“Ένας cyberpunk κόσμος. Οργανώσεις που παλεύουν για την κυριαρχία του. Ναρκωτικά. Χάος. Καταστροφή. Στη μέση όλων αυτών, η οργάνωση σας θα προσπαθήσει να υπερνικήσει τον ανταγωνισμό. Με την δικιά σας βοήθεια και των πρακτόρων της, ο κόσμος αυτός δεν θα είναι ποτέ ίδιος ξανά!”

Story

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, σε αυτό το κλασσικό παιχνίδι της Bullfrog, αναλαμβάνουμε την διαχείριση μιας εκ των πολλών οργανώσεων που προσπαθούν να κατακτήσουν τον κόσμο. Στην διάθεση μας, 4 πράκτορες, ένα τεράστιο οπλοστάσιο αλλά και άπειρα ναρκωτικά. Με την χρήση της ωμής βίας και του σατανικού μας μυαλού, θα πετύχουμε τον σκοπό μας!

Το Syndicate ήταν ίσως το κύκνειο άσμα της Bullfrog..

Gameplay

Το παιχνίδι ανήκει στην κατηγορία των realtime tactical-shooter αλλά έχει πολλά στοιχεία. Ένα περίεργο μιξ Rpg/Strategy/Shooter σε σχεδόν real-time χρόνο, στημένο σε ένα ισομετρικό layout που θα θύμιζε κακοστημένη Μονόπολη. Παρόλα αυτά, ήταν αρκετά πρωτοποριακό και εντυπωσιακό για την εποχή του. Και παραδόξως, πολύ βολικό.

Ο παίχτης καλείτε εκτός από το να χειριστεί τους πράκτορες στις αποστολές, να διαχειριστεί όλους τους τομείς της οργάνωσης. Διπλωματία, ανάπτυξη κ έρευνα νέων τεχνολογιών, επιβολή φόρων σε κατακτημένες περιοχές (για ανεύρεση πόρων) , δολοφονίες αντιπάλων κ.ο.κ.

Εκτελώντας αποστολές και καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, θα πρέπει να τα διαχειριστούμε όλα σωστά, χωρίς να επαναστατήσει ο κόσμος από την αβάσταχτη φορολογία αλλά και να μην μας δολοφονήσουν οι αντίπαλοι! Σημαντικό ρόλο θα παίξουν όλα. Είναι κρίμα να μην αναπτύξετε νέα/απαραίτητα όπλα, όπως τα Uzi και τα Lazer, γιατί μόνο με τα πιστολάκια της πρώτης αποστολής, δεν θα επιζήσετε για πολύ.

Οι αποστολές έχουν σχεδόν όλα τα σενάρια που μπορείτε να φανταστείτε. Δολοφονίες, υποκλοπές, ληστείες, απελευθέρωση κρατούμενων, απαγωγές..η λίστα είναι ατελείωτη! Νομίζω είναι περιττό να αναφέρω το πόσο εθιστικό είναι το gameplay του.

Ιδίως αν είσαι 15 χρονών και είναι το 1993..

Graphics / Sound

Αν και το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε για την Amiga και το PC, αργότερα έγινε port σχεδόν σε όλες τις γνωστές κονσόλες της περιόδου. Για αυτό το λόγο, σχεδόν καμία έκδοση δεν είναι ίδια στα γραφικά.

Η αρχική έκδοση της Amiga, χρησιμοποιούσε ανάλυση 320×240 και 256 χρώματα. Πολύ δυνατά χαρακτηριστικά που τα έδινε άνετα το μηχάνημα αυτό. Η έκδοση για τον υπολογιστή περιοριζόταν στα 16 χρώματα, αλλά με την τεχνολογία του dithering, οι προγραμματιστές έδωσαν μια άλλη αίσθηση στο παιχνίδι και την *ιδέα* οτι είχε πολύ περισσότερα χρώματα. Σκιές, φωτισμός, αντικατροπτισμοί είναι μόνο μερικές πινελιές της τεχνικής αυτής.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό. Εντυπωσιακά animations, εκρήξεις, εφέ. Οι χάρτες είναι καλοστημένοι και παρόλο που η γωνία της κάμερας ειναι ισομετρική, δεν θα απογοητεύτειτε.

Στον τομέα του ήχου φυσικά το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να υστερεί. Τα ηχητικά εφέ είναι αυτά που πρέπει για ενα παιχνίδι που προσφέρει τόση βία! Αρκεί να ακούσετε τον ήχο του Uzi και θα καταλάβετε!

Ports

Το παιχνίδι μεταφέρθηκε επιτυχώς σχεδόν σε όλα τα συστήματα της εποχής. Ανάλογα με τις δυνατότητες του εκάστοτε, γινόντουσαν και οι αντίστοιχες τροποποιήσεις πάνω σε αυτό.

 • Amiga
 • Amiga CD32
 • PC
 • Mac
 • Sega Mega Drive
 • SNES
 • 3DO
 • Atari Jaguar
 • Acorn Archimedes
 • NEC PC-9801

dR_wH0

dR_wH0

Πορωμένος ρετρο συλλέκτης, πρώην φανατικός gamer και νύν μεσήλικας! Αυτός είναι ο Δόκτωρ Χού και μέσα απο τα κείμενα του, δίνει ένα διαφορετικό αέρα στο iamretro! Αυτά δηλαδή που προλαβαίνει να γράψει όταν βρεί τον χρόνο.....

Σχόλια

2 Responses

 1. Παιχνιδάρα!!
  Ατελείωτες ώρες καψίματος. Από γραφικά για την κατηγορία του νομίζω ότι ήταν επαρκέστατα.
  Το πρωτοέπαιξα σε PC

 2. Και εγώ σε PC το πρωτογνώρισα! Μου φάνηκε πολυ περίεργη η ατμόσφαιρα που είχε! Είχα περάσει αρκετές εβδομάδες μαζί του!
  Κάτι ακουγόταν οτι θα έβγαινε και στο Playstation! Δεν θυμάμαι αν βγήκε ποτέ!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού