Το Ultimate64 είναι implementation, όχι emulation και η διαφορά είναι τεράστια. Δεν χωράει σύγκριση. Το παρόν project του thread μπορώ να το συνδέσω στο Ultimate64, στο άλλο όχι. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με όλα αυτά τα θαυμαστά που βλέπουμε εδώ και συζητάμε κατά καιρούς.
Αυτή είναι η προσέγγιση που τονίζω. Αυτό που έφτιαξε ο Γιώργος μαζί με τόσα άλλα που έχουμε δει μπορώ να ελπίζω ότι θα βρω το χρόνο και τις γνώσεις να το κατασκευασω και να το χαρώ. Αυτό ονομάζω χόμπι. Αν απλά θέλω ένα παιχνιδάκι στο τόσο, είμαι κάτι άλλο.
Λοιπόν, φίλε, απαντώ εδώ, γιατί το υπέροχο project του Γιώργου δεν φταίει σε τίποτα και δεν θέλω - όπως και εσύ άλλωστε - να καταστρέψουμε περαιτέρω το topic του.
Το "implementation, όχι emulation" γνωρίζεις πολύ καλά και ο ίδιος ότι έχει προκαλέσει κατά καιρούς άπειρους καυγάδες στους κόλπους της retro-κοινότητας, με την θέση που έχει κυριαρχήσει ως επί το πλείστον (δεν συμφωνώ, απλά το αναφέρω) να είναι ότι "implementation my ass FPGA is not the real thing". Κοινώς, ο καθένας το αντιμετωπίζει το όλο θέμα όπως γουστάρει, όπως τον βολεύει, και με τον τρόπο που θα στήριζε τη ρητορική και την επιχειρηματολογία του. Άρα, το "implementation, όχι emulation" μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα μονάχα αν μιλάς με κάποιον που έχει ακριβώς την ίδια οπτική με σένα στο όλο θέμα - κάποιος άλλος μπορεί κάλλιστα να μην το βλέπει έτσι.
Προσωπικά, δεν δίνω δεκάρα είτε είναι real thing, είτε emulation, είτε FPGA: όπως έγραψα και πριν, εάν μοιάζει με Commodore 64, λειτουργεί ως Commodore 64 και τρέχει το software του Commodore 64, τότε για εμένα (προσωπική & υποκειμενική άποψη) είναι Commodore 64.
Στο δεύτερο σκέλος αυτού που γράφεις, απλά ΤΥΧΑΙΝΕΙ να έχουμε να κάνουμε εδώ στο iamretro ως επί το πλείστον με hardware projects: αν, ας πούμε, τα projects μας ήταν demos ή παιχνίδια, ποσώς θα μας απασχολούσε η ύπαρξη cartridge port ή user port, έτσι δεν είναι; Αλλά ακόμα και οι συλλογές που φτιάξαμε με τον Γιώργο δεν θα μπορούσαν μια χαρά να κυκλοφορήσουν ως .crt αρχεία τα οποία, ναι, θα έτρεχαν και στο TheC64 (και στο TheC64 mini);
Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι τελικά ο καθένας από εμάς αποφασίζει μάλλον αυθαίρετα τι θεωρεί Commodore 64 και τι όχι: αν θέλουμε να είμαστε right to the point, ΜΟΝΑΧΑ ο Commodore 64 μπορεί να φέρει αυτό τον χαρακτηρισμό, ούτε το TheC64, ούτε το Ultimate 64, ούτε ο C64 Reloaded, ούτε καν ο Commodore 128! Από εκεί και πέρα λοιπόν, σεβαστό το ότι εσύ θες και cartridge port, σεβαστό και το ότι κάποιος άλλος θα το άλλαζε αυτό ευχαρίστως με μία HDMI έξοδο, όλα σεβαστά - έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον. Απλά, προσωπικά θεωρώ ότι ένα τέτοιο μηχάνημα όπως είναι το TheC64 μπορεί να λύσει τα χέρια του ιδιοκτήτη του σε πολλά θέματα, ιδίως τώρα πια που όλοι ψάχνουμε πρωτίστως για up to date λύσεις αποθήκευσης και απεικόνισης για τα αγαπημένα μας formats...