Ogryzek στα Πολωνικά σημαίνει ο πυρήνας του δαγκωμένου ή μάλλον του φαγωμένου μήλου. Για εμάς τους φανατικούς χρήστες και λάτρεις του Commodore 64 η ίδια λέξη παραπέμπει σε μια cartridge, αληθινό λειτουργικό και χρηστικό πυρήνα ή καλύτερα σε μια βασική εργαλειοθήκη ικανή να εξυπηρετήσει πολλές μας ανάγκες που έχουν ήδη προκύψει (ή ίσως μας δημιουργηθούν στο μέλλον) με την ενασχόληση μας παρέα με τον αγαπημένο μας C64.

Ιστορία

Όλο το project ξεκίνησε με μια απλή ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό του elwer (στενού φίλου του Mr wegi) καθώς και από τον ίδιο τον Mr wegi. Αφορούσε την κατασκευή μιας cartridge που ενώ θα χρησίμευε ως πολύ εργαλείο, περιλαμβάνοντας στο firmware βασικά διαγνωστικά ταυτόχρονα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αποθήκευση προγραμμάτων που θα μπορούσαν να φορτωθούν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσαμε στον υπολογιστή με αστραπιαία ταχύτητα χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε άλλου περιφερειακού. Επίσης θα περιλάμβανε ρουτίνες fast loading για κάθε γνωστό, φυσικό αποθηκευτικό μέσο όπως οι γνωστοί οδηγοί δισκέτας 1541, 1541C, OCEANIC 9900, 1541II, 1570/1571 (σε GCR1541 mode) και 1581, SD2IEC για αμφότερα τα PAL / NTSC Commodore 64 ακόμη και για τα φορητά SX64. Η δε διαθέσιμη περιοχή μνήμης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξεκινούσε από την $ 0400 έως την $ FFFF.

Η ιδέα ωρίμαζε, τα σχέδια επί χάρτου διαδέχονταν το ένα το άλλο, μέχρι που λίγα χρόνια αργότερα, ο wegi πήρε την πρωτοβουλία να παράγει κάποια λίγα πλακετάκια προκειμένου να πειραματιστεί με αυτό και τελικά το αρχικό σχέδιο να υλοποιηθεί επιτέλους και σε φυσική πλέον μορφή.  Το Ogryzek (πυρήνας) πήρε σάρκα και οστά, ενώ κατέφθασαν τα τρία πρώτα δείγματα. Ο wegi προχώρησε σε μια δημοσίευση, σε σχετικό Πολωνικό forum, που αφορούσε την ανακοίνωση του έργου του και την προσωπική του επιθυμία να τα πουλήσει, σε τιμή κόστους, στα τρία πρώτα μέλη που θα εκδήλωναν ενδιαφέρον αλλά με μία βασική προϋπόθεση:  “Να ανεβάσουν ένα video review όπου να περιγράφουν τις εντυπώσεις τους και να σχολιάζουν την εμπειρία τους, βάση της χρήσης του στα δικά τους μηχανήματα.” Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και καμία πώληση. Λίγο καιρό αργότερα, ο wegi δέχτηκε ένα μήνυμα από κάποιον χρήστη και με συνοπτικές διαδικασίες του την έκανε δώρο. Είναι ο ίδιος που ανέβασε την video παρουσίαση της νεότερης miniGANG cart που θα βρούμε (στα Πολωνικά) στο YT.

Ακολούθησε η διάθεση προς πώληση κάποιων ακόμη cartridges στο Πολωνικό site δημοπρασιών Allegro.

Όλη η ιδέα δεν είχε σκοπό το κέρδος αλλά μόνο την αγάπη και την ενασχόληση με το C64 και την επιθυμία των δημιουργών να φτιάξουν κάτι χρήσιμο, κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί περισσότερο στο μέλλον. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Κατασκευή

Το project περιλαμβάνει μια έτοιμη πλακέτα, σχέδια της οποίας μπορούμε να βρούμε online, πάνω στην οποία θα πρέπει να κολλήσουμε 3 chips και κάποια ακόμη παθητικά εξαρτήματα όπως αντιστάσεις, κεραμικούς πυκνωτές και διόδους.

Αναλυτικά θα χρειαστούμε τα εξής:
2x αντιστάσεις 10K (1 αν χρησιμοποιήσουμε 27C040 eprom)
3x κεραμικούς πυκνωτές (κατά προτίμηση smd) 100nF
3x κοινές διόδους 1Ν4148 ή τα παλιά τους υποκατάστατα 1Ν914
1x 74LS273
1x 74LS138
1x διακόπτη για reset (tact. switch)
1x flash/eprom 256 or 512 KB

Ο σχεδιασμός της Ogryzek έγινε με βάση μια flash Winbond W49F002U memory (ή μιας κοινής 27C020 eprom) της τάξης των 256KB, αλλά κάλλιστα μπορούμε να ανέβουμε μέχρι τα 512KB κάνοντας χρήση μιας κατάλληλης 27C040.

Για την δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αφήσουμε κενή την αντίστοιχη θέση για την R10K αντίσταση πάνω στην πλακέτα (27C020_10K), ενώ από την πίσω επιφάνεια θα προχωρήσουμε σε ένα απλό by pass με Kynar wire ή αντίστοιχο, που θα συνδέει το pin2 του LS273 με το pin31 της 27C040 που αντιστοιχεί στην A18.

Το διάγραμμα μας θα έχει ως:

Εδώ μια φωτογραφία που φαίνεται να βοηθάει πολύ την κατάσταση…

Ποια είναι η δομή της εικόνας εγγραφής (.bin);

Ανεξάρτητα με τον τύπο της eprom που θα αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εγγραφή της εικόνας στο PC μας, θα γίνει με ειδικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί επίσης από τον wegi. Αυτό είναι σχεδιασμένο να μας παρέχει το κατάλληλο αρχείο .bin αποκλειστικά και μόνο για την Ogryzek. Δεν εξομοιώνεται (ακόμη; ) στον VICE ή κάπου αλλού.

Τα πρώτα 100KB καταλαμβάνουν το firmware της cartridge, παρέα με το περιβάλλον εργασίας (καινούργιες συντομογραφίες εντολών και ειδικά πλήκτρα λειτουργιών) και βασικά διαγνωστικά εργαλεία που και αυτά παρέχονται ενσωματωμένα και δεν μπορούν να αλλαχτούν από εμάς. Μαζί έρχεται ως προίκα, η θαυμάσια μεταφορά του ολοκληρωμένου παιχνιδιού Asteroids και ένα σύντομο demo με την μορφή κρυμμένου μυστικού (Easter Egg) που πρέπει να ανακαλύψουμε μόνοι μας.
Το βασικό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι οι ρουτίνες φορτώματος των προσωπικών μας προγραμμάτων, εκείνων δηλαδή που εμείς θα επιλέξουμε να έχουμε μέσα στην cartridge, βασίζονται στον πυρήνα SD2IEC …αλλά on steroids!

Ο wegi ασχολήθηκε δεκάδες ώρες προκειμένου να επέμβει, βελτιώνοντας τις και αυτό φαίνεται αμέσως στο αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε κυριολεκτικά αστραπιαία ταχύτητα φορτώματος, υπέρ πολλαπλάσια εκείνης του καθεαυτού SD2IEC. Ταχύτητα αλλά και αξιοπιστία που αγγίζει την τελειότητα. Όλα φορτώνουν με ταχύτητα του φωτός χωρίς κανένα περιθώριο λάθους. Ο wegi έκανε μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά, βελτιώνοντας και ξεζουμίζοντας τον αρχικό πυρήνα. Με απλά λόγια αν επιλέξουμε 256 KB eprom έχουμε στη διάθεση μας περίπου 150 KB δικού μας χώρου, ενώ στα 512 KB θα υπάρξει σχετική “άπλα” περί των 400KB εικονικού δίσκου για τις δικές μας επιλογές.

Στο εσωτερικό firmware της κάρτας δεν έχουμε απλά τις ενισχυμένες ρουτίνες SD2IEC. Μιλάμε πλέον για ένα καινούργιο περιβάλλον εντολών και εργαλείων.

Με το που βάζουμε την κάρτα και ανοίγουμε το μηχάνημα, βλέπουμε την παρακάτω οθόνη να μας καλωσορίζει, χαρίζοντας μας για ακόμη μια φορά την χαρακτηριστική ηρεμία ότι όλα πήγαν καλά…

Περιγραφή των εντολών και λειτουργία  της cartridge

Παρακάτω θα επιχειρήσω να αναφέρω ορισμένες βασικές εντολές καθώς και να εξηγήσω επιγραμματικά την χρήση των πλήκτρων ειδικών λειτουργιών (function keys). Αναλυτικά στοιχεία θα βρείτε εφόσον ενδιαφέρεστε στο manual λειτουργίας.

F1 – Μας οδηγεί στο parent directory και στην περίπτωση που έχουμε συνδέσει κάποιο φυσικό disk drive θα εμφανίσει το αντίστοιχο directory
F2 – Εκκινεί το ενσωματωμένο πρόγραμμα monitor
F3 – RUN
F4 – Απενεργοποιεί την cart χωρίς να την αφαιρέσουμε από τον C64 (Σε κάποιες περιπτώσεις για να τρέξουμε κάποιο πρόγραμμα από την δισκέτα ή αλλού πρέπει να απενεργοποιήσουμε την cartridge)
F5 – To Μαγικό τριπλό function KEY:
Από το manual…
– if he recognizes the catalog, he performs browsing
– if it recognizes the disk image d64, d71, d81 maps the floppy disk
– if it recognizes a file, it loads it ->shift + run / stop instead of F5 = load & run
F6 – Μας οδηγεί στο root directory της SD card ενώ σε κανονικό floppy εμφανίζει το directory της δισκέτας
F7 – Διαβάζει το DIR της εκάστοτε συσκευής που έχουμε συνδεδεμένη
Έπειτα από το πάτημα ενός από τα πλήκτρα F1 / F5 / F6 / F7 / $ / @ $ κι ενώ διαβάζουμε το directory μπορούμε ανά πάσα στιγμή να παγώσουμε ή να συνεχίσουμε το σκρολάρισμα της λίστας με το πλήκτρο SPACE ή να βγούμε τελείως πατώντας RUN / STOP.
F8 – Μας εμφανίζει την βασική λίστα των νέων, διαθέσιμων εντολών που έχει συνοπτικά ως εξής:
<-? – Βοήθεια – Επεξήγηση λίστας εντολών (command list). Ακολουθούν φωτογραφίες *


<-H – Ρύθμιση του αζιμούθιου κεφαλής κασετοφώνου, με τη βοήθεια του ενσωματωμένου προγράμματος


<-D –Επιλογή της συνδεδεμένης συσκευής στο IEC, με έξυπνο τρόπο ώστε να γίνεται αυτόματη αναγνώριση της, μέσω menu


<-X – Αλλαγή αριθμού συσκευής (υποστηρίζονται όλες οι συσκευές τύπου SD2IEC)


<-A – Παίζουμε και γουστάρουμε, παρέα με το CBM ASTEROIDS :)


<-F – Μας δίνει την λίστα των δικών μας προγραμμάτων, όσων δηλαδή έχουμε επιλέξει και ενσωματώσει προς χρήση από στην cartridge (rom disk)
<-T – Επιλέγουμε μία από τις τέσσερις θαυμάσιες διαγνωστικές εφαρμογές, που είναι ενσωματωμένες κι αυτές με την σειρά τους στο firmware της cartridge (πρώτα 100KB).

Η επιλογή μας θα γίνει ανάμεσα στις:

Doctor 64

Commodore DIAG REV.4.1.0

Diag C64 326070-1

…και 1541 DIAG/TEST CART (Από http://blog.worldofjani.com/)

Οι εντολές και λειτουργίες δεν σταματάν εδώ. Περιλαμβάνονται εντολές διαχείρισης και εργασίας με φυσικά μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα (και συσκευές τύπου SD2IEC), εντολές που αφορούν την λειτουργία σε κατάσταση monitor και ένα ακόμη “τόνο” καλούδια! Όρεξη και περιέργεια να έχει κανείς, να ψάχνει και να ερευνά. Όπως είπαμε, όλο το πακέτο είναι προϊόν πολύ επίπονης εργασίας του wegi, διαδικασία που του κόστισε αμέτρητες ώρες από τον ελεύθερο του χρόνο. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την λίστα εντολών, λίγο παραπάνω στις φωτογραφίες που επισυνάπτω κάτω από την επιλογή βοήθειας (4 εικόνες) *

Τι επιπλέον έχω επιλέξει να γράψω στην δική μου, προσωπική eprom;

Δοκίμασα να φτιάξω την προσωπική μου συλλογή ανάμεσα από πολλές εφαρμογές, διαγνωστικά (έξτρα από αυτά που περιέχονται στο SYSTEM (firmware)) μαζί με μερικά μικρά και χρήσιμα προγραμματάκια και κατέληξα σε αυτή την λίστα που γεμίζει ομοιόμορφα (μέχρι σχεδόν το τελευταίο bit) μια 27C040 eprom. Θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό μου ενάντια σε κάθε μελλοντική “δυσκολία” και “κακοτοπιά” με τα αγαπημένα μου Commodor-ια!

Επειδή ξέρω ότι πολλοί είστε περίεργοι, σας παραθέτω τη λίστα…

64 DOS
Commander 64 V1.0 by Michael Harvey

Commander 64 is a straight forward disk utility with multiple functions such as format disk, copy files, check for errors, scratch files, validate disk, etc… instructions are built into the program.”
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=253:commander-64-v1-0&catid=32&Itemid=126

64 TESTER
By Compucats.

This fully BASIC program can test the following: sprites, joysticks, paddles, user RAM, SID amd the BASIC ROM.
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=860:64-tester&catid=148&Itemid=126

80 COLUMNS
Written in 2004 by Christopher Magro the Maltese.

80 Columns is a nice implementation of an 80 column interface for the C64 leaving all of BASIC memory usable.
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=863:80-colums-chris&catid=149&Itemid=126

216 DISC SAVE
Written by Mr. Z.

216 Disc Save is a tape to disk utility that appears to be able to transfer up to a 216 block program, about 54k.
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=330:216-disc-save&catid=132&Itemid=126

1541 1571 ALIGN
“The 1541/1571 Alignment system by M.Brannon (Free Spirit Software,1986) is probably the most well known alignment software. Not only will this software tell you if you drive is aligned, it also gives instructions on how to fix your alignment. This program requires a calibrated disk.”
https://csdb.dk/release/?id=96901

1541 ALPS TEST
1541 Alps Drive Check and Alignment (Program 970127.A)
“This utility goes beyond the usual alignment check and speed test, it also checks the drive LED, stepper motor, Stop limits, disk read/write and write protect. Also works on devices other just 8.”
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=119:1541-alps-drive-checker&catid=26&Itemid=126

1541 PERF TEST
This program was originaly on the 1541 test disk. This test only checks if your drive works, it doesn’t check your drive’s alignment. It has improved a little bit by ZZR/NITROS developments. Disable your Action Replay, otherwise it will fail!
https://csdb.dk/release/?id=113877

1541 SECTOR TESTER
1541 Sectortester by Stonehead, 2015 (aka 1541-blocktest)
https://csdb.dk/release/?id=137717

1541 STEPPERTEST
“Floppy drive stepper motor timing test. Test blanks screen for around 11 minutes (counts down to black 2.5 times)”
https://csdb.dk/release/?id=160665

1541 TESTER
1541 Disk drive tester.

Tests both disk rotation speed and head alignment.
https://csdb.dk/release/?id=113880

1581 DISK DOCTOR
Τhe 1581 disk doctor.

Original version by Kevin Pickel. New 1581 version by Wardener of Fantasy,1990
Note: Don’t use keys 1&2 unless you want the disk performance locked.
https://csdb.dk/release/?id=97318

BEAR DISK ALIGN
“Although this program likely needs a special alignment floppy to do an actual alignment of your 1541 floppy drive, the other feature that could be useful is the option to spin the drive so you can use a head cleaning disk.”
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=11502:bear-technologies-disk-alignment&catid=26&Itemid=126

BLACKBIRD 1 2
Blackbird 1.2 Music Tracker by LFT, 2018
Blackbird is a modern music editor for the Commodore 64. It was released at Datastorm 2017 (outside of the compos). The software has been designed to work well both on real hardware and in emulators, and it comes with a comprehensive User’s Guide.
https://csdb.dk/release/?id=161554
http://linusakesson.net/software/blackbird/index.php

BUTRFLD DSK CHK
Written by Jim Butterfield. Disk Checker has a few functions which can aid in identifying a bad disk. You can check all the files, check for bad spots or recover scratched files.
https://csdb.dk/release/?id=50458

C64 DIAGNOSTIC
C-64 Diagnostic (Box) (CBM 324517-02)
“Located at $8000- in memory and uses its own harness. Cartridge ROM: Prog. for Diagnostic Box (324528-02)”
http://blog.worldofjani.com/?p=164

CIADIAG-B
CIA diagnostic tool by Data, 2014
https://csdb.dk/release/?id=134875

CONVERGENCE TEST
Convergence Tester by UKA, 2010
https://csdb.dk/release/?id=95562

C-TAPE18
Tape v1.8 Tape Head Calibration by Codetsu (5.9.2012)
https://csdb.dk/release/?id=155019

CYCLES
Cycles by Mr Wegi.

C64 frame cycles to 6510 cpu floppy drive’s run cycles comparison
http://www.iamretro.gr/forum/index.php?threads/1541-ii-πρόβλημα-με-την-συχνότητα-του-επεξεργαστή.9130/#post-143694

D64 TO 1541
Transfer .d64 images to real 1541 disks

D64IT1B
D64IT by Kludgesoft, 2003(C) Strobe 1998 Errol Smith
D64it is a simple program for the c64 to convert from .D64 files (emulator disk images) to a 1541 disk or vice-versa. It’s slow but it works! I may attemp to add some turbo routines to it in the future..
Of course to use it you need a device on the c64 that can hold a ~170k D64 file (eg 1581, Ramdisk/REU, CMD hard drive etc).
http://www.kludgesoft.com/c64/d64it.html

DD EXDOS
EX-DOS and Disk Doctor Utils Cracked by Radwar, 1985
https://csdb.dk/release/?id=13450

DIGITIZER
This is a really cool program by Russell Prater (1986) that lets you convert audio recorded on a tape to a digitized file that you can play on your Commodore 64.  Full docs and even a sample recording are included.
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=1422:audio-digitizer&catid=48&Itemid=126

DISK DEMON
Disk Demon by Insiders, 1988
https://csdb.dk/release/?id=29508

DISK DOCTOR 64
Disk Doctor 64.4 / Kracker Jax Protection Busters
https://csdb.dk/release/?id=88487

DISK EXERCISER
Disk Exerciser by HG-Software Systems. This program would be perfect for cleaning drive heads with one of those cleaning disks.  Not only does it spin the disk, but it moves the head from track 1 to 35 over and over.
https://csdb.dk/release/?id=36627

DISK KIT SUPER
The Super disk kit by Eugene Morgan
Disk drive utilities with many functions.
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=264:the-super-disk-kit&catid=32:multi-function-tools&Itemid=126

DISKDOC64 V4
Disk Doctor V4 by Kevin Hiselk
“The Disk Doctor for the C64 is one of the most powerful disk utilities that you will ever own. It allows you to not only view but change any byte of data stored on any of your 1540, 1541, 1570, 1571, 4040 and compatible diskettes. Documentation on the disk is very extensive.”
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=190:disk-doctor-64-v4-0&catid=27&Itemid=126

DISKSCAN NOP
Discan v1.0 by Mr. NOP
“This program checks an entire disk for a series of bytes, and allows you to change those bytes if found.”
https://csdb.dk/release/?id=144232

DISKSCAN TZ
Disk Scan utility
https://csdb.dk/release/?id=138954

DISKSCAN V1 1
Diskscanner v1.1/PAL by Flash.
Disk Error / Density scanner
https://csdb.dk/release/?id=148258

EKSA DEFORMAT
Mr Wegi’s Deformat / Catalog disk utility (1995)
https://csdb.dk/release/?id=85880

EKSA DISK TEST (Check)
Disk Tester by Mr Wegi
https://csdb.dk/release/?id=106476

EKSA SCRATCHER
Mr WEGI, 1995
https://csdb.dk/release/?id=85888

FIBR
C64 FIBR by PIX3L-net,2010
“File browser. Supports Commodore Floppys, SD2IEC (MMC2IEC) and MMC64”
Website :https://p1x3l.net/26/c64-fibr/

GFX SHOW PRO 4
“By Robert Kan and Adam Kazmierski – Amazing little viewer. Supports most up to FLI.”
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=783:professional-graphics-shower-v0-4&catid=39&Itemid=126

HEADALIGN
Tape Head aligner v1.1 / Datasette head adjust (yes, tape) recorder justage by Enthusi

https://csdb.dk/release/?id=92762
Website :
http://c8d.cbm8bit.com/

JOY 4 TEST
Joystick-Tester for 4 Joysticks (MR100421) by Stonehead, 2010
https://csdb.dk/release/?id=96685

JOY TEST
Joystick tester v1.0 by Slimer/TDU
https://csdb.dk/release/?id=38445

JOY TEST DS
Nice joystick tester by Danish Science, 1990
https://csdb.dk/release/?id=14046

JOY TEST RAW
Joystick tester raw by Enthusi, 2016
https://csdb.dk/release/?id=150804

KAWASAKI
Kawasaki Rhythm Rocker by Antisoft
https://csdb.dk/release/?id=85491

KEYBOARD TEST
Keyboard test by NTS/Eastline Group, 1993
https://csdb.dk/release/?id=98411

KOALA SLIDES
“Released on July 23rd, 1988 by Paranormal Programming. This handy little program will search a disk for koala pics and display them one after another.”
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=778:koala-slideshow&catid=39&Itemid=126

LIGHT FANTASTIC
SWINTH 1985
https://csdb.dk/release/?id=34529

MOUSE TEST V2
Mouse test program version 2. Plug mouse in joy port #1 and use it (2016)
https://csdb.dk/release/?id=149121

MS DOS64
MS-DOS 64 by Michael Gregg is a cute simulation of what MS-DOS might have looked like on a Commodore 64 back in 1987.”
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=1098:ms-dos-64&catid=149:miscellaneous-utilities&Itemid=126

MUSIC RIP 001
Music rip by Cap of Silicon Limited (1989).
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=2445:silicon-ltd-music-rip-001&catid=265:sid-music&Itemid=126

OLDNEW CIA
Analyzes old or new CIAs in C64

PIRATE SCROLL
Written by CKS – This neat little demo type utility builds a scroll routine for you. You enter text you want scrolled in your program and it creates an ML routing that can be SYS’d for you to use in your programs.
https://csdb.dk/release/?id=164681

QUICK FORMAT
Quick format by Mr. FIZ/Samar
https://csdb.dk/release/?id=67525

RESCRATCH
Rescratch can save your bacon if you accidentally delete a file.  This quick fix will unscratch your file.
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=1075:rescratch&catid=33&Itemid=126

SAMAR DISK TEST
Disk Tester v1.0 by Mr.FIZ/Samar
https://csdb.dk/release/?id=67521

SBSPRF24
Sideborder Sprite Data Fetch TestProg by Copydefault, 2015
https://csdb.dk/release/?id=137452

SCT2D
Turbo Tape to Disk v2.0 Utility.
Written by Sailor of TRIAD. Additional code by Wacek of Arise. HeadAlign by Enthusi of Onslaught
https://csdb.dk/release/?id=147196

SD2IEC SNOOP
“SD2IEC Snoop v0.1 by Exrom is a nice little utility for getting information about a uIEC/SD or SD2IEC device.”
http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=8154:sd2iec-snoop-v0-1&catid=87&Itemid=126

SIDBENCH
SID benchmark written in BASIC
http://ploguechipsounds.blogspot.com/2010/05/one-page-basic-sid-benchmark.html

SIDTEST
Fifteen tests to check SIDs integrated circuit (6581 or 8580)
https://csdb.dk/release/?id=127533

SIDTEST40C1
Sid Test was written by Jonathan Gevaryahu and the help of many others (see screenshot).  This test program covers hipass, bandpass and lowpass.  Please see this page for further instructions on how to use the program

https://bel.fi/alankila/c64-sw/yourchip.html

http://commodore.software/index.php?option=com_jdownloads&view=download&id=1489:sid-test-v4-0c1&catid=48:miscellaneous-sound-tools&Itemid=126

SPRITE SINUS ED
SSSinus Deluxe V4.0 by Badger of Super Swap Sweden, 1988
https://csdb.dk/release/?id=6124

SUPER COPY 64
https://csdb.dk/release/?id=124210
Overview:
SuperCopy 64 is a disk utility program for the Commodore 64 personal computer. It has the ability to perform disk functions with either a single or multi floppy disk configuration. Functions, which are selected from a simple menu-style user interface include:
    Listing (or cataloging) the contents of a disk
    Formatting a disk
    Backing up a disk
    Copying single or multiple files
    Erasing (scratching) single or multiple files
    Renaming a file on a disk
    Speed testing a disk drive
    Changing assigned drive numbers to disk drives (numbers can be from 4 through 15)
    Changing the drives assigned as the “source” and “destination” drives
Functionality:
SuperCopy 64 is programmed in machine language. Once running, the user can assign the drives he/she wishes to use as the “source” and “destination” disk drives. If the user only has one disk drive, all of the functions of SuperCopy 64 are still available, however disk swapping will have to be done by the user to complete any of the file copying tasks.
SuperCopy 64 does not support duplication of copy-protected disks (those that make use of disk errors).
Although SuperCopy 64 can work with multiple drive configurations, it can only work with two at a time, the “source” and the “destination” drives. However, these drive designations can be easily changed on-the-fly by the user, making file swapping between drives a simple task.

* Δοκιμάστηκε και με Pi1541 και συνεργάζεται τέλεια

SX64 DRIVE ALGN
SX-64 Drive Alignvment Program 970127.D
https://csdb.dk/release/?id=107999

SWINTH
Aka Light Fantastic
https://csdb.dk/release/?id=133886

TEST BILD 2 1
Testbild-Generator V2.1 (1990) by MQ-Soft
https://csdb.dk/release/?id=80498

TEST MEMORY
Test memory utility by The Rovers Inc.
https://csdb.dk/release/?id=84523

TIMINGTEST
Timing test v2 by White Flame (aka David Holz)

VIC CHECK
VIC-Check 2 by Crossbow of CREST, 2006
https://csdb.dk/release/?id=36051

Καλούτσικη δεν είναι; :) 😉

Συνοψίζοντας:

Αυτά λοιπόν και άλλα πολλά μπορούμε να κάνουμε με την μαγική καρτούλα.

Η συγκεκριμένη πλακέτα αποτελεί προσωπικό δώρο του wegi που τον ευχαριστώ θερμά και μέσα από την καρδιά μου για άλλη μια φορά και από εδώ μέσα! Τελειώνοντας να προσθέσω ότι είναι η βάση, ο πρόγονος αν θέλετε, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η κατασκευή της miniGANG cart, με πολλαπλάσιες δυνατότητες που μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας στην σχετική ιστοσελίδα.

Ogryzek λοιπόν, η χαρά να φτιάχνεις μόνος σου το δικό σου πολυεργαλείο για τον αγαπημένο σου Commodore 64…Αξία ανεκτίμητη! :thumbup:

geoanas

geoanas

I am an avid collector of retro hardware. I collect anything retro ... from calculators, to real arcade boards and home computers. Being a tech/craftsman (self taught by experience), I like tinkering with electronics. I believe that hardware engineering is a kind of an art form. I don't want to miss any chance to grab my trusty screwdriver and my precious soldering iron just to repair, improve or spice up with a ‘mod-flavor’ almost anything. I was familiar with retro scene world when...wasn’t retro at all (!)...

Σχόλια

2 Responses

 1. Καλησπέρα Geoanas και Καλή Χρονιά! Θα ήθελα να κατασκευάζω το συγκεκριμένο cartridge, και ψάχνοντας για το eeprom βρήκα στην Ελλάδα αυτό το I.C.

  https://www.markidis.gr/el/ic-tms27c040?keyword=27c040&model=1

  μπορείς να μου πεις αν είναι ίδιο με το winbond που αναφέρεις, ή αν δεν είναι, που να βρω το winbond σε λογικές τιμές;

  Να’σαι καλά!

  1. Καλημέρα και Καλή Χρονιά!

   Το συγκεκριμένο αφορά UV erasable 27C040 eprom κατασκευασμένο από την Texas και είναι απολύτως συμβατό. Υποθέτω βέβαια, γιατί δεν υπάρχει φωτογραφία. To Winbond είναι electrically erasable eeprom απολύτως συμβατή και δεν χρειάζεται UV light για να την σβήσεις και να την ξαναγράψεις (όπως στην πρώτη περίπτωση). Από τιμές και μαγαζιά στην Ελλάδα δεν έχω ιδέα (τα δικά μου τα παίρνω σε ποσότητες από Κίνα) Να ξέρεις όμως ότι για να δημιουργήσεις το bin προς εγγραφή δεν είναι απλό πράγμα, αλλά χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα αφού ένα μέρος της eprom καταλαμβάνει ο πυρήνας (Ogryzek core) με τις utilities και τις extra εντολές. Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω δυο ενδεικτικές bin για να γράψεις (μια με utilities και μια με παιχνίδια) ή μου στέλνεις τα prg files που θέλεις να γράψεις και σου φτιάχνω εγώ το bin (με όσα μπορέσω να “χωρέσω”). Emails με pms μέσα στο forum 😉

   Το πρόγραμμα που ανέφερα δεν είναι ελεύθερο οπότε δεν θα μπορέσεις να το βρεις από κάπου να το κατεβάσεις.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού