Ο Sinclair ZX Spectrum, γνωστός και ως ”γομολάστιχα”, υπήρξε για πολλούς από εμάς ο πρώτος μικρό-υπολογιστής μας. Ήταν μια λαμπρή σχεδίαση και αποτέλεσε έναν από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς υπολογιστές τη δεκαετία του ’80.
- Κατηγορία : Home Micro
- Περίοδος Κυκλοφορίας : 1982-1984
- Γλώσσα Προγραμματισμού : Sinclair Basic
- Επεξεργαστής : Zilog Z80A στα 3.5 MHz
- Μνήμη : 16KB ή 48KB
- Γραφικά : 256 x 192 με 8 χρώματα δύο τόνων
- Ήχος : 1 κανάλι / 10 οκτάβες
Ιστορικά Στοιχεία
Ο ZX Spectrum ήταν ο τρίτος υπολογιστής, μετά από τους ZX80 και ZX81, της Sinclair αλλά ο πρώτος που στόχευε στον απλό και αδαή χρήστη. Ο λόγος που η Sinclair σχεδίασε τον Spectrum ήταν ότι ο πρόγονος του ZX81 δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει τον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό των δυνατότερων home computers οι οποίοι είχαν και την δυνατότητα απεικόνισης χρωμάτων. Επιπλέον ο Sir Clive ήθελε διακαώς να κερδίσει την μάχη με την Acorn Computers για μια μεγάλη παραγγελία συστημάτων από το γνωστό αγγλικό δίκτυο μεταδόσεων BBC. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να “χτυπήσει” την προσφορά της Acorn.
Το 1983 η Sinclair παραχώρησε άδεια κατασκευής του υπολογιστή στην εταιρεία Timex Corporation. Αυτή κυκλοφόρησε στην αμερικάνικη αγορά μια βελτιωμένη έκδοση του Spectrum με καλύτερο ήχο και γραφικά με το όνομα Timex Sinclair 2068. Επίσης πολλοί κλώνοι παρήχθησαν ανεπίσημα ιδιαίτερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ π.χ. στη Ρουμανία αλλά και σε άλλες χώρες όπως στην Ινδία. Στη πρώην Σοβιετική Ένωση οι κλώνοι του ZX κατασκευάσθηκαν κατά χιλιάδες και διανέμονται μέσω αγγελιών και σε υπαίθριους πάγκους.
Έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 23000 τίτλοι για το μηχάνημα και εξακολουθούν να κυκλοφορούν και σήμερα.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Ο ZX βασίζεται στον επεξεργαστή Zilog Z80A στα 3,5MHz. Κυκλοφόρησαν 2 μοντέλα με 16ΚΒ και 48KB μνήμη RAM. Στα 16KB ROM υπάρχουν αποθηκευμένα η Basic και οι βασικές ρουτίνες του λειτουργικού.Η έξοδος βίντεο γίνετε μέσω RF modulator οπότε μπορούμε να τον συνδέσουμε σε οποιαδήποτε τηλεόραση. Μπορεί να απεικονίσει κείμενο 32 στηλών x 24 σειρών και γραφικά μέγιστης ανάλυσης 256 × 192 με 8 χρώματα 2 τόνων (κανονικό και φωτεινό). Η έξοδος ήχου γίνετε μέσω ενός beeper και βρίσκεται μέσα στο μηχάνημα. Μπορεί να παράγει ένα κανάλι με 10 οκτάβες.
Συνολικά σχεδιάσθηκαν 8 motherboards, από το αρχικό Issue 1 μέχρι το τελικό Issue 6, είτε για να διορθωθούν λάθη είτε για αλλαγή εξαρτημάτων με σκοπό την μείωση του κόστους κατασκευής.Στην πίσω μεριά του μηχανήματος μπορούμε να βρούμε μια θύρα επέκτασης, τις υποδοχές MIC&EAR για την σύνδεση κασετόφωνου και την RF έξοδο του βίντεο. Επίσης υπάρχει και η είσοδος της τροφοδοσίας 9V DC.
Στην θύρα επέκτασης μπορούμε να συνδέσουμε διάφορα περιφερικά όπως τον ZX-81 θερμικό εκτυπωτή, microdrive’s, ZX Interface 1&2 και άλλα.
Μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια του ZX
- 3D Deathchase
- Chaos
- Head Over Heels
- Elite
- Manic Miner
- Target Renegade
- Knight Lore
- R-Type
- The Great Escape
- Starquake
- Chuckie Egg
- Chase HQ
- Turbo Esprit
- The Lords Of Midnight
Θετικά – Αρνητικά
Στα θετικά
- Εκπληκτική βιβλιοθήκη λογισμικού
- Ο σχεδιασμός του
- Γραφικές δυνατότητες
- Η τιμή του
Στα αρνητικά
- Το πληκτρολόγιο από καουτσούκ
- Φτωχός ήχος
Trivia
- Χάρη στον ZX ο Sir Clive Sinclair κέρδισε τον τίτλο του ιππότη για “τις υπηρεσίες του στη βρετανική βιομηχανία”.
- Για να διατηρηθεί η τιμή χαμηλή ο Sinclair χρησιμοποίησε ελαττωματικά τσιπς μνήμης των 64KB (εσωτερικά 2 x 32KB).
- Ο σχεδιασμός του motherboard έγινε από τον Richard Altwasser και η εξωτερική εμφάνιση από τον Rick Dickinson.
- Στις 23 Απριλίου 2012, η Google τίμησε την 30η επέτειο του ZX Spectrum με ένα Doodle, το οποίο λόγο του ότι συνέπεσε με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, απεικόνιζε τον Αϊ Γιώργη να πολεμά έναν δράκο σε στυλ 8-bit.

5 Responses
Άψογο review για ενα θρυλικό μηχάνημα! Ελπίζω μια μέρα να το αποκτήσω και αυτό!!
Μιλάμε για πολύ ωραίες παρουσιάσεις! Δεν ξέρω όμως τόσα άρθρα που συντάσσετε από που αρχίζετε και που τελειώνετε! ?:p
Κρίμα δεν ζούσα αυτές τις εποχές!
Πολύ καλό review… well done nkary
Νίκο πολύ καλό το άρθρο σου φίλε!… αν μη τι έλλο έκατσες έγραψες… βρήκες φωτος… αξιος!
Ηλεκτρονική παρακαταθήκη που θα μείνει (ελπίζω) να τα διαβάζουν οι μικρότεροι και γιατί όχι οι επόμενες γενιές!
Ευχαριστώ παιδιά!
datalex τσέκαρε και την αγάπη σου τον C64 😉