Σύστημα Commodore 64, Amiga, CPC, Atari ST
Έκδοση Rainbow Arts
Δημιουργός Armin Gessert, Manfred Trenz
Developer Time Warp
Κυκλοφορία 1987

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγη Ιστορία!

 

To 1985 το Super Mario Bros κάνει την εμφάνιση του σαν αποκλειστικός τίτλος λανσαρίσματος του ιστορικού Nintendo Entertainment System. Η κονσόλα αρχικά ήταν διαθέσιμη μόνο στην Αμερική και στην Ιαπωνία με αποτέλεσμα να ‘τρέχουν τα σάλια’ όλων των Ευρωπαίων gamers!Λίγα χρόνια πριν κυκλοφόρησε σε Ευρώπη και Αμερική ο πρώτος προσιτός  και παράλληλα με μεγάλες δυνατότητες σε γραφικά και ήχο υπολογιστής… ο  μοναδικός C64! Ανταγωνιστικός και με πλούσια βιβλιοθήκη παιχνιδιών, ο C64 κάλυπτε επάξια το κενό που άφηνε το NES μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Ευρώπη.Παρόλο που τα Donkey Kong και Mario Bros είχαν κυκλοφορήσει στο C64 με την επίσημη άδεια της Nintendo, το ίδιο δεν συνέβη για το Super Mario Bros…Η Nintendo εφαρμόζει νέα αυστηρή πολιτική για το licensing των παιχνιδιών της και πλέον ελάχιστα και επιλεγμένα παιχνίδια θα κυκλοφορούν σε κονσόλες τρίτων κατασκευαστών.

Όσες προσπάθειες και αν κατέβαλε λοιπόν η γερμανική εκδοτική εταιρεία Rainbow Arts, να αποκτήσει τα δικαιώματα για μια μεταφορά του Super Mario Bros στο C64 δεν καρποφόρησαν. Το ενδιαφέρον της gaming κοινότητας όμως για τα platform παιχνίδια είχε αρχίσει να αυξάνεται και το γεγονός αυτό δεν έπρεπε να μείνει ανεκμετάλλευτο! Έτσι η Rainbow αποφάσισε να αντιγράψει! ‘Ξεσήκωσε’ επακριβώς το game play του Mario, τον σχεδιασμό των levels, χρησιμοποίησε παρόμοια γραφικά και ήχο, πρόσθεσε μερικά στοιχεία στις πίστες, άλλαξε το ‘σενάριο’ και εγένετο The Great Giana Sisters!

Το The Great Giana Sisters όμως δεν ήταν μια απλή αντιγραφή του Super Mario Bros. Ήταν ένα απόλυτα επιτυχημένο παιχνίδι που μπορεί να βασίστηκε σε στον γνωστό υδραυλικό, αλλά πρόσθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία στο είδος και κατάφερε να αποδείξει ότι ο δανεισμός στοιχείων από άλλα παιχνίδια μπορεί να είναι δημιουργικός! Ο C64 ήταν ο ιδανικός micro για να φιλοξενήσει την σειρά (παρόλο που το παιχνίδι μεταφέρθηκε και σε (Atari ST, Amiga, Amstrad CPC) και αυτό αποδείχθηκε από τις πωλήσεις οι οποίες ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, δημιουργώντας παράλληλα ένα πολύ μεγάλο fan base για τις αδερφές Giana!

Η αλήθεια είναι πως τα δύο παιχνίδια έχουν πάρα πολλές ομοιότητες. Η Rainbow Arts όμως κατάφερε να ενσωματώσει στο παιχνίδι της αρκετές καινοτομίες και διαφοροποιήσεις και έτσι το Giana Sisters  θεωρείται παρόμοιο με το Super Mario Bros, αλλά όχι μια στυγνή αντιγραφή που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα!

Ονειροπολώ!

 

Μια νύχτα η μικρή Giana είδε ένα πολύ παράξενο όνειρο… Διαφορετικό από αυτά που έβλεπε συνήθως… Ξαφνικά, αισθάνθηκε να περιπλανιέται σε έναν ασσύμετρο και παράξενο κόσμο όπου τα πάντα είναι διαφορετικά από την πραγματικότητα. Η βαρύτητα σχεδόν δεν υφίσταται και από παντού ξεφυτρώνουν περίεργα κτίρια και κατασκευές. Τριγύρω ‘στέκονται’ παλιά κάστρα και μισογκρεμισμένα κτίρια τα οποία κρύβουν πολλά μυστικά ενώ αηδιαστικά πλάσματα ξεπροβάλουν από παντού! Η Giana έχει παγιδευτεί σε αυτό τον κόσμο και δεν μπορεί να ξεφύγει παρά μόνο αν βρει το τεράστιο μαγικό διαμάντι. Το αναζητά παρέα με την αδερφή της Μaria η οποία μπήκε στο όνειρο για να την βοηθήσει!

Το σενάριο εξυπηρετεί τον σκοπό του… Άλλωστε δεν περιμένουμε κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι τέτοιου είδους! Δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας αλλά θα λέγαμε πως είναι κάπως πιο ενδιαφέρον από το ‘σώσε την πριγκίπισσα’ του Mario!

Ένας πολύχρωμος (?) κόσμος !

Από την πρώτη κιόλας πίστα του παιχνιδιού είναι εμφανείς οι γραφικές ομοιότητες του Giana Sisters με το SMB1. Αποχρώσεις του καφέ για το έδαφος και τα bricks, πράσινοι σωλήνες, γαλάζιος ουρανός στο background, θάμνοι, χαριτωμένοι εχθροί που προέρχονται κυρίως από το ζωικό βασίλειο και διαμάντια αντί για νομίσματα! Παρόλα αυτά, το Giana προσδίδει μια πιο ‘ενήλικη’ αίσθηση απο το SMB1 και λιγότερο χαριτωμένη. Αυτό οφείλεται στην σχετικά μουντή, 16χρωμη παλέτα του C64 αλλά και σε μικρολεπτομέρειες του παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα τα σώματα των εχθρών, τα οποία δεν εξαφανίζονται αφού ‘σκοτωθούν, αλλά παραμένουν στο σημείο βρισκόταν!

Τα γραφικά χαρακτηρίζονται όμορφα και λειτουργικά. Οι εχθροί είναι καλοσχεδιασμένοι με σχετικά ευδιάκριτα χαρακτηριστικά ενώ οι αδερφές Giana υπολείπονται λεπτομερειών και αφήνουν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να είχαν προσεχθεί περισσότερο. Τα διάφορα στοιχεία στο περιβάλλον (κάστρα, θάμνοι, σύννεφα κλπ) δίνουν σωστή αίσθηση του μεγέθους και είναι αρκετά προσεγμένα και καλαίσθητα. Μοναδικό παράπονο η συχνή χρήση του γκρίζου και του καφέ. Το scrolling δεν προβληματίζει και η ταχύτητα του παιχνιδιού είναι ικανοποιητική. Σε γενικές γραμμές τα γραφικά του Giana Sisters υπολείπονται απο αυτά του SMB1. Λαμβάνοντας υπόψη όμως τους περιορισμούς στο hardware του C64 εν συγκρίσει με του NES και κυρίως την ‘φτωχή’ χρωματική παλέτα του πρώτου, δικαιολογούνται οι περισσότερες ατέλειες στα –αρκετά πάνω του μετρίου- γραφικά.

Gameplay

Όσοι έχουν παίξει έστω και μια φορά Super Mario στην ζωή τους θα αντικρύσουν κάτι πολύ γνώριμο παίζοντας Giana Sisters! Ναι, καλά καταλάβατε, και εδώ τα πράγματα είναι πανομοιότυπα! Ειδικά η πρώτη πίστα είναι πιστή αντιγραφή, με τις επόμενες πίστες όμως να διαφοροποιούνται αρκετά. Αγνή platform δράση λοιπόν και η Giana (και η Maria) συλλέγει διαμάντια (αντί νομίσματα), πηδάει πάνω στους εχθρούς για να τους κατατροπώσει, βουτάει μέσα σε σωλήνες, ψάχνει κρυφά περάσματα και σπάει τούβλα με το κεφάλι αφού βρει μια άσπρη-κόκκινη μπάλα (αντί για μανιτάρι), με το ανασηκωμένο punk μαλλί της! Φυσικά, βρίσκοντας μια δεύτερη μπάλα οι…αδερφές αποκτούν την δυνατότητα να εκτοξεύουν φωτιές στους εχθρούς!

Πέρα απο τις ομοιότητες όμως υπάρχουν και αρκετές διαφορές. Τα levels αν και αρκετά στον αριθμό (33) είναι αρκετά μικρότερα απο αυτά του SMB1. Η αυξημένη δυσκολία ισορροπεί κάπως τα πράγματα αλλά πολλά levels αφήνουν την αίσθηση ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ναι, το παιχνίδι είναι δύσκολο! Ζωή χάνετε (όπως και στο SMB) μόλις έρθετε σε επαφή με κάποιον εχθρό, με την διαφορά πως ακόμη και αν έχετε πάρει την άσπρο-κόκκινη μπάλα που σας δίνει την δυνατότητα να σπάτε τούβλα, πάλι θα χάσετε! Αν συνυπολογίσουμε πως το παιχνίδι δίνει μόνο 3 ζωές και κανένα continue, καταλαβαίνετε πως τα joysticks σας κινδυνεύουν! Επίσης αρκετοί εχθροί στο παιχνίδι δεν γίνεται να νικηθούν με κανέναν τρόπο, όσες φορές και αν τους πετάξετε φωτιά ή πατήσετε πάνω τους! Αναγκαστικά πρέπει να τους αποφύγετε!

Η αυξημένη δυσκολία δεν θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα αν η Rainbow Arts είχε καταφέρει να αντιγράψει πιστά εκτός απο όλα τα άλλα και τον άψογο χειρισμό του SMB1. Εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. H απόκριση των χαρακτήρων στις κινήσεις του joystick είναι σχετικά αργή ενώ σίγουρα δεν θα την χαρακτηρίζαμε ευαίσθητη. Η έλλειψη ακρίβειας στον χειρισμό καθιστά τα άλματα από πλατφόρμα σε πλατφόρμα σχετικά δύσκολα (και θα χρειαστεί να κάνετε πολλά!) και αρκετές φορές θα βρεθείτε στο…κενό! Πρέπει να αναφέρουμε πως τα κλασικά joystick του C64 δεν είναι ιδιαίτερα βολικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι καθώς τα άλματα γίνονται κουνώντας το joystick προς τα πάνω και όχι πατώντας κάποιο κουμπί όπως συμβαίνει με τον συμπαθή υδραυλικό! Έτσι προτείνουμε αν παίζετε σε original hardware, να συνδέσετε κάποιο pad του Mega Drive στο port 2 του C64 για να κάνετε την ζωή σας ευκολότερη. Ο χειρισμός παραμένει δύστροπος αλλά σίγουρα θα συνηθίσετε πολύ πιο εύκολα. Α! Μην ψάχνετε κουμπί ‘run’…δεν υπάρχει!

Tο remake του Giana Sisters για το NDS!

Μουσική όαση!

Το soundtrack του Giana Sisters είναι απλά από τα ιστορικότερα soundtracks στην πορεία του C64! Εκπληκτική μουσική από τον γερμανό συνθέτη Chris Hülsbeck (R Type, Resident Evil 2, Monkey Island κ.α.) και για πολλούς ‘καλύτερη’ από αυτή του SMB1. Τα μουσικά θέματα του παιχνιδιού είναι εκτός από καλής ποιότητας (SID γάρ!), τόσο ‘πιασάρικα’ και ρυθμικά που σου κολλάνε αμέσως στο μυαλό! Ακόμα και το μουσικό θέμα του game over είναι μοναδικό! Θα χαίρεστε να χάνετε (που λέει ο λόγος!).

Το όνειρο τελείωσε! Ξυπνήστε!

Το The Great Giana Sisters για C64 αξίζει και με το παραπάνω. Είναι ένας πολύ έξυπνα τροποποιημένος κλώνος του SMB1 που κατάφερε να αποκτήσει δική του ταυτότητα. Δεν είναι τέλειο, αλλά προσφέρει άφθονη platform δράση σχετικά αυξημένης δυσκολίας, λειτουργικά γραφικά και εκπληκτική μουσική. Αν συνηθίσετε τον δύστροπο χειρισμό του δεν θα ξεκολλάτε με τίποτα! Ένα διαχρονικό παιχνίδι που παίζεται ευχάριστα ακόμα και σήμερα!

NiCkeD

NiCkeD

Αμετανόητος οπαδός του Amstrad και του Pc gaming (retro και όχι μόνο)! Μυημένος απο μικρός και στον κόσμο των κονσολών! Θεωρεί το gaming τέχνη και διαβάζει περιοδικά σαν μανιακός! Το iamretro είναι το νέο σπίτι του και αυτό το σπίτι έχει πολλά δωμάτια για εξερεύνηση!

Σχόλια

3 Responses

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού