Δεν υπάρχει περίπτωση να μην θυμάστε το Silkworm, αν οι Micros αποτέλεσαν μέρος της παιδικής ή και της ενήλικης ζωής σας! Το θρυλικό αυτό shoot em up το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80 αλλά ποτέ δεν έγινε η τεράστια επιτυχία που όλοι περίμεναν. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως…

 • ΕΚΔΟΤΗΣ: VIRGIN
 • ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ:1988
 • ΣΥΣΤΗΜΑ: CPC, C64, ZX SPECTRUM
 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: Warren Mills (C64)
 • ΜΟΥΣΙΚΗ: Barry Leitch
 • ΕΙΔΟΣ: SHOOT EM UP

Πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι, το να μάχεστε ανηλεώς ενάντια σε έναν μηχανικό στρατό γεμάτο τάνκς, tripods και εκτοξευτές πυραύλων παρέα με έναν φίλο σας?  Πολύ διασκεδαστικό όπως αποδεικνύει το Silkworm! Ένα 8bit shoot em up της “παλιάς σχολής” με δυνατό του σημείο το κλασικό “διπλό”! Το παιχνίδι σας δίνει την δυνατότητα να μπείτε στην μάχη επιλέγοντας ένα φουτουριστικό ελικόπτερο ή μέσα απο το τιμόνι ενός jeep. Παρόλα αυτά αν νιώθετε αρκετά ικανοί, σας δίνεται η επιλογή χειρισμού και των 2 οχημάτων ταυτόχρονα!

hqdefault

Το Silkworm κινείται στα κλασικά μονοπάτια των γραμμικών shoot em ups. Κάθε είδους όπλο, βόμβες, invincibility (για μικρό χρονικό διάστημα), bonuses τα οποία ενισχύουν την δύναμη των όπλων σας και “κλασικά” bosses στο τέλος κάθε επιπέδου, βρίσκονται όλα εδώ. Κλασική shoot em up δράση σε μεγάλες δόσεις! Οι διαφορές στον χειρισμό και στον τρόπο μάχης, μεταξύ του Jeep και του ελικοπτέρου καθώς και η στρατηγική συνεργασίας στο co op mode είναι στοιχεία που καθιστούν το παιχνίδι εξαιρετικά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό.

Παρόλα αυτά, αν αποφασίσετε να παίξετε το παιχνίδι στο καλο-διατηρημένο Micro σας  σήμερα, θα διαπιστώσετε πως παρά τα καλοσχεδιασμένα γραφικά του, παραμένει ένα επαναλαμβανόμενο παιχνίδι με γρήγορη δράση. Σε κάθε αποστολή οι σχηματισμοί των εχθρών είναι σχεδόν πανομοιότυποι ενώ στα μισά του κάθε επιπέδου έρχεστε αντιμέτωποι με έναν μεγάλου μεγέθους μεταλλικό εχθρό (που μοιάζει με δεινόσαυρο!). Αφού τον κερδίσετε και ανταμειφθείτε με κάποιο power up και συνεχίζετε την μάχη μέχρι το τελικό boss του επιπέδου.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού σε όλες τις Micro εκδόσεις είναι όσο “ευαίσθητος” χρειάζεται και ανταποκρίνεται σωστά ακόμη και σε μάχες με πολλούς εχθρούς. Παρόλα αυτά ο χειρισμός της Spectrum έκδοσης ξεχωρίζει για την μεγαλύτερη ομαλότητα του. Σε γενικές γραμμές το Jeep είναι αρκετά δύστροπο στον χειρισμό του και ίσως σας φέρει μπελάδες μετά το πρώτο level, παρόλο που η αυξανόμενη κλίμακα δυσκολίας του παιχνιδιού είναι σχεδιασμένη σωστά.

Η μεταφορά του Silkworm απο τα arcades στα micros και γενικότερα στα home συστήματα ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Όπως είναι λογικό, η μεταφορά του παιχνιδιού για Amiga είναι η μοναδική που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ‘arcade perfect’. Οι 8 bit εκδόσεις του παιχνιδιού όμως είναι όλες του μοναδικές με τον δικό τους τρόπο. Η έκδοση για CPC ξεχωρίζει για τα ‘χάρμα οφθαλμών’ γραφικά της, το Spectrum port την απίστευτη ομαλότητα στο gameplay ενώ το Silkworm για C64 διαθέτει ‘λίγο απ’όλα’ και δεν απογοητεύει σε κανέναν τομέα. Όλες οι εκδόσεις όμως έχουν κάτι κοινό που προσωπικά με εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα. Το animation των εκρήξεων στον ουρανό, είναι τόσο ευχάριστο να το βλέπεις, που αποτελεί απο μόνο του έναν καλό λόγο να ξαναπαίξει κάποιος το παιχνίδι. Φυσικά η arcade έκδοση του Silkworm ήταν εντυπωσιακή και σίγουρα είναι υπεύθυνη για πολλές αφραγκίες!

Αν θέλετε να ξαναζήσετε την φρενήρη δράση ενός shoot em up, την διασκέδαση του κλασικού ‘διπλού’ με έναν φίλο σας και μια αυθεντική arcade ‘γεύση’ στα micros σας, δοκιμάστε το Silkworm οπωσδήποτε. Αξίζει τον κόπο!

Silkworm (E)_2
CPC
Silkworm
C64
zxspectrum
ZX Spectrum
silk_worm_amiga
Amiga
NiCkeD

NiCkeD

Αμετανόητος οπαδός του Amstrad και του Pc gaming (retro και όχι μόνο)! Μυημένος απο μικρός και στον κόσμο των κονσολών! Θεωρεί το gaming τέχνη και διαβάζει περιοδικά σαν μανιακός! Το iamretro είναι το νέο σπίτι του και αυτό το σπίτι έχει πολλά δωμάτια για εξερεύνηση!

Σχόλια

4 Responses

 1. Πραγματικά παιχνιδάρα Νίκο. Έχω ρίξει άπειρα 20άρικά 😉 Να σαι καλά που μας το θύμισες!!

 2. Πράγματι πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι Nick! Το θυμήθηκα πρόσφατα με αφορμή την Amiga του dr_who και λέω γιατί όχι και ένα review?! 😛

 3. ένα απο τα καλυτερα shooters, την στιγμη μάλιστα που βγήκε και στα 8bit! Ειδικα το two-player mode ήταν όλα τα λεφτα!
  Γενικά μου θύμηζε αρκετά το (μεταγενέστερο) U. N. Squadron της Capcom 🙂

  Βάλε και screenshot απο την έκδοση του ST Νικόλα 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού