To Legend Of Legaia είναι ένα απο τα πολλά hidden gems παιχνίδια του Playstation. Χωρίς να έχει κερδίσει την αναγνώριση που του άξιζε, παραμένει ακόμα και σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον RPG που αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του!

Λίγη ιστορία!

Το Legend Of Legaia εμφανίστηκε το 1998 στην Ιαπωνία (2000 στην Ευρώπη), χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Προιόν της -σχετικά γνωστής απο το RPG Wild Arms- Contrail σε συνεργασία με την Sony, αποτέλει ένα παιχνίδι που με λίγο καλύτερο ‘timing’ θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στα κλασικά του είδους. Η επιτυχία της σειράς Final Fantasy άνοιξε τον δρόμο για πολλές εταιρείες που θέλησαν να εκμεταλευτούν το “άνοιγμα” των gamers της Δύσης στα RPG.  Όμως το hype του επικείμενου Final Fantasy VIIΙ, sequel του υπερ επιτυχημένου Final Fantasy VII επικάλυπτε οποιαδήποτε RPG κυκλοφορία εκείνης της περιόδου, με αποτέλεσμα πολλά αξιόλογα παιχνίδια να μείνουν στην αφάνεια χωρίς να κερδίσουν την εμπορικότητα και την αναγνώριση που τους άξιζε.   Παρόλα αυτά οι πωλήσεις του LoL ήταν ικανοποιητικές (αρκετές ώστε να εξασφαλίσουν και ένα sequel στο PS2, το Legaia 2: Duel Saga). Δυστυχώς όμως, δεν έγινε ποτέ το κλασσικό παιχνίδι που έλπιζαν οι κατασκευαστές του. To LoL είναι ένα προσεγμένο RPG, που συνδυάζει κλασικά στοιχεία των παιχνιδιών του είδους, με ένα εντυπωσιακό σύστημα μάχης φανερά επηρεασμένο απο fighting παιχνίδια! Δεν είναι τέλειο, αλλά τα καλά του χαρακτηριστικά, είναι πολλά περισσότερα απο τα άσχημα.

lolcover

 ‘Κλισέ’ αλλά με ενδιαφέρον!

Το LoL ‘κουβαλάει΄ όλα τα σεναριακά κλισέ κλασικών rpg, τα παρουσιάζει όμως με τρόπο που δεν ενοχλούν και δεν γίνονται βαρετά. Η πλοκή του παιχνιδιού είναι φανερά επηρεασμένη απο ταινίες όπως το The Mist του Stephen King και το The Thing του John Carpenter, γεγονός που δεν είναι απαραίτητα κακό! Ο Θεός έφτιαξε αρχικά, τον ουρανό, την θάλασσα και την γή. Ακολούθησε η δημιουργία των άγριων ζώων και τελευταίο δημιουργήθηκε το ανθρώπινο γένος κατ’ εικόνα Του. Οι άνθρωποι όμως, ήταν πνευματικά και σωματικά πιο αδύναμοι απο τα άγρια πλάσματα που ήδη κατοικούσαν στον κόσμο. Έτσι η ανθρωπότητα έφτασε στο σημείο να κινδυνεύει με αφανισμό…

Ο Θεός, για να βοηθήσει τα δημιουργήματα του, δημιουργεί το μυστικό γένος Seru. Τα Seru, είναι πλάσματα με διάφορες μορφές, και μοιάζουν να είναι ‘φτιαγμένα’ απο κάποιο είδος γυαλιστερού ορυκτού όπως τα υλικά των κοσμημάτων. Διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις και είναι απο την φύση τους πιστά και υπάκουα στον άνθρωπο. Όταν ένας άνθρωπος αγγίξει ένα Seru, τότε γίνονται ‘ένα’. O άνθρωπος αποκτά τις υπερδυνάμεις του Seru. Μαγικές ικανότητες, υπερδύναμη και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και την ικανότητα να πετάξει! Το ανθρώπινο γένος ξαναγεννήθηκε απο τις στάχτες του. Δημιούργησε και πάλι έναν ανεπτυγμένο πολιτισμό και ζούσε αρμονικά με τα Seru για αρκετά χρόνια…

backcover

Μια μέρα πιο σκοτεινή απο τις άλλες, μια μυστηριώδη ομίχλη εμφανίζεται απο το πουθενά. Όταν η ομίχλη “άγγιζει” ένα Seru, αυτό χάνει τα λογικά του και επιτίθεται σε όποιον άνθρωπο βρίσκεται κοντά. Οι άνθρωποι που έχουν “ενωθεί”  με κάποιο Seru και τους αγγίζει η ομίχλη, μετατρέπονται σε αιμοδιξή τέρατα! Η ομίχλη εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σχεδόν ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός εξαφανίστηκε εκτός απο εκείνους που φρόντισαν να ‘οχυρώσουν’ τους τόπους διαμονής τους…

Το Rim Elm είναι ένα χωριό με λίγους κατοίκους. Το ψηλό τοίχος προστατεύει τους κατοίκους του απο την ομίχλη οι οποίοι περνούν τις πύλες της πόλης, μόνο για κυνήγι. Ο νεαρός Vahn ενηλικιώθηκε και ήρθε η στιγμή να βγει απο τα τύχη για να κυνηγήσει με τους υπόλοιπους. Την ίδια νύχτα όμως, ένας ‘υπηρέτης της ομίχλης’ με όνομα Zofo, εμφανίζεται στο χωριό και καλεί ένα πελώριο τέρας να καταστρέψει τα τείχη…Η ομίχλη καταλαμβάνει το χωριό και εσείς,ως Vahn, αναλαμβάνεται δράση… Με την βοήθεια της φιλής Ra Seru ξεκινάτε το ταξίδι σας για να δώσετε και πάλι ζωή στα δέντρα Genesis που έχουν την ιδιότητα να διλύουν την ομίχλη…

legaiaheroes
Η ομάδα σας έτοιμη για δράση! Ο Vahn είναι ο κλασικός ήρωας του χωριού που συναντήσαμε σε πολλά rpgs, η Noa, ένα 12-χρονο υπερκινητικό κορίτσι που μεγάλωσε παρέα με έναν λύκο και ο Gala, ένας ιδιόρυθμος μοναχός που δείχνει να αντιπαθεί την Noa και τον Vahn

Μια ενδιαφέρουσα σκοπιά της ιστορίας είναι πως ξεκινά απευθείας σε έναν κόσμο που είναι ήδη κατεστραμένος. Δεν εστιάζει καθόλου στην προσπάθεια των ανθρώπων να αντισταθούν στις δυνάμεις των δαιμονικών Seru. Η δύναμη του κακού έχει ήδη κατακτήσει τον πλανήτη και οι άνθρωποι απλά προσπαθούν να επιβιώσουν. Το γεγονός αυτό δίνει περισσότερη αξία στα κατορθώματα των χαρακτήρων και βαθύτερο νόημα στην αποστολή τους.

Σε γενικές γραμμές η ιστορία του παιχνιδιού ειναι σκοτεινή και μελαγχολική. Υπάρχει όμως και αρκετό humor το οποίο αποδίδεται σωστά χάρη στην προσεγμένη μετάφραση απο την Ιαπωνική γλώσσα. Η ιστορία της ομίχλης και των Seru αναλύεται σε αρκετά μεγάλο βάθος μέσα στο παιχνίδι και οι επηρροές απο την Χριστιανική μυθολογία είναι εμφανής. Το background των χαρακτήρων (Vahn, Noa, Gala) είναι ενδιαφέρον και οι μεταξύ τους σχέσεις “χτίζονται” σταδιακά και χωρίς ‘κενά’, έτσι είναι ευκολότερο για τον παίχτη να ταυτιστεί με κάποιον απο τους ήρωες του παιχνιδιού.

Και πως παίζεται?!

Αν έχετε ασχοληθεί με οποιοδήποτε RPG τύπου Final Fantasy θα νιώσετε ‘σαν στο σπίτι σας’. Ταξιδεύετε απο περιοχή σε περιοχή διασχίζοντας το κεντρικό χάρτη του παιχνιδιού είτε με τα πόδια είτε χρησιμοποιώντας αντικείμενα τηλεμεταφοράς και σε random στιγμές βρίσκεστε σε μάχη, αντιμέτωποι με κάθε είδους τέρατα. Η ‘πλοήγηση’  είναι ευχάριστη και απλή αλλά καθόλου γρήγορη. Ο Vahn στον κεντρικό χάρτη κινείται με αργή ταχύτητα, με αποτέλεσμα η μετάβαση σε σχετικά απομακρυσμένες περιοχές να γίνεται λίγο κουραστική.

battleVahn
Μια απο τις αρχικές μάχες στο παιχνίδι, χωρίς την δυνατότητα spells καθώς δεν έχει γίνει ακόμη ενοποίηση με Ra Seru

Το δυνατό και διαφημισμένο σημείο του LoL όμως είναι το σύστημα μάχης του. Το λεγόμενο Tactical Arts System στο οποίο ταιριάζει απόλυτα ο χαρακτηρισμός “turn based Tekken”. Οι επιλογές επίθεσης των χαρακτήρων αντιστοιχούν στα σημεία του σώματος τους. Left Right για τα χέρια και High Low για τα πόδια. Κάθε χαρακτήρας μπορεί να επιλέξει συγκεκριμένο αριθμό συνδυασμού κινήσεων ανάλογα με το lvl του. Συγκεκριμένοι συνδυασμοι κινήσεων με την σωστή σειρά, έχουν σαν αποτέλεσμα δυνατότερες επιθέσεις και συγκεκριμένες κινήσεις, τις λεγόμενες Arts. Οι Arts κινήσεις χωρίζονται σε Normal Arts, Hyper Arts, Super Arts and Miracle Arts ανάλογα με την αποτελεσματικότητα τους και το ποσοστό AP που “τρώνε” απο τον χαρακτήρα που τις εκτελεί. Το AP γεμίζει με την κίνηση Spirit που διαθέτει κάθε ήρωας. Η επιλογή των “σωστών” κινήσεων ανάλογα με το είδος του εχθρού (πχ τα χαμηλά χτυπήματα δεν έχουν αποτέλεσμα στους ιπτάμενους εχθρούς) και η προσπάθεια του παίχτη να ανακαλύψει Arts κινήσεις συνδυάζοντας τυχαία κινήσεις κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον στις μάχες.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μαγικά απ οτις μάχες. Το Legend Of Legaia προσεγγίζει λίγο διαφορετικά το θέμα της ‘μαγείας’. Συνήθως στα παιχνίδια του είδους, οι χαρακτήρες κερδίζουν μαγικές ικανότητες ανεβαίνοντας level η αγοράζοντας spell items. Στο LoL τα μαγικά εκτελούνται μόνο απο το Ra-Seru το οποίο έχει κάθε ήρωας μαζί του. Τα Ra-Seru που έχουν ενοποιηθεί με τους χαρακτήρες έχουν επίσης την δυνατότητα να ‘κλέβουν’ τις μαγικές ικανότητες των αντιπάλων ‘απλών’ Seru που συναντάτε στον δρόμο σας. Το level των Ra-Seru αυξάνεται όσο χρησιμοποιείτε μαγικά. Συγκεκριμένα artifacts στο παιχνίδι σας δίνουν πρόσβαση σε ‘κρυφά’ magic spells και είναι αρκετά διασκεδαστική και εθιστική η αναζήτηση τους κατα την διάρκεια της περιπέτειας. Φυσικά, απο το LoL δεν λείπουν τα κλασικά items, όπως όπλα, armor για κάθε σημείο του σώματος, potions pendants και πολλά άλλα.

Δείγμα απο τον κεντρικό χάρτη του παιχνιδιού
Δείγμα απο τον κεντρικό χάρτη του παιχνιδιού

Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού είναι πρωτότυπο και καλοφτιαγμένο. Προκαλεί τον παίχτη συνεχώς να ‘ανακαλύψει’ νέες κινήσεις και συμπληρώνει αρμονικά τα υπόλοιπα, περισσότερο ‘κλασικά’ rpg στοιχεία του Legend Of Legaia! Γενικότερα, το gameplay δεν κουράζει σχεδόν καθόλου (πέρα της αργής κίνησης στον χάρτη) και είναι αρκετά φιλικό για τους νέους παίχτες αλλά παράλληλα και σε ικανοποιητικό βαθμό advanced, ώστε να απευθύνεται σε πιο έμπειρους παίχτες.

 [divider /]

Γραφικά – Ήχος

Τα χαρακτηριστικά των εχθρικών seru είναι λίγο...μπερδεμένα
Τα χαρακτηριστικά των εχθρικών seru είναι λίγο…μπερδεμένα

Τα γραφικά του Legend Of Legaia κρίνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους, λειτουργικά, όμορφα και σχεδιασμένα με έξυπνο τρόπο. Κάποια μικρά σημεία όμως προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Οι χαρακτήρες θυμίζουν ιαπωνικά chibi (τα κεφάλια είναι μεγαλύτερα αναλογικά με το σώμα) αλλά δεν είναι τόσο  ‘funky’ όσο τα sprites του Final Fantasy VII. Τα ‘ζωγραφισμένα’ πρόσωπα τους, είναι πολύ λεπτομερή και οι αλλαγές συναισθημάτων στους χαρακτήρες, είναι εμφανείς.  ‘Πινελιές’ όπως η αναπνοή των χαρακτήρων στην ατμόσφαιρα, σε περιβάλλοντα με κρύο, δείχνουν πως οι σχεδιαστές δεν άφησαν τίποτα στην τύχη παρόλο που στα JRPG παιχνίδια ο τομέας των γραφικών πάντα ήταν “δευτερεύον” παράγοντας. Τα sprites παρόλα αυτά σε κάθε περίπτωση -εκτός των μαχών- μοιάζουν τετραγωνισμένα και ‘blocky’ γεγονός που τους στερεί αληθοφάνεια. Τα backgrounds είναι πλήρως 3D εκτός απο συγκεκριμένα σημεία που για κάποιο άγνωστο λόγο είναι σχεδιασμένα ‘με το χέρι’  και μοιάζουν αρκετά πρόχειρα και μουντά. Η ποικιλία των backgrounds όμως και γενικότερα των τοποθεσιών που θα επισκεφθείτε είναι εντυπωσιακή. Σπηλιές, βουνά, ερημωμένες πόλεις, υπόγεια ερείπια, ναοί, κάστρα,δάση είναι αρκετά καλοσχεδιασμένα στην 3D προοπτική του γενικού χάρτη. Παρόλα αυτά, τα backgrounds στις μάχες με εχθρούς που βρίσκονται στον γενικό 3D χάρτη μοιάζουν “χάρτινα” και ψεύτικα. Στις υπόλοιπες μάχες σε οποιοδήποτε άλλη περιοχή αυτό το πρόβλημα όλως περιέργως, δεν υφίσταται!

EvilSeru

Απο την στιγμή που ξεκινάει η μάχη, τα γραφικά μεταμορφώνονται! Τα μικρά sprites των χαρακτήρων μετατρέπονται σε μεγαλοπρεπή 3D μοντέλα σαν αυτά που συναντάμε μόνο σε fighting games. Το animation είναι ομαλό και εκφράσεις του προσώπου διακρίνονται καθαρά. Τα όπλα και το armor με τα οποία έχετε εξοπλίσει τους χαρακτήρες σας, φαίνονται κανονικά στις μάχες και μάλιστα είναι σχεδιασμένα με αρκετή λεπτομέρεια. H μορφή του Ra Seru αλλάζει καθώς ανεβαίνουν τα levels, οι επιθέσεις των εχθρών διαθέτουν ποικιλία, τα οπτικά εφέ των spells είναι ευφάνταστα και με σωστά επιλεγμένα χρώματα ενώ το frame rate κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα, χωρίς ίχνος καθυστέρησης.

Noazoom
Το zoom in της κάμερας είναι εντυπωσιακό κάθε φορά που εκτελείται ART κίνηση

Τα γραφικά αναδεικνύονται ακόμη περισσοτερό λόγω της εκπληκτικής δουλειάς που έχει γίνει με την κάμερα του παιχνιδιού. Η κάμερα περιστρέφεται λίγο πριν ξεκινήσει η μάχη για να έχουμε μια πλήρη άποψη του σκηνικού, ενώ κάνει zoom-in κάθε φορά που εκτελείται μια ART κίνηση. Επίσης δίνεται η δυνατότητα επιλογής προοπτικής στον παίχτη, ανάμεσα απο κοντινή, μέτρια, και μακρινή απόσταση για να παρακολουθεί την μάχη. Διάσπαρτες στο παιχνίδι εμφανίζονται σκηνές FMV μέτριας ποιότητας. Δεν είναι άξιες αναφοράς καθώς είναι ιδιαίτερα λίγες και μικρής διάρκειας.

ingame_iamretro

Η μουσική του Legend Of Legaia είναι ‘χαρακτηριστική’ και υψηλής ποιότητας σχεδόν καθόλη την διάρκεια του. Τιμά το είδος των RPG παιχνιδιών που παραδοσιακά η ιστορία δείχνει πως είναι πολύ αξιόλογα σε αυτό τον τομέα. Οι συνθέσεις έχουν έναν μεσαιωνικό χαρακτήρα και οι ενορχηστρώσεις τους είναι ποικίλες και προσεγμένες. Θα έχετε την ευχαρίστηση να ακούσετε πνευστά όργανα που προσδίδουν μια σκοτεινή και μυστηριώδη ατμόσφαιρα μέχρι dance beats που ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Ο αριθμός των μουσικών κομματιών όμως κρίνεται ανεπαρκής, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με RPG όπως το Final Fantasy και το Breath Of Fire. Αρκετές φορές λοιπόν θα ακούσετε την μουσική υπόκρουση να επαναλαμβάνεται, ιδιαίτερα στις μάχες οι οποίες είναι πάρα πολλές, ενώ τα battle μουσικά θέματα, μόλις 7! Κατα πάσα πιθανότητα η Contrail δέχτηκε πιέσεις να ”χωρέσει” το παιχνίδι σε 1 CD γι’αυτό και οι περικοπές στον αριθμό των tracks! Ευτυχώς τα boss battles έχουν ξεχωριστά music themes ενώ μια ευχάριστη προσθήκη είναι πως η μουσική στο world map αλλάζει ανάλογα με το αν η ήπειρος στην οποία βρίσκεστε περιτριγυρίζεται απο ομίχλη!

Το εξώφυλλο του cd απο το επίσημο soundtrack του Legend Of legaia!
Το εξώφυλλο του cd απο το επίσημο soundtrack του Legend Of legaia!

Τα ηχητικά εφέ είναι μια λεξη εξαίσια. Κάθε εχθρικό Seru διαθέτει τις δικές του ‘κραυγές’ και ‘φράσεις’ όταν επιτίθεται και αρκετά απο αυτά έχουν και τα ‘δικά τους’ ηχητικά εφέ. Οι elemental επιθέσεις ακούγονται όσο εντυπωσιακές περιμένουμε, ενώ οι physical επιθέσεις όσο ‘ωμές’ πρέπει. Το voice acting είναι αρκετά καλό και το ότι δεν έχει μεταφραστεί στα αγγλικά όπως τα κείμενα ήταν μάλλον σωστή κίνηση. Οι φωνές των χαρακτήρων και οι κραυγές μάχης, θυμίζουν ταινία karate της δεκαετίας του 80 χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα αρνητικό. Συμπερασματικά το ‘πακέτο’ μουσική-ηχητικά εφέ του LoL χωρίς να εντυπωσιάζει πετυχαίνει απόλυτα τον σκοπό του. Δεν μπορεί να συγκριθεί με την μεγαλοπρέπεια του soundtrack του Final Fantasy VII αλλά είναι εξίσου ατμοσφαιρικό και προσεγμένο.

[divider /]

Αποστολή εξετελέσθη (σχετικά εύκολα)!

Ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στην πρόκληση που προσφέρει το παιχνίδι! Απο όποια σκοπιά και αν το εξετάσουμε το συμπέρασμα είναι το ίδιο: το Legend Of Legaia είναι σχετικά εύκολο. Τα puzzles είναι λίγα και  μέτριας δυσκολίας εκτός απο 2-3 σημεία στα οποία υπάρχουν γρίφοι αυξημένης δυσκολίας και θα ‘σκοτωθείτε’ αρκετές φορές για να τους ξεπεράσετε. Η πραγματική πρόκληση του παιχνιδιού, ‘κρύβεται’ στις μάχες με τα boss τα οποία είναι ‘αξιόμαχα’ και αρκετά δύσκολα! Οι άμυνες τους είναι ανεπτυγμένες και είναι ικανές να διακόψουν πολλά απο τα combos των ηρώων, ενώ κάποιες επιθέσεις τους είναι ξαφνικές και ικανές να σας απορροφήσουν το 90% του HP! Ένα συγκεκριμένο “κρυφό” boss είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά σας ανταμοίβει πλουσιοπάροχα αν βρείτε την υπομονή να το αντιμετωπίσετε. Στα περισσότερα bosses αν η στρατηγική σας δεν είναι αμυντική μέχρι να τα αποδυναμώσετε (όσο χάνουν HP τα bosses γίνονται πιο αργά και εξασθενούν οι επιθέσεις τους) είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χάσετε γρήγορα. Την ‘εικόνα’ συμπληρώνουν μερικές ενδιαφέρουσες μάχες με συγκεκριμένα Serus, όπως το ενοχλητικό Puera το οποίο κάνει summon κάρτες, τις ανακατεύει και σας προκαλεί να επιλέξετε μία, αν διαλέξετε την λάθος κάρτα, ο χαρακτήρας σας πεθαίνει άμεσα! Οι υπόλοιπες ‘κανονικές’ random μάχες που θα συναντήσετε στο παιχνίδι δεν θα σας δυσκολέψουν σχεδόν σε κανένα σημείο.

To πρώτο boss του παιχνιδιού, μας προιδεάζει για το τι πρόκεται να επακολουθήσει...
To πρώτο boss του παιχνιδιού, μας προιδεάζει για το τι πρόκεται να επακολουθήσει…
Η τελευταία μεταμόρφωση του τελικού boss...μάχη επικών διαστάσεων!
Η τελευταία μεταμόρφωση του τελικού boss…μάχη επικών διαστάσεων!

Η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού κυμαίνεται στις 50-60 ώρες οι οποίες περνάνε ευχάριστα καθώς η μονοτονία σπάει με διάφορα mini games κατα την διάρκεια της περιπέτειας. Θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε slots, πέτρα-ψαλίδι-χαρτί, καθώς και ένα χορευτικό mini game στην περιοχή Sol Fever! To LoL προσφέρει 4 διαφορετικά φινάλε (το ‘τέλος’ που θα δείτε εξαρτάται απο μία και μόνο απόφαση στο τελευταίο στάδιο του παιχνιδιού), ενώ μετά τα credits του τερματισμού το παιχνίδι βαθμολογεί τις επιδόσεις σας και απεικονίζει αναλυτικά στατιστικά όπως, συνολικός χρόνος, των αριθμό των items και των spells, πόσες φορές ‘σκοτώθηκε’ κάθε χαρακτήρας καθώς και πόσα κρυφά treasures βρήκατε, στοιχείο για το οποίο ίσως θελήσετε να ξαναπαίξετε το παιχνίδι απο την αρχή. Δεν υπάρχει όμως κάποιος άλλος ιδιαίτερος λόγο να κάνετε κάτι τέτοιο…

[divider /]

 Παραλίγο κλασικό!

Το Legend Of Legaia συνδυάζει στοιχεία απο old school rpg, με ένα μοναδικό σύστημα μάχης και προσοχή σε επιλεγμένες καινοτόμες λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα της μίξης αυτής είναι μια  ολοκληρωμένη gaming εμπειρία. Παρόλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια απο την κυκλοφορία του, το παιχνίδι έχει μια γοητεία που σας προκαλεί να ασχοληθείτε μαζί του ακόμη και σήμερα. Μπορεί να μην έχει την ‘στόφα’ και το όνομα ενός Final Fantasy και να μην κατάφερε να γίνει κλασικό εξαιτίας κακού timing αλλά προσφέρει μια πολύ αξιόλογη εναλλακτική λύση, αν θέλετε να θυμηθείτε πως είναι να ξενυχτάτε κολλημένοι παίζοντας RPG στο Playstation!

castle_iamretroMagicleaf

TRIVIA:

  • Τα voice overs στο παιχνίδι δεν έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά. Οι φωνές στις μάχες είναι στα Ιαπωνικά. Η φωνή του Vahn ανήκει στον Wataru Tagaki ο οποίος έχει δανείσει την φωνή του μεταξύ άλλων, στον Ryu (Street Fighter) και στον Lei Wulong απο το Tekken 2!
  • Το Ra Seru του Vahn ονομάζεται Meta. Η ονομασία αυτή προέρχεται απο την ελληνική λέξη “μετά”, αργότερα.
  • Ο Gala, παρόλο που δείχνει σοβαρός και ανέκφραστος, στην πραγματικότητα ασχολείται με το…stand up comedy!

NiCkeD

NiCkeD

Αμετανόητος οπαδός του Amstrad και του Pc gaming (retro και όχι μόνο)! Μυημένος απο μικρός και στον κόσμο των κονσολών! Θεωρεί το gaming τέχνη και διαβάζει περιοδικά σαν μανιακός! Το iamretro είναι το νέο σπίτι του και αυτό το σπίτι έχει πολλά δωμάτια για εξερεύνηση!

Σχόλια

5 Responses

  1. Ωραία παρουσίαση Νίκο!!!! προσωπικά το παιχνίδι δεν το ήξερα καν, αν και δεν έχω ασχοληθεί στο Playstation με RPG πιστεύω ότι πρέπει να ασχοληθώ και με αυτό το είδος.

  2. Ευχαριστώ φίλε! Το Playstation έχει πολλά διαμαντάκια τέτοιου είδους! Ειδικά rpg! Δεν υπάρχει μόνο το FFVII!
    Αξίζει να το δοκιμάσεις πάντως το Legend Of Legaia!

  3. Παρότι δεν είμαι “κονσολάς” (και αντιπαθώ τα γιαπωνέζικου στυλ παιχνίδια) η παρουσίαση που έκανες είναι άριστη.

  4. Ευχαριστώ nick! Είναι μέχρι να πάρεις ένα Playstation και να του δώσεις μια ευκαιρία! Ίσως δεις και την ‘bright side’ των κονσολών!

    Το γιαπωνέζικο στυλ είναι love or hate για να πούμε την αλήθεια!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού