Ναι, είναι αλήθεια. Όλοι οι κάτοχοι Playstation ζήλευαν το N64 λόγω του Mario Kart 64! Μπορεί το Crash Team Racing να γέμισε κάπως το “κενό” αλλά δεν ήταν τόσο γρήγορο όσο χρειαζόταν! Μέχρι που ήρθε το Speed Freaks! Κάντε στην μπάντα υδραυλικοί, χελώνες και μανιτάρια! Προσπερνάνε τα πανκιά! …η μήπως όχι;;;

Δίπλωμα έχεις???

Τα παιχνίδια kart μπορεί να μην διαθέτουν το βάθος ενός “σοβαρού” εξομοιωτή οδήγησης ή την ταχύτητα ενός arcade παιχνιδιού σαν το Sega Rally, ωστόσο είναι πολύ εθιστικά ιδίως στο multiplayer τομέα! Την επιτυχία του Mario Kart απο την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του ζήλεψε η Sony και μετά το πολύ καλό Crash Team Racing ρίχνει στην αρένα το Speed Freaks ! Το παιχνίδι βρισκόταν στο στάδιο της παραγωγής για 2 χρόνια με αρχικό τίτλο Whellnuts. Η Funcom κυκλοφόρησε 2 εκδόσεις του παιχνιδιού. Με το όνομα Speed Freaks στην Ευρώπη και σαν Speed Punks στην Αμερική. Οι δύο εκδόσεις έχουν κάποιες διαφορές στην τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων.

Αν πιεις μην οδηγήσεις! (Ειδικά με τέτοιο μαλλί!)

Το Speed Freaks προσφέρει αρκετά και ενδιαφέροντα modes παιχνιδιού. Single Player Tournament Mode, Four-Player Split-Screen mode, Customizable League, Time Attack, and Head-2-Head. 24 διαθέσιμες πίστες, 6 (+2 κρυφοί) τρελοί χαρακτήρες να επιλέξετε και 12 power ups για να διαλύσετε όποιον αντίπαλο βρεθεί στο δρόμο σας! Max Speed Boost, Basic Missile, Bomb, Stealth Mode, Remote Bomb, Shockwave, Triple Basic Missile και διάφορα άλλα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία και πολλούς τρόπους για να “ανοίξετε” δρόμο! Οι χαρακτήρες προς επιλογή μπορεί να είναι λίγοι σε αριθμό αλλά έχουν όλοι πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό και “χαρακτήρα”. Πρόκειται για παιδιά που το σκάνε απο σχολεία, σπίτια, γυμναστήρια για να λάβουν μέρος σε αγώνες καρτ, ενώ έχουν κοινό χαρακτηριστικό το έξαλλο punk μαλλί (σαν του dR_wHo ένα πράγμα!)!

Οι πίστες κρίνονται αρκετές σε αριθμό και είναι αρκετά “χορταστικές” σε μεγεθός ενώ διαθέτουν και τα πλέον απαραίτητα “στολίδια” όπως ράμπες για άλματα, λακούβες, υπόγεια περάσματα και κρυφά short cuts! To Tournament mode δεν έχει το βάθος των αντίστοιχων modes στα CTR και SMK64 αλλά κρίνεται ικανοποιητικό σε διάρκεια. Τα head to head και Four Player Split Screen mode απο την άλλη είναι σκέτη απόλαυση και είναι ο λόγος που πρέπει να ασχοληθείτε με το Speed Freaks! Παρόλα αυτά δεν θα ήταν άσχημα να υπήρχε και ένα Battle Mode! Γιατί Funcom?!?

Νομίζω πως τον πέτυχα!

Ο χειρισμός των kart αφήνει μια περίεργη αίσθηση στην αρχή. Δεν είναι τόσο “σφιχτός” και σταθερός στις στροφές και στα άλματα όπως στο CTR αλλά συνηθίζεται γρήγορα και αποζημιώνει με την ζωντάνια του. Με λίγες ώρες ενασχόλησης θα “μπαίνετε” με powerslide στις στροφές με ιλλιγιώδη ταχύτητα εκτοξεύοντας παράλληλα μια βόμβα προς τον κολλητό σας! Σε γενικές γραμμές το gameplay παρά τα μικρά λαθάκια του, είναι απροβλημάτιστο και απολαυστικό!

Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων βρισκεται σε υψηλά επίπεδα, αν και τα αντίπαλα karts πολλές φορές δείχνουν να αψηφούν τους νόμους της φυσικής, κάνοντας τρελά άλματα και απίστευτα powerslides! Φυσικά, το εκνευριστικό γεγονός που αποτελεί κανόνα για όλα τα παιχνίδια αυτού του είδους (ειδικά στο mario kart) κάνει και εδώ την εμφάνιση του, σε μικρότερο όμως βαθμό. Ενώ λοιπόν κατέχετε την 1η θέση και διανύετε τον τελευταίο γύρο, ΟΛΟΙ οι αντίπαλοι σας έχουν τα δυνατότερα power ups! Έτσι λίγο πριν την γραμμή τερματισμού, δέχεστε κατακέφαλα μια τηλεκατευθυνόμενη ρουκέτα και σας προσπερνάνε όλοι! Γκρρρρρ!

Στο τετραπλό παιχνίδι γίνεται ΧΑΜΟΣ!

Το μαλλί σου μου κρύβει τον ήλιο!

Η μηχανή γραφικών του παιχνιδιού αποδίδει άψογα και είναι λειτουργική. Γρήγορη, με σωστή αίσθηση της ταχύτητας και χωρίς καθόλου πτώσεις στο frame rate και ενοχλητικά pop ups. Για να επιτευχθεί βεβαίως αυτό “θυσιάστηκαν” κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Τα μοντέλα των χαρακτήρων και των οχημάτων είναι λιγότερο λεπτομερή και όχι τόσο προσεγμένα σε σύγκριση με αυτά του CTR ενώ τα power ups μοιάζουν κάπως προχειροφτιαγμένα. Οι πίστες διαθέτουν απο έντονα χρώματα και ποικιλία στα περιβάλλοντα χωρίς καθόλου “θολούρα” ενώ κάποιες απο αυτές είναι εμπνευσμένα σχεδιασμένες και κάποιες άλλες εξαιρετικά απλές. Τα οπτικά εφέ των power ups είναι εντυπωσιακά και προσθέτουν πολλούς πόντους στην συνολική εμπειρία! Συνολικά το αποτέλεσμα είναι κατώτερου του CTR αλλά η ταχύτητα αποζημιώνει και δεν αφήνει περιθώριο για σημασία σε λεπτομέρειες!

Δεύτερη θέση! Πάμε γερά!

Κουρέψου πριν μπεις στο καρτ!

Τo Speed Freaks είναι ένας πολύ “τίμιος” τίτλος που προσφέρει ότι ακριβώς λέει το όνομα του! Ταχύτητα και χιούμορ! Είναι από τα παιχνίδια του Playstation που άξιζαν καλύτερης τύχης και μεγαλύτερης εμπορικής επιτυχίας. Ξεχάστηκε μέσα στην γυαλάδα και το hype του crash team racing και τα χρώματα του Mario Kart. Συνολικά πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο παιχνίδι που παίζεται καλύτερα με την παρέα! Αν διέθετε Battle Mode και λίγο μεγαλύτερο βάθος στο Tournament mode, θα μιλούσαμε για ένα από τα καλύτερα racing παιχνίδια. Είναι γρήγορο, διασκεδαστικό και “βρώμικο”!  Φάε σκόνη Mariooooo!

NiCkeD

NiCkeD

Αμετανόητος οπαδός του Amstrad και του Pc gaming (retro και όχι μόνο)! Μυημένος απο μικρός και στον κόσμο των κονσολών! Θεωρεί το gaming τέχνη και διαβάζει περιοδικά σαν μανιακός! Το iamretro είναι το νέο σπίτι του και αυτό το σπίτι έχει πολλά δωμάτια για εξερεύνηση!

Σχόλια

6 Responses

  1. Το καλύτερο cart game ever. Πραγματικά ενα παιχνίδι που το απολαμβάνεις τόσο στο Single Player οσο και στο Multi. Έχω και τις 2 εκδόσεις πλέον (Speed Freaks PAL/ Speed Punks NTSC) αλλά αυτό που κυνυγάω μανιωδώς είναι την κουτάτη έκδοση που κυκλοφόρησε μαζί με Multitap!

  2. Να πω την αλήθεια μου αρέσει περισσότερο από το Mario Kart! Λίιιιγο μεγαλύτερο single player να είχε θα μιλούσαμε για τον βασιλιά! Κρίμα που δεν βγήκε Speed Freaks 2!

  3. Ωραίο review φίλε μου αν δεν το έβλεπα και ζωντανά στην έκθεση δεν θα το ήξερα καν σαν παιχνίδι
    να μην σου πω ότι το παίζει ο μικρός ανελλιπώς στο σπίτι.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού