Όλοι όσοι διαθέτουμε κάποια από αυτές τις θαυμαστές κονσόλες, έχουμε σίγουρα βιώσει την εμφάνιση ενός συνεχόμενου ηχητικού θορύβου από το μικρό ενσωματωμένο ηχειάκι μας. Αυτό αποτελεί το σημείο κατατεθέν του Veccy. Για να μπορέσουμε λοιπόν να απολαύσουμε τον εξαίσιο ήχο του AY-3-8912 χωρίς “παρενοχλήσεις”, χρειάζεται να επέμβουμε με δυο τρόπους στο hardware του μηχανήματος. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Vectrex δεν είναι σχεδιασμένος για εύκολη αποσυναρμολόγηση και επισκευή και κάτι τέτοιο απαιτεί αρκετή εμπειρία και περίσσεια υπομονή.
Θα προσπαθήσω να περιγράψω τον πιο αποτελεσματικό αλλά και δυσκολότερο τρόπο.

Θα χρειαστούμε περίπου 40 cm θωρακισμένου καλώδιου κεραίας με θωράκιση πλέγματος χαλκού και όχι φτηνή τύπου αλουμινόχαρτου, ένα μικρό κομμάτι καλώδιο διαμέτρου 12-14 awg ,καλάι, κολλητήρι και ΓΕΡΑ νεύρα.

ΒΗΜΑ 1ο

Αφού ανοίξουμε τον Vectrex πρέπει να εντοπίσουμε στην κάτω επιφάνεια της πλακέτας που φιλοξενεί τον επεξεργαστή (CPU Board) το σημείο J204. Εκεί θα κολλήσουμε το μικρό καλωδιάκι με σκοπό να ενισχύσουμε την πλημμελή γείωση της, με τρόπο όπως φαίνεται στην εικόνα :

1

BHMA 2o

Βρισκόμαστε ακόμα στην CPU Board και αφού αποκολλήσουμε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τον κοννέκτορα του καλωδίου του ήχου (θέση J203), κολλάμε τη μια άκρη του θωρακισμένου μας καλωδίου ως εξής

Προσέχουμε να κολλήσουμε σωστά την γείωση !

2

ΒΗΜΑ 3ο

Αφού τοποθετήσουμε πίσω στη θέση της την πλακέτα του επεξεργαστή, πάμε στην κάθετη πλακέτα όπου εδρεύει ο μετασχηματιστής υψηλής (Power board). Εντοπίζουμε στην πίσω επιφάνεια (solder side) την εικονιζόμενη θέση J107 και κολλάμε την ελεύθερη άκρη του θωρακισμένου καλωδίου μας, όπως φαίνεται παρακάτω :

3
Αυτό ήταν ! Απολαύστε τον αρκετά βελτιωμένο ήχο !

Επειδή όπως προανέφερα οι επεμβάσεις στο εσωτερικό του Vectrex είναι δύσκολη υπόθεση, καλό είναι να προχωρήσετε παράλληλα με άλλες εργασίες συντήρησης όπως εσωτερικός καθαρισμός και αλλαγή ηλεκτρολυτικών πυκνωτών.
Τα παραπάνω ισχύουν μόνο στην πρώτη γενιά Vectrex με BIOS Checksum οτιδήποτε άλλο εκτός από 7ADB και εμφανή “θόρυβο” από το ηχείο.
Όσοι έχετε Vectrex με BIOS Checksum 7ADB (Ευρωπαική έκδοση) χωρίς την “ενοχλητική” εμβοή, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, αφού έχει ήδη μεριμνήσει η “μαμά” εταιρεία με εσωτερική αλλαγή της θέσης του ενισχυτή ήχου καθώς και της διαδρομής αυτού.
Η παραπάνω “βελτίωση” έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στον ένα από τους δύο μου Vectrex και πραγματικά λειτουργεί τέλεια. Το αποτέλεσμα προσεγγίζει την απόδοση του δεύτερου μου – ήσυχου εκ γεννετής – Veccy.

ΠΗΓΗ
Όλα αυτά μπορούμε να τα δούμε και να τα διαβάσουμε – σε άπταιστη Αγγλική – εδώ :

http://console5.com/wiki/Vectrex_Shielded_Wire_Buzz_Reduction

To mod δοκιμάστηκε στον ένα από τους δυο μου Veccies, και πραγματικά πραγματοποιεί ότι υπόσχεται ! 😉 …

 

UPDATE

Το παραπάνω αποτελεί το πιο διαδεδομένο anti-buzz hack που κυκλοφορεί για Vectrex. Τελευταία είδε το φως της δημοσιότητας ένα καινούργιο mod που βασίζεται σε κατασκευή πλακέτας ενισχυτή ήχου και ολική ανακατεύθυνση του ηχητικού σήματος, μακριά από πηγές “θορύβου”. Όλοι όσοι το έχουν δοκιμάσει, ισχυρίζονται ότι είναι 100% αποτελεσματικό μετατρέποντας τον Veccy μας, σε όαση ηρεμίας ! 😉

Προσωπικά ΔΕΝ το έχω δοκιμάσει και δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα…Προτιμώ τον Vectrex μου, ελαφρώς “ενοχλητικό”, γιατί έτσι εξάλλου ήταν και το original feeling…δεν συμφωνείται ;  …. 😉

Για τους τολμηρούς :

http://console5.com/wiki/Vectrex_PreAmp_Buzz_Reduction

geoanas

geoanas

I am an avid collector of retro hardware. I collect anything retro ... from calculators, to real arcade boards and home computers. Being a tech/craftsman (self taught by experience), I like tinkering with electronics. I believe that hardware engineering is a kind of an art form. I don't want to miss any chance to grab my trusty screwdriver and my precious soldering iron just to repair, improve or spice up with a ‘mod-flavor’ almost anything. I was familiar with retro scene world when...wasn’t retro at all (!)...

Σχόλια

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού