEC καρφωμένο στον C64, είσαι άρχοντας:) Όλα δουλεύουν ρολόι!

Ακόμη περιμένω τα πλακετάκια από Κίνα και τις eproms...
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,018
Κάποιος έκανε μπόλικη δουλίτσα εδώ...
Σε παρακολουθώ! Να πω ακόμη μια φορά συγχαρητήρια;
(Πραγματικά οι Πολωνοί είναι μαθηματικός λαός, έχουν παράδοση).
(Ωραίο αυτό με το μασημένο μήλο!!! Εμένα μου αρέσουν και οι μασημένες Amiga balls)...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Σε παρακολουθώ!

Εσύ με παρακολουθείς, αλλά εγώ σε έχω (ψιλο) χάσει :)
Τι θες; Να οργανώσω κάνα κίνημα; Φέρτε πίσω τον Turrican!!!! :sneaky:
Προς το παρόν δεν σε βάζω απουσία (θα έχεις κι εσύ αρκετά τρεχάματα και σκοτούρες (Real Life Syndrome..), αλλά θα γούσταρα να διαβάσω καμιά super duper κειμενάρα σου! ;):thumbup:


Να πω ακόμη μια φορά συγχαρητήρια;

Συγχαρητήρια; Μπα, άστο καλύτερα...Οι εξετάσεις τελείωσαν προ πολλού, το κέφι μας κάνουμε και γούστα βγάζουμε πλέον! :love::lol:


(Πραγματικά οι Πολωνοί είναι μαθηματικός λαός, έχουν παράδοση).

Ω, Ναι! Συνέχεια ανακαλύπτω καινούργια πράγματα γι αυτόν τον θαυμαστό και ωραίο κόσμο!


(Ωραίο αυτό με το μασημένο μήλο!!! Εμένα μου αρέσουν και οι μασημένες Amiga balls)...

Χα!Χα!Χα! Κακιούλη! Πφφφ :p:D
 
Top