Πέρασε λίγος καιρός που σκέφτηκα να κάνω ένα αφιέρωμα για την κληρονομιά που έχει αφήσει ο Σκοτεινός Ιππότης στην ιστορία tων videogames και εκπληκτος (καλά, όχι και τόσο) ανακάλυψα ότι πολλά site ομοιδεάζουσας θεματολογίας φιλοξενούσαν αντοίστιχα posts και μινι reviews για το κάθε ένα απο αυτά. Φυσικά ελπίζοντας να εκφράσω το μεγαλύτερο μέρος των αναγνωστών σκοπεύω να αφήσω απ’έξω παιχνίδια που απλά ο “Caped Crusader” είναι guest star (Μοrtal Kombat vs. DC, Shinobi κλπ.) και να ασχοληθώ με αυτά όπου πρωταγωνιστεί ,και για να ευλογήσω ακόμα περισσότερο τα γένια μου, επειδή όλα τα προαναφερόμενα post  ήταν ειτε αρχαιότατα είτε ελλειπή!

1.Batman

System: Amstrad CPC/ZX Spectrum/MSX | 1986

Η χρονιά που πρόσφερε στο φιλοθεάμον κοινό επίτυχίες όπως το Aliens , Top Gun, Highlander και Platoon έμελλε να είναι και η χρονιά που η νεογέννητη τέχνη των βιντεοπαιχνιδιών θα προσέθετε άλλον ένα τίτλο στο σύντομο μέχρι τότε βιογραφικό της. Ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη εμφάνιση του Μασκοφόρου σε ένα all-time-classic puzzle game. Χρησιμοποιόντας ισομετρική προοπτική (Crafton & Xunk, Fairlight, The Great Escape, Head Over Heals, Knightloreο κλπ.) o ήρωάς μας προσπαθούσε να λύσει γρίφους που θα τον οδηγούσαν στο επόμενο δωμάτιο προσπαθώντας να βγεί ζωντανός. Αφήνοντας, σήμερα, πίσω την ρετρό εμφάνισή του και κερδίζοντας πόντους από το ελκυστικό gameplay θά λεγε κανείς ότι η ψηφιακή ζωή του Batman θα φάνταζε το λιγότερο πολλά υποσχόμενη.

Βαθμολογία: 8/10

Editor’s Comment: Αρκετά πρωτοποριακό για την εποχή!!

 [divider /]

2.Batman : The Caped Crusader

System: ZX Spectrum/Commodore 64/Commodore Amiga/PC | 1988

Η Ocean πιστεύοντας στο όραμά της μόλις δυο χρόνια από την κυκλοφορία του “Batman” παρουσιάζει το καινοτόμο αυτό platform εισάγοντας την έννοια του “Inventory” (φώτο) και λανσάροντας μια κόμικ πρωτοποριακή αισθητική όπου η εναλλαγή επιπέδων θυμίζει επικαλυπτόμενα παράθυρα. Το BCC θα ήταν το τελευταίο προ-Burton game μιας και ένα χρόνο μετά η ταινία που θα έκανε (ακόμα πιο) γνωστό τον B-man θα τροφοδοτούσε με ιδέες για τον σχεδιασμό μιας σειράς από κατα βάση platform/action παιχνίδια τα οποία γνώρισαν ομοίως θεαματική επιτυχία.

Βαθμολογία: 5/10

Editor’s Comment: ‘Eχει πιό puzzle χαρακτήρα κάτι που δυσαρέστησε!!’

 [divider /]

3.Batman (AKA Batman The Movie)

System: Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, Game Boy, GX4000, MS-DOS, MSX, ZX Spectrum | 1989-1990

Αυτό είναι το πρώτο που θυμάμαι να χω παίξει! Είναι ίσως η πρώτη επαφή με τη λέξη “ρεαλιστικότητα” καθώς τα μεγάλα ύψη ήταν το συνήθες MO που έφερνε δάκρυα στα μάτια μου για τις χαμένες ώρες gameplay που είχα ξοδέψει. Ενδιαφέρουσα νότα ήταν τα επίπεδα όπου από platform το παιχνίδι γινόταν racing, πίστες-αφορμή για ώρες ξύλου με τον αδερφό μου για το ποιός θα πρωτοπαίξει! Κατασκευαστής και πάλι η Ocean δημιουργώντας ένα πιο πολυδιάστατο game με αρκετά στοιχεία που κρατάνε το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα.

Βαθμολογία: 6/10

Editor’s Comment: ‘Πολύπλευρο με νότες ρεαλισμού που έλειπε από την εποχή!!’

 [divider /]

4.Batman

System: Mega Drive,NES | 1990

Ο ορισμός του Batman game ! Η Sunsoft χαρίζει στο gaming κοινό ένα παιχνίδι το οποίο καθιερώνει τον ήρωα ορίζοντάς τον ώς σίγουρη επιτυχία για ότι έρχεται στο μέλλον. Απλό και λιτό platform/action game με πολλές ώρες ευχάριστου gameplay και cutscenes που ακόμα φέρνουν δάκρυα στα μάτια! Το όνομα του παιχνιδιού παρέμεινε το ίδιο (ούτως η άλλως χρονικά απέιχαμε πολύ από πνευματικά δικαιώματα και εξώδικα) αλλα εκείνη την εποχή θεωρήθηκε το καλύτερο πέρασμα από την μεγάλη οθόνη.

Βαθμολογία: 8/10

Editor’s Comment: ‘Το θυμάμαι ακόμα σαν χθες…’

 [divider /]

5.Batman

System: PC | 1990

Ένα από τα όχι τόσο γνωστά παιχνίδια Batman το οποίο όσο περίεργο και αν ακούγεται θύμιζε Pac-man (?). Αντιγράφοντας την οπτική του πιο ευρέως αναγνωρισμένου arcade στον κόσμο, το Batman διατήρησε μια γραμμή συντηρητικού gameplay που σίγουρα απογοήτευσε τους fan του ανθρώπου-νυχτερίδα. Ο σκοπός του θύμιζε και πάλι Pac-man (??) καθώς για να περάσει κανείς στο επόμενο επίπεδο το μόνο που είχε να κάνει ήταν να μαζεύει όσα περισσότερα αντικείμενα μπορούσε ενώ ταυτόχρονα απέφευγε τους κακούς και προσπαθούσε να βρεί διέξοδο στους λαβύρινθους.

Βαθμολογία: 3.5/10

Editor’s Comment: ‘Ευτυχώς δεν το χω παίξει’

 [divider /]

6.Batman

System: Arcade | 1990

Άλλο ένα ομότιτλο game αυτή τη φορά έρχομενο αποκλειστικά σε μπιλιαρδάδικα, χώρους ανεξάντλητου νέφους από τα τσιγάρα σβησμένα σε διαφανή πλαστικά ποτηράκια προχθεσινού φραπέ. Όσο επικίνδυνοι κι αν φάνταζαν για τους μεγαλύτερούς μας οι χώροι αυτοί  για μένα προσωπικά απότελούσαν μεγάλο μέρος της παιδικής μου περιέργειας. Ο πρόλογος φυσικά για το πρώτο απο τα δύο Batman game για arcade της Atari με scrolling action , racing & flying levels αρκετή δράση και φυσικά την πρόκληση του τερματισμού με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Βαθμολογία: 5/10

Editor’s Comment: ‘Πόσο αστείο θα φάνταζε ένα Batman Arcade στην εποχή μας ? ‘

 [divider /]

7.Batman : Return of the Joker (AKA Batman : Revenge of the Joker)

System: GameBoy, Mega Drive, NES | 1991 (JP) 1992(EU)

Βασισμένο στον προκάτοχό του το πρώτο sequel της Sunsoft to ROTJ δεν προσφέρει κάτι το καινοτόμο στα παιχνίδια της σειράς διατηρώντας έτσι το κλασικό πλέον gameplay με μοναδική διαφορά την ύπαρξη Boss στο τέλος σχεδόν κάθε επιπέδου. Στην κονσόλα του Mega Drive το παιχνίδι ονομάστηκε Batman : Revenge of the Joker και προσφέρει την τυπική platform/action δράση που είχαμε συνηθήσει.

Βαθμολογία: 7/10

Editor’s Comment: ‘Δεν είχε και πολλά να παρουσιάσει σε σχέση ε το προηγούμενο’

 [divider /]

8.Batman Returns

System: Amiga, Atari Lynx, Game Gear, Master System, Mega Drive, Mega-CD, MS-DOS, NES, SNES | 1992(EU)

Εντάξει παιδιά αυτό είναι ΤΟ personal favorite! Ένα από τα πιό εθιστικά παιχνίδια που έχω παίξει το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε retro-φοβικό!! Παρότι το εν λόγω παιχνίδι μετράει δυο δεκαετίες ζωής είναι σίγουρο ότι θα συγκινήσει και τους πιο απαιτητικούς, με περίτεχνα “δεμενα” γραφικά μεταξύ χαρακτήρων και background αλλά και αξιοπρεπέστατη δουλειά σε ήχο και εφφέ δίνει άμεσα την εντύπωση μιας καλοδουλεμένης και ακριβής παραγωγής. Με ξύλο που κάνει το Punisher & Nick Fury να μοιάζει σαν βόλτα σε παιδική χαρά, κίνηση σε τρείς διαστάσεις, πολλές και διαφορετικές επιθέσεις και ‘πιασίματα’ το BR δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι προερχόμενο από την δεύτερη ταινία αλλα ένα μεθυστικό fighting game που θα σε απορροφήσει. Στη διάρκεια του παιχνιδιού παρεμβάλλονται φωτογραφίες υψηλού ρεαλισμού από την ταινία καθώς και μέρη του OST ενώ έχει αποκτήσει και φήμη για τις διαφορετικές εκδόσεις (ανα κονσόλα) που κυκλοφόρησε φιλοξενόντας διαφορετικά κάθε φορά cutscenes, επίπεδα δυσκολίας αλλά και κάποια εντελώς καινούρια levels.(Με κάθε επιφύλαξη πιστεύω ότι το BR και Punisher/Art of fighting /Final Fight κλπ. χρησιμοποιούν την ίδια μηχανή μάλλον τους πρόδωσε η γραμματοσειρά!!)

Βαθμολογία: 9/10

Editor’s Comment: ‘-Μάνααα… κατέβασε το Super Nintendo από το πατάρι!!’

 [divider /]

9.Batman The Animated Series

System:GameBoy | 1993(EU)

Είναι αρκετά δύσκολο να κρύψω τον ενθουσιασμό μου και να παραμείνω αντικειμενικός μιλώντας για το συγκεκριμένο game. Σίγουρα νομίζετε ότι πρόκειται για ένα ακόμη κλασσικό platform/beat’em up batman game αλλά αυτό που κάνει σε κάποιον πραγματικά εντύπωση είναι οι σωστά τηρούμενες αναλογίες χαρακτήρων – περιβάλλοντος (πράγμα σπάνιο για παιχνίδι GameBoy), η σοβαρότητα του ύφους του και το storyline. Η KONAMI σχεδιάζει χαρακτήρες από την παίγνωστη παραγωγή Animated Series που περιμέναμε τόσο υπομονετικά να δούμε τα πρωινά στην ελληνική τηλεόραση (εποχή mid/late 90’s). Xωρίς να αφήσει κανένα δυσαρεστημένο fan δεν παραλείπει κανέναν κακό (αλλά ούτε και τον Robin) σε μία πολύ καλή “περασιά” και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα στην πιο διαδεδομένη φορητή παιχνιδομηχανή της εποχής. Η στρωτή ροή της ιστορίας και η αυξημένη δυσκολία είναι στοιχεία που καθε άλλο παρά σε απομακρύνουν απο το gameplay και νομίζω ότι θα ήμουν ευτυχισμένος αν κατι αντίστοιχο θα μπορούσε να βγεί σήμερα σε κάποιο smartphone.

Βαθμολογία: 9/10

Editor’s Comment: ‘Από τα καλύτερα παιχνίδια για GameBoy που έπαιξα ποτέ!!’

 [divider /]

10.The Adventures of Batman & Robin

System:Mega Drive, Mega-CD, SNES | 1994(EU)

Δυο χρονιά μετά και αφού η σειρά έχει γνωρίσει ασυναγώνιστη επιτυχία (1992-1995 σημερινή βαθμολογία IMDB: 9) η ΚΟΝΑΜΙ αναλαμβάνει την παραγωγή για το δεύτερο παιχνίδι – αναφορά στο διάσημο τηλεοπτικό κινούμενο σχέδιο αποκλειστικά για το SNES. Η Sega αναλαμβάνει την παραγωγή για τις δικιές τις κονσόλες (πρώτη φωτό) και παρόλο που διαβάζοντας τον τίτλο πρόετοιμάζεται κανείς για να παίξει με δυο χαρακτήρες ο Robin έιναι διαθέσιμος μόνο στην έκδοση της και όχι σε αυτή του SNES. Η τεχνική του σπασίματος της μονοτονίας ενος κλασσικού scrolling beat-em up με πίστες racing κάνει και εδώ την παρουσία της ενώ ταυτόχρονα διατηρείται και η ζωντάνια στα χρώματα θυμίζοντας ακόμα περισσότερο τη σειρά.

Βαθμολογία: 6.5/10

Editor’s Comment: ‘Μετά το Batman Returns?… Δεν νομίζω!’

 [divider /]

11.Batman Forever

System: GameBoy, GameGear, SNES, MegaDrive, Windows| 1995

Η Acclaim χρησιμοποιώντας την μηχανή του ,σταθμού στην ιστορία των videogames, Mortal Kombat αποφασίζει και αυτή να παίξει τον δικό της ρόλο στην συνέχεια των παιχνιδιών του Batman με την μεταφορά στις πιο γνωστές οικιακές παιχνιδοκονσόλες (αλλά και στα νεοδιαδεδομένα windows 95) της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας BF. Ξεφεύγοντας από την αισθητική του Tim Burton και ακολουθώντας μια ακόμη πιο cult γραμμή το παιχνίδι δίνει αίσθηση περισσότερης σοβαροφάνειας απ’ότι η ταινία κάτι στο οποίο η εταιρεία είναι συνηθισμένη. Σκοτεινότερα και τρομακτικότερα επίπεδα (απ’ότι τα Batgames μας έχουν συνηθίσει ως τώρα) αλλα και επιλογές για διπλό, είτε στο storyline (cooperative) είτε σαν καθαρόαιμο fighting 1 on 1 (competitive), το BF  θα έλεγε κανείς ότι δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεράσει σε gameplay το Batman Returns μιας και η κίνηση διατηρήθηκε σε δυο διαστάσεις κάνοντάς το αρκετά μονότονο αλλά σίγουρα προκάλεσε ενδιαφέρον η χρήση διαφόρων Bat-Gadgets που ήταν απαραίτητα για τη συνέχεια του.

Βαθμολογία: 6.5/10

Editor’s Comment: ‘Καλή προσπάθεια είχα παθει πλάκα τότε με τα γραφικά’

 [divider /]

12.Batman Forever The Arcade Game

System: Arcade, PlayStation, Sega Saturn. Windows| 1996

Ένα λιγότερο γνωστό ,τουλάχιστον σε μένα, B-Game κάνει την εμφάνισή του στην μόλις δύο ετών παλιά παιχνιδομηχανή που άλλαξε την ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών και έκανε περήφανους τους απανταχού gamers με τα πρωτοποριακά τρισδιάστατα γραφικά της. Το παιχνίδι δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία αφενός μεν της δισδιάστατης μηχανής του και αφετέρου γιατί εκείνη την εποχή ο κόσμος φαινόταν να είχε βαρεθεί την μονοτονία στα τελευταία Batman. H Acclaim  αφήνοντας πίσω αυτή τη φορά τα φωτορεαλιστικά σκηνικά και χαρακτήρες ΜΚ που υιοθέτησε στο πρώτο BF ακολουθάει τη γραμμή του Batman Returns με φαινομενικά όχι τόσο μεγάλη επιτυχία. Το παιχνίδι ήταν αδύνατο να εντυπωσιάσει το κοινό την εποχή που έκαναν την εμφάνισή τους παιχνίδια όπως το Resident Evil και το Tomb Raider.

Βαθμολογία: 5.5/10

Editor’s Comment: ‘Τίποτα το αξιόλογο και το πρωτοποριακο αλλα είχε πλάκα!’

 [divider /]

13.Batman & Robin

System:  Game.com, PlayStation| 1998

Η αντικατάσταση του Val Kilmer από τον George Clooney και η προσθήκη των Robin (Chris ‘O Donnel) και Batgirl (Alicia Silverstone) στην ομώνυμη ταινία φάνηκε ότι έδωσε κίνητρο στην Acclaim να αλλάξει και αυτή προσέγγιση στην μεταφορά του B&R προσφέροντας έτσι στο κοινό το πρώτο πλήρως τρισδιάστατο Batgame στην ιστορία. Ακολουθώντας οπτική τρίτου προσώπου με δυνατότητα προσαρμογής της κάμερας η εταιρεία έδωσε στο παιχνίδι “πιασάρικες” για την εποχή προοπτικές οι οποίες απαξιώθηκαν εξαιτίας της πολύ κακής ταινίας (ακόμα βλέπω εφιάλτες με τις σχηματισμένες “θηλές” στην στολή του Batman) και ενδεχομένως της νοοτροπίας που είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται μεταξύ gamers ότι οι μεταφορές από ταινίες συνήθως είναι πρόχειρες και γενικότερα κακές.

Βαθμολογία: 4.5/10

Editor’s Comment: ‘Πολύ κακή η ταινία αδιάφορο και το παιχνίδι’

 [divider /]

14.Batman Beyond: Return of Joker

System:  Game Boy Color, Nintendo64, PlayStation| 2000

Την περίοδο 1999 – 2001 έκανε την εμφάνισή της στη μικρή οθόνη άλλη μια παραγωγή παίρνοντας τη σκυτάλη από τα Batman: the Animates Series & The New Batman Adventures αφήνοντας πίσω  αυτή τη φορά το διαχρονικό νουάρ ύφος και τους βαρύτονους voice actors (ευτυχώς και η ελληνική μεταγλώτιση του BTAS διατήρησε αξιοπρεπέστατα την ίδια γραμμή). Η δημιούργια ενός παιχνιδιού φυσικά στο στύλ της νέας σειράς ήταν αναμενόμενη. Η ιστορία για όσους δεν γνωρίζουν (μιας και στην ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια) είναι η αναβίωση του Μασκοφόρου ήρωα απο έναν προβληματισμένο νεαρό, τον Terry McGinnis του οποίου ο πατέρας δολοφονείται από τον άνθρωπο που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης του Bruce Wayne. Με τη βοήθεια του “συνταξιοδοτημένου” πλέον κροίσου και εφόσον ο μικρός ανακαλύπτει τα πάντα για τον Batman αποφασίζει να συνεχίσει την κληρονομιά του Σκοτεινού Ιππότη. Το παιχνίδι εξέλαβε αμφιλεγόμενες κριτικές εφόσον δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει παρα μόνο ένα παιδικό στύλ και περιβάλλον που δεν ταίριαζε στην ιδέα των fan που ήθελαν ένα Batman πιο σκοτεινό, ιδιότροπο με αισθητική αντιήρωα.

Βαθμολογία: 3/10

Editor’s Comment: ‘Δεν το ‘χω παίξει αλλά απ’ότι διάβασα θεωρείται το χειρότερο’

 [divider /]

15.Batman: Chaos in Gotham

System:  Game Boy Color | 2001

To 1997 οι παραγωγοί του Batman Animated Series συνεχίζουν με μια νέα σειρά (The New Batman Adventures) η οποία χρονικά τοποθετείται 3 χρόνια μετά το τελευταίο επεισόδιο όπου ο Dick Greyson έχει μεγαλώσει και γίνεται ο Nightwing ενώ την θέση του Robin έχει πάρει ο Τιm Drake. Αξιοπρεπές game, αποκλειστικό για το GBC κίνηση σε δύο διαστάσεις χρώματα έντονα διατηρόντας το ύφος της σειράς θυμάμαι ότι υπάρχουν πίστες όπου οδηγείς το Batmobile σε κάθετη οπτική (GTA), τίποτα το συναρπαστικό αλλά ωραίος τίτλος για τη συγκεκριμένη παιχνιδομηχανή.

Βαθμολογία: 7/10

Editor’s Comment: ‘Καλή προσπάθεια …!’

 [divider /]

 

16.Batman: Gotham City Racer

System:  PlayStation | 2001

Τον ίδιο μήνα η Ubisoft κυκλοφόρησε και το Gotham City Racer ομοίως βασισμένο στην σειρα το οποίο ήταν ένα αμάγαλμα racing action διατηρώντας μινιμαλ γραφικά και στοχεύοντας κυρίως σε μικρότερο σε ηλικιά gamers μέσο όρο. Τεχνικά το παιχνίδι ήταν απο τα χειρότερα καθώς η παντελή απουσία textures το απαράδεκτα μικρό viewing distance έδινε την εντύπωση ότι είχε σχεδιαστεί για προηγούμενης γενιάς κονσόλες. Το αντίβαρο ήταν το διασκεδαστικό αν και μονοτονο gameplay λόγω των ταχυτήτων και καταδιώξεων. Αξίζει να ειπωθεί ότι το PlayStation 2 τη δεδομένη χρονική στιγμή ήδη μετρούσε ένα χρόνο ζωής.

Βαθμολογία: 4/10

Editor’s Comment: ‘Αμα ήθελα ράλλυ θα έπαιζα μάλλον το Gran Turismo ή χιλια δυο άλλα’

 [divider /]

17.Batman Vengeance

System:  Game Boy Advance, XBOX, PlayStation 2, Gamecube, Windows| 2001

Μόλις ένα καλοκάιρι χρειάστηκε η Ubisoft για να δημιουργήσει και να προωθήσει το επόμενο Batman game της. Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Εκμεταλλευόμενη της δυνατότητες της νέας γενιάς παιχνιδομηχανών κατάφερε να παντρέψει την ήδη απλοϊκή αντίληψη της σειράς με ένα πιο open gameplay διαθέσιμο για εξερεύνηση. Cutscenes και in-game voice-acting (από τους ίδιους ηθοποιούς που δάνεισαν της φωνές τους στο γνωστό κινούμενο) προσέθεταν νέα διάσταση πλέον σε όλα τα παιχνίδια διαμορφώνοντας μια νέα κουλτούρα στον τομέα της ψηφιακής ψυχαγωγίας. Το παιχνίδι ήταν πιό κοντά και σε μεγαλύτερες ηλικίες αυτή τη φορά και αρκετά στοιχεία (όπως η οπτική τρίτου προσώπου, interactions) ακολουθήθηκαν από τους διαδόχους του.

Βαθμολογία: 7.5/10

Editor’s Comment: ‘Αυτό δεν το περίμενε κανείς…!’

 [divider /]

18.Batman Dark Tomorrow

System:   XBOX,  Gamecube | 2003

HotGen και Kemco κατόπιν μεγάλης αναμονής θέτουν σε κυκλοφορία το πρώτο εδώ και πολύ καιρό batmangame το οποίο δεν θα ήταν μεταφορά από κάποια τηλεοπτική σειρά ή κινηματογραφική ταινία, αλλά βασιζόμενο σε κόμικ της DC η οπόια μαζί με την Warner Bros συνέβαλλαν στην δημιουργία του παιχνιδιού. Γραμμένο από ανθρώπους της DC και με την βοήθειά ενός συγγραφέα των Final Fantasy η τελική κόπια καθυστέρησε κατά 4 χρόνια να εμφανιστεί στα ράφια εξαιτίας της 9/11 αλλά και της πολύ απαιτητικής παραγωγής. Το παιχνίδι τελικά είχε τραγικό χειρισμό ενώ το gameplay είχε περισσότερο να κάνει με sneaking missions και όχι καθαρό action κάτι που απογοήτευσε πολλούς ακόλουθους του “Detective”. Τα cutscenes είχαν υψηλής ποιότητας CG animations  και παρόλο που σαν σχεδιασμό οι χαρακτήρες ήταν πολύ πιο κουλ από προκατόχους τους το παιχνίδι είχε αρκετά στοιχεία χιούμορ σε σημείο που σε έκαναν να αναρωτιέσαι για το τί είχαν οι κατασκευαστές στο μυαλό τους.

Βαθμολογία: 4/10

Editor’s Comment: ‘Ο χειρισμός ήταν τόσο δύσκολος και η λογική απλά δεν υπάρχει …’

 [divider /]

19.Batman Justice Unbalanced

20.Batman Toxic Chill

System:  MacOS, Windows | 2003

Με μια διπλή κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο του 2003 η The Learning Company κυκλοφορεί 2 όμοια σε ύφος και αισθητική action adventure/puzzle games με σκοπό καθαρά εκπαιδευτικό στοχεύοντας σε ηλικίες από 7-10. Tα games θυμίζουν αρκετά κλασσικά adventures δυο διαστάσεων (Broken Sword, Monkey Island) αλλά απαρτίζονται κυρίως από παιχνίδια λογικής ομοίως επηρρεασμένα από την τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων. Οι παίχτες καλούνται να επιλύσουν γρίφους διαφορετικών δυσκολιών για να συνεχιστεί το story.

Βαθμολογία: 7/10

Editor’s Comment: ‘Ενδιαφέρουσα πρόταση για puzzle game’

 [divider /]

21.Batman: Rize of Sin Tzu

System:  Game Boy Advance, GameCube, PlayStation 2, Xbox | 2003

Η Ubisoft θέτει σε κυκλοφορία το sequel του Batman Vengeance 2 χρόνια αργότερα βάζοντας αντιμέτωπους και τους τέσσερις ήρωες της σειράς The New Batman Adventures (Batman , Robin , Batgirl , Nightwing ) με τον ,άσημο κατα πολλούς “κακό” του Jim Lee, Sin Tzu. Πρόκειται για ένα never ending beat-em up το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί επαναλαμβανόμενο με απώτερο σκοπό το ξεκλείδωμα κινήσεων και αναβαθμίσεων των χαρακτήρων. Στα features του παιχνιδιού δεν θα μπορούσε να λείπει η επιλογή του διπλού  ( μαζί ή εναντίον ) χαρακτηριστικό παιχνιδιού που θέλει να αντέχει στον χρόνο. Τα γραφικά τα θεωρώ άρτια δεμένα καθώς πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί ένας αρχικά 2D χαρακτήρας σε 3D καλύτερα από όσο αυτό το παιχνίδι εισήγαγε. Κατα τ’άλλα εξέλαβε μέτριες κριτικές μιάς και η χρονιά του 2003 έστρεψε την προσοχή των gamers σε παιχνίδια διαφορετικής φιλοσοφίας (Star Wars : KOTOR, POP:Sands of Time, Call of Duty κτλ.)

Βαθμολογία: 5/10

Editor’s Comment: ‘Hack & Slash : κατηγοριά game που δεν μου κάθεται με τιποτα!’

 [divider /]

22.Batman Begins

System:  Game Boy Advance, GameCube, Mobile Phones, PlayStation 2, Xbox | 2005

Και ενώ η φλόγα του Dark Knight είχει φαινομενικά σβήσει ο Christopher Nolan με το εξαιρετικό του cast αποφάσισε να αναβιώσει το ενδιαφέρον του κόσμου δημιουργώντας τον ήρωα από την αρχή προσδίδοντάς του μια πιο σκοτεινή και πιο ανθρώπινη εκδοχή. Η μεταφορά της προτεινόμενης για Oscar κινηματογραφικής παραγωγής στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών ήταν φυσικό επακόλουθο με τους gamers όμως να βρίσκονται στο ζενίθ της σνομπ συμεριφοράς τους στα πρόχειρα παράγωγα των movie-games ειδικότερα αν πρόκειται για μια τόσο ,κοινώς αποδεδειγμένα, καλή ταινία. Το παιχνίδι θεωρήθηκε παρ’όλα ταύτα το καλύτερο του franchise για την εποχή καθώς συνδύαζε πολλά στοιχεία stealth gameplay καθώς και τακτικές εκφοβισμού των αντιπάλων σε αντίθεση με τα περισσότερα superhero games που είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Βαθμολογία: 7.5/10

Editor’s Comment: ‘Θεωρείται το τρίτο καλύτερο μετά τα Arkham’

 [divider /]

23.LEGO Batman: The Videogame

System:  Nintendo DS, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Wii, Windows, Xbox 360 | 2008

Όταν μιλάμε για Lego τρία πράγματα έρχονται στο μυαλό των περισσοτέρων (θεωρώ δεδομένο ότι όλοι είχαμε) : Πρώτον, η πρώτη δουλειά μόλις άνοιγες το καινούριο κουτί lego ήταν να πετάξεις μακριά τις οδηγίες και να φτιάξεις ότι γουστάρεις, δεύτερον ο χρόνος που ξόδευες για να βρείς εκείνο το ιδανικό κομμάτι που μέχρι πριν απο ένα λεπτό έβλεπες συνέχεια μπροστά σου και τρίτον τον πόνο και την αγωνία που ένιωθες όταν πατούσες κατα λάθος ξυπόλητος πάνω σε ενα (συνήθως τετράγωνο) κομμάτι. Αυτό το παιχνίδι στοχεύοντας σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος και με πραγματικά τεράστια δουλειά και τεχνικά (γραφικά, εξαιρετικό gameplay) και από πλευράς promotion, παρουσιάζει μια παιδική αλλά και τρομερά χιουμοριστική πλευρά του γνωστού ήρωα. To παιχνίδι είναι ικανό να πείσει ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας fans/gamers μόνο και μόνο ρίχνοντας μια ματιά σε κάποιο preview vid της εταιρείας που είχε ήδη κυκλοφορήσει δυο Lego-games (Indiana Jones & Star Wars) πρίν απο αυτό.

Βαθμολογία: 8/10

Editor’s Comment: ‘Το ξεκίνησα χτές…πολύ γέλιο!

 [divider /]

24.Batman Arkham Asylum

System: PlayStation 3, Xbox 360, Windows, Mac OS X | 2009

Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι το “καινούριο Batman” σάρωσε τα βραβεία από τα περισσότερα gaming sites και ανακυρήχθηκε με χαρακτηριστική ευκολία σε Game of the year σε μια συνεχώς ανταγωνιστική εποχή για την βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών έσπευσα αμέσως να το δοκιμάσω. Η Rocksteady Studios είναι η υπεύθυνη για το μοναδικό αυτό παιχνίδι που κατάφερε να φέρει στην αγορά αυτή τη φορά δοκιμάζοντας να μην ακολουθήσει καμμιά τηλεοπτική γραμμή όπως ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε παλιότερα αλλά την πρώτη ύλη του κόμικ και φαίνεται ότι τα κατάφερε άψογα. Για τις φωνές χρησιμοποιήθηκαν οι voice actors του Batman the Αnimated Series (όπως ο ηθοποιός Mark Hamill/Joker πρωταγωνιστής των Star Wars ενσαρκώνοντας το Luke Skywalker) ενώ παράλληλα η πλοκή, η σχεδίαση χαρακτήρων, κτιρίων , animation , ηχου και μουσικής κινήθηκε σε άκρως εντυπωσιακά επίπεδα δύσκολα συγκρινόμενα ακόμα και για σήμερα. Βασισμένο στην ελαφριά μηχανή του Quake 4 βρίσκει κανείς το παιχνίδι απολαυστικότατο ακόμα και αν παιχτεί σε απαρχαιωμένο (όπως το δικό μου) PC, άλλο ένα δείγμα εξαιρετικής δουλειάς από την παραγωγή. Όλα τα παραπάνω φυσικά υποστήριξε το άψογο και πρωτοποριακό  Action/Adventure/Stealth/Beat’em up gameplay. Όλες οι μάχες είναι σε πραγματικό χρόνο και μοιάζουν να βγαίνουν από χορογραφία του Jackie Chan ενώ το γεγονός που μου έκανε ίσως περισσότερο εντύπωση είναι η ακρίβεια που έχει το σύστημα μάχης όσον αφορά το πόσο πραγματικές φαίνονται οι μπουνιές/κλωτσιές/πιασίματα κτλ.

Βαθμολογία: 9.5/10

Editor’s Comment: ‘Απλά εξαιρετικό!!!!’

 [divider /]

25.Batman The Brave and the Bold

System:Wii, Nintendo DS | 2010

Αποκλειστικά για τις δυο πρόσφατες κονσόλες της Nintendo αυτό το παιχνίδι αποτελεί με την σειρά του μεταφορά από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται στο Cartoon Νetwork το 2008. Είναι άλλο ένα scrolling action beat’em up αισθητικής cartoon μιας και οι συγκεκριμένες παιχνιδομηχανές βρίσκουν την μεγαλύτερη απήχησή τους σε μικρότερους  ηλικιακά χρήστες που πιθανότατα να είναι και θεατές της σειράς. Γρήγορη δράση, εγγυημένη διασκέδαση στο διπλό και με το όλο ύφος να θυμίζει αρκετά παιχνίδι arcade του 90′ το Batman The Brave And the Bold μπορεί να μήν εντυπωσιάζει σε γραφικά αλλά σίγουρα καταφέρνει να συγκινήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία gamers.

Βαθμολογία: 6.5/10

Editor’s Comment: ‘Αρκετά καλό εθιστικό και γρήγορο’

 [divider /]

26.Batman Arkham City

System:Wii U, Xbox 360, Microsoft Windows, PlayStation 3 | 2011

Το πιο πρόσφατο παιχνίδι Batman δεν είναι άλλο από το sequel του Arkham Asylum , Arkham City. Ενώ ο πήχης ήταν ήδη πολύ ψηλά για την RockSteady Studios φάνηκε από το αποτέλεσμα ότι δεν επαναπαύτηκαν στην επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος. Το παιχνίδι σε σχέση με τον προκάτοχο του έιχε να προσφέρει παραπάνω ώρες Story Mode και πολλαπλάσια μυστικά και unlockables που μπορούν να σε καθηλώσουν για αρκετό χρόνο. Σαν ύφος, διατηρούσε το σκοτεινό (και κάποιες φορές άρρωστο) τοπίο προσθέτοντας και ένα πιο open world gameplay. Οι μάχες βελτιώθηκαν ακόμα περισσότερο (ήδη για μένα έιχαν ακουμπήσει το τέλειο) τα gadgets, οι κινήσεις και οι χαρακτήρες πλυθήναν (αξίζει να σημειωθεί ότι παίζει και η Catwoman) και το καλό είναι ότι ήδη κυκλοφορούν τα δυο πρώτα DLC (Downloaded Content) επεκτείνοντας τo αρχικό παιχνίδι κατα αρκετες ώρες και διατηρώντας το ενδιαφέρον των απανταχού gamers αμείωτο. Λαμβάνοντας πλήθη ευφήμων μνειών το BAC θεωρείται ,δίκαια, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών πράγμα που ακόμα και σήμερα φαντάζει ακατόρθωτο για superhero game.

Βαθμολογία: 10/10

Editor’s Comment: ‘Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι… Αυτοί που έπαιξαν το BAC και αυτοι που θα πεθάνουν δυστυχισμένοι’

 [divider /]

 

EDITORIAL

Ένας ήρωας που εξελίσσεται ανάλογα με τη μόδα της εποχής, πουλάει ακόμα και κρατάει στον χρόνο. Ποιό είναι το μυστικό του απόλυτου χαρακτήρα/ήρωα που βρήκαν τον εαυτό τους να ταυτίζεται μικροί και μεγάλοι; το σωστό marketing; η μπέρτα;  το γεγονός ότι ήταν πάμπλουτος; δεν έχω την απάντηση, μέσα όμως από αυτό το post αξίζει να παρατηρήσουμε ότι όπως σαν εικόνα o Batman αλλάζει με τον καιρό το ίδιο συμβαίνει και με μας τους gamers ίσως επειδή  τα βιντεοπαιχνίδια θεωρούνται το απόλυτο μέσο ταυτοποίησης και ο κόσμος οφείλει να είναι αυστηρός αλλιώς δεν θα υπάρχει εξέλιξη.

 

 

 

George T

George T

Σχόλια

7 Responses

 1. Respect απο εμένα για την όμορφη παρουσίαση και το τεράστιο αυτό αφιέρωμα! Δεν γνώριζα καν οτι έχουν βγει τόσα πολλά παιχνίδια Batman!
  Το Arkam City πάντως είναι εκπληκτικό και παρουσιάζει τον Batman όπως πραγματικά είναι…ένας αντι-ήρωας…

 2. Πραγματικά δεν ήξερα οτι έχουν βγεί ΤΟΣΑ πολλά Batman! Προσωπικώς έχω παίξει μόνο το Batman The Movie στην Amiga 500 (που αλλου χεχεχε!). Ακόμα θυμάμαι πως οταν οδηγούσες το bat-mobile έπρεπε για να στρίψεις να πετάς ενα grapling hook χεχεχε!!!

  Φοβερό άρθρο φίλε George!

 3. Τι μόνο 26 παιχνίδια?
  Χμ μόνο το The Movie έχω παίξει καθότι δεν ήμουν ποτέ φαν του Batman.
  George T συγχαρητήρια για την άψογη παρουσίαση σου.

 4. Ωραία παρουσίαση

  Δυστυχώς δεν έχω παίξει κανένα και ανυπομονώ το Arkham City στο Wii U!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού