Ώρα να θυμηθούμε την Sega όπως της αξίζει! Το Sega Rally φέρνει την απόλυτη racing εμπειρία στα σπίτια μας!

Ένα παιχνίδι με ιστορία!

H Sega μετά την επιτυχία των Virtual Racing και Daytona USA, κυκλοφορεί το 1995 στα arcades, το απόλυτα επιτυχημένο Sega Rally Championship! Η Sega, την εποχή εκείνη ήταν απόλυτη κυρίαρχος στα ‘ουφάδικα’ ενώ ο απόηχος της επιτυχημένης πορείας του Mega Drive δεν είχε περάσει! Μπορεί το Mega CD και το πολλά υποσχόμενο 32Χ να απέτυχαν, όμως το Sega Saturn έμοιαζε ικανό να διορθώσει όλες τις λανθασμένες κινήσεις του παρελθόντος και να αναπτερώσει το ηθικό των προβληματισμένων οπαδών της Sega… Την ίδια χρονιά η έκδοση του Sega Rally για το Saturn είναι γεγονός και αποσπά θετικότατες κριτικές.

Start your engines!

Το παιχνίδι σας τοποθετεί στην θέση του οδηγού ενός Celica T200 ή ενός  Lancia Delta HF Integrale. Οι διαφορές στην συμπεριφορά των 2 αυτοκινήτων είναι εμφανείς και απαιτείται χρόνος εξοικείωσης με καθένα από αυτά. Διαθέσιμες υπάρχουν 3 πίστες κλιμακωτής δυσκολίας. Η εύκολη Desert, η μεσαίας δυσκολίας Forest και η δυσκολότερη Mountain. Τα 2 αυτοκίνητα  και οι 3 πίστες που προσφέρει το παιχνίδι θεωρούνται ‘’λίγα’’, αλλά δικαιολογούνται λόγω της arcade φιλοσοφίας του. Έτσι και αλλιώς μετά από κάποιο χρόνο ενασχόλησης το παιχνίδι γίνεται τόσο εθιστικό που ξεχνάμε οποιοδήποτε ‘’πρόβλημα’’! Το παιχνίδι πέρα από το Championship mode, προσφέρει αποκλειστικά για την έκδοση του Saturn και το Time Attack mode. Στο ‘βασικό’ Championship mode, κατακτώντας την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη, ξεκλειδώνεται μια τέταρτη και δύσκολη πίστα, η Lake Side. Αν και σε αυτή τερματίσετε στην 1η θέση, το παιχνίδι σας ανταμείβει με την θρυλική Lancia Stratos! Στο Time Attack mode έχετε την δυνατότητα να κάνετε εξάσκηση σε κάποια από τις 4 (αν έχετε ξεκλειδώσει την Lake) πίστες του παιχνιδιού, ενώ μπορείτε να ‘πειράξετε’ μερικά χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το head to head mode ώστε να αγωνιστείτε ενάντια σε κάποιον φίλο σας!

Drift to death!

Ο χειρισμός των αυτοκινήτων είναι απίστευτα ομαλός, η ανταπόκριση άμεση και η αίσθηση της οδήγησης έχει μεταφερθεί επιτυχημένα από τα arcades. Παιχνίδια που θεωρούνται κορυφαία στο είδος, όπως το V Rally του Playstation και το Rallisport του Xbox, δεν κατάφεραν να προσφέρουν τον εθισμό και την αδρεναλίνη που προσφέρει το gameplay του Sega Rally! Γρήγορο, ομαλό, και απόλυτα arcade! Αξίζει να σημειωθεί πως το παιχνίδι απαιτεί αρκετό χρόνο εξοικείωσης. Ακόμα και στο Normal επίπεδο δυσκολίας είναι απαραίτητες αρκετές ώρες εξάσκησης για να πάρετε την 1η θέση στην κατάταξη!

Η τεχνητή νοημοσύνη, είναι απλά ικανοποιητική και αφήνει την εντύπωση πως χρειαζόταν κάτι παραπάνω. Τα ‘αντίπαλα’ αυτοκίνητα ακολουθούν μια προκαθορισμένη διαδρομή και δεν φαίνεται να επηρεάζονται καθόλου από την παρουσία σας. Αν καταφέρετε να απομνημονεύσετε την πορεία του κάθε αυτοκινήτου, είναι εύκολο να καταλάβετε σε ποιο σημείο πρέπει να προσπεράσετε αλλά και πως πρέπει να ‘μπαίνετε’ σε κάθε στροφή ώστε να πετύχετε τον καλύτερο χρόνο.

Γραφικά – Ήχος

Τα γραφικά του Sega Rally Championship κρίνονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν. Η μεταφορά από τα arcades είναι πιστή και η Sega έφερε το παιχνίδι απόλυτα στα μέτρα του Saturn χωρίς σοβαρές απώλειες. Τα αυτοκίνητα αποτελούνται από λιγότερα πολύγωνα και αρκετά πιο θολά textures σε σύγκριση με την arcade έκδοση, αλλά τα ζωντανά χρώματα και η ταχύτητα αποζημιώνουν. Από την άλλη μεριά, τα textures του δρόμου και των λεπτομερειών της πίστας, είναι χάρμα οφθαλμών! Άσφαλτος, λάσπη, νερά, θεατές βουνά, ουρανός, είναι όλα εκεί, καλοσχεδιασμένα και ‘φωτεινά’! Κάτι που ξενίζει αρχικά είναι τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Είναι γνωστή η αδυναμία του Saturn να παράγει σωστά, transparency εφέ (κοινώς να απεικονίσει διαφανείς επιφάνειες). Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, στα διαφανή τζάμια των αυτοκινήτων έχει χρησιμοποιηθεί ένα ‘κυματιστό’ pattern που τελικά φαίνεται πως δεν πετυχαίνει τον σκοπό του. Ειδικά αν παίξετε το παιχνίδι κάνοντας χρήση της S Video εξόδου της κονσόλας, το αποτέλεσμα είναι μάλλον άσχημο. Το pop up στο background υπάρχει αλλά δεν είναι οφθαλμοφανές και σε καμία περίπτωση ενοχλητικό. Το frame rate είναι σταθερό με ελάχιστες καθυστερήσεις κατά την διάρκεια των αγώνων. Με λίγα λόγια, τα γραφικά του Sega Rally Championship θεωρούνται αξιοπρεπή ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα!

Ο ήχος του παιχνιδιού συμβάλει τα μέγιστα στο να ανεβεί η αδρεναλίνη στα ύψη! Παίρνετε τις στροφές με μουσική υπόκρουση μερικά δυνατά  και σχετικά δημοφιλή rock τραγούδια, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στο γρήγορο gameplay του παιχνιδιού. Τα ηχητικά εφέ είναι καθαρά και διαυγή χωρίς να ‘μπουκώνουν’. Ο ήχος του κινητήρα, της αλλαγής ταχυτήτων, του turbo, είναι ρεαλιστικοί και απλά ξεσηκώνουν! Φυσικά υπάρχει και εδώ η κλασική φωνή των racing παιχνιδιών της Sega που αναφωνεί Fiiiiiinnnnnnish κάθε φορά που τερματίζετε έναν αγώνα! Παίξτε το παιχνίδι είτε με ακουστικά ή σε υψηλές εντάσεις!

Απόλυτη εμπειρία!

Τελικά, το Sega Rally Championship για το Saturn κόβει την ανάσα! Λίγα είναι τα racing παιχνίδια που καταφέρνουν να αποδώσουν μια τόσο γρήγορη και διασκεδαστική racing εμπειρία. Με γρήγορα και έντονα γραφικά,  ομαλό χειρισμό και κανόνες φυσικής που επιτρέπουν εντυπωσιακά drift, το παιχνίδι αποτελεί μια σύντομη αλλά ολοκληρωμένη arcade εμπειρία. Όσοι δεν το έχετε παίξει, βρείτε τρόπο να το κάνετε και θα καταλάβετε γιατί η Sega ήταν τόσο δημοφιλής και αγαπητή στα 90s!

 

NiCkeD

NiCkeD

Αμετανόητος οπαδός του Amstrad και του Pc gaming (retro και όχι μόνο)! Μυημένος απο μικρός και στον κόσμο των κονσολών! Θεωρεί το gaming τέχνη και διαβάζει περιοδικά σαν μανιακός! Το iamretro είναι το νέο σπίτι του και αυτό το σπίτι έχει πολλά δωμάτια για εξερεύνηση!

Σχόλια

2 Responses

  1. Είναι πράγματι must παιχνίδι για τους κατόχους Sega Saturn! Ειδικά με τιμόνι το παιχνίδι είναι απόλαυση!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού