Πραγματικά δεν ξέρω τι είναι πιο αργό. Ένας 486 στα 33 να προσπαθεί να φορτώσει Windows 95 με ανύπαρκτη μνήμη, ή εγώ να προσπαθώ να βρω χρόνο να γράψω επιτέλους ένα άρθρο της προκοπής! Όπως και να έχει η κατάσταση, το σίγουρο είναι ότι μάλλον στο τος εγώ θα καταφέρω να παραδώσω κάτι στον Αρχισυντάκτη, ενώ ο 486 θα *παραδώσει* γενικώς στην προσπάθεια του! Και εσείς….μην σκέφτεστε πονηρά! Ο τίτλος του άρθρου σίγουρα δεν παραπέμπει στην πρώτη μαντεψιά που κάνατε…


Πρώτες Σκέψεις

Παραμερίζοντας όλες αυτές τις ανακατωμένες σκέψεις από τον εγκέφαλο μου και την χτεσινή πίτσα από το γραφείο μου, θυμήθηκα την επίπονη διαδικασία των άπειρων δισκετών, τόσο στους Home Micro όσο και στους Προσωπικούς Υπολογιστές.

Μα καλά θα μου πείτε.

“Τι σχέση έχει ο 486, μια ξεχασμένη πίτσα και οι δισκέτες!!!!!”

Δεν έχετε άδικο! Δυστυχώς όμως στο μυαλό μου, έχει μείνει αυτή η ανάμνηση.

Εγώ, να προσπαθώ να εγκαταστήσω ένα τεράστιο για την εποχή παιχνίδι στον 486 μου (ίσα με 20MB!!), οι δισκέτες να γουργουρίζουν αργά και βασανιστικά  και να έχω στα χέρια μια πίτσα για να σκοτώσω την ώρα μου!!!

Η αναμονή ανοίγει την όρεξη πως να το κάνουμε!!!

Μιλάμε η κατάσταση ήταν πραγματικά απελπιστική! Βέβαια τώρα, στο πνεύμα του *ρετρό*, φαντάζει ρομαντική, αλλά πραγματικά μάλλον ξεχνάμε πόσο επίπονη διαδικασία ήταν να εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα ή ένα παιχνίδι. Η παιδική μας αθωότητα όμως, υπέρ-πηδούσε όλα τα εμπόδια. Τι 5 δισκέτες το παιχνίδι , τι 10! Μόνο το χαρτζιλίκι που είχαμε στην τσέπη, μας ένοιαζε ΑΝ θα φτάσει για να αγοράσουμε το παιχνίδι που μόλις είδαμε στο τεφτέρι του κυρ. Θανάση!

Το Τεφτερί

Τεφτέρι. Τι θυμήθηκα πάλι….Θυμάστε ? Σχεδόν όλοι οι πειρατές εκείνη την εποχή, είχαν μπόλικα τετράδια, στα οποία έγραφαν αριθμητικώς αυξανόμενα (και ποτέ μα ΠΟΤΕ αλφαβητικά) τα παιχνίδια/προγράμματα που είχαν στο *πίσω* δωμάτιο! Άντε εσύ τώρα να βρεις το Indiana Jones And The Fate Of Atlantis ποιό νούμερο είναι!

Αν ήσουν τυχερός…τα έβρισκες Αλφαβητικά!!

Βέβαια αν έπεφτες σε κάποιον που είχε την *εξυπνάδα* να τα ταξινομήσει αλφαβητικά ήταν τελείως ανορθόγραφος, μιας και η μόνη σχέση που είχε με τα Αγγλικά ήταν όσα χρησιμοποιούσε για να ψαρέψει Αγγλίδες το καλοκαίρι στην Φούρκα. Το αποτέλεσμα ? Εσύ να ψάχνεις το Dark Seed και αυτός να το έχει περάσει στο τεφτέρι σαν Dak Sea. H το κλασικότερο το Bubble Bobble να είναι γραμμένο “Μουμπλε Μπούμπλε”..

Ξέφυγα όμως πάλι…Αυτό το μυαλό….είναι το κάτι άλλο. Η μήπως είναι η καρδιά που *φεύγει* και αναπολεί ?

Καταραμένες Δισκέτες

Δισκέτες λοιπόν.. άπειρες δισκέτες!!

Αφού με τα λίγα τα πολλά, έβρισκες το παιχνίδι που ήθελες στο τεφτέρι και σου ετοίμαζε ένα μπακ-απ ο κυρ. Θανάσης, έτρεχες σφαίρα στο σπίτι ελαφρύτερος από όλο το χαρτζιλίκι σου που ήταν σε 500ρικα νομίσματα. Αγνοούσαμε την μαμά που φώναζε να κάτσουμε να φάμε κάτι γιατί χάσαμε το μεσημεριανό και ανάβαμε το υπέροχο καβουρδιστήρι μας! Ευτυχώς που παίζει και Τόλμη και Γοητεία η τηλεόραση και η μαμά σύντομα μας ξεχνάει….

Βάζαμε την πρώτη δισκέτα μέσα και ξεκινούσαμε την διαδικασία του INSTALL, που με τόσο κόπο είχαμε μάθει. Δηλαδή, της εγκατάστασης στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή! Κάναμε τις λιγοστές ρυθμίσεις, όπως σε ποιό σκληρό δίσκο/partition θα περαστεί, αν είχαμε καμιά κάρτα ήχου να την ενεργοποιήσουμε και τέλος.. Άρχιζε το θέαμα του Progress Bar. Της μπάρας προόδου δηλαδή της εγκατάστασης!

Και μαζί με αυτό, οι προσευχές.

Γιατί ο νόμος του Μέρφι, θέλει το αγαπημένο σου πολύ-αναμενόμενο παιχνίδι να έχει τουλάχιστον μία χαλασμένη δισκέτα κάπου στη μέση ή λίγο πριν το τέλος…να στο 98% ρε παιδί μου! Ακόμα καλύτερα να κολλήσει στο 98%, να έχει κλείσει για το ΣΚ ο πειρατής και εσύ να μείνεις με …την όρεξη! Για να μην πω με το πουλί στο χέρι. Οπότε πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση, ε ρίχναμε και ένα Πάτερ Ημών για να πάνε όλα καλά!

Σενάρια Και Άλλα Τινα

Σενάριο Α ( Συντελεστής Πιθανότητας Κάτω του 50%)

Η εγκατάσταση τελείωνε με επιτυχία!!! Το ξημέρωμα μας έβρισκε ακόμα πάνω στον υπολογιστή, με 2-3 κουτάκια coca-cola δίπλα στην πίτσα μας και εμάς με το βλέμμα του βρικόλακα. Ακόμα να βρούμε πώς θα περάσουμε τον επόμενο χάρτη στο Loom! Υπέροχες μέρες και νύχτες..!!

Σενάριο Β ( Συντελεστής Πιθανότητας ?% / Γκαντεμόσκυλο / Μέρφι Probability)

Όπως ήταν αναμενώμενο η εγκατάσταση πέτυχε ΔΕΝ. Το ξημέρωμα σε βρίσκει να έχεις κάνει 15 αντίγραφα της χαλασμένης δισκέτας που σου έτυχε, να έχεις δοκιμάσει όλα τα γνωστά DISK Utilities της εποχής για να επισκευάσεις αυτήν την καταραμένη δισκέτα και να βρίζεις αυτόν τον Norton και τo άθλιο Disk Doctor του!! Μα είναι πρόγραμμα αυτό ????? Μα πόσο γκαγκάς μπορεί να είναι κάποιος που βάζει την φωτογραφία του σε όλα του τα προγράμματα! Helloo ??? Μίστερ Νόρτον ? Αρκεί το όνομα σου για υπογραφή! Δεν χρειαζόμαστε να βλέπουμε την εκνευριστική Geek φάτσα σου κιόλας!!

Βέβαια πρώτα υπήρχε η προειδοποίηση την ώρα της εγκατάστασης. Το ηχητικό σήμα κατατεθέν του bad track….

Το Πολύ Το Τάκα-Τάκα Κάνει Το Παιδί

Όχι μακάκα!! Σε κάνει serial killer απο τα νεύρα!! Τάκα-Τάκα-Τάκα!!!! Ναι! Ξέρετε τι εννοώ! Εκείνος ο άθλιος καταραμένος ήχος που προσπαθεί απεγνωσμένα το floppy να διαβάσει την δισκέτα χωρίς επιτυχία! Αυτό δήλωνε την έναρξη του εφιάλτη και έριχνε του τίτλους τέλους στα σενάρια για ένα καλό Σαββατοκύριακο!

“ΤΑΚ-ΤΑΚ-ΤΑΚ-ΤΑΚ-ΤΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ-ΤΑΚ-ΤΑΚ-ΤΑΚ”

 Bad Sector or Track/Wrong Disk Inserted/ Please Insert Disk Νο.8/Disk Not Found

Νεύρα, χαμός πανικός! Καταραμένη Verbatim, BASF και TDK και ότι άλλη μάρκα υπήρχε εκείνη την περίοδο σε μαγνητικά μέσα!! Όλα μας έφταιγαν!! Τι να σου κάνει η πίτσα που μόλις είχες φάει!! Εδώ ο άθλιος κινέζος μας πούλησε προβληματική παρτίδα! Γιατί δεν πήρα το άλλο κουτάκι από το ράφι ? Να το δίπλα μωρέ!! Η το λίγο πιο πίσω από αυτό!! Και αυτος ο Θανάσης πως τις πετάει έτσι πάνω στο γραφείο!!! Λές και είναι πατάτες στο σακί!!!

“ΠΑΕΙ ΤΟ ΣΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!”

dR_wH0

dR_wH0

Πορωμένος ρετρο συλλέκτης, πρώην φανατικός gamer και νύν μεσήλικας! Αυτός είναι ο Δόκτωρ Χού και μέσα απο τα κείμενα του, δίνει ένα διαφορετικό αέρα στο iamretro! Αυτά δηλαδή που προλαβαίνει να γράψει όταν βρεί τον χρόνο.....

Σχόλια

11 Responses

 1. Πω πω!!
  Με πήγες πολλά χρόνια πίσω. Ο θόρυβος της χαλασμένης δισκέτας μου είχε δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα.

 2. Να και ένα άρθρο διαφορετικό απ’ αυτά που μας έχεις συνηθίσει! Άψογο!
  Θυμάμαι αγόραζα απο το Κέντρο Υπολογιστών παιχνίδια με 7-8 δισκέτες και η τελευταία να είναι “χτυπημένη”, “μαγνητισμένη” και εγώ δεν ξέρω τι άλλο!
  ΓΚΚΚΡΡΡΡΡΑΑΑΑΣΔΑΣΔΦΑΑΦΕΦΚΟΣΔΝΛΦΜΚ!

 3. Φυσικά δεν αναφέρω και το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ των σεναρίων! Να πάρεις ενα παιχνίδι όπως λέει ο Νicked, π.χ 8 δισκέτες, και επειδή το βούρλο ο pirate κοιμάται όρθιος, να σου δώσει και 1-2 άγραφες μέσα σε αυτές!!!!

 4. Πολυ ωραίο άρθρο…όντως η χαλασμένη δισκέττα με τον φρικαστικό ήχο ήταν ότι χειρότερο…

 5. Τις δισκέτες μάρκας 3M τις θυμάστε?! Όποτε αγόραζα παιχνίδι γραμμένο σε τέτοιες είχα κακό προαίσθημα!!
  Με τις Maxell όλα καλά!! 😛

 6. Ναι τι λές τώρα. Επίσης θυμάμαι οτι είχαμε και την *φθηνή* επιλογή να πάρουμε τελείως no-name δισκέτες, που έβγαιναν λίγο φθηνότερες!!!

 7. Τελευταία φορά που μου συνέβει ήταν μετά από σερβις, το 2005, διαπίστωσα ότι δεν δούλευε το floppy κάνοντας τον ίδιο ήχο.

  Ο λόγος όσο απίστευτο και αν ακουστεί ήταν ότι η πρόσοψη του tower δεν είχε κουμπώσει καλά και παραμόρφωνε το drive…

  Ηθικό δίδαγμα: Μην παίρνεται φτηνά cases!

 8. Ναι ναι. Να προσθέσω ακόμα οτι παλαιότερα (εκεί κοντά μέχρι το 2005!) μου τύχαιναν floppy drives, τα οποία ΑΝ τα βίδωνες λίιιιιιιγο πιο δυνατά στο κουτί απο το προβλεπόμενο, το floppy δεν διάβαζε ούτε την μοίρα του χαχααχαχχα!!

  Γιαυτό μόνο ALPS και SONY τότε 😛

 9. Πω!πω! τώρα ειδα το αρθρο!!!
  Α ρε δοκτορ..πολύ ωραίο κέιμενο …το εχεις ρε μπαγασα… RESPECT….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού