Η δεκαετία του 90 ήταν γεμάτη απο χαρακτήρες που έμοιαζαν στον Sonic, συνήθως χνουδωτά, μικρά πλάσματα που οι εταιρείες τα προωθούσαν σαν cool χαρακτήρες στα cartoons και τα videogames (Bubsy κανείς?). Το γεγονός αυτό είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητικό, ώσπου η Sega κυκλοφορεί το Ristar στο Mega Drive με έναν πραγματικά καλοσχεδιασμένο ήρωα! Ένα ‘αστέρι’ το οποίο υπο διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να έχει την δημοτικότητα του Sonic!

Όλα είναι ιστορία!

Ο Ristar “γεννήθηκε” απο την ίδια ομάδα που σχεδίασε τον πασίγνωστο σκατζόχοιρο τηςristar444jpg SEGA. O κίτρινος χαρακτήρας σε σχήμα αστεριού ‘κληρονόμησε’ την ύπαρξη του, απο ένα σχέδιο το οποίο προοριζόταν για την ταχύτατη mascot της SEGA, τον Sonic! Στα πρώτα στάδια δημιουργίας του πρώτου Sonic παιχνιδιού, κεντρικός ήρωας, υπήρξε ένας λαγός με μακριά αυτιά, που είχε την ιδιότητα να τα τεντώνει όσο θέλει για να αρπάζει και να εξοντώνει τους εχθρούς του. Όσο προχωρούσε η ανάπτυξη του παιχνιδιού, η ταχύτητα του gameplay γίνονταν όλο και μεγαλύτερη, ο Sonic απέκτησε την κίνηση spin για να κατατροπώνει τους εχθρούς του  και τα αυτιά του “κολλούσαν” όλο και περισσότερο στο κεφάλι καθώς η ταχύτητα ανέβαινε! Έτσι ο επικεφαλής της Sonic Team, Yuki Naka αποφασίζει να μετατρέψει τον Sonic απο λαγό σε…σκατζόχοιρο μιας και ο τελευταίος είχε την ιδιότητα να γίνεται “κουβάρι” για να προστατευτεί απο τους εχθρούς του!

Παρόλα αυτά ο χαρακτήρας – λαγός δεν εγκαταλείφθηκε και μερικά χρόνια αργότερα, χρησιμοποιήθηκε στο project με το όνομα Feel. Μετα απο αρκετούς πειραματισμούς στην σχεδίαση του,  δεν έμοιαζε και τόσο με τον λαγό που αποτέλεσε τον πρώτο Sonic, ενώ πλέον δεν χρησιμοποιούσε τα αυτιά του για να κατατροπώνει τους εχθρούς, αλλά τα πολύ μακριά χέρια του! Τελικά, μετά απο πολλά διαφορετικά ονόματα και ακόμα περισσότερες δοκιμές στην σχεδίαση του κεντρικού χαρακτήρα, ο λαγός μεταμορφώνεται σε αστέρι και γεννιέται ο χαρακτήρας που γνωρίσαμε σαν…Ristar!

Στην Ιαπωνία το παιχνίδι κυκλοφόρησε με τον τίτλο Ristar The Shooting Star. Πριν εμφανιστεί σε Αμερική και Ευρώπη το παιχνίδι υπέστη κάποιες ‘σεναριακές’ αλλαγές, το όνομα του άλλαξε προσωρινά σε Dexstar αλλά τελικά κυκλοφόρησε υπο τον τίτλο Ristar. Πίσω στο 1994, η Sega προόριζε τον Ristar σαν τον άξιο διάδοχο του Sonic. Παρόλο όμως που το παιχνίδι ήταν αξιόλογο και ο κεντρικός χαρακτήρας ιδιαίτερα αγαπητός, το παιχνίδι δεν σημείωσε τις πωλήσεις που αναμενόταν. Το Mega Drive βρισκόταν ήδη στον τελευταίο κύκλο της ‘ζωής’ του ενώ η επικείμενη κυκλοφορία του Sega Saturn επισκίασε σχεδόν όλους τους νέους τίτλους για τις ήδη υπάρχουσες κονσόλες της SEGA…

Πολλοί gamers θα το ήθελαν, αλλά δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνέχεια...ποτέ μην λές ποτέ!
Πολλοί gamers θα το ήθελαν, αλλά δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνέχεια…ποτέ μην λές ποτέ!

Παρόλο που το έδαφος έμοιαζε πρόσφορο για την επιστροφή του Ristar στις κονσόλες νέας γενιάς, το 2006 ο σχεδιαστής του αστεριού με τα μακριά χέρια δήλωσε πως αν και ο ίδιος σανς developer θα ήθελε πολύ να δει ένα Ristar 2 καθώς το είχε στο μυαλό του ακόμα και κατά την δημιουργία του πρώτου παιχνιδιού, κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί για πολλούς λόγους.

 

Υπάρχει και σενάριο!

Όπως συνέβει και με άλλα παιχνίδια εκείνης της περιόδου, όπως το Gunstar Heroes, το σενάριο υπέστη κάποιες αλλαγές κατα την διαδικασία της μετάφρασης απο τα Γιαπωνέζικα στα Αγγλικά.

Όλα τα γεγονότα στην Ευρωπαική και Αμερικάνικη έκδοση του παιχνιδιού, λαμβάνουν χώρα στο ηλιακό σύστημα Valdi. Ένας πειρατής του διαστήματος με το όνομα Kaiser Greedy χρησιμοποιεί την δύναμη του μυαλού του για να υποχρεώνει τους επικεφαλής των πλανητών του συστήματος, να τον υπακούν τυφλά.Το μικρό αστέρι Ristar θαυμάζει τον πατέρα του, τον ξακουστό προστάτη του συστήματος Valdi με το cult όνομα Legendary Hero! Ξαφνικά ο πειρατής Greedy αιφνιδιάζει τον Legendary Hero και τον απαγάγει. Ο Ristar πρέπει να βρει και να σώσει τον πατέρα του πριν συμβεί μεγαλύτερο κακό!

De_oruto_a_ristar
Η Oruto ξυπνά τον γιο της Ristar για να σώσει τον πλανήτη! Απο την Ιαπωνική έκδοση του παιχνιδιου…

Στην Ιαπωνική έκδοση του παιχνιδιού δεν υπάρχει πατρική φιγούρα. Οι κάτοικοι του πλανήτη Neer προσεύχονται και παρακαλάνε να βρεθεί ένας ήρωας να τους βοηθήσει πριν ο πειρατής Greedy τους υποτάξει. Ο γηραιότερος του χωριού εξαφανίζεται ξαφνικά και οι κάτοικοι παίρνουν την απόαφση να ζητήσουν βοήθεια απο την Θε’α των αστεριών Oruto. H Oruto, ξυπνά ένα απο τα παιδιά της, τον Ristar με σκοπό να πραγματοποιήσει τις ευχές των αθώων κατοίκων του Neer. Πρέπει να σταματήσει τον Greedy, να επαναφέρει στα λογικά τους όλους τους επικεφαλής των πλανητών και να αποκαταστήσει την ειρήνη στον πλανήτη.

 

Αγνή platform δράση!

Αν έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με οποιοδήποτε platform παιχνίδι, όλα θα σας φανούν γνώριμα στο Ristar. Ειδικά οι έμπειροι παίχτες που έχουν “λιώσει” στα Sonic και Mario θα νιώσουν “σαν στο σπίτι τους” με τον χειρισμό και γενικότερα με το gameplay του παιχνιδιού. Το Ristar προσφέρει αγνή platform δράση. Επικύνδυνα άλματα σε κινούμενες πλατφόρμες, μάχες με χαριτωμένους εχθρούς, ανάβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές είναι όλα εδώ!

Απολαυστικά τα Boss fights!
Απολαυστικά τα Boss fights!

Όπως στα περισσότερα παιχνίδια του είδους, ο χειρισμός του Ristar είναι ιδιαίτερα απλός. Ένα κουμπί για τα άλματα και ένα για τις επιθέσεις του Ristar, είναι αρκετά! Ο Ristar για να επιτεθεί, επιμηκύνει τα χέρια του γραπώνει τους εχθρούς, και τους κατατροπώνει πέφτωντας πάνω τους με το κεφάλι! Απολαυστικός τρόπος εξόντωσης! Ο Ristar χρησιμοποιεί τα χέρια του για να σκαρφαλώνει σε τοίχους, να στριφογυρίζει με υπερφυσική ταχύτητα γύρω απο κολώνες και να απογειώνεται, όπως επίσης και για να αμύνεται (ιδιαίτερα χρήσιμο στα bosses).

Bonus creativity points for making Ristar's idle animation the key to playing this game.Μην περιμένετε να συναντήσετε στο Ristar το ταχύτατο gameplay του Sonic, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα αρνητικό στοιχείο. Μπορεί το gameplay του Ristar να πατάει σε γενικές γραμμές πάνω σε γνώριμα platform στοιχεία, αλλά παράλληλα παρέχει αρκετά μεγάλη ποικιλία στον τρόπο παιχνιδιού, ικανή να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του παίχτη. Τα μικρά ‘τεχνάσματα’ σε διάφορα σημεία των levels, τα διάσπαρτα mini παιχνίδια και οι διασκεδαστικές μάχες με τα bosses του παιχνιδιού, προσδίδουν μοναδικά χαρακτηριστικά σε κάθε κόσμο του Ristar. Για παράδειγμα, στον πλανήτη Undertow, διασχίζετε σχεδόν ολόκληρη την πίστα κολυμπώντας, ενώ η 2η πίστα του πλανήτη Automaton χωρίζεται σε ‘δωμάτια’ και καθένα απο αυτά αποτελεί διαφορετικό puzzle! O πλανήτης Scorch είναι ο μοναδικός που διαθέτει πλατφόρμες με παγίδες πίεσης και εχθρούς ικανούς να καταστρέψουν ότι κινείται, ενώ στον πλανήτη Freon τα πάντα είναι παγωμένα και ο Ristar δεν μπορεί να σκαρφαλώσει! Όλα τα παραπάνω είναι ευχάριστες προσθήκες που χαρίζουν διάρκεια στο παιχνίδι αλλά προυποθέτουν εξάσκηση και καλό συγχρονισμό για να τα βγάλετε πέρα!

ristar222
Μπορεί να πιαστείτε απο κάθε είδους ιπτάμενα αντικείμενα! Ακόμα και απο περαστικά πτηνά!

Παρόλο που σε πολλά σημεία το Ristar μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητικό προς τον παίχτη, έχει προσεγμένη διακύμανση δυσκολίας. Ακόμα και στο επίπεδο δυσκολίας “Super” το παιχνίδι απαιτεί υπομονή και εξάσκηση. Δεν χρησιμοποιεί όμως ‘Nintendo like’ φτηνά “κόλπα” ώστε να γίνει αδύνατο να το τελειώσει κανείς.

 Κάνε μια ευχή!

ristar333Παρόλο που στο Mega Drive έχουμε δει παιχνίδια με υψηλότερη ανάλυση, το Ristar σε αρκετά σημεία εντυπωσιάζει. Τα levels είναι σχεδιασμένα με μεγάλη λεπτομέρεια, τόσο στο background όσο και στο foreground, ενώ τα χρώματα είναι έντονα και σωστά επιλεγμένα. Κάθε πλανήτης είναι ‘μοναδικός’ καθώς διαθέτει ξεχωριστή σχεδίαση και ηχητική επένδυση. Το artwork, η ατμόσφαιρα, οι εχθροί, διάφορες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, τα μουσικά μοτίβα όλα είναι πολύ συγκεκριμένα και διαφορετικά για κάθε κόσμο του παιχνιδιού. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει το animation του κεντρικού χαρακτήρα το οποίο είναι απολαυστικό. Όλες οι κινήσεις είναι ομαλότατες και ευφάνταστες στην υλοποίηση τους, ενώ το animation του Ristar αν τον αφήσετε ακίνητο αρκετή ώρα, είναι διαφορετικό σε κάθε πλανήτη!  Τα sprites είναι χάρμα οφθαλμών καθώς αποδίδονται με μεγάλη λεπτομέρεια και φαντασία. Μοναδικό ‘παράπονο’ είναι ότι η πλειοψηφία των levels πέρα απο μερικούς πλανήτες ( μια πίστα αποτελείται εξ ολοκλήρου απο μουσικά όργανα!) δεν ξεφεύγει απο τις “κλασικές” platform θεματολογίες, όπως ζούγκλες, φωτιές, παγωμένα τοπία με τις συνηθισμένες κινούμενες πλατφόρμες, σκάλες και power ups.

ristar111
Κάποιες πίστες, εκτός απο έντονα χρώματα, διαθέτουν και πρωτότυπο σχεδιασμό!

Το soundtrack του παιχνιδιού είναι απλά απο τα καλύτερα της βιβλιοθήκης παιχνιδιών του Mega Drive. Μπορεί να μουσικά κομμάτια να μην είναι τόσο ρυθμικά και ‘δυνατά’ όσο του Sonic ή του Dynamite Headdy και να ακούγονται περισσότερο ‘ψεύτικα’, αλλά οι μουσικές μελωδίες είναι φοβερά πιασάρικες και προσθέτουν πολλούς πόντους στην συνολική εμπειρία. Εικότερα τα boss themes είναι απο τα καλύτερα που έχω ακούσει ποτέ! Τα ηχητικά εφέ διαθέτουν ποικιλία και παρόλο που μερικά απο αυτά ακούγονται ‘μουντά’ δεν ενοχλούν και η πλειοψηφία τους κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο.

 Έναστρος ουρανός!

Το Ristar είναι ένα μικρό υποτιμημένο διαμάντι. Η Sonic Team απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι αποτελεί τον “άσσο στο μανίκι” της Sega. Με λίγο περισσότερη προσοχή στην λεπτομέρεια και μεγαλύτερη προώθηση, το παιχνίδι θα ήταν ένα πασίγνωστο αριστούργημα. Σίγουρα θα “έκλεβε” και ένα μέρος των οπαδών του συμπαθέστατου Sonic..μήπως τελικά η Sega δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο…;  Συνοψίζοντας, αξίζει να επισημάνουμε πως το Ristar αποτελεί ένα ολοκληρωμένο platform παιχνίδι. Συνδυάζει ότι αγαπήσαμε (και μισήσαμε) από το συγκεκριμένο είδος, προσθέτει καινούργια στοιχεία στο gameplay και κάνει μερικά βήματα παραπέρα από τα συνηθισμένα. Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά “λάμπει” ενώ άλλες φορές κινείται στο επίπεδο “μια από τα ίδια” χωρίς όμως να γίνεται βαρετό.

ristar_iamretro

Ανοίξτε το Mega Drive σας, το Wii σας (το παιχνίδι κυκλοφόρησε μέσω Virtual Console) ή κάποιον emulator και θυμηθείτε γιατί η Sega και το Mega Drive μεσουρανούσαν στα 90s. Aν το Ristar κυκλοφορούσε σε διαφορετική περίοδο του κύκλου ζωής της κονσόλας ίσως να γινόταν τεράστια επιτυχία. Ακόμα και έτσι όμως, αποτελεί ένα από τα τελευταία αστέρια στον “ουρανό” της ζωής του υπερ αγαπητού Mega Drive και ίσως την τελευταία απόδειξη των δυνατοτήτων της τελευταίας επιτυχημένης κονσόλας της Sega…

NiCkeD

NiCkeD

Αμετανόητος οπαδός του Amstrad και του Pc gaming (retro και όχι μόνο)! Μυημένος απο μικρός και στον κόσμο των κονσολών! Θεωρεί το gaming τέχνη και διαβάζει περιοδικά σαν μανιακός! Το iamretro είναι το νέο σπίτι του και αυτό το σπίτι έχει πολλά δωμάτια για εξερεύνηση!

Σχόλια

4 Responses

  1. Βρήκα ευκαιρία με την αναβάθμιση της σελίδας και το ξανα-διάβασα! Άψογο review + με μπρίζωσες να το δοκιμάσω!!!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού