Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα (ICs), είναι κατασκευασμένα από τρανζίστορς. Tη σημερινή εποχή, έως και δισεκατομμύρια τρανζίστορς, εναποτίθενται σε πολλαπλά επίπεδα (layers) υλικών όπως πυρίτιο, αλουμίνιο και διοξείδιο του πυριτίου για την κατασκευή του ολοκληρωμένου. Το πάχος και η σύνθεση των υλικών αυτών των επιπέδων, τους προσδίδει αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα και εμφάνιση που βλέπουμε στις φωτογραφίες με αποτυπώματα(dies) ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Πρόκειται για μία πανδαισία χρωμάτων και σχεδίων!

400_AMD_Opteron_Six_Cores
AMD Opteron Six Cores die
400_AMD_Phenom
AMD Phenom die

Η καλλιτεχνική φλέβα.

Οι σχεδιαστές όμως αυτών των κυκλωμάτων ή καλύτερα καλλιτεχνημάτων, πέρα από την καθαυτή εργασία του σχεδιασμού, θέλουν είτε για λόγους ιστορικούς, καλλιτεχνικούς ή ακόμα και για λόγους υπερηφάνειας για το επίτευγμά τους , να αφήσουν το “σημάδι” τους, την υπογραφή τους πάνω στο αποτύπωμα του ολοκληρωμένου. Αυτή η υπογραφή μπορεί να είναι κάποια αρχικά ονόματος, ήρωες cartoon, τοπία, ζώα, κείμενα, το λογότυπο μιας εταιρείας ή ακόμα και κάποιο πικρόχολο σχόλιο!

set_1

set_4

set_5

 

“Bill Sux”(Το πικρόχολο σχόλιο!)

billsuxΈχει μείνει στην ιστορία το περίφημο σχόλιο πού χάραξαν οι σχεδιαστές του Pentium πάνω στο chip, σχετικά με τον Bill Gates! “Bill Sux” έγραψαν και η Intel απέλυσε άμεσα τους δύο σχεδιαστές, οι οποίοι όπως ανέφερε ήταν πρώην σχεδιαστές chips της Motorola που χρησιμοποιούνταν στην ανταγωνιστική εταιρεία Apple!

The F.F. signature

production 4004
production 4004

Η πιο διάσημη ίσως υπογραφή πάνω σε ολοκληρωμένο κύκλωμα, είναι αυτή του Federico Faggin, του σχεδιαστή του 4004, του πρώτου μικροεπεξεργαστή της Intel. Αρχικά ο Faggin σχεδίασε τα δύο γράμματα του ονοματεπώνυμού του F.F. μέσα στο κύκλωμα του επεξεργαστή, αλλά αργότερα στους επεξεργαστές που βγήκαν στην παραγωγή, μετέφερε τα δύο γράμματα στην άκρη του chip.

Pre production 4004
Pre production 4004

Τα μικροσκοπικά έργα τέχνης!

Δείτε πιο κάτω μερικές υπογραφές των σχεδιαστών. Αυτό που δεν λείπει, είναι η φαντασία και η πρωτοτυπία!

Και για όσους θέλουν να κατεβάσουν σε μορφή zip το αρχείο με πολλά  signature jpgs πατήστε:

IC_Signatures.zip

 

From the IDT 71V546S100PF 4M synchronous SRAM signat_10From the STMicroelectronics 23400137-006 ASICFrom the Philips 1702 waferFrom the Lucent M-16410BA DSP date code  From the Qualcomm Q5312I-3S2 ASIC  From the Temic U7004B-MFS RF transistor hippopotamus made_in_texas signat_9signat_8signat_7signat_6signat_4signat_3signat_2signat_1From the Dallas Semiconductor DS2 151Q single chip T1 transceiver

chriskgnr

chriskgnr

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, η μοίρα τό'φερε εγώ ο Παοκτσής να βρίσκομαι χρόνια τώρα στον Πειραιά! Φανατικός Sinclair QL και Acorn user, πωρωμένος adventurάς με αμέτρητες ώρες και ξενύχτια πάνω από μία Α500 προσπαθώντας να λύσω γρίφους των adventures games... Τα PC? Αναγκαίο "κακό". Και φυσικά, Ν64 rules!

Σχόλια

4 Responses

  1. Φοβερό άρθρο Χρήστο, θυμόμουν μόνο αυτό με τον Bill Gates! Εϊναι ένα ωραίο και ταυτόχρονα παράξενο πράγμα όλο αυτό με τις υπογραφές, έχει μια ιδιαιτερότητα και αυτό!

    Θα χαζέψω και τις φωτογραφίες χαλαρά 🙂

  2. Ευχαριστώ Φώτη και Γιώργο! Στο συνημμένο IC_Signatures.zip αρχείο, θα βρείτε πολλά signatures! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού