What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

PS3 μαυρη οθονη. Λυθηκε αλλα...

supacoopa

Retro Member
Comrade
Joined
Nov 22, 2014
Messages
200
Το PS3 Slim μου μετα απο τοσα χρονια απροβληματιστης χρησης, αποφασισε χθες να κανει "νουμερα".
Οποιος εχει ορεξη για διαβασμα, ας συνεχισει...

Ειχα λοιπον μολις τελειωσει την επιτυχη εγκατασταση ενος παιχνιδιου απο το PS Network και ενω περιμενα να βγω στο XMB menu, η οθονη παρεμεινε μαυρη.
Περιμενα λιγη ωρα και αποφασισα τελικα να το κλεισω και να το ξανανοιξω. Και δυστυχως...

Αν και το PS3 ξεκιναγε κανονικα (πρασινο ledακι power, αναμενο ledακι στο χειριστηριο, το ledακι του σκληρου εδειχνε οτι "διαβαζει") η οθονη παρεμενε μαυρη.
Μετα απο αρκετες ματαιες επανεκκινησεις, αποφασισα να μπω στο "safe mode", συμφωνα με την διαδικασια που προτεινει η Sony.

Εκει ειχα επιτελους εικονα, οποια επιλογη ομως και να εκανα απο το recovery menu (δοκιμασα "Restore Default Settings", "Restore File System" και "Rebuild Database") η διαδικασια κολλαγε επι ωρες στο πρωτο βημα (preparing) χωρις να βλεπω να υπαρχει activity στον σκληρο δισκο, καθως το ledακι του ηταν εντελως σβηστο.

Μετα απο πολλες ωρες παιδεματος, τελικα το παρατησα χωρις να εχω καταφερει τιποτα και πιστευοντας οτι ο (μαμισιος 250GB) δισκος του PS3 τα "επαιξε".
Σημερα το πρωι, απο περιεργεια και μονο το ανοιγω και... Ω του θαυματος, εχω εικονα - ενα μηνυμα οτι το file system ειναι corrupt και πως πρεπει να γινει repair.

Επιλεγω repair, σε πεντε λεπτα η διαδικασια ειχε τελειωσει και γινεται επανεκκινηση.
Περιεργως οτι ειχα μεσα στον δισκο (κατεβασμενα παιχνιδια και demos απο PSN, save games κλπ) ειναι ολα στην θεση τους. Αλλα...

Η εικονα που εδωσε το PS3 μετα το repair ηταν 576p - αναμενομενο. Παω στην επιλογη να βαλω 1080p (οπως το ειχα παντοτε) και εχω ασταματητο blinking/flashing, δηλαδη ενα δευτερολεπτο εχω εικονα, ενα δευτερολεπτο μαυριλα, ενα δευτερολεπτο εικονα και ουτω καθεξης. Στα 576p (και στα 720p που δοκιμασα) η εικονα ειναι σταθερη, αλλα 1080p και 1080i το PS3 πλεον δεν θελει να δειξει. Δεν εχω αλλαξει τιποτα στο υπολοιπο setup - καλωδιο, TV, εισοδος HDMI ειναι ολα οπως ηταν παντα. Δοκιμασα βεβαια και αλλο καλωδιο και αλλη εισοδο HDMI (τοσο χθες οσο και σημερα), αλλα δεν κανουν καμια διαφορά.

Το ερωτημα λοιπον μετα απο ολο αυτο το κατεβατό, ειναι το εξης:
Ο σκληρος δισκος τελικα δεν εχει προβλημα, αλλα τα εχει "ψιλοπαιξει" το κυκλωμα γραφικων του PS3;
Μηπως χθες ειχε υπερθερμανθει (και για αυτο δεν ειχα καθολου εικονα) και σημερα που ηταν κρυο καταφερνει να δουλεψει μονο μεχρι 720p λογω καποιας βλαβης;
Και αν ισχυει αυτο, υπαρχει περιπτωση επιδιορθωσης με λογικο κοστος;
 

nicked

Immune Seven 11
Staff member
Comrade
Joined
Dec 20, 2011
Messages
3,848
Θέμη, στο Video Output Settings έχεις Automatic ή Custom. Automatic is the way to go. Δοκίμασες σε κάποια άλλη οθόνη να δεις τι γίνεται? πχ στο monitor του PC?
 

supacoopa

Retro Member
Comrade
Joined
Nov 22, 2014
Messages
200
Αν το βαλω Automatic, παει αυτοματα σε 1080p και εχω blinking/flashing.
Αν το βαλω Custom και επιλεξω 1080p ή 1080i, ακριβως το ιδιο. Αν επιλεξω 720p ή 576p, η εικονα ειναι σταθερη.

Δεν δοκιμασα σε αλλη οθονη, ομως τοσα χρονια παιζει στην ιδια TV χωρις κανενα προβλημα.
Οτιδηποτε αλλο εχω πανω στην TV, παιζει κανονικα 1080i/p...
 

nicked

Immune Seven 11
Staff member
Comrade
Joined
Dec 20, 2011
Messages
3,848
I know αλλα δοκίμασε έτσι απο περιέργεια αν έχεις χρόνο. Μου έχει τύχει κάτι παρόμοι στο fat PS3 μου για αυτό σου λεώ!
 

supacoopa

Retro Member
Comrade
Joined
Nov 22, 2014
Messages
200
Θα το δοκιμασω φιλαρακι και θα αναφερω αποτελεσμα...
 

supacoopa

Retro Member
Comrade
Joined
Nov 22, 2014
Messages
200
Το προβλημα με το blinking/flashing στα 1080p λυθηκε τελικα, βαζοντας το "HDMI Deep Colour" στο off - αν και ειμαι σιγουρος οτι παντα το ειχα στο auto και δεν ειχα ποτέ προβλημα.

Παραμενει παντως ο προβληματισμος μου, σχετικα με το τι προκαλεσε ολο αυτο το νταβαντουρι.
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Μπορεί κλείνωντας το να πέρασε κάποιο update το οποίο σου άλλαξε τα settings. Επίσης στην 1η ευκαιρία πάρε ενα "καλό" HDMI και δοκίμασε πάλι με το Deep Colour.

Τα HDMI μπορεί να είναι φθηνά με το κιλό πλέον, αλλά καλό HDMI κοστίζει τουλάχιστον 10-15 ευρώ το μέτρο :)
 

nicked

Immune Seven 11
Staff member
Comrade
Joined
Dec 20, 2011
Messages
3,848
Νομίζω πως για τις περισσότερες τηλεοράσεις το deep color δεν κάνει καμία διαφορά καθώς λίγες χρησιμοποιούν 24bit χρώμα. Επίσης πρέπει κ το περιεχόμενο (μια ταινία πχ) να είναι encoded σε deep color οπότε αγνοησε το. Άσε που δεν υπήρχε πάντα νομίζω αυτό. Από το 4.31 firmware και μετά το πρόσθεσαν.
 

Seaside

Retro Member
Comrade
Joined
Oct 16, 2017
Messages
159
Εγώ που δοκίμασα πολυ πρόσφατα σε 4Κ ενώ δείχνει το XMB σε full screen οτι παιχνίδια και να τρέξεις αφηνει ενα κενό περιμετρικά σαν μην κανει scaling καλό.

Τα 2103/4Α/Β ειχαν θεματάκια γενικά. Και με γραφικά και με YLOD
Τα πιο σταθερα ηταν τα 2003/4Α/Β και τα τελευτάιας κοπής 2503/4Α/Β
Το καλώδιο δεν φταίει το τσέκαρα αλλαζοντας 3-4. Αρα ίσως να μην παίζει σωστά στην συγκεκριμένη TV.
Το deep color απο ότι θυμάμαι κι εγώ αφορά κυρίως ταινίες και οπως είπε και ο nicked πρέπει και το περιέχόμενο να είναι deep color.

Αν δεν έχεις αλλάξει ποτέ παστα καλό θα ήταν να το κανεις. Ειναι πολύ βαρετή διαδικασία αλλά με σωστό σφιξιμο και κατανομή της πάστας θα δεις διαφορές στις θερμοκρασίες απο 2 μεχρι 6 βαθμούς στα παιχνίδια και μέχρι 10 στο idle.
 
Last edited:

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Εγώ αύριο θα παραλάβω ενα PS4 που μένει στο αχανές μαύρο....για να δουμε τι θα δούμε...
 
Top