Την τελευτάια 2ετία ο πόλεμος μεταξύ smartphones έχει γίνει αδυσώπητος. Το σύνηθες ερώτημα για κάποιον που θέλει να προμηθευτεί μια τέτοια συσκευή είναι συνήθως iPhone ή Android ?? Αν όμως το ενα απο αυτά κοστίζει μιαμιση φορά το μηνιάτικό σου (και απο την άλλη το έχουν ΟΛΟΙ) ενώ το άλλο στο 80% των φτηνών συσκευών δεν λειτουργεί σωστά και στρωτά ενώ το υπόλοιπο 20% κοστίζει επίσης πολύ?? Η μέση λύση λοιπόν έρχεται από την Microsoft και ακούει στο όνομα Windows Phone (και όχι Windows Mobile όπως παλιά). Οπότε άν είσαι Apple fanboy (μαγκιά σου και συμφωνώ ότι είναι το καλύτερο smarthphone συτή τη στιγμή) προσπάθησε να φανείς προοδευτικός και να δεχτείς την απάντηση από τον ορκισμένο σου αντίπαλο…

 

I am WindowsPhone

Το λειτουργικό των Windows Phone (WP) ,διάδοχος του Windows Mobile, κυκλοφόρησε στο πρώτο μισό του 2010 και σε αντίθεση με τον προκάτοχό δεν σχεδιάστηκε τόσο ως βοηθητικό εργαλείο για επιχειρηματίες όσο για το ευρύτερο κοινό. Φυσικά τα δυο λειτουργικά δεν έχουν κανένα απολύτως κοινό στοιχείο μιας και η ομάδα της Microsoft σχεδίασε το UI (User Interface) από την αρχή ενώ δεν υπήρχε κανενός είδους backward compatibility. H MS αποφάσισε να δώσει καινούριο minimal χαρακτήρα στο μενού σχεδιάζοντας το πρωτότυπο Metro UI το οποίο αποτελείται απο τετράγωνα εικονίδια (Live Tiles) στην κυρίως οθόνη (Start Screen) και μια απλή λίστα στην δευτερεύουσα απ’όπου μπορούσες να κάνεις Pin οποιαδήποτε εφαρμογή στην κυρίως. Η μετάβαση από την μία στην άλλη γίνεται εύκολα με μια απλή slide κίνηση προς τα αριστερά (ή tap στο βελάκι) ενώ υπάρχει search bar σε περίπτωση που συνολικά οι εφαρμογές υπερβαίνουν σε αριθμό τις 40. Η πρωτοπορία ήταν ότι τα LiveTiles ανανεώνονται ενημερώνοντας τον χρήστη για διάφορες κατατάσεις πχ. όταν έχεις μη αναγνωσμένο μήνυμα το τετράγωνο πλακίδιο εμφάνιζε ένα μεγάλο “1” στο κέντρο του κάτι που ισχύει όμως και για φωτογραφίες επαφών ,updates και μεταβάλλεται καθώς σχεδόν κάθε εφαρμογή υποστηρίζει live tile interaction με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο.

Την ίδια αισθητική που το χαρακτηρίζει υιοθέτησαν και πολλές από τις εφαρμογές του ενώ σε όλα τα μενού και υπομενού υπάρχει ο συνδυασμός πανοραμικής αλλά και κάθετης διαδραστικότητας. Το Metro UI που χρησιμοποιείται ήδη στα εν λόγω τηλέφωνα κάνει την εμφάνιση του και στις εκδόσεις Windows 8 τα οποία υποστηρίζονται από PC & tablets σε διαφορετικές εκδόσεις και αποτελεί απο μόνο του μια μικρή επανάσταση  καθώς ξεφεύγει απο ότι άλλο είχαμε ως τώρα συνηθίσει.

Πλεονεκτήματα VS Μειονεκτήματα

 

Πλεονεκτήματα

 1. Πρωτότυπος και λιτός σχεδιαδμός UI
 2. Ταχύτατη και αποτελεσματική διαδραστικότητα απ’όλα τα μέχρι τώρα OS (εννοώ ώς προς το πόσο γρήγορα φέρνεις σε πέρας μια λειτουργία πχ. Να κάνεις post σε όλα τα social media μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα)
 3. Συσκευές πολύ προσιτές για όλες τις τσέπες (150-450Ε) διατηρώντας την ίδια εμπειρία
 4. Ικανοποιητική ζωή στη μπαταρία (αν και εξαρτάται και απο την συσκευή/χρήση)
 5. Το μεγαλύτερο μέρος των εφαρμογών δουλεύουν όσο smooth όσο και η ίδια η συσκευή
 6. Ταχύτατος ο Internet Explorer
 7. Σύνδεση όλων των λογαριασμών από Social Networks και ενσωμάτωσή τους στο τηλέφωνο
 8. Δωρεάν υπηρεσίες Windows Live όπως Find/Lock/Ring my Phone σε περίπτωση που το χάσεις (κάτι που στα υπόλοιπα smartphones πληρώνεις αδρά)
 9. 95% των εφαρμογών έχουν Free Trial ή Ad Supported έκδοση ακόμα και τα X-Box LIVE παιχνίδια
 10. X-Box LIVE παιχνίδια χρησιμοποιώντας το προφίλ που έχεις ήδη
 11. Υπηρεσίες Bing Search/Vision/Music/Scout ενσωματωμένες στο τηλέφωνο (αντίστοιχα Google,barcode reader,Shazaam,Foursquare)
 12. Multi-language υποστήριξη όπως κανένα άλλο (ειδικά στην αναμενόμενη έκδοση WP8)
 13. Έχει το γρηγορότερο Pictures Hub (τέλεια κύλιση και zoom ενώ οι φωτογραφίες δεν ‘θολώνουν’)
 14. Ενσωματωμένο Skydrive (7GB free cloud storage) με χρήση hotmail ή windowslive account
 15. Καλοσχεδιασμένο Music Hub και Marketplace
 16. Hardware κουμπί που ‘ξυπνάει’ αυτόματα την κάμερα σε όλες τις συσκευές
 17. Εξαιρετικό Background app-switching
 18. Πολύ εύκολο και βολικό πληκτρολόγιο ακόμη και για auto-correct και copy/paste λειτουργίες
 19. Office ενσωματωμένο στο τηλέφωνο όπως και Skydrive support για backup
 20. Το πιο ασφαλές από ιους οικοσύστημα μέχρι στιγμής
 21. Συνεχή δωρεάν updates (περίπου 4/χρόνο)

 

 

Μειονεκτήματα

 1. Κάποιες εφαρμογές εξ’αιτίας του κλειστού λογισμικού της Microsoft αδυνατούν να δουλέψουν στο background όπως τα πολύ χρήσιμα Skype και Viber (ειρωνία αν σκεφτούμε ότι το Skype εξαγοράστηκε πρόσφατα από την MS)
 2. Οι εφαρμογές είναι γραμμένες σε C++ την ίδια εποχή που όλοι οι developers προγραμματίζουν σε C# κάτι που τους αναγκάζει να φτιάξουν τις εφαρμογές τους από την αρχή ενώ θα μπορούσαν να κάνουν port απο τις εκδόσεις για iOS ή Android κάτι που ευτυχώς θα διορθωθεί στα Windows Phone 8
 3. Καμμία τωρινή συσκευή δεν θα λάβει update σε WP8, η MS υποσχέθηκε υποστήριξη του WP7 εώς και 18μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου λειτουργικού τον Νοέμβριο
 4. WiFi idle mode 5 λεπτά αφ’ότου η συσκευή δεν χρησιμοποιείται (εκτός και άν τρέχει κάποιο πρόγραμμα, διορθώνεται στην έκδοση WP8)
 5. Απουσία NFC support (διορθώνεται στην έκδοση WP8)
 6. Μηδαμινή παραμετροποίηση στο UI
 7. Μικρό Marketplace αριθμεί μόλις 100Κ εφαρμογές την ίδια στιγμή που iOS & Android αριθμούν 650/600Κ αντίστοιχα
 8. Δεν είναι τόσο εύκολο να δεχτεί Custom Roms / sideload applications
 9. Παρόλο που έχει Micro USB θύρα δέν αναγνωρίζεται σαν flash στο PC (διορθώνεται στην έκδοση WP8)
 10. Όλες οι συσκευές πλήν της αμερικάνικης Samsung Focus ΔΕΝ έχουν δυνατότητα επεκτάσιμης μνήμης χρησιμοποιώντας MicroSD card (διορθώνεται στην έκδοση WP8)
 11. Δεν υποστηρίζει μεγαλύτερες αναλύσεις από 480Χ800 (διορθώνεται στην έκδοση WP8)
 12. Δεν υποστηρίζει hardware acceleration graphics (διορθώνεται στην έκδοση WP8 με πλήρη υποστήριξη Direct3D και PhysX)
 13. Ο IE9 δεν έχει flash support στις ιστοσελίδες (φημολογείται ότι διορθώνεται στην έκδοση WP8)
 14. Τεράστιοι περιορισμοί στο App development για να διασφαλιστεί η ομαλή του λειτουργία (διορθώνεται στην έκδοση WP8)

Conclusion

Τα πλεονεκτήματα αυτά αποτελούν κριτήρια από την προσωπική μου χρήση συγκρινόμενα με αντίστοιχα των αρχηγών του είδους iOS και Android και κάποια από αυτά ενδεχομένως να λειτουργήσουν ανάποδα για κάθε χρήστη. Τα περισσότερα μειονεκτήματα η MS τα είχε διαπιστώσει , όπως ευθαρσώς δήλωσε, αμέσως μετά την κυκλοφορία των WP7 και σχεδόν ακαριαία ξεκίνησε να σχεδιάζει τα 8άρια κρατώντας από το προκάτοχό του μόνο τα καλά στοιχεία. Λαμβάνοντας υπ’όψη ότι το εγχείρημά της δεν έιναι καθόλου εύκολο εφ όσον καλείται να εξυπηρετήσει πολλούς παρόχους (HTC,Nokia,Samsung,LG,Acer,Fujitsu, Hyuawei,ZTE) δημιουργεί ,κατα την άποψή μου, ένα ανταγωνιστικότατο και πολλά υποσχόμενο για την εποχή οικοσύστημα το οποίο λειτουργεί εξ’ίσου καλά σε όλες τις συσκευές.

George T

George T

Σχόλια

6 Responses

 1. Μου άρεσε το λειτουργικό αλλά εκεί που χαλάστηκα ήταν το πολύ λιτό οριζόντιο μενού..Παρόλα αυτά αναμένω με αγωνία τις εξελίξεις..

 2. Προσωπικά το android δεν μου κάθησε ποτέ καλά. Το θεωρώ λίγο “χύμα” και απρόσωπο. Ενώ έχει και προβλήματα απόδοσης ακόμα και σε κινητά “τέρατα” επιδόσεων!

  Τα windows phone είναι πιο φιλικά! Αν ανεβεί κατακόρυφα και η υποστήριξη απο εφαρμογές τότε νομίζω μπορεί να διεκδικήσει 2η θέση η microsoft!

 3. Αφού ευχαριστήσω τον George T για τον κόπο του θα πω το εξής. Κατά την ταπεινή μου γνώμη ως χρήστης Windows από την έκδοση 3.0 είναι το χειρότερο λειτουργικό από άποψης ευχρηστίας. Μπορεί για τηλέφωνα, φορητές συσκευές να είναι super αλλά τι σκατά θέλει η Microsoft και μας μπλέκει τους PC users με τετράγωνα και πράσινα άλογα????

 4. Ωραίο άρθρο Γιώργο. Σίγουρα στις σημερινές μας εποχές μια πολύ καλή επιλογή κινητού είναι το Windows Phone αν είναι και λίγο ακριβούτσικα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Γραφτείτε στο NewsLetter μας

Υποσχόμαστε να μην γεμίζουμε το mailbox σας με άθλιες προσφορές or / λοτταρίες για διακοπές στο Τιμπουκτού